'Çöp yol' Bartın Belediye Meclisi'ne damga vurgu

Bartın Belediyesi'nin Ekim ayı olağan toplantısı, son yılların en gergin anlarına sahne oldu. 'Çöp yol' görüntüsüyle gündeme gelen Bartın'da tartışma büyürken Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya ile AK Partili Belediye Meclisi Üyesi Kenan Dursun arasında tansiyon da ses de yükseldi. Başkan Yalçınkaya, çöple ilgili uyarıları 20 gün önce Bartın Valisi ve Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz'a durumu ileterek uyardığını anlatırken whattsapp yazışmalarını gösterdi.

Salonda tansiyon da ses de yükseldi!

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Bartın Belediye Meclisi'nin Ekim toplantısı, uzun yıllar unutulmayacak bir tartışmaya sahne oldu.

Bartın'da İnkumu tepesinde bulunan vahşi depolama alanına giden yola dökülen çöplerin Bartın Irmağı kıyısına kadar inmesiyle ortaya çıkan görüntülerin gündeme gelmesiyle yaşanan tartışma toplantıya damga vuran konu oldu.

Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya ile AK Partili Belediye Meclisi Üyesi Kenan Dursun, arasında tansiyon da ses de yükseldi.

Özel yazışmalar, siyasi söylemler, yüksek tonlu suçlamaların birbirine karıştığı toplantıda CHP'li belediye meclis üyeleri, zaman zaman alkışlarıyla Başkan Yalçınkaya'ya destek verirken MHP Grubu, “Bu tartışma ne zaman bitecek?” diye sordu.

Yoklama alınarak başlayan toplantıda Başkan Muhammet Rıza Yalçınkaya, toplantının hemen başında “Çöp sorunuyla ilgili birkaç söz söylemek istiyorum” diyerek sözlerine başlarken eksik ve yanlış bilgilerle kamuoyunda bir algı oluşturulmaya çalışıldığını söyledi.

Çöp toplama alanıyla ilgili bazı çevreler ve kişilerce yanlış ve eksik bilgilere dayalı bazı açıklamalar yapıldığını ifade eden Yalçınkaya, bu açıklamaların kamuoyunu yanıltmak amacıyla çarpıtıldığını ve eksik bilgilerle yanlış algı oluşturulmaya çalışıldığını savundu.

“Ön izin Bakanlık oluruyla iptal edildi”

Çöplük ve katı atık bertaraf tesisiyle ilgili süreci de anlatan Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, şunları söyledi:

“Son günlerde, Bartın Belediyesi'nin çöp toplama alanı konusunda yaptığı açıklamalar ve attığı adımlar hakkında bazı çevreler ve kişilerce yanlış eksik bilgilere dayalı açıklamalar yapılmaktadır. Bu açıklamalar, kamuoyunu yanıltmak amacıyla çarpıtılmış olup, işin aslını bilmeden eksik bilgilerle yanlış bir algı oluşturmaya çalışılmaktadır.

Ünlü düşünür İbn-i Haldun'un dediği gibi ‘fazla tevazunun sonu vasat insandan nasihat dinlemektir.' Ne yazık ki, belediye olarak bugüne kadar sergilediğimiz hoşgörülü ve anlayışlı tavır, bazı kişilerin yanlış beyanlarda bulunarak bunu suistimal etmesine kadar gitmiştir. Bu nedenle halkımızın doğru bilgilere ulaşmasını sağlamak adına açıklama yapma zorunluluğumuz doğmuştur.

2004 yılında yayınlanan ‘katı atıkların kontrolü yönetmeliğinin tam tarihi 14 Mart 2004'dür.'

Ben de Bartın Belediye Başkanı olarak 31 Mart 2004'de halkımızın teveccühü ile bu onurlu göreve ikinci kez seçildiğim andan itibaren, Bartın Belediye Başkanlığını yürüttüğüm, 2005 yılında kapanan Arıt Belediyesi de dahil olmak üzere hiç vakit geçirmeden ilimizin diğer seçilmiş belediye başkanlarıyla toplantılar yapılmış günümüzde çağ dışı olan vahşi depolama alanına dökülen çöplerin kökten çözümü için başkanlığım önderliğinde Bartın Belediyeler Birliğini kurulmasına karar verilmiştir.

