DURSUN'DAN TOKİ KÖPRÜSÜ FORMÜLÜ

Toki-2 geliyor

Nurdan Eroğlu

İl Genel Meclisi, TOKİ Köprüsü bilmecesi çözülmeden TOKİ-2 Köprüsü ve 2,5 kilometrelik bağlantı yolu için harekete geçti. Proje kapsamında Dallıca Köyü Değirmenağzı mevkiinden eski sanayi bölgesinde bulunan haddenin oraya çıkacak şekilde geniş bir bağlantı yolu yapılacak. Yolla birlikte de Dallıca ve Kocareis bölgesine de hizmet edebilecek şekilde şuanda dar bir menfezle geçilebilen yere köprü inşa edilecek. Proje, 2011 yılında İl Özel İdaresine TOKİ Köprüsü için gelen 2,5 milyon TL'lik ödenekle hayata geçirilecek. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Irmak Islak Projesi içerisinde yer alan ve DSİ tarafından yapılacak olan TOKİ Köprüsü içinse çözüm önerisinde bulundu.

İl Genel Meclisi, ağustos gündeminin son toplantısını gerçekleştirdi. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlığında toplanan Meclis Üyeleri son toplantıda gündeme eylül ayındaki meclis toplantısına yetiştirilmek üzere 3 yeni madde daha ekledi. Meclis, bir yatırımcı tarafından Terkehaliller Köyüne yapılmak istenen tarım ve hayvancılık tesisi ile ilgili imar planı dosyasını, İl Özel İdaresi tarafından yapılacak olan kilitli parke taşı tesisiyle ilgili finansal içerikli dosyayı ve kadro iptal ve ihdası ile ilgili dosyayı oy birliğiyle ağustos gündemine aldı. Yeni gündem maddelerinin eklenmesiyle ağustos gündemini görüşmeye devam eden Meclis Üyeleri ilk olarak Yol ve Ulaşım Hizmetler Müdürlüğünün 2017 Çalışma ve Yatırım Programında bulunan 12 adet 1. Kat Asfalt Sathi Kaplama Yol Yapım Projelerinin revize edilerek yeniden 2017 EK Çalışma ve Yatırım Programına alınmasıyla ilgili dosyayı değerlendirdi. Asfalt yapılması planlanan köylerin bazı noktalarına araçların girememesi nedeniyle asfalt yapmanın imkansız olduğunu ifade eden Kenan Dursun, bu noktalara kilitli parke taşı veya beton yol yapılması gerektiğini söyledi.

“BAZI NOKTALARA ARAÇLAR GİREMEDİĞİ İÇİN ASFALT YAPILAMIYOR”

Konun İl Encümeninde gündeme geldiğini ifade eden Dursun, “İl Encümenindeki toplantıda asfalt yapılması planlanan köylerde bazı noktalara araçların girememesi dolayısıyla asfalt yapılamayacağı için buralara kilitli parke taşı veya beton yol yapılmasının daha uygun olacağına karar verildi. 2017 Çalışma ve Yatırım Programında bulunan bu asfalt noktalarının kilitli parke taşı ya da beton yol döşenebilecek şekilde revize edilip yeniden programa alınması gerekiyor. Bu şekilde karar verilmesi o kısımlarda da ulaşımı rahatlıkla sağlayabilmek için daha doğru olacaktır” dedi.

ASFALT YAPILMAYAN YERLERE KİLİTLİ PARKE TAŞI

Kilitli parke döşenecek köyleri de sayan Dursun, “ Kızılelma Köyünde 1 kilometrelik kısma Küçükkızılkum Köyünde 500 metrelik kısma, Kutlubeyyazıcılar Esenyurt İmamlar Mahallesine, Akçalı Köyünde 300 metrelik kısma, Çakırdemirci Köyünde 500 metrelik kısma, Kutlubeytabaklar Köyünde 800 metrelik kısma, Arıönü Köyünde 400 metrelik kısma, Fırınlı Köyünde 500 metrelik kısma, Kışla Köyünde 500 metrelik kısma, Kışla Köyünde 500 metrelik kısma, Arıt Aydınlar Köyünde 500 metrelik kısma ve Arıt Şahin Köyünde 600 metrelik kısma kilitli parke taşı döşemesi yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“KUTLUBEYYAZICILAR'DAKİ KANGRENE SON VERMEMİZ GEREKİYOR”

