EĞİTİM-İŞ'ten taslak yönetmeliğe tepki
'Alanında uzman olmayan kişiler atanacak'
Nurdan Eroğlu
Eğitim-İş Sendikası Bartın İl Başkanı Ender Yeğen, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri yönetmeliğine tepki gösterdi. Yeğen, “Rehberlik ve Psikolojik Danışma servisleri kadrosunun alan mezunlarından oluşturulması gerekmektedir. Hazırlanan taslak yönetmeliğin yürürlüğe girmesi halinde Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerine alanında uzman olmayan kişilerin atanmasının önü açılacaktır” Dedi.
Eğitim-İş Sendikası Bartın İl Başkanı Ender Yeğen, MEB'in Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Hizmetleri taslak yönetmeliği hazırlandığı, ilgili yönetmeliğin imza aşamasında olduğu ve söz yönetmelikle rehber öğretmenlerin çalışma saatlerinin arttırılacağı ayrıca Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri biriminin rehberlik hizmetleri olarak değişeceği yönünde bilgilere ulaşıldığını söyledi. Rehberlik ve Psikolojik Danışma servislerinin okullarda sorun oluşmasını engelleyen, bu nedenle önleyici tedbirler alan, sorun yaşandığında ise en az hasarla sürecin tamamlanmasını sağlayan birimler olduğuna dikkat çeken Yeğen, “Rehberlik ve Psikolojik Danışma servisleri eğitim sisteminin özel ve ana hizmet birimidir. Bu açıdan değerlendirildiğinde okulların Rehberlik ve Psikolojik Danışma servislerinin kadrosu alan mezunlarından oluşturulması gerekmektedir. Hazırlanan taslak yönetmeliğin yürürlüğe girmesi halinde; Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerine alanında uzman olmayan kişilerin atanmasının önü açılacaktır” dedi.
“ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİYİ KARŞI KARŞIYA GETİRECEKTİR”
Yapılacak yeni düzenlemenin hukuk devleti ilkesine aykırılık teşkil etmemesi ve alan uzmanı olmayan branşlardan rehber öğretmenliğe atama yapılmaması, liyakat ilkesinin göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydeden Yeğen, “Eğitim öğretim hizmetlerindeki birçok sorun ve sıkıntıya rağmen, görevlerini nitelikli yapan eğitimcilerin çabaları ile olumlu çalışmalar yapan Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri birimleri nitelik kaybına uğrayacaktır. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri mesleğinin genel disiplininin değiştirilmesi, ayrıca mesleğin asıl amacı ve içeriği ile bağdaşmayan otorite figürü verilmesi, mesleği sıradanlaştıracak ve amacı dışında uygulamalara yönlendirecektir. Öğretmen ve öğrenciyi karşı karşıya getirecektir. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri biriminde çalışan eğitimcilerin çalışma şartları ve özlük hakları korunmalı ve yasal düzenlemelere aykırılık teşkil etmemesi temel şart olmalıdır” şeklinde konuştu.
“GÜVENİLİRLİĞİNİ ZEDELEYECEKTİR”
Açıklamasının devamında yapılacak düzenlemelerin hukuksal düzenlemelere aykırı olmasının da kabul edilemez olduğunu dile getiren Yeğen, “Anayasa Mahkemesi defaten “zorla çalıştırma ve angarya” hususunda çeşitli kararlara imza atmıştır. Ülke genelinde son yıllarda yaşanan istismar vakaları Rehberlik ve Psikolojik Danışma birimleri tarafından ortaya çıkarılmış ve önleyici tedbirler alınmıştır. Psikolojik Danışma Hizmetlerinin evrensel düzeyde belli ilkeleri (gizlilik vb.) vardır. Bu hizmetlerin sadece yönlendirme ile sınırlandırılması doğru değildir. Rehberlik ve Psikolojik Danışma, öğretmenlik dışında alan uzmanlığı gerektirmektedir. Rehber öğretmenlere otorite rolü verilmesi güvenilirliğini zedeleyecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanması planlanan yönetmeliğin mevzuata uygun olması, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinde görev yapan öğretmenlerin meslek tanımlarının değiştirilmemesi ve öğrencilerin üzerinde otorite figürü rolü verilmemesi gerekmektedir. Aksi bir düzenleme nitelik kaybına yol açacaktır. Okullarda oluşan çalışma iklimini bozacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı düzenlemeyi yürürlüğe koymamalıdır. Eğitim-İş olarak düzenlemenin yürürlüğe girmemesi için Bakanlık nezdinde her türlü girişimde bulunacağız, dayatmacı yaklaşım devam ettiği takdir de sendikal ve hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bu süreçte Eğitim-İş olarak Rehber Öğretmenlerimizin her zaman yanında olacağız” ifadelerinde bulundu.