Dirim'den genç çiftçilere ziyaret
Bartın Valisi Nusret Dirim Genç Çiftçi Projesinden yararlanarak Kozcağız'da çilek üretimi yapan genç çiftçi Sercan Kocael'le yine aynı projeden yararlanarak Kurtköy'de Bartın'da ilk kez bıldırcın yetiştiriciliği ve bıldırcın yumurtası üretimi yapan genç çiftçi Volkan Özdemir'i ziyaret etti.
Bartın Valisi Nusret Dirim Genç Çiftçi Projesinden yararlanarak Kozcağız'da çilek üretimi yapan genç çiftçi Sercan Kocael'le yine aynı projeden yararlanarak Kurtköy'de bıldırcın yetiştiriciliği ve bıldırcın yumurtası üretimi yapan genç çiftçi Volkan Özdemir'i ziyaret etti. Vali Dirim ilk olarak Kozcağız'daki çilek üreticisi Kocael'i ziyaret ederken ziyarette Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram ve Müdürlük personeli ile İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış'ta yer aldı. Genç çiftçi Kocael'den çilek üretimi ve Bartın'daki çilek pazarıyla ilgili bilgiler alan Dirim, çilek tarlasında gezerek dalından taze çilek yemeyi de ihmal etmedi.
Dirim: “Diğer çiftçilerimize örnek olsun”
Kurulan çilek bahçesinin diğer çiftçilere de örnek olması gerektiğini ifade eden Nusret Dirim şöyle konuştu:
“Çok güzel bir bahçe kurulmuş. Bu bahçe diğer çiftçilerimize de örnek olur. Bu bölge toprakları her türlü ürünün yetiştirilebileceği güzel bir vadi. Genç çiftçilerimizi üretici olmaya davet ediyoruz. Fabrikalara gidip çalışmaktansa kendi işlerinin patronu olmayı tercih etsinler. Ailelerini geçindirebilecek kazancı elde ediyorlar ve pazarlamada da sorun yaşamıyorlar. Bartın'ın sembollerinden biri olan çileği insanlar bahçelerinden toplayabilecekleri imkana sahip oluyorlar. Bu güzelliklerin artmasını diliyoruz.
“Birçok arazimiz boş”
Bu tür örnek girişimlerde bulunan çiftçilerimizi topluma tanıtmak istiyoruz. Onların şahsında buradaki tarım potansiyelini maksimum düzeye çıkarmak istiyoruz. Birçok alanlarımız boş. Sağda solda ekilip dikilmeyen araziler var. Hepsi bu şekilde üretim yapılabilir hale getirebilir. Maalesef ilgisizlikten, tembellikten, sahipsizlikten boş kalmış durumdalar. Bunlar aslında ekonomik olarak ülkemizin kayıpları. Bu kaynakları kullanamamak aslında ekonomimizin bir kaybı olarak hepimizi etkiliyor. Tarım İl Müdürlüğümüze çiftçi destekleri için teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımızda öncülük ediyorlar çok teşekkür ediyorum. İyi bir üretim yılı diliyorum. Ürününüz bol ve bereketli olsun.”
Bayram: “40-50 tona yakın çilek üretim yapabilir”
Çilek üretiminin karlı ve gelir getirici bir üretim olduğunu kaydeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram da şunları söyledi:
“Bakanlığımızca 2016 yılında genç çiftçi projelerinin desteklenmesi programı başlatıldı. 2016 yılında bitirmiştik bu 2017 projeleri. İçinde bulunduğumuz çilek projesi. Genç çiftçimiz Sercan Kocael 2017 yılında 5 dönüm alanda desteklemeye hak kazandı. Bitkisel üretimde yöremizde ve tüm Türkiye'de olduğu gibi ender projeler oluyor. Müracaatlar az oluyor. Çilek üretimi ilimiz için önemli bir konu. Genç çiftçimizden desteğimizi esirgemedik. Burada 5 dönümlük yerde ilk yıl 15 ton ikinci yılda 25 ton olmak üzere 40-50 tona yakın çilek üretim yapabilir. Çilek ilimizde de fiyat olarak çok değerli. 5 lira ile 10 lira arasında değişen fiyatlar söz konusu. Genç çiftçimiz Sercan Kocael ürettiği çileği kendisi pazarladığı için 7 liradan aşağı düşürmüyor. 7 lira ile 40 tonu çarptığımızda 280 bin TL'ye yakın bir gelir elde edebilir. Böylesine iyi bir gelir imkanı var.
“Bunu Bartın'da yaygınlaştırmamız gerekiyor”
Bunu Bartın'da yaygınlaştırmamız gerekiyor. Çilek üretiminin yaygınlaşmasını diliyoruz bunun için bizde gerekli çalışmaları yapıyoruz. Diğer çitçilerimizin de bu girişimlerden haberdar olmasını istiyoruz. Bir kişi asgari ücretle çalışırken yılda eline 20 bin TL para geçiyor. 3 dönümlük bir araziden bu rakamın iki katını çıkarma imkanı var. Tabi biraz meşakkatli bir çalışma istiyor çilek üretimi ancak çalışan için zorda değil. Toplamda 2-3 aylık bir süresi var.”
