Dirim, kampanyanın startını verdi

Bartın'a açılabilecek mi?

Nurdan Eroğlu

Damar Yolundan Hayat Yoluna projesi kapsamında 24-29 Nisan tarihleri arasında Bartın Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilecek olan kan bağışı etkinliği başladı. Bartın Valisi Nusret Dirim ve İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan da kampanyaya destek vererek kan bağışında bulundu. Türk Kızılayı Bartın Şube Başkanı İsmail Çakır etkinlikte Bartın'ın acilen kan merkezine ihtiyacı olduğunu bir kez daha ifade ederken etkinliğe katılan Türk Kızılayı Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Tan konuyu genel merkeze ileteceğini söyledi.

Bartın Turgut Işık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından başlatılan, Bartın Kızılay Şubesi ve Karabük Kan Bağış Merkezi ile ortak yürütülen “Damar Yolundan Hayat Yoluna” projesi kapsamında 29 Nisan'a kadar devam edecek olan kan bağışı kampanyasının açılışı yapıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen kan bağışı etkinliğine Bartın Valisi Nusret Dirim, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Fırıncıoğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Osman Aslan, İl Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu, Bartın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Osman Açıkgöz, İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir, Bartın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin, Türk Kızılayı Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Tan ve Genel Merkez Kan Merkezi Genel Müdürü Nurettin Hafızoğlu, Türk Kızılayı Eskişehir Şube Başkanı Yüksel Girgin, Karabük Kızılay Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Dinçer Karagöz, Bartın Turgut Işık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Hamdi Demirel, Bartın İli Muhtarlar Derneği Başkanı Reşat Günay, Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altunok, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Vali Dirim ve Komutan Aslan da kampanyaya destek vererek kan bağışında bulundu.

Çakır: “Bartın'ın acilen kan merkezine ihtiyacı var”

Etkinlikte konuşan Türk Kızılayı Bartın Şube Başkanı İsmail Çakır, “Göreve başladığımız günden beri daima gündemde tuttuğumuz Bartın'da kan merkezinin açılması için çaba göstermekteyiz. Bu konuda kan merkezi çalışma ofisi mekânını da yıllar önce hazırladık. İlimizde toplanan kan bağışı Karabük Kan Merkezinde haftanın yalnız bir gününde ve diğer ayın 5 veya 6 gününde değişik mekânlarda yapılan kan bağışında toplam baktığımızda yılda toplanan kan bağışı 7 binin üstünde olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Kan insanlarımız için vaz geçilmez bir yaşam unsurudur. Bartın Kızılay Hizmet binamız her şeyiyle buna hazırdır. Bu hususta bizlere yardımcı olunmasını hasleten istirham ediyoruz. İlimizin acilen buna ihtiyacı vardır. Hayat yolunda damar yoluna kan bağışı projemize destek veren başta Sayın Valimiz, Sayın Milli Eğitim Müdürümüze idarecilerimize, öğretmenlerimize Türk Kızılayı Bartın Şubesi Karabük Kan Merkezi yönetici, personeli ve şubemiz yönetim kurulu üyelerimize sonsuz teşekkür ediyoruz.” dedi.

DİRİM PROJEYİ HEM MANEVİ HEM DE KAN VEREREK DESTEKLEDİ

Bartın Valisi Nusret Dirim, etkinlik sonrası açıklamasında; “Etkinliği başından beri takip ediyorum. Gençlerimizin Bartın için, insanlarımız için ürettiği çok önemli ve özel bir proje. Hem manevi olarak destekliyorum hem de kan verme olarak destek oldum. Bütün Bartınlıları projeye katılmaya davet ediyorum. Burada önemli bir fırsat. Gençlerimizin sağlık sektörüne adaptasyonu anlamında katkı sağlayacak bir proje. Emek veren herkese teşekkür ediyorum. Bağışta bulunan herkese çok teşekkür ediyorum. Türk Kızılayı'na teşekkür ediyorum. Çok güçlü bir şekilde buradalar. Tabi basın mensuplarımıza da teşekkür ediyorum, bu projeyi insanlarımıza duyuruyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

TAN, KONUYU GENEL MERKEZE İLETECEK

Vali Dirim Bartın'ın kan merkezi ihtiyacı ile ilgili kendisine yöneltilen soruya da “Buradaki etkinlik Kan Merkezinin kurulabilmesi için önemli bir aşama anlamına geliyor. Bartın'ın kan merkezi ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Burada o potansiyelin de var olduğunu biliyoruz” yanıtını verdi. Türk Kızılayı Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Tan da konuyu genel merkeze ileteceğini kaydetti.

