ÇÖPÜ TOPLANMAYAN KÖY KALMAYACAK
40 köye çöp konteynırı
Nurdan Eroğlu
Bartın'da köylerdeki çöp sorunu İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisinin takibinde. Bu kapsamda 5 yıldır köylerde çalışmalar gerçekleştiren Meclis, 40 köye daha çöp konteynırları konulması için harekete geçti. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Bartın'da şehir çöplüğü sorununu çözmek için nasıl ki çalışmalar yapılıyorsa aynı çalışmaların köylerde de yapılması gerektiğini söyledi.
İl Genel Meclisi, ağustos ayı gündemi kapsamında 4. Oturumunu gerçekleştirdi. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlığında toplanan Meclis Üyeleri dünkü toplantıda 3 maddeyi daha görüşüp karara bağladı. İlk olarak İl Özel İdaresine ait büyük iş makinalarının 2017 yılı ücret tariflerinin belirlenmesiyle ilgili dosyayı değerlendiren Meclis, oy birliğiyle dosyayı Plan ve Bütçe Komisyonuna havale etti. İş makinası ücretlerinin aslında her yıl ocak ayından sonraki gündemde belirlendiğini ifade eden Dursun bu konuda bu yıl çeşitli nedenlerden dolay geç kaldıklarını bu yüzden ücretlerin biran önce belirlenmesi gerektiğini kaydetti.
İŞ MAKİNALARININ KİRA ÜCRETLERİ BELİRLENECEK
Büyük iş makinasına ihtiyacı olan vatandaşların bunu ya İl Özel İdaresinden ya da Belediyelerden temin ettiğini belirten Dursun, “İl Özel İdaremize ait büyük iş makinaları ücretlerinin belirlenmesinde aslında bu yıl çeşitli nedenlerle biraz geç kaldık. Normalde bu konuda her yıl başından sonraki oturumlarımızda belirleniyordu. Ancak bu yıl biraz gecikme oldu. iş makinalarına ihtiyacı olan vatandaşlarımız bu makinaları ya İl Özel İdaremizden kiralıyorlar ya da belediyelerden almaya çalışıyorlar. Bu nedenle vatandaşlarımızın da mağdur olmaması için bu konuyu hassasiyetle ve biran önce belirlememiz gerekiyor” dedi.
40 KÖYE ÇÖP KONTEYNIRI YERLEŞTİRİLECEK
Meclis üyeleri daha sonra köylerde çöp toplama alanlarının belirlenmesiyle ilgili dosyanın 2017 Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına alınmasını görüştü. 5 yıldır köylerde çöp sorunuyla ilgili çalışmalar içerisinde olduklarını ifade eden Dursun, “Biz köylerimizdeki çöp sorununu çözmek için 5 yıldır büyük bir hassasiyetle çalışıyoruz. Bizim arzumuz Bartın'daki bütün köylerimize çöp konteynırları yerleştirmek ve köylerimizde önüne gelen yerlere çöp atılmasının önüne geçmek. Sayın Valimiz de bu konu üzerinde hassasiyetle duruyor ve konuyu kendisi de yakından takip ediyor. Tabi bu zaman alacak bir çalışma hala daha Merkez İlçemizde çöp konteynırları olmayan köylerimiz var. Ama biz bu projeyle 40 köyümüze daha konteynır yerleştireceğiz” şeklinde konuştu.
“KÖYLERDEKİ ÇÖP SORUNUNU KATI ATIK BERTARAF TESİSİNE ENTEGRE ETMEK DURUMUNDAYIZ”
Bartın şehir çöplüğü soruna nasıl hassasiyetle yaklaşılıyorsa buna da aynı hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini kaydeden Dursun, “Bartın'da yıllardır vahşi çöp depolama alanıyla ilgili sorun yaşanıyor. Artık tabi katı atık bertaraf tesisinin kurulmasıyla bu sorun ortadan kalmış olacak. biz nasıl ki şehir çöplüğünün üzerinde hassasiyetle duruyorsak köylerimizdeki çöp sorununun üzerinde de aynı hassasiyetle durmayız ve köylerimizdeki çöpleri belirli alanlarda toplayarak aslında bir noktada katı atık bertaraf tesisine de bu konuyu entegre etmek durumdayız. Çünkü biz şehirde ne varsa aynısı köyde de olsun istiyoruz. Bu nedenle köy grup yollarımızda standarttı yükseltme ve genişletme çalışması yapıyoruz. Bu çalışmayı yaptıkça köylerimizdeki çöp sorunu da aslında daha çok gözler önüne serilmiş oluyor” ifadelerinde bulundu.
Dursun'un bu açıklamalarının ardından Meclis Üyeleri dosyayı görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonuna havale etti. Meclis son olarak Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Kemerköprü 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezinin yine 2017 Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına alınmasını Gölbucağı Aile Sağlığı Merkezinin de revize edilerek TOKİ Aile Sağlığı Merkezine dönüştürülmesiyle ilgili talebi değerlendirdi.
“SAĞLIKTA AVRUPA STANDARTLARININ ÜSTÜNDEYİZ”
Türkiye ve Bartın'da son 10 yılda Sağlık Bakanlığının yatırımları bu yatırımların da Bartın'a uyarlanmasıyla sağlıkta devrim sayılabilecek çalışmalar yapıldığını dile getiren Dursun, şöyle konuştu: “Ülkemizde ve ilimizde son 10 yılda Sağlık Bakanlığımızın yatırımları ve bu yatırımların Bartın'a da kazandırılmasıyla sağlıkta devrim niteliğinde çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalardan en önemlisi de aile hekimliği uygulamasıdır. Bu uygulamayla artık yeni doğan bir çocuk büyüme ve gelişim evresinde hekimler tarafından yakından takip ediliyor. Gerçekten bu Avrupa Birliği standartlarında bir çalışmadır. Artık ülkemiz sağlık alanında Avrupa standartlarını yakalamış hatta geçmiş bir ülkedir. Biz de İl Özel İdaremizin öz kaynaklarıyla ilimizde bu yatırımlara destek olmaya çalışıyoruz. 2010 yılında Kozcağız'a yaptığımız aile sağlığı merkezi bunlardan biridir. Artık ilçelerimizde ve beldelerimizde aile sağlığı merkezlerini yapmayı tamamladı. Şimdi sıra nüfusun yoğun olduğu köylerimize geldi. Mesela Kaşbaşı Köyü bunlara örnektir.
Tabi biz yine kendi öz kaynaklarımızla bu çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. aynı şekilde ilimizde büyük eksikliği hissedilen evde artık bakılamayacak düzeyde olan hastalarımıza bakım imkanı sağlayacak olan Palyatif Bakım Merkezine katkı vermiş olmaktan da büyük onur ve gurur duyuyoruz. Merkezimiz artık hizmete girdi. Ve bu hastalara en güzel şekilde hizmet veriyor. İşte bizim bu yatırımlara katkı vermeye ve kendi öz kaynaklarımızla sağlık alanında ilimize hizmetler kazandırmaya devam etmemiz lazım. Bu bizim ülkemize, milletimize ve halkımıza olan boynumuzun borcudur.”
AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ KOMİSYONLARDA
Kenan Dursun'un bu açıklamalarının ardından Meclis Üyeleri Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Kemerköprü 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezinin yine 2017 Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına alınmasını Gölbucağı Aile Sağlığı Merkezinin de revize edilerek TOKİ Aile Sağlığı Merkezine dönüştürülmesiyle ilgili talebi görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu ve Çevre ve Sağlık Komisyonuna havale etti.