Kutlubeyyazıcılar'da yolun o bölgede özellikle Bartın Üniversitesinin de olmasından dolayı ayrı bir önem taşıdığını dile getiren Dursun, “Kutlubeyyazıcılar'da bulunan yol aslında orada Bartın Üniversitesinin de olmasıyla ayrı bir önem taşıyor. Yol artık o bölgenin kangreni olmuş durumda. Aslında benim önerim o yol da Meclis kararını beklemeden harekete geçmek ve yolun yapılmasını sağlamak. Çünkü Meclis kararını beklersek havaların da bozulacağı bir mevsime gireceğimiz için belki de yolun yapımı önümüzdeki yaza kalacak. Üniversitemizde de eğitim-öğretim dönemi başlamış olacak” ifadelerinde bulundu.

DOSYA PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDA

Meclis Üyeleri Dursun'un bu açıklamalarının ardından 12 adet 1. Kat Asfalt Sathi Kaplama Yol Yapım Projelerinin revize edilerek yeniden 2017 Yılı EK Çalışma ve Yatırım Programına alınmasıyla ilgili dosyayı görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonuna havale etti.

BARTIN'IN YILAN HİKAYESİ TOKİ KÖPRÜSÜ

Meclis Üyeleri bu ayki gündemde TOKİ-2 Köprüsü ve 2,5 kilometrelik bağlantı yolunun zemin etüt ve yapım projelerinin 2017 Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına alınmasıyla ilgili dosyayı değerlendirdi. TOKİ Köprüsünün Bartın'da yıllardır bir maceraya dönüştüğünü dile getiren Dursun, TOKİ Köprüsü macerasını şöyle anlattı:

“TOKİ Köprüsü macerası 2011 yılında başladı. 2017 yılına geldiğimizde hala TOKİ Köprüsünü konuşur durumdayız ve konuşmaya da devam ediyoruz. Bu konu zaman zaman İl Özel İdaresinin de üzerine bırakılmaya çalışmış bu konu. O bölgede yani Kaynarca, Orduyeri ve TOKİ hattında ve artık ihtiyaçlara cevap veremeyecek duruma gelen Orduyeri Köprüsünde trafiği rahatlatacak bir köprünün olması gerektiği aşikar. Bu ihtiyaç ilk kez 2011 yılında gündeme geldi. O dönem bize Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından TOKİ Köprüsü için 2,5 milyon TL bir ödenek aktarıldı. Aynı zamanda Bakanlık Organize Sanayi Bölgesindeki (OSB) köprüsü için de ödenek gönderdi.

“BELEDİYENİN KORUMA AMAÇLI İMAR PLANINI YAPMASI GEREKİYORDU”

Tabi biz OSB köprüsünü o alan tamamen bizim sorumluluk alanımızda bulunduğu için hızlı bir şekilde tamamladık ve hizmete açtık. Ancak TOKİ Köprüsünün yapılacağı alan bizim sorumluluk alanımızda bulunmadığı için ve Bartın Irmağı da doğal sit alanı olduğu için burada Bartın Belediyesinin koruma amaçlı imar planı yapması gerekiyor ve bunu ilgili kurullarda onaylatması gerekiyordu. Tabi alan bizim sorumluluk alanımızda olsaydı ve doğal sit alanı olmasaydı biz bu köprüyü OSB köprüsü gibi hızlı bir şekilde yapıp tamamlar ve hizmete açabilirdik. Neticede Belediye bu kurullarla birlikte çalışma yaptı ancak koruma amaçlı imar planı 2013'e kadar yetişmedi.

DSİ'NİN ÇALIŞMALARIYLA KÖPRÜ IRMAK ISLAH PROJESİNE DAHİL EDİLDİ

Neden 2013 yılına kadar yetişmedi diyorum. 2013 yılına gelindiğinde ise Bartın için oldukça önemli bir proje için çalışmalar başladı. Biliyorsunuz Bartın 1998 yılında çok büyük bir sel felaketi yaşadı. Buna benzer bir felaketi 2015 yılında kıl payı atlattı. 2015 yılında Devlet Su İşlerinin (DSİ) Bartın Irmağında yaptığı çalışmalar sonunda ilimiz bir sel afetinden ucu ucuna kurtuldu. İşte DSİ Bölge Müdürümüz 2013 yılında ilimiz böyle bir afetle yeniden karşı karşıya kalmasın diye doğal sit alanı olan Bartın Irmağı için ilgili sit kurullarını ikna etti ve ortaya yatırım büyüklüğüyle Türkiye'nin tek projesi olan Bartın Irmağı Islah Projesi ortaya çıktı. TOKİ Köprüsü de bu projenin içine dahil edildi. DSİ ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2,5 milyon TL'lik bütçeli bir köprünün o bölgeye yeterli gelmeyeceğini düşündü ve yaklaşık 20 milyon TL'lik bir bütçeyle TOKİ Köprüsünün önceki halinden daha büyük şekilde yapılmasına karar verdi.”