Kocael: “Bir dönem çilek geliri bir yıllık asgari ücret gelirine denk”
Genç çiftçi Sercan Kocael'de bir dönem çilek üretiminden elde edilecek gelirin bütün bir yıl asgari ücretten elde edilecek gelire denk olduğunu söyledi. Kocael, “İmkanı olan arkadaşlarımız fabrikada çalışmaktansa sadece 1 dönüm çilek bahçesi kursun. Bir işi içtenlikle ve kalpten yaptıktan sonra bir dönümden elde edeceği gelirle bir yıl boyunca asgari ücrete denk gelir ve ailesini geçindirir. Yaz sezonu 6 ay çalışıp 6 ay yatsın ve bir başkasının emrinde çalışacağına asgari ücretle bir dönüme baksın bin kat daha iyidir. Bir çilek üreticisi olarak bunu söylemem gerekiyor. Çilek üretimi zordur fakat kolay işte yoktur. Bir tekstil fabrikasında çayınızı bile kaçarak saklanarak içersiniz. Patron izin vermedikten sonra içemezsiniz. Çilek üretirken sabah serinliğinde çalışıp öğle sıcağında dinlenilebilir. Yine akşam serinliği başladığında hava kararana kadar çalışmaya devam edilebilir. Biz bir başkasının emrinde çalıştığımız gibi kendi işimizde çalışmaktan aciziz. Aynı şekilde kendi işimizde o şekilde çalışsak 2-3 kat fazla gelir elde edebiliriz. Pazar sıkıntısı da yok. Zaten kaliteli bir iş yaptığınızda müşteri sizi kendiliğinden buluyor ve satışı da kendiliğinden yapıyorsunuz. Ayrıca her yerde pazarlarda var. Belediye başkanlarımızda üreticilere satış alanları göstererek destek oluyorlar. Yani pazar konusunda da sıkıntı yaşamıyoruz” dedi.
Bartın'daki tek bıldırcın yetiştiricisi
Nusret Dirim çilek bahçesi ziyaretinin ardından yine Genç Çiftçi Projesinden yararlanarak Bartın'daki tek bıldırcın yetiştiricisi ve bıldırcın yumurtası üreticisi olan Kurtköy'deki genç çiftçi Volkan Özdemir'i ziyaret etti. Dirim, Özdemir'den bıldırcın yetiştiriciliği ve bıldırcın yumurtası üretimi hakkında bilgiler alırken Özdemir bir bıldırcın yumurtasının normal yumurtadan 2 kat daha fazla proteine sahip olduğunu ve sindiriminin daha kolay olduğunu söyledi.
Bayram: “Genç nüfusumuzu hareketlendirmek istiyoruz”
Genç çiftçi projeleriyle genç nüfusu hareketlendirmek istediklerini kaydeden Abdulsetter Bayram projelerle ilgili şu bilgileri verdi:
“30 bin TL karşılığında bin adet bıldırcın desteği verdik. Çiftçimiz de başarılı oldu. Kuluçka makinesini de alarak kendi bıldırcınını kendisi üretiyor şu anda. İlk seferde aldı ve şimdi dışarıdan bıldırcın almıyor. Yöremiz marketlerine yumurtalarını pazarlıyor. Kendilerine bereketli kazançlar diliyoruz. Bu tür genç çiftçilerimizin hem devletimizin desteği ile hem de desteksiz bir şekilde artmasını diliyoruz. Kadrolarımız bunun için gerekeni yapıyor. Genç nüfusumuzu hareketlendirmek istiyoruz. Genç çiftçi projeleri ciddi anlamda köylerde canlılık kazandırdı. Çok olumlu tepkiler alıyoruz.
Başvuruların 500'ü bulması bekleniyor
Genç çiftçi projeleri birçok projeden daha olumlu görülüyor. Bu sene içinde başvurular devam ediyor. 30 Nisan tarihine kadar başvuruda bulunabilecekler. Bu projeler üç yıl için başlatılmıştı dileğimiz devam etmesi yönünde. İki seneden bu yana 309 çiftçimizi destekledik. Bunların 195'i hayvancılıktı. Bu yıl için şu ana kadar başvuru sayısı 360 civarında. Daha da artacağını ve 500'ü bulacağını tahmin ediyoruz. Elimizden geldiğince çiftçilerimizi tanıyarak, başarılı olacaklarına inandığımız ve soruşturma da yaparak destek olmaya çalışıyoruz. Genel olarak iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim. 309 çiftçimizin başarı oranı yüzde 70-80 oranlarında. Başarısızlık oranı ise yüzde 1'i geçmez diye düşünüyorum.