Bu konuda hazırlanan Bartın Belediyeler Birliği tüzüğü 14 Aralık 2005 tarih ve 4633 sayılı yazımızla Bartın Valiliğinin oluruna sunulmuş, 27 Şubat 2006 tarih 10214 sayılı Bakanlık Kurulu Kararıyla da resmiyet kazanmıştır.

Başkanlığına seçildiğim birliğimizin müracaatıyla Bartın İl Mahalli Çevre Kurulunun 31 Mart 2006 tarih ve 46 sayılı kararı ile Gürgenpınarı köyü sınırları içinde kalan 171 bin 257 metrekarelik alan Bartın Katı Atık Düzenli Depolama Alanı olarak belirlenmiş, bu alanın birliğe tahsisi için 21 Nisan 2006 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığına talepte bulunulmuştur.

19 Haziran 2006 tarihli birlik yazısı ile seçilen alanın Bartın İli Katı Atık Bertaraf Tesisi olarak yeniden tahsisi talebinde bulunulmuştur.

30 Ekim 2006 tarih ve 8909 sayılı Zonguldak Bölge Müdürlüğü'nün yazısı ile söz konusu alana ön izin verilebilmesi için gerekli belgeler istenilmiş, hazırlanan belgeler 36 ay süreli ön izin verilmesiyle ilgili 14 Kasım tarihli yazımızla Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğüne iletilmiştir.

Bu talebimize ilişkin Orman Bölge Müdürlüğünce hazırlanan ön izin raporuna istinaden Çevre ve Orman Bakanlığının 11 Ocak 2007 tarih ve 25 sayılı oluru alınmıştır.

Ancak 11 Ocak 2007 tarih, 2401-196125 sayılı olurları ile ön izin alınan 171 bin 257 metrekarelik orman alanının 10 bin metrekarelik kısmı bir şirkete verilen maden arama izni ile çakışması nedeniyle verilen ön izin Bakanlığın 16-07-2007 tarihli olurları ile iptal edilmiştir.”

İktidarı suçladı

Belediyeler Birliği olarak başkanlığı döneminde kendisinin, ardından başkanlığa gelen Ali Yıldırım ve Metin Çetin'in söz konusu izni almak için mücadeleye devam ettiğini belirten Yalçınkaya, “Bunu AKP iktidarı diyor, iki ileri bir geri hiçbir şey yapılmadı diyor. Bu söylem bizi üzüyor. Ben bunu bir yere kadar getirdim, Meclis'e gittim. Devam edip yapsaydınız en büyük hizmeti yapmış olacaktınız” diyerek iktidarı suçlarken “Attığımız adımları siz geri getirdiniz. Siyaseti gene sen ben kavgasına dönüştürdünüz. Güzellikleriyle tanınması gereken Bartın'ın en elzem ihtiyacı olan tesisi engelleyerek çöplerle Türkiye gündemine taşıdınız. Benim iki yılda hallettiğim ve elimden aldığınız yer sonrası 20 yıl geçti, Mahalli İdareler Birliği olarak katı atık tesisini kazandıramadınız.” dedi.

Görüntüleri izletti

Daha sonra Kaman Köyü'ne yapılan Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne giden yolun çöp yola dönüştüğünü video eşliğinde toplantıda izleten Başkan Yalçınkaya, Kaman köyündeki tesise giden yolun çöp yola dönüştüğüne ilişkin görüntüleri izletti.

Bu görüntülerin üzerine iki isim arasında tansiyon daha da yükseldi. Bu görüntülerin üzerine Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan ve AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz'a durumu ileten bir mesaj attığını söyleyen Yalçınkaya, yazışmaları da paylaştı.

“Kozcağız, Kumluca çöplerini nereye döküyor?”

Tüm sorumluluğun Bartın Belediyesi'nde gösterilmesine öfkelenen Başkan Yalçınkaya, diğer belediyelerin çöplerini nereye döktüğünü sorarak “Senin Kozcağız Belediyesi de döküyor oraya çöpü, Hasankadı, Kumluca da. Özel İdare köylerden topladığı çöpü nereye döküyor? Niye siz birilerine yaranmak için Bartın Belediyesini suçluyorsunuz. Önümüzdeki dönem Bartın Belediye Başkanlığını düşünebilirsiniz, ama Allah'tan korkacaksınız.” derken AK Partili Belediye Meclis Üyesi Kenan Dursun, “Biz öyle günlük hesaplarla konuşmayız, hizmet yolunda biz samimiyiz, hasbiyiz. Böyle hesaplarla yürümedik hiçbir zaman” diye karşılık verdi.

