Değişiklikten vazgeçilecek mi?

Tartışmalar büyüyor

Nurdan Eroğlu

16 meslek odası ve sivil toplum kuruluşu ile CHP İl Başkanlığı Endüstri Meslek Lisesiyle ilgili Bartın Belediye Meclisi tarafından alınan imar planı değişikliği karıyla ilgili ortak basın açıklamasında bulundu. Ortak basın açıklamasını gerçekleştiren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Bartın Şubesi Başkanı İsmet İpçi, Meclisin kararı alırken ilgili meslek odalarının ve Bartın'ın sivil yaşamını temsil eden sivil toplum örgütlerinin görüşleri almadığını söyledi. İpçi, yapılan değişikliğin ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmaması için yeniden değerlendirilmesi ve taleplere uygun şekilde mecliste de oy çokluğu ile kabul edilen durumun düzeltilmesini talep etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve CHP İl Başkanlığı Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bir diğer adıyla Endüstri Meslek Lisesiyle ilgili Bartın Belediye Meclisi tarafından alınan imar planı değişikliği karıyla ilgili ortak basın açıklamasında bulundu. Eğitim-Sen Bartın Şubesi binasında yapılan açıklamaya KESK Dönem Sözcüsü İsmet İpçi ve Eğitim-Sen Bartın Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte CHP İl Başkanı Mehmet Arslan da katıldı. ortak basın açıklamasını gerçekleştiren İpçi, yaşadıkları kentte olan sorumluluklarından dolayı bu açıklamayı yaptıklarını söyledi.

“YAŞADIĞIMIZ KENTE OLAN SORUMLULUĞUMUZ VAR”

Bartın Belediye Meclisinin ocak ayındaki meclis toplantısında imar planı değişikliğini oy çokluğuyla kabul ettiğini kaydeden İsmet İpçi şunları söyledi:

“Yaşadığımız kente olan sorumluluğumuz gereği bu açıklamayı yapıyoruz. Bartın belediyesinin 4 Ocak 2017 tarih ve 24 sayılı meclis kararına göre; Kemerköprü mahallesi tapuda 90 ada 3 parsel ile 233 ada 8 parselde Nazım İmar Plan değişikliği oy çokluğu ile kabul edilmiştir. Söz konusu imar planında Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bulunmaktadır. Okulda 14 bölüm, 119 öğretmen, 1204 öğrenci, 1 yemekhane, 1 kütüphane, 1 konferans salonu bulunmaktadır. Okul 2 parsel üzerinde toplam 24.605 metrekare alan üzerine kurulmuştur. Okul yerelde Tıyırtı rampası adı verilen Mugada yolu üzerinde, bir dönem Asım Eğitim Kurumlarına verilen daha sonra geri alınan devlet arazisine taşınmak istenmektedir.

“EĞİTİM ŞU AN İTİBARİYLE DEVAM ETMEKTEDİR”

İlgili eğitim kurumlarından, odalardan ve derneklerden aldığımız bilgi ve verilere göre;

Tüm raporlarda adeta, derslikleri, yurtları, vb olan Milli Eğitime ait bir okul yokmuş, boş bir alan varmış gibi bahsedildiği görülmektedir. Hâlbuki eğitim şu an itibariyle de devam etmektedir. 90 Ada 3 Parsel ile 233 Ada 8 Parsel 'de yapılma kararı alınan bahse ait değişiklik için altı çizilerek bahsedilen Kamu Yararı görülmemekte aksine mevcut eğitim yapılarının yıkılarak yerine Cami dahil başka bir tesis yapılması Kamu Zararı oluşturmaktadır. Karşılaştırılmalı maliyet tablosu oluşturulduğunda bunu anlamak zor değildir. Hem planlamanın bilimsel ve teknik esasları, kamu yararı, planlama ve hukuk kuralları açısından da incelendiğinde mevcut Okul (resmi kurum) olanaklarının bulunduğu yerde genişletilmesi gerekmektedir. Mevcut alan ve altyapı incelendiğinde, 233 Ada 8 Parsel eğitim alanına ilave edildiğinde ihtiyaçlar karşılanacaktır.