Bıldırcın yumurtası normal yumurtadan 2 kat daha fazla proteine sahip
Bıldırcın yetiştiriciliğinde Bartın içinde pazarlama yapmayı düşündüğünü kaydeden Volkan Özdemir ise “Yaklaşık bin adet bıldırcınımız var. Bunların bir kısmı damızlık bir kısmı da yemeklik olarak ayrıldı. Yaz sezonunda yumurta verimden düşenleri kesime ayırıp arkadan yeni nesil kuluçkayla kış mevsimine yetiştirmeyi planlıyorum. Her yıl için bir döngü oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu yıl hem tecrübe yılı hem de pazarlama yılı olarak kabul ettim. Bu yıl yani tanıtım amaçlı diyebiliriz. Fazla kar oranı gütmedim. Gelecek yıl özellikle kış aylarında tüketim daha fazla olduğu için karlılık dönemini o zaman göreceğiz. Bartın'da henüz çok fazla tüketim söz konusu değil ancak Bartın içinde pazarlama yapmayı düşünüyorum. Salı ve Cuma günleri pazarda bal ve bıldırcın yumurtası satışı yapıyorum. Bu işi merak edenlerde çok oluyor. Ayrıca bıldırcına da özellikle başta çocukların bir merakı var ama aileleri almak istemeyebiliyorlar. Sadece yemeklik bıldırcın kültürü çok yaygın değil. Marketlerdeki fiyatları da uygun. Marketlere de yönlendirmeye çalışıyorum. Bir bilinç oluşması adına şu anda fiyatları da çok yüksek tutmuyoruz” şeklinde konuştu.
Bıldırcın yumurtasının faydaları
Bıldırcın yumurtasının içeriğinde bulunan besleyici maddeler oldukça yoğundur. Protein açısından oldukça zengin olan bıldırcın yumurtası yapı, bileşim ve yoğunluk olarak tavuk yumurtasından farklıdır. Bıldırcın Yumurtası, diğer yumurtalara göre daha fazla türde aminoasit içerir. Bu özelliği nedeniyle çocuklar başta olmak üzere bağışıklık sisteminin güçlenmesi için birebirdir. Grip, bronşit gibi solunum yolu hastalıkları geçiren çocukların, bıldırcın yumurtası tükettikten sonra kısa sürede iyileştikleri bildirilmiştir. Uzmanlara göre bıldırcın yumurtası rafadan tüketilmelidir.
Bıldırcın yumurtasının faydaları arasında; astım, öksürük, bronşit, nefes darlığı, mide, karaciğer ve göğüs hastalıklarına iyi gelmesi sayılabilir. Yukarıda belirttiğimiz gibi çocukların gelişiminde ve iştahlarının arttırılmasında, hastaların ameliyat sonrası çabuk kendilerini toparlamalarında, kansızlık gibi sorunlar da etkilidir. Vitamin ve mineral değeri çok yüksek olan bu yumurtalar, bedeni dinçleştirmekte, afrodizyak özellikleri ile cinsel isteği arttırmaktadırlar.
Bıldırcın yumurtası, tavuk yumurtasına göre yaklaşık 5 kat fazla fosfor, 8 kat demir, 9 kat daha fazla protein, 15 kat fazla B2 vitamini, 6 kat fazla B1 vitamini içeriyor ve Kütle olarak 5 bıldırcın yumurtası 1 tavuk yumurtasına tekabül ediyor. Bu müthiş bir orandır. Bıldırcın yumurtası faydaları üzerinde Avrupa ülkelerinde astım, öksürük, alerji gibi rahatsızlıkları iyileştirmek amacıyla çeşitli denemeler yapılıyor. Özellikle süt ve balla karıştırılan, doğal bir antibiyotik görevi göre bıldırcın yumurtası öksürük ve alerjiye iyi geliyor. Tavuk yumurtasının tüm pişirme yöntem ve amaçları bu yumurta içinde geçerli.
Bıldırcın Yumurtası;
-Gastiritis, mide ülseri ve duodenal ülserin düzelmesine etki gösterir.
-Hemoglobin düzeyini arttırarak ve toksinleri ve ağır metalleri kandan uzaklaştırarak anemi (kansızlık) tedavisine yardım edebilir.
-Tüberküloz (verem), bronşiyal astım, diyabet ve damarsal gerginliğin tedavisine yardımcıdır.
-Güçlü bir anti kanser etkiye sahiptir ve kanserojen gelişmeyi durdurmaya yardım eder.
-Karaciğer, böbrekler ve safra kesesindeki taşların atılıp yok edilmesine yardım eder.
-Kalp kasının güçlenmesine ve kan dolaşımının hızlanmasına yardım eder.
-Hafızayı güçlendirir, beyin aktivitesini yükseltir ve sinir sistemini düzenleyebilir.
-İmmun sistemi güçlendirerek, organların yaşlanmasını yavaşlatır.
-Deri rengini düzeltip saçların gür ve parlak olmasını sağlar.