DİRİM GÜZELCEHİSARLILARLA PROJESİ VE PLANI KONUŞTU
Yöre halkının görüşlerini aldı
Nurdan Eroğlu
Bartın Valisi Nusret Dirim, Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi” hakkında görüş alışverişinde bulunmak, bölge halkının istek ve taleplerini dinlemek üzere Güzelcehisar Köyü'nde yöre halkı ile bir araya geldi.
Bartın Valisi Nusret Dirim, Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi” hakkında görüş alışverişinde bulunmak, bölge halkının istek ve taleplerini dinlemek üzere Güzelcehisar Köyü'nde yöre halkı ile bir araya geldi. Güzelcehisar Köyü sakinlerinden Burak Yılmaz'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Güzelcehisar Köyü Muhtarı Necmi Uyan da yer aldı. Yöre halkının yoğun ilgisiyle karşılanan Dirim, proje ile ilgili olarak bu konuda her kesimin üzerine düşeni yapması halinde gelecekte bölgenin çok önemli turizm merkezi olacağına inandığını dile getirdi. Güzelcehisar Köyü'nün bu konudaki olumlu duyarlılığının kendisini mutlu ettiğini söyleyen Nusret Dirim, vatandaşlara teşekkür etti.
DURSUN: “TURİZM YATIRIMLARININ ŞİMDİDEN HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUZ”
Toplantıya katılan Kenan Dursun ise sosyal paylaşım sitesindeki hesabından toplantıyla ilgili “Sayın Valimiz Nusret Dirim ile doğal ve arkeolojik siti içerisinde barındıran doğa harikası Güzelcehisar Koruma Amaçlı İmar Planını yöre halkımızın da katılımı ile yerinde inceledik. Güzelcehisar sahilinde plana dayalı yürütülen turizm yatırımlarının şimdiden hayırlı olmasını diliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
İl Özel İdaresi, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı(BAKKA) Bartın Üniversitesi ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi'nin ihalesi gerçekleştirildi. Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Bülent Cengiz, Bartın Valisi Nusret Dirim'in de katıldığı bir inceleme gezisinde projeyle ilgili şu bilgileri vermişti:
BAŞLANGIÇ PROJESİ
“Başlangıç projesi olarak bu projeyi esas aldık. Şuanda alan bakir bir alan yani standart bir kullanım söz konusu değil. Projenin daha planlı bir şekilde ilerleyebilmesi için alanda gerekli alt yapı çalışmalarının öncelikle yapılması gerekiyor. BAKKA da projeye destek veriyor. Güzelcehisar gerçekten adı gibi güzel bir yer. Gerçekten içinde birçok güzelliği barındıran bir yer. Doğal güzellikleri ve iklimsel avantajıyla önemli bir çekim merkezi olduğu gibi Güzelcehisar Kalesi gibi arkeolojik sit alanlarına da sahip. Ama en önemli özelliği dünyada eşi benzeri olmayan lav sütunlarına sahip olması.
TÜRKİYE'DE EŞİ BENZERİ YOK
Lav kayaları ve lav sütunlarıyla Güzelcehisar, Bartın'ı hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtacak bir özelliğe sahip. Biz de bu özelliğinden yola çıkarak bu projeyi hazırladık ve projede bunu vurguladık. Bugün dünya UNESCO listesinde yer alan Kuzey İrlanda'daki lav kayalıklarına benzer bir oluşum Güzelcehisar'da da var. İrlanda'daki alan yılda 2-3 milyon turist çekiyor ve bilimsel amaçlı turlarda düzenleniyor. Biz tüm bu örneklerden yola çıkarak neden Güzelcehisar'da böyle bir yer olmasın diye düşündük.
SADECE DENİZDEN GÖRMEK MÜMKÜN
BAKKA'ya sunduğumuz projede bir alt yapı projesi olduğu için projede alandaki en temel ihtiyaçları göz önünde bulundurduk. Lav kayalıklarının görünebilirliği, tanıtımı ve ilimiz ile ülkemize ekonomik girdisini ön planda bulundurduk. Bütün bunlardan yola çıkarak bu projesi hazırladık. Güzelcehisar sahili lav kayalıklarının devamlılığını sağlayan bir alan. Mugada sahiline deniz içerisinde uzanan lav kayalıkları var. Bunları karadan görmek çok mümkün değil. Çünkü asıl oluşumlar deniz içerisinde. İrlanda'da benzer şekilde deniz içerisinde bulunuyor.