DURSUN'DAN TOKİ KÖPRÜSÜ İÇİN 1 KİLOMETRELİK KAMULAŞTIRMA FORMÜLLÜ

“Tabi TOKİ Köprüsünün yapılabilmesi için Irmak Islah Projesi çerçevesinde Belediyenin kendi sorumluluk alanında bulunan 4 kilometrelik bir alanı kamulaştırması gerekiyor. Çünkü köprünün yapılacağı nokta yine Belediyenin kamulaştırma alanında bulunuyor” diyen Kenan Dursun bu konuda şöyle bir çözüm önerisi de getirdi:

“Irmak Islah Projesinde Boğaz'dan başlayıp şehir merkezi güzergahına doğru İl Özel İdaremiz 8 kilometrelik bir alanda kamulaştırma yapacak. Tabi biz bu alan için kamulaştırma çalışmalarına başladık. Ancak 8 kilometre bittiğinde 9'uncu kilometreden itibaren biz kamulaştırma yapamıyoruz. Çünkü ondan sonra geriye kalan 4 kilometrelik alan Bartın Belediyesi'nin sorumluluk alanında. Ancak Belediye bu 4 kilometrenin hepsini kamulaştıramasa bile en azından köprünün yapılacağı ve 9'uncu kilometrelik alanda yer alan 1 kilometrelik alanı kamulaştırabilir. Geriye kalan 3 kilometrelik alanın kamulaştırmasını da bütçesi ölçeğinde zamanla yapacaktır. Bunu İl Koordinasyon Kurulu toplantısında da dile getirdim. Bu yapıldığı takdirde TOKİ köprüsünün de önü açılacaktır. DSİ'de belki de köprüyü yapmak için çalışmalara başlayabilecektir. Ben bunun olabilirliğini görüyorum”

TOKİ-2 GELİYOR

Kenan Dursun, TOKİ-2 Köprüsü ve 2,5 kilometrelik bağlantı yolunun 2011 yılında TOKİ Köprüsü için İl Özel İdaresine aktarılan 2,5 milyon TL ödenekle gerçekleştirileceğini söyledi. Bağlantı yolunun Dallıca Köyünde Değirmenağzı mevkiinden eski haddenin bulunduğu yere çıkacak şekilde yapılacağını dile getiren Dursun, TOKİ-2 Köprüsü projesiyle ilgili şu açıklamaları yaptı.

TOKİ-2 KÖPRÜSÜ VE BAĞLANTI YOLU 2,5 MİLYON TL'LİK ÖDENEK YAPILACAK

“TOKİ Köprüsü her ne kadar artık DSİ'nin projesi olsa da bu köprü için 2011 yılında bunun için Bakanlıktan bize gelen 2,5 milyon TL'lik bir ödenek hala elimizde bulunuyor. Biz bu ödeneği yine ilimizin menfaati için kullanmak istiyoruz. Bu nedenle asıl TOKİ Köprüsüne yakışır genişlikte Dallıca Köyünde Değirmenağzı mevkiinden eski haddenin bulunduğu yere çıkacak şekilde 2,5 kilometrelik bir bağlantı yolu yapmak istiyoruz. Aynı zamanda oraya bir TOKİ-2 adıyla bir köprü yapacağız. Bu köprü Dallıca ve Kocareis Köyleri bölge halkına da hizmet verecek. Biz bu projeyle hem o bölge halkını rahatlatmak hem de elimizde kalan 2,5 milyon TL'lik ödeneği yine halkın yararına kullanmak istiyoruz.”

TOKİ-2 ARTIK KOMİSYONDA

Kenan Dursun konuyu detaylı bir şekilde anlatmasının ardından Meclis Üyeleri, TOKİ-2 Köprüsü ve 2,5 kilometrelik bağlantı yolunun zemin etüt ve yapım projelerinin 2017 Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına alınmasıyla ilgili dosyayı görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonuna havale etti.

