DSİ'nin seddine karşı Bartın Irmağı İnisiyatifi seddi
Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya'nın 'Bu hilkat garibesi projesinden vazgeçin' çağrısı yaptığı ve Bartın Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere Bartın'daki birçok sivil toplum kuruluşunun karşı çıkıp istemediği beton ve cam duvarlarla yapılan Bartın Irmağı Islah Projesine karşı 'Bartın Irmağı İnisiyatifi' kuruldu.
Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya'nın “Bu hilkat garibesi projesinden vazgeçin” çağrısı yaptığı ve Bartın Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere Bartın'daki birçok sivil toplum kuruluşunun karşı çıkıp istemediği beton ve cam duvarlarla yapılan Bartın Irmağı Islah Projesine karşı “Bartın Irmağı İnisiyatifi” kuruldu. Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan toplantıya siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri, meslek odaları, sendikalar, muhtarlar, TMMOB'ye bağlı odalar ve Baro avukatlarının yanında Bartın sevdası olan teknik insanlardan oluşan ve 50yi aşkın tüzel kişi katıldı.
“Doğa ile uyumu tartışmalı”
Yaptığı ilk açıklamada bu projenin oldu bittiye getirilerek Bartın halkına dayatıldığını ifade eden Bartın Irmağı İnisiyatifi şunları söyledi:
“Bartın ırmağı Bartın kentine adını veren ve yüzyıllar boyunca oluşumu devam etmiş ve halen devam eden ülkemizin nadir su yollarından ve nehir ekosistemlerinden biridir. Irmak var olduğundan bu yana belirli dönemlerde kısa süreli yüksek yağış nedeniyle taşkın ve sellerle kendini göstermektedir. Son yıllarda Bartın ırmağının ıslahı konusu farklı biçimlerde gündeme gelmekte ve son bir yılda doğa ile uyumu tartışmalı bir proje olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bartın Irmağı İnisiyatifi kuruldu
3 Mayıs 2024 tarihinde Bartın Ticaret ve Sanayi Odasında toplanan siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri, meslek odaları, sendikalar, muhtarlar, TMMOB'ye bağlı odalar ve Baro avukatlarının yanında Bartın sevdası olan teknik insanlardan oluşan ve 50yi aşkın tüzel kimliğin temsil edildiği toplantıda “Bartın Irmağı İnisiyatifi” kurulmuştur.
Amacı “Bartın Irmağı Islah Projesi” adı altında kamuoyu ile detayları paylaşılmayan, konunun birinci muhatabı belediyenin bile bilgisi dışında devam eden beton ve camdan duvar ile ırmağın doğal akışından koparılan çalışmadan duyulan endişe ve bilinmezliklerin ortaya konulması olan inisiyatif çalışmalarını hızlandırmıştır.
“Daha büyük sorunlara yol açacak”
11 Ağustos 2023'de DSİ Genel Müdür yardımcısı ve ekibinin Kültür ve Turizm Müdürlüğü toplantı salonunda ihalesi önceden yapıldığını öğrendiğimiz projenin sözde vatandaşların bilgilendirilmesi amaçlamıştır. Toplantıya katılanların büyük çoğunluğunun tepki göstererek salonu terk etmesine rağmeni “Bartın Irmağı Islah Projesi” hız kazanmıştır. Bu ihale süreci ile ırmak kenarında başlayan çalışma hiçbir mantığa uymamakla birlikte Eski Tersane Caddesi olan Emekliler Evi önünde yapılan setlerle hepimizde kaygıları iyice artırmış ve gerçek yüzünü göstermiştir. Yangından mal kaçırır gibi yapılan ve ortada projesine bile ulaşamadığımız, gerekli izinlerin alınmadığını bildiğimiz, bir takım protokollerle önümüze sunulmuş projenin ırmağın doğasına aykırı bir çalışma olduğunun farkındayız. Başta meslek odaları olmak üzere, Bartın belediyesinin projeyi elde etmek istemesi olumlu yanıt bulamamışken, Sivil Toplum Kuruluşlarının itirazlarına rağmen ilgili kurumun ısrarla projeye devam etmesini şeffaflık ilkesi gereği kabul etmemiz mümkün değildir. Basında gördüğümüz “yapay zeka ile modellemeler”, “Avrupa'da bile olmayan” diye ifade edilen, simülasyonlar ve benzeri ayakları yere sağlam basmayan yöntemlere dayandırılarak yapılan beton set ve üzerindeki camdan duvarın geçmiş sel ve taşkınlara önlem olamayacağını, özellikle Yalı bölgesindeki zeminden yükselen sular ve yaka sellerinin şiddetini artırarak daha büyük sorunlara yol açacağını düşünüyoruz.
“Bartın ırmağı sahipsiz değildir”
Kamu bürokratları ve bazı siyasetçilerin açıklamalarının tatmin edici olmadığını, Bartın'da birçok konuda olduğu gibi oldu bittiye getirilerek yapılan bu uygulamaya imza atanları sağduyuya davet ediyoruz. Önümüzdeki süreçte olası ilk yoğun yağışlar ile özellikle Yalı bölgesindeki zarar ve kayıpların sorumlusunun bu hatalı ve halktan gizlenen projeye imza atanlar olacağını, Bartın ırmağının doğal yapısı, sahip olduğu doğal, kültürel ve ekolojik değerlerine zarar vermesi yanında halk sağlığı riski ve can kayıplarına neden olma ihtimalini hatırlamalarını istiyoruz.
Bartın ırmağı sahipsiz değildir. Bartın Irmağı İnisiyatifi olarak sürecin şeffaf ve herkesin aklına uyacak biçimde yürütülmesi için yapılacak her türlü vatandaş ve hukuki girişimlerin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.”