DEVLET HASTANESİNDE YENİ TEDAVİ YÖNTEMİ

Topuk dikeni artık şok dalgalarla tedavi ediliyor

Nevin Özbakan

Bartın Devlet Hastanesi'nde Şok Dalga Tedavisi'yle (ESWT) topuk dikeni tedavisine başlandı. Cerrahi, bir işlem olmayan ESWT tedavisi hastalığın yerine ve şiddetine göre 5 ile 20 dakika sürüyor 3-5 gün arayla uygulanan tedavi toplamda 4–6 seanslık terapiden oluşuyor.

Bartın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Bartın Devlet Hastanesi'nde Şok Dalga Tedavisi'yle (ESWT) topuk dikeni tedavisine başlandı. ESWT tedavisinin yeni bir ortopedik tedavi yöntemi olduğunu ifade eden Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Osman Açıkgöz, “Bu tedavi (ESWT) güçlü ses dalgalarının vücudun istenen bölgesine odaklanması ve orada tedavi sağlaması esasına dayalı yeni bir ortopedik tedavi yöntemidir. Şok Dalga Tedavisi (ESWT) Topuk dikeni, Golfçü ve Tenisçi dirseği, Aşiltendiniti, Kalsifik omuz tendiniti, Kaynama gecikmesi ve kaynamaması olan ve bu terapiye uygun hastalarda uygulanır. ESWT'nin etki mekanizması; uygulandığı bölgedeki dokularda şok dalgaları sonrası yeni damarlanma oluşumu ile ilgili büyüme faktörlerinin ortama salınması sağlar. Bunun sonucunda bölgesel besleyici damar oluşumunu ve çevre dokudaki oksijen miktarını artar ve doku iyileşmesini hızlanır” dedi.

TEDAVİ TOPLAMDA 4–6 SEANSLIK TERAPİDEN OLUŞUYOR

Tedavide cerrahi bir işlem olmadığı için öncesinde herhangi bir anestezi veya hazırlık gerektirmediğini kaydeden Açıkgöz, “ESWT Uygulaması öncesi doktorunuzu yapmış olduğu muayenede, röntgen veya ultrason gibi tetkiklerle sorunlu bölge tespit edilir. Sorunlu bölgeye skopi denilen cihaz ile odaklama yapılıp hastalığın türüne, yerine ve şiddetine göre şok dalgaları uygulanır. Cerrahi bir işlem olmadığı için öncesinde herhangi bir anestezi veya hazırlık gerektirmez. Uygulanan tedavinin süresi ve seans miktarı farklılık gösterir. Tedavi hastalığın yerine ve şiddetine göre 5 ile 20 dakika süren, 3-5 gün arayla uygulanan toplamda 4–6 seanslık terapiden oluşmaktadır” şeklinde konuştu.

HASTALAR GÜNLÜK İŞLERİNE DEVAM EDEBİLİYOR

Uygulama sonrası hastalar günlük işlerine devam edebileceğini dile getiren Osman Açıkgöz, “Uygulama bölgesinde kısa süre içerisinde gerileyen hafif ağrı, ciltte oluşan kızarıklık ve şişlik dışında önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır. İlk uygulamada bir miktar ağrı hissedilmekle birlikte tedavideki ilerleme ile bu ağrıya karşı toleras gelişir. Uygulama sonrası hastalar günlük işlerine devam edebilir, istirahat gerekmez. ESWT' nin kas ve iskelet sistemi uygulamalarındaki en önemli avantajı, girişimsel olmayan ve görüldüğü kadarı ile istemeyen etkilerin görülme azlığıdır. Açık cerrahi ile karşılaştırıldığında tedavi süresinin daha kısa, maliyetinin daha düşük olması da tercih sebebidir” ifadelerinde bulundu.

BU HASTALAR DİKKAT!

ESWT'in uygulanması sakıncalı olan durumları hakkında da bilgi veren Açıkgöz son olarak “Uygulama bölgesinde büyüme plağı olan büyüme çağındaki geç hastalar, uygulama bölgesinde yoğun sinirsel doku olan alanlar, kötü huylu tümörü olan hastalar, kanama ve pıhtılaşma bozukluğu olan hastalar, akut enfeksiyonu olan hastalar, gebelerde ESWT'in uygulanması sakıncalıdır” dedi.

Bakmadan Geçme