Sözlerine devam eden Başkan Yalçınkaya, “Biz de öyleyiz, seçildiğim günden bu yana görevimi yapıyorum, Bartın'a gelecek her zararı aynı anda birilerine iletiyorum. Sizin gibi yapabilirdim ama ne vali ile ne de milletvekili ile olan görüşmemi açıklamak istemedim. 20 gündür susuyorum. Sizin gibi yapsaydım oraya çıktığım anda AKP'nin ormanlık alanı ne alana getirdiğini gösterirdim. Ama yapmadım. Çünkü siyaset çatışarak hizmet getirmez. Siz şimdi çatışmaya açtınız. Siz bana sataştınız. Bilgilendirme yapmışım, sorumluluk almışım, tehlike var demişim, görevimi yapmışım. Bunu sizin yaptığınız gibi şova döndürmedim.” dedi.

CHP'li Meclis Üyeleri alkışlarıyla destek verdi

Karşılıklı sert sözlerle tartışma hararetli bir şekilde sürerken CHP'li Meclis Üyeleri zaman zaman alkışlarıyla Başkan Yalçınkaya'ya destek verdi.

AK Partili Meclis Üyesi Dursun, tesisteki arıza nedeniyle yaşanan sürecin iyi yönetilemediğini söylerken Bartın Belediyesi'nin Mahalli İdareler Birliği'ndeki ödeme bütçesinin arttırmasını önerirken Yalçınkaya Dursun'a “Siz de bizi tüccar görüp de vergiyi, SSK primini yüzde 15, yüzde 20 20 almazsanız, ben mahalli idareler birliğine her ay 5 milyon ödemeye hazırım. Var mısın? Hadi çıkartın kanunu. Senden vergiyi almıyorum, senden çalıştırdığın işçinin sigortasını almıyorum desin. Girmeyin bu konulara, bir şey söylüyorum Kenan Bey, çıkartın kanunu bak 5 milyon vereceğim, siz beceremediniz ben Bartın Belediyesi'ni çalıştırırım merak etme.” yanıtını verdi.

“Şov yapıyorsunuz”

Dursun'un “Yine şov yapıyorsun” sözlerine de sesini yükselterek tepki gösteren Yalçınkaya, “Evet yapıyorum, biraz da ben yapayım müsaadenizle. Hep siz yaptınız, biraz da ben yapayım. Çünkü siz Bartın'da siyaseti şov üzerine yapmaya alışmışsınız. Çünkü siz siyaseti kavgayla, çatışmayla yapmaya alışmışsınız. Namuslu, halkı için çalışanlara ne yapalım da bunları itibarsız hale getirelim anlayışıyla uğraş içerisindesiniz.” dedi.

Yüksek tansiyonlu süren tartışmaya dayanamayan MHP'li Meclis Üyesi Necmi Balık, yaşanan gerginliğe dayanamayarak “Bu tartışmayı bitirecek misiniz, nereye kadar sürecek” diye müdahale etti.

Başkan Yalçınkaya, son olarak “Son söz: adalet herkesin işini yapmasıdır. Biz görevimizi yapmışız. Bu tür söylemler sadece beni daha kararlı hale getiriyor. Geçmişte halk gerçek olmayan söylemlerle gelenleri Bartın tarihinden sildi. Gelecekte aynı son kaçınılmaz olacak. Gerçekler dışında konuşan, yalanla bu işleri yürütmeye çalışanlar bilsinler ki 2029'da da bu halk yine size aynı dersi verecek. Bartın'a katkı sunmak için önümüzü ilikliyoruz, saygı gösteriyoruz. Ama siz Bartın Belediye Başkanına saygı duymuyorsunuz. Ortalığı karıştırıyorsunuz. Siz siyaseti kavga ettirerek Bartın'a hizmet gelmesini istemiyorsunuz.” dedi.

Bakmadan Geçme