BİR TARIM VE HAYVANCILIK TESİSİ DAHA KURULACAK

Meclis daha sonra ağustos gündemine alınan bir yatırımcı tarafından Terkehaliller Köyüne yapılmak istenen tarım ve hayvancılık yatırımıyla ilgili imar planı dosyasını değerlendirdi. Bu ayki gündemde 2 yeni yatırımla ilgili dosyayı görüştüklerini ifade eden Dursun, yeni yatırımcıların olmasının Bartın adına sevindirici bir durum olduğunu söyledi. Meclis dosyayı görüşülmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Tarım Komisyonuna havale etti.

KİLİTLİ PARKE TAŞI ÜRETİM TESİSİ KURULACAK

Meclis Üyeleri kilitli parke taşı üretim tesisinin finansıyla ilgili dosyayı görüştü. İl Özel İdaresi tarafından kilitli parke taşı üretim tesisi kurulmak istendiğini dile getiren Dursun, “Özel İdaremiz ilimizin ihtiyacını karşılayacak şekilde kilitli parke taşı yapım tesisi kurmak istiyor. Tabi biz bu tesis için daha önceden 1 milyon TL ödenek aktardık. Ancak bu tesislerin bulunduğu illere yaptığımız inceleme ziyaretlerinde yapacağımız tesisin aslında yetersiz olduğunu gördük. Çünkü birçok yerde bu tesislerde kilitli parke taşının yanı sıra beton yol yapımı için kullanılmak üzere kuru beton üreten alanda bulunuyor. Tabi biz ilimiz için iyi bir şey yapmak istiyorsak bu üretim alanını da tesisimize dahil etmemiz gerekiyor. Bu yüzden de ben 1 milyon TL'nin yeterli olmayacağı ve bu paranın 1,5 milyon TL'ye çıkarılması gerektiği kanaatindeyim ” dedi.

TESİSE KURU BETON ÜRETİM ALANININ DA EKLENMESİ PLANLANIYOR

Köylere beton yol yapılacağı zaman yaş betonun mikserlerle gönderildiğini ifade eden Dursun, “Biz beton yol yapmamız gereken köylerimize mikserlerle yaş beton gönderiyoruz. Tabi bu yaş betonun dökülmesi kuru betona nazaran oldukça zor oluyor. Ama yapacağımız tesisin finansmanını arttırıp kuru beton üretim alanı da eklersek köylerimize kuru beton göndereceğiz ve tıpkı asfalt yapımı gibi bu beton döküldüğü zaman üzerinden sadece silindir geçecek. Hem çalışanlarımızın işi kolaylaşacak hem de daha kaliteli hizmet vereceğiz” şeklinde konuştu.

KAYIŞ: “1 YILLIK BETON İHTİYACIMIZI KARŞILAYABİLECEĞİZ”

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış ta konuyla ilgili olarak “Bu konuda Gaziantep, İstanbul ve İzmir'de bulunan kilitli parke taşı üretim tesislerine inceleme gezisi düzenledik. Onların bu tesislere kilitli parke taşının yanı sıra kuru beton üretimi yapan bir alan da dahil ettiğini gördük. Biz Bartın'da 2 yıldır beton yol çalışması yapıyoruz. Tesisimize bu alanda dahil edildiğinde 1 yıllık beton ihtiyacımızı da buradan karşılaşmış olacağız. Aynı zamanda beton yol standardımızı da yükselteceğiz. Tesisin yapımı için finansal kiralama yöntemine gideceğiz” dedi.

Meclis Üyeleri Kayış'ın açıklamalarının ardından konuyu yine görüşülmesi üzere Plan ve Bütçe Komisyonuna havale etti.

PERSONEL MAĞDURİYETLERİ GİDERİLECEK

Meclis son olarak kadro iptal ve ihdas talebini değerlendirdi. İl Özel İdaresine sözleşmesi personel almak istediklerini ifade eden İbrahim Kayış 25 işçiyi da kadroya dahil etmek istediklerini söyledi. Kayış bu şekilde personelin mağduriyetinin de ortadan kalkacağını kaydederken Meclis konuyu Plan ve Bütçe Komisyonu ile İnsan Kaynakları ve Ar-Ge Komisyonuna havale etti.

Bakmadan Geçme