KAN BAĞIŞI NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Karabük Kızılay Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Dinçer Karagöz de kan bağışının önemine dikkat çekerken kan bağışı hakkında genel bilgiler vererek şunları söyledi:

"Kan bağışı yardımlaşma adına büyük önem taşımaktadır. Hastanede yatan insanların kan ihtiyacı olduğunda önce bu depolanan kanlardan ihtiyaç karşılanmaktadır. İnsanlarının hayatını kaybetmemesi, hatta kendimizin böyle bir duruma düşmesi durumunda kendi hayatımızı kaybetmememiz için kan bağışında bulunmalıyız. İnsanın ne zaman kana ihtiyacı olacağı belli olmaz. Ani bir kaza sonucu bir kan bağışı tüm yaşamınızı kurtarabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla kan bağışı yapmakta fayda vardır. Bunun yanı sıra kan bağışı yaptığınızda kan ile ilgili sorunlarınız olup olmadığını da öğrenebilir, küçük bir check up yaptırmış sayılırsınız. Yani kan verdiğinizde hem bu sorunlarınız varsa öğrenmiş olursunuz hem de güzel bir bağış yapmış olursunuz. Kızılay belirli merkezlerde kan bağışlarını kabul etmektedir. Ülkemizde düzenli biçimde kan bağışı yapan insan sayısı çok az. Çoğu zaman ihtiyaç olduğunda kan bulunamamaktadır. Kan vermek sadece başkasına yardım etmez, sizin için de önem taşır. Çünkü insan kan verdiğinde kanı yenilenir ve bir rahatlama yaşar. Her insan yılda 3 kez kan verebilir. Bunun bilincinde olarak düzenli biçimde kan bağışı yapmalıyız.

NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?

Kan bağışı için kan bağışı merkezlerine başvurduğunuzda size 4 sayfalık bir form verilir. Bu formun içeriğinde bilgilendirmeniz için; kan bağışçısı bilgilendirme formu, kan bağışçısı kayıt formu ve kan bağışçısı sorgulama formu yer alıyor. Dolduracağınız sorgulama formunda kişisel bilgilerinizin yanı sıra özel hayatınızla ilgili sorular da bulunuyor. Ankette özel soruların yer alması ve sizlerin bu sorulara samimiyetle vereceğiniz cevaplar "Güvenli Kan Temininin" ilk adımını oluşturuyor. Paylaştığınız tüm bilgiler hem etik hem de yasal olarak gizli tutuluyor. Sorular ve bilgilendirmeler ile ilgili her türlü merak ettiğiniz konuyu görevli doktorlara ya da hemşirelere danışabilirsiniz.

GEREKLİ MUAYENE VE ÖLÇÜMLER YAPILIYOR

Kan bağışı işlemi yasal bir süreçtir. Bu nedenle kimlik ve iletişim bilgileriniz Türk Kızılayı'nın kullanmış olduğu sisteme kaydediliyor. Resimli, TC kimlik numarasını içeren ve yasa olarak geçerli bir kimlik (ehliyet, nüfus cüzdanı vb.) ibraz etmeniz de yasa gereği zorunlu. Kayıt işlemiyle beraber görevli hemşireler tarafından kan sayımı, tansiyon, nabız, ateş ve vücut ağırlığı ölçümü yapılır. Kayıt işlemi sonrasında yapılan sınırlı fiziksel muayene sonuçları doldurduğunuz forma ve bilgisayar sistemine işleniyor. Doktorlar doldurduğunuz form ve fiziksel muayene sonuçlarını değerlendiriyor. Bağışçı adayı olarak kan bağışında bulunmanız ilk olarak size daha sonrada ihtiyaç sahibine herhangi bir zarar vermeyecekse kan bağışı işlemine yönlendiriliyorsunuz.

YAKLAŞIK 4 - 8 DAKİKA SÜRÜYOR

Kan bağışı işlemi için özel olarak tasarlanmış kan alma yataklarına alınırsınız. Kan bağışı işlemi; konusunda eğitim almış tecrübeli hemşireler tarafından gerçekleştirilir. Kullanılan tüm malzemeler tek kullanımlık ve sterildir. Kan alımı işlemi en uygun bölge olan dirsek çukurunda gerçekleşir. Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dakika sürer. Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. İşlem sona erdiğinde size belirtilen süre kadar yatakta ve yine belirtilen süre kadar ikram alanında dinlenmeniz gerekiyor. Kan alma yatağında istirahat ederken hemşirelerin size gösterdiği şekilde kolunuza bası yapmanız damar dışına kanama olmaması için önemli. İkram bölümünde sizlere minarel yönünden zengin olduğu için maden suyu ve bisküvi veriliyor. Verilen ikramları tüketmeniz olası sıvı kaybını önleyecek.

İŞTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR?

Gerçekleşen kan bağışı günlük hayatınızı etkilemeyecek miktardadır. Yine de dikkat edilecek bazı konular vardır. Sigara baş dönmesi ya da mide bulantısı gibi şikâyetlere yol açabileceği için doktor ya da hemşireler önerdiği süre içinde içilmemesi gerekmektedir. Gün içerisinde kan bağışında bulunduğunuz kolunuz ile ağırlık kaldırmamanız kapanan damar duvarındaki pıhtının açılmaması için önemlidir. İlk 4 saat boyunca olduğundan fazla sıvı tüketmeye çalışınız. İlk öğünden önce alkollü içecekler almayınız. Alkol vücuttan sıvı atılımını artırdığı için şikâyete yol açabilir. Sportif faaliyetlerinize bir gün ara veriniz. Gün içerisinde sıvı kaybını artırdığı için hamam, sauna gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmayınız. Pilot, ticari araç şoförleri, tehlikeli makine operatörleri, yüksek yerlerde bedeni faaliyet gösteren meslek grupları ve benzerinin kan bağışladıktan sonra 24 saat işlerine ara vermeleri önerilir. Tüm bu önerilere rağmen baygınlık hissi ya da baş dönemsi olursa bir yere uzanın veya başınızı iki dizinizin arasına alacak şekilde oturunuz."

Bakmadan Geçme