Dijital Entegrasyon Sistemi faaliyete geçti

Bartın İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Özkan Pulat, 1 Ocak 2025 itibariyle devreye giren Dijital Entegrasyon Sistemi hakkında açıklamalarda bulundu. Müdür Pulat açıklamasında sistem sayesinde birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinde dijital bağlantılar kurularak, sağlık hizmetlerinin daha hızlı, verimli ve entegre bir şekilde sunulmasının hedeflendiğini açıkladı. Sistem ile Aile hekimleri, röntgen, mamografi gibi tetkikleri doğrudan hastaneden talep edebilecek ve hastalar bu tetkikleri hastaneye poliklinik kaydı yaptırmadan, doğrudan aile hekimlerinin yönlendirmesiyle gerçekleştirebilecek.

“Teşhis ve tedavi süreçlerinde verimliliği artıracak”

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Dijital Entegrasyon Sistemi, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren tüm illerde uygulanmaya başlandı. Bartın İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Özkan Pulat sistemin, aile hekimlikleri, sağlıklı hayat merkezleri ve hastaneler arasında dijital bağlantı kurulmasını sağlayarak, sağlık hizmetlerinde devrim niteliğinde yenilikler getireceğini ifade etti.

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Özkan Pulat, yaptığı açıklamada, dijital entegrasyon sayesinde sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşacağını ve süreçlerin hızlanacağını belirtti. Pulat, "Aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezleri, hastanelerle dijital ortamda bağlantı kurarak, sağlık hizmetlerini çok daha hızlı ve verimli bir şekilde sunabilecek. Aile hekimleri, röntgen, mamografi gibi tetkikleri doğrudan hastaneden talep edebilecek ve hastalar bu tetkikleri hastaneye poliklinik kaydı yaptırmadan, doğrudan aile hekimlerinin yönlendirmesiyle gerçekleştirebilecek." dedi.

Hastalar için yeni imkanlar

Dijital entegrasyon sayesinde, hastaların hastane randevuları ve tetkikleri konusunda büyük kolaylıklar sağlanacak. Aile hekimleri, hastalarına Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden özel kontenjanlarla randevu alabilecek. Ayrıca, hastalar için laboratuvar tetkiklerinin e-Nabız üzerinden yapılacağı özel bir kod oluşturulacak ve bu kod, hastalarla paylaşılacak. Bu sayede hastalar, hastaneye yeniden başvurmak zorunda kalmadan, tetkiklerini yaptırabilecek.

Aile hekimleri, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi aracılığıyla, hastaları için ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından tetkik talep edebilecek. Pulat, bu uygulamanın teşhis ve tedavi süreçlerinde büyük verimlilik sağlayacağına dikkat çekti. Ayrıca, aile hekimlerinin hastalarına yönelik tetkikleri, hastaneye yönlendirme yapmadan, doğrudan sağlık kurumlarıyla entegre şekilde gerçekleştirebileceklerini vurguladı.

Dijital entegrasyonla, ikinci ve üçüncü basamaktaki hekimler, aile hekimlerinden gelen hasta bilgilerini dijital ortamda alabilecek. Pulat, bu sayede aile hekimlerinin hastalarıyla ilgili bilgilere kolayca ulaşabileceğini belirtti. Ayrıca, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde sunulan danışmanlık hizmetlerinin de dijital entegrasyonla sağlanacağını ve bu hizmetlere ilişkin notların sağlık bilgi yönetim sistemine aktarılacağını söyledi.

“Aile Hekimleri tetkikleri doğrudan talep edebilecek”

Bartın İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Özkan Pulat, dijital entegrasyon sistemi ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Dijital entegrasyon sayesinde aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezlerinin hastanelerle dijital ortamda bağlantı kurarak, sağlık hizmetleri daha hızlı ve verimli bir şekilde sunulacak. Aile hekimleri röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek, hastalar ise hastanede herhangi bir poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini çektirebilecek ve sonuçlar aile hekimlerinin ekranlarında görüntülenebilecek.

“Özel kontenjanlarla randevu alabilecekler”

Aile hekimleri Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden hastaları için hastanelerden alabildiği muayene randevusuna ek olarak, hastalarına yönelik oluşturulan özel kontenjanlarla randevu alabilecekler. Bu sayede aile hekimleri hastalarını hastaneye yönlendirdiğinde, sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden sevk veya hekim notu oluşturabilecek ve hastane hekimleri bu bilgiyi görüntüleyebilecek. Ayrıca “Dijital entegrasyonla, ikinci ve üçüncü basamaktaki hekimler, aile hekimleri tarafından yönlendirilen veya kendilerine doğrudan başvuran hastaları değerlendirdikten sonra, aile hekimlerine geri bildirim notu yazabilecek, aile hekimleri bu notları sağlık bilgi yönetim sistemi ekranlarında görüntüleyebilecek.

Aile hekimleri laboratuvar tetkikleri için istem yaptıklarında, hastalar için e-Nabız üzerinden 3 (üç) iş günü geçerli olan özel bir kod oluşturulacak ve bu kod hastayla paylaşılacak. Bu işlem esnasında hastalar için hastanelerde ayrıca muayene girişi yapılmayacak, herhangi bir randevu sorgulanmayacak ve hastanedeki hekimler tarafından tekrar tetkik isteminde bulunulmayacaktır.

Aile hekimleri kendisine kayıtlı hastalar için görüntüleme tetkiklerini, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi aracılığıyla doğrudan ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından isteyebilecektir. Bu işlemlerden mamografi ile Gelişimsel Kalça Displazisi kapsamında uygun yaş grubundan (20 ile 100 günlük arası bebekler) istenilecek ultrason tetkiki için aile hekimleri kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden kişiye randevu oluşturabilecek olup randevu bilgilerini (hastane-gün-saat) hastası ile paylaşacaktır. Direkt grafi istemlerinde ise laboratuvar tetkiki ile ilgili yöntem uygulanacaktır.

Laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme tetkikleri için ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşuna yönlendirilen hastalar, kendileri için planlanan “Hasta Kayıt Bankosu”ndan kan alma ve radyoloji birimlerine yönlendirilerek işlemlerini yaptırabileceklerdir. Sonuçlar ise aile hekimlerinin sağlık bilgi yönetim sistemine yansıyacaktır.”

“Teşhis ve tedavi süreçlerinde verimliliği artacak”

Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, uygun gördükleri hastalarına danışmanlık hizmetlerinden faydalanmaları amacıyla Sağlıklı Hayat Merkezlerine MHRS üzerinden randevu oluşturabilecek, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden bilgi notu düzenleyerek yönlendirebilecek. Sağlıklı Hayat Merkezlerinde bu bilgi notlarının görüntülenebileceğini aktaran İl Sağlık Müdürü Pulat, burada yapılan danışmanlık hizmetlerine ilişkin bilgi notlarının sağlık bilgi yönetim sistemine aktarılacağını ve tüm sağlık kuruluşları tarafından erişilebilir olacağını vurguladı.

İl Sağlık Müdürü Pulat, dijital entegrasyon sayesinde sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşacağını, tetkik süreçlerinin hızlanacağını ve hasta-hekim iletişiminin daha sağlıklı bir şekilde yürütüleceğini dile getirdi. Ayrıca, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasında kurulan bu dijital bağın, teşhis ve tedavi süreçlerinde verimliliği artıracağını vurgulayan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Özkan Pulat, bu uygulamanın sağlık hizmetlerinin daha ileri bir noktaya taşınmasında önemli bir adım olduğunu belirtti.

Haber: Erkan Hızoğlu

Bakmadan Geçme