Çiftçilere Tarım Sigortaları anlatıldı
2017 yılı Genç Çiftçi Projesi kapsamında destek alan çiftçilere, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) hakkında eğitim verildi.
Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen TARSİM Bilgilendirme Toplantısı önceki gün Bartın Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda yapıldı. Katılımın yoğun olduğu programa; Bartın il Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, TARSİM Ankara Bölge Müdür Yardımcısı Hanifi Can ve 2017 yılı Genç Çiftçi Projesi kapsamında destek alan çiftçiler katıldı.
“Sizler aslında önemli bir misyon yüklendiniz”
Bilgilendirme programının açılış konuşmasını gerçekleştiren Bartın il Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram genç çiftçilerin kutsal bir görev üstlendiğini ifade ederek konuşmasında şunları söyledi:
“Bugün burada TARSİM Ankara Bölge Müdür Yardımcısı ve uzman arkadaşlarımız TARSİM hakkında bilgilendirme yapacaklar sizlere. Kendilerine geldikleri için teşekkür ediyorum. Siz değerli çiftçilerimize de bu programa katılım sağladığınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Değerli genç çiftçi arkadaşlarım. Siz projelere müracaat ettiniz, almaya hak kazandınız ve bir kısmınız da zannedersem almaya başladı. Bu sadece bundan ibaret değil. Sizler aslında önemli bir misyon yüklendiniz. Özellikle bizim ilimiz gibi tarımın biraz zayıf olduğu yerlerde, arazilerimizin boş olduğu yerlerde size çok büyük bir sorumluluk düşüyor. Sizler örnek olacaksınız. Çevrenize bu konuda yardımcı olacaksınız.
“Örnek olmalısınız”
Sizin şu anda kutsal bir göreviniz vardır desek yeridir ve yanlış da olmaz. Hakikaten Bartın'da arazilerin üçte biri boş hayvancılık sayısal olarak hep yerinde sayıyor. Biz Tarım İl Müdürlüğü olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz, Bakanlık bu tür projelerle destek olmaya çalışıyor, diğer büyük illerle kıyas yapamayız zaten ama biz biraz yerinde sayıyoruz. Bunun sebebi sadece tarımda çalışanlar değildir. Nüfusun azlığı, nüfusun başka yerlere kaçmaya çalışması, arazilerin yapısı, ilimizin ana yol üzerinde bulunmaması gibi sebeplerdir. Sizler bu nedenle kutsal bir görev aldınız. Projeyle birlikte 3 yıl devam ettirme sorumluluğunuz var ama sizler 3 yıl sonra bıraktık demeyin. Bunu sürdürebildiğiniz kadar sürdürmelisiniz. Örnek olmalısınız.
“Fedakarlıkla çalışıyoruz”
Genç çiftçi projeleri konusunda diğer illere göre iyi durumdayız. Bunu da sürdürmek zorundayız. Tabiki sıkıntılarımız olacak. Bu