850 METRE UZUNLUĞUNDA İSKELE YAPILACAK
Bu lav kayalıklarının en güzel tanıtım şeklinin ise kuzeyden güneye Güzelcehisar sahilini de içerisine alarak toplam 850 metre uzunluğunda bir iskeleyle birbirine bağlamak olduğuna karar verdik. Bu iskele sayesinde fotoğraf çekilebilmesi de dahil olmak üzere erişilebilirliği sağlamış olacağız. Plajı kuzeyden güneye birbirine bağlayarak 3 metre genişliğinde ve toplam 850 metre uzunluğunda imar planına uygun bir şekilde bir yürüyüş parkuru düzenledik. Ayrıca alanın kuzey noktasında bir 290 metrekarelik seyirterası oluşturulacak. Alanın orta noktasında ise festival alanı oluşturulacak. Çünkü turizm sektöründe festivaller tanıtım açısından önemli bir unsur oluşturuyor. Bartın Valiliği de lav festivalleri düzenlemeyi planlıyor.
BAKKA YÖRE HALKINA TURİZM EĞİTİM VERECEK
Tabi bu iskele yürüyüş parkurlarının ileriki aşamalarda daha da uzatılabilmesi söz konusu. Bunun için bu iskeleler eklenebilir nitelikte olacak. Aynı zamanda proje çerçevesinde yöre halkının bilinçlenmesi açısından BAKKA tarafından turizm eğitim faaliyeti gerçekleştirilecek. Konunun bilimsel platformda tartışılabilmesi amacıyla da bir çalıştay gerçekleştirilecek. Ayrıca Kuzey İrlanda'ya bir teknik gezi de gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Tüm bu çalışmaları gerçekleştirdiğimiz takdirde burası hem ulusal hem de uluslararası alanda önemli bir çekim merkezi olacak. Buradaki kontrolsüz turizm faaliyetleri çok daha kontrollü bir şekilde gerçekleşecek ve halkın yaşam standardı yükselecek.”
BÖLGEDE ARKEOLOJİK KAZI DA YAPILACAK
Bartın Valisi Nusret Dirim ise Güzelcehisar'da aynı zamanda arkeolojik kazı da yapılacağını söylemişti. Dirim, “Güzelcehisar'ın kalesi var. Şu anda burçları gözüküyor. Bu da aslında Amasra Kalesi kadar önemli ve tarihi bir kale. Bir turistik destinasyon noktası olarak bu bölgeyi zenginleştiren bir yer ve burası aynı zamanda arkeolojik sit alanı. Burayla ilgili üniversitemiz şuanda bir çalışma yapıyor. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Bölümü şu anda ekipleriyle birlikte Bakanlık'tan gerekli izinleri alıp burada kazı çalışması yürütecekler. Öncelikle bunun rölevesi çıkarılacak. Orijinal şekli nasıl? Onlara ulaşıldıktan sonra bütçe imkanları oluşturulup restorasyonu yapıldıktan sonra buranın da turizme kazandırılması gerekiyor. Ayrıca köyün içerisinde de birçok tarihi değer de var. Onlarla ilgili de çalışmalar yapılması gerekiyor. Tarihi mezarlıklar var, Müslüman mezarlıkları, gayrimüslim mezarlıkları var. Bu nedenle burası çok önemli bir bölge” demişti.
LAV SÜTUNLARI NASIL OLUŞTU?
Peki Güzelcehisar'daki 80 milyon yıllık lav sütunlarının özelliği ne? Nasıl oluştu?
Tarih ve doğanın iç içe olduğu Güzelcehisar, Bartın'a 17 kilometre uzaklıkta. Güzelcehisar'ı 80 milyon yıllık lav sütunları daha da anlamlı hale getirmiş. Lav sütunları şu şekilde gelişmekte. Bugün bilinen Karadeniz dağ kuşağı, günümüzden 80 milyon yıl önce volkanların yer aldığı bir yay şeklinde idi. Bölge derin bir vaziyette Tetis Okyanusu ile kaplıydı. Anılan okyanus tabanının kuzey yönünde dalıp batması, her iki tabanın yerin derinliklerinde eriyip yüzeye çıkması sonucunda, Bulgaristan sınırında başlayıp Gürcistan'a kadar varan bir alanda, volkanlar serisine sebep olmuştur. Volkanlardan akan lavlar soğuyup kristalleşerek kaya haline dönüşürken, soğuma ve katılaşmanın doğal sonucu olarak büzülmüştür. İşte bu büzülme kayada gerilim yaratmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak çatlaklar meydana gelmiş ve bu çatlaklar giderek büyümüştür. Altıgen, beşgen ya da dörtgen biçimli bir yapıya dönüşen bu düzgün geometrik yapıya Lav Sütunu adı verilmektedir.
DÜNYANIN ENDER GELİŞMİŞ DOĞAL OLUŞUMLARI
Güzelcehisar lav sütunlarının çapları 50-100 santim olup, boyları 30 metrenin üzerindedir. Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kalifornia'da bulunan lav sütunları koruma altına alınarak doğal miras kabul edilmişlerdir. Türkiye'de Jeolojik Miras Envanteri Önerileri içeresinde bulunan Güzelcehisar lav anıtları, dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumlarındandır. Kalifornia'daki Devil's Postpile doğal anıtı her yıl dünyanın dört bir yanından gelen yüz binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.