Çocuk Gelişimi Polikliniği'nde erken müdahale hizmeti
Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, Karaköy Sağlıklı Hayat Merkezi Çocuk Gelişimi Polikliniği'nde 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişim süreçlerinin kapsamlı bir şekilde değerlendirildiğini açıkladı. Poliklinikte, çocukların dil gelişimi, ince motor, kaba motor ve sosyal gelişimi izlenirken aynı zamanda 0-18 yaş arasındaki bireylerin davranış problemleri üzerine hizmet veriliyor. Ayrıca, aileler ve bireylere danışmanlık hizmeti de sağlanıyor.
Karaköy Sağlıklı Hayat Merkezi Çocuk Gelişimi Polikliniği'nde Çocuk Gelişimi Birimi tarafından sunulan danışmanlık hizmetleri arasında gelişim geriliği, otizm spektrum bozukluğu şüphesi, hiperaktivite (aşırı hareketlilik) ve dikkat eksikliği, tuvalet eğitimi, idrar ve dışkı kaçırma (enürezis ve enkopresis), korku ve kaygı gibi bir dizi önemli konu yer alıyor. Ayrıca, parmak emme, tırnak yeme, kardeş kıskançlığı, akran zorbalığı, saldırganlık ve kural koyma, dil konuşma problemleri gibi davranışsal sorunlar da ele alınıyor.
“Çocuk Gelişimi Birimi Danışmanlık Hizmeti”
Bartın İl Sağlık Müdürlüğü Çocuk Gelişimi Polikliniğinde verilen hizmetlerle ilgili yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi, “Karaköy Sağlıklı Hayat Merkezi Çocuk Gelişimi Polikliniğimizde; 0-6 yaş arasındaki çocukların dil gelişimi, ince motor kaba motor ve sosyal gelişimi değerlendirilmekte olup, 0-18 yaş arasındaki bireylerin davranış problemlerine odaklanılmakta birçok konuda aile ve bireylere danışmanlık hizmeti verilmektedir.
Gelişim geriliği şüphesi. Otizm Spektrum Bozukluğu şüphesi. Hiperaktivite (Aşırı Hareketlilik) ve Dikkat eksikliği şüphesi. Tuvalet eğitimi. İdrar ve Dışkı kaçırma (Enüresiz ve Enkopresiz). Korku ve Kaygı. Parmak Emme. Tırnak Yeme. Kardeş Kıskançlığı. Akran Zorbalığı. Saldırganlık ve Kural Koyma. Temel düzeyde Dil Konuşma Problemleri (Kekemelik vb.). Boşanmış aile ve çocuğun sosyal duygusal uyum sağlama süreci.
Aileler Çocuk Gelişimi Polikliniğimize başvurduklarında; Çocuklarının zihinsel, duygusal, sosyal, bedensel açıdan bulunduğu gelişim seviyesini öğrenirler. Çocuğun bulunduğu gelişim seviyesine göre neler yapabilecekleri, çocuğun gelişimini nasıl takip edebilecekleri hakkında bilgi alırlar. Düzenli aralıklarla kontrole geldiklerinde gelişimdeki değişim ve ilerlemeler hakkında bilgi sahibi olurlar. Sağlıklı gelişim için ve problem durumlarının tespiti için erken müdahale önemlidir.”
Haber: Erkan Hızoğlu