“DEĞİŞİKLİKTE KONUTLARIN EĞİTİM TESİSİNE MESAFESİ GÖZETİLMEMİŞTİR”

Eğitimde meskûn mahalle yakınlık, ulaşım ve erişilebilirlik, öğrencilerin geliş ve gidişi, edinilmiş alışkanlıklar, öğrencilerin konutlarının Eğitim tesisine mesafesi önemlidir, bu değişiklikte bu durumun gözetilmediği görülmektedir. Kullanım değişikliği trafik kullanımını da arttıracaktır. Uzun yıllardan beri bu bölge, okul olarak kullanılmış olduğundan yaya ve araç trafiği alanda oturmuştur. Değişiklik halinde yeni bir planlama gerekir. Bartın Müftülüğü ‘nün bir cami alanına ihtiyaç duyması mümkündür ancak bu ihtiyaç için başka bir parselde planlanmalıdır.

“ŞİREMİRTABAKLAR KÖYÜNE YAPILIRSA KAMU ZARARI OLUŞACAKTIR”

Şiremirtabaklar Köyü'nde bulunan ve aynı hizmet alanı içinde kalan toplam 27.861,91 m2 yüzölçümlü iki parselin fiziksel planlarına bakıldığında yeni okul alanının son derece eğimli bir topoğrafyaya sahiptir. Yüksek eğim sebebiyle herhangi bir okul yapımına uygun değildir. Bina yapımın da ısrar edilirse, maliyetleri çok yüksek olacağından kamu zararı oluşacaktır . Bartın Müftülüğü ‘nün talebi doğrultusunda, Maliye Hazinesine kayıtlı, Bartın ili Merkez İlçe Kemerköprü Mahallesi 90 Ada 3 Parsel nolu taşınmazın Cami alanı (dini tesis) olarak ve 233 Ada 8 Parsel nolu taşınmazın ise Resmi Kurum alanı olarak değişikliği amaçlanmaktadır ancak Bartın Müftülüğü ‘nün niye mevcuttaki bir eğitim tesisinin yerinin değiştirilip, mevcut binaların yıkılarak, mutlaka bu alanda bir Cami yapmak istemesine, Bartın ili ve çevresinde kaç adet ve ne tür dini tesis ihtiyacı olduğu hakkında bilimsel bir veriye rastlanmamıştır.

“KIRSAL KESİMDEN GELEN ÖĞRENCİLER SOSYALLEŞME OLANAKLARINI YİTİRECEKLERDİR”

Kırsal kesimden gelen erkek öğrenciler okullarının şehir dışına çıkarılmasıyla kent kültürünü tanıma ve kent kültürünü adapte olma (sosyalleşme) olanaklarını yitireceklerdir. Var olan 14 bölümlü bin 204 öğrenciyi barındıran 24 bin 605 metrekare kampüs içinde yapılacak değişikliklerle modernize etme çalışması, yeni bina ve kampüs yapımı maliyetinden daha düşük olacağından ayrıca kamu zararı oluşacaktır. Endüstri Meslek Lisesinin bulunduğu kısma yapılacak binalar zaten sıkışık olan trafiği daha yoğunlaştıracaktır.

“MESLEK ODALARININ VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN GÖRÜŞLERİ ALINMAMIŞTIR”

Açıklanan nedenlerden dolayı okul cazibesini yitirecek, öğrenci sayısı düşecek, özellikle kırsal alanda bulunan öğrencilerin okullaşma oranı düşecektir. Teknik uzman görüşlerine rastlanmadığı gibi bu meclis kararı alınırken ilgili meslek odalarının ve Bartın'ın sivil yaşamını temsil eden sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmamıştır. Bu nedenlerle yapılan değişikliğin ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmaması için yeniden değerlendirilmesi ve taleplere uygun şekilde mecliste de oy çokluğu ile kabul edilen durumun düzeltilmesini talep ediyoruz.”

17 KURULUŞTAN İTİRAZ

Ortak basın açıklamasında KESK, Eğitim-Sen, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Enerji-Sanayi ve Maden Emekçileri Sendikası (ESM), Büro Emekçileri Sendikası (BES), TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bartın Temsilciliği, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bartın Temsilciliği, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (Bartın IKK), Bartın Halkevi, Bartın Eğitim Kültür ve Yaşam Derneği (BEKDER), Güzel Sanatlar ve Turizm Derneği, Bartın Kadın Dayanışma Derneği, Bartın Çevre Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği, Bartın Tel Kırma Derneği, Bartın Alan Kılavuzları Derneği, Cumhuriyet Halk Partisi Bartın İl Başkanlığının imzası bulunuyor.

Eğitim-Sen daha öncede Bartın Belediye Meclisi tarafından alınan imar planı değişikliği karına itiraz etmiş, meclis kararının iptal edilmesi talebiyle Bartın Belediyesine dilekçe vermişti.

Bakmadan Geçme