DÜNYADA HER GÜN YAKLAŞIK 7 BİN KİŞİ ENFEKTE OLUYOR
HIV ve AIDS'in ne olduğunu biliyor musunuz?
Nevin Özbakan
Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada dünyada yaklaşık 33.4 milyon erişkin ve çocuğun HIV ile enfekte olduğu, her gün yaklaşık 7 bin kişinin HIV enfeksiyonunu aldığının tahmin edildiği belirtilerek HIV hakkında bilgiler verdi.
Bartın İl Sağlık Müdürlüğünce 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yapılan açıklamada dünyada yaklaşık 33.4 milyon erişkin ve çocuğun HIV ile enfekte olduğu, her gün yaklaşık 7000 kişinin HIV enfeksiyonunu aldığının tahmin edildiği belirtildi. Açıklamada ayrıca; HIV Nedir?, HIV Pozitiflik Nedir?, AIDS Nedir?, Anti-HIV Testi Nedir? Ne Zaman Yapılır? Nerelerde Yaptırılabilir?, HIV in Tedavisi Var mıdır?, HIV Nasıl Bulaşır ? sorularının yanıtları paylaşıldı.
HIV NEDİR?
İşte HIV ve AIDS hakkında bilinmesi gerekenler!
Human Immunodeficieny Virüs (İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü) kelimelerinin baş harfleri ile adlandırılmış HIV virüs, bağışıklık sisteminin içine yerleşerek, bireyin bağışıklık sistemini zayıflatan bir virüstür.
HIV POZİTİFLİK NEDİR?
Kanında HIV virüsü bulunan kişilere HIV pozitif denir. Bu kişiler aynı zamanda kanında antikor bulunan seropozitif (Anti-HIV testi=ELISA testi pozitif) kişilerdir.
AIDS NEDİR?
AIDS bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Mikrobu HIV (hiv) adı verilen virüstür. HIV girdiği vücudun, mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok eder. Direnci azalan vücutta, HIV in etkisinin yanı sıra, çeşitli mikroplar da hastalıklara neden olurlar.
ANTİ-HIV TESTİ NEDİR?
HIV vücuda girdiğinden itibaren, vücutta bununla savaşmak için özel antikorlar oluşur. Kandaki bu antikorların ELISA yöntemiyle saptanmasına Anti-HIV testi denir.. Anti-HIV testinin pozitif olması kanda HIV virüsünün olduğunu gösterir. Anti-HIV testi, üniversite hastanelerinin mikrobiyoloji laboratuvarlarında, devlet hastanelerinin laboratuvarlarında ve özel laboratuvarlarda yaptırabilir.
HIV İN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
HIV/AIDS in tedavisinde olumlu gelişmeler vardır. Günümüze kadar bulunan ilaçlardan farklı etki mekanizmalarında olanların ikisinin ya da üçünün birlikte kullanımıyla HIV pozitif kişilerin kaliteli ve uzun bir yaşam sürebilmeleri sağlanmaktadır. Tedavi doktor kontrolünde ve kesintisiz olarak yaşam boyu sürdürülmelidir. Bu ilaçlar çok pahalıdır.
HIV NASIL BULAŞIR ?
Korunmasız cinsel ilişki ile bulaşır. Tüm bulaşmaların yüzde 80-85 i bu yolla olmaktadır. HIV kanda bulunduğu gibi erkeğin sperm sıvısında, kadının vajina salgısında da bulunur. Cinsel ilişki sırasında vagina, penis, anüs mukozası veya ağızdaki zedelenmiş doku ve çatlaklardan vücuda girerek; erkekten kadına, kadından erkeğe, erkekten erkeğe veya kadından kadına bulaşabilir. Kan ile bulaşır Tüm bulaşmaların yüzde 10-15 i bu yolla olmaktadır. AIDS hastasının ve taşıyıcısının kanında HIV bulunur. HIV'li kanla bulaşma çeşitli şekilde olur: Kontrolsüz kan nakli ile bulaşır. Kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş; şırınga, iğne, cerrahi aletler, diş hekimliği aletleri, dövme aletleri, akupuntur iğneleri, jilet, makas gibi tüm kesici ve delici aletler ile bulaşma olabilir. HIV'li erkek ve kadının cinsel organlarındaki kanamaların veya adet kanının penise, vajinaya ve ağıza teması ile bulaşma olabilir. Damar içi uyuşturucu kullananların paylaştıkları iğne, enjektör ve uyuşturucu madde eritilen kaşıklar ile bulaşma olabilir. HIV'li organ, doku ve sperm nakli ile de bulaşma olasılığı vardır. Anneden bebeğine bulaşır. HIV pozitif annelere emzirme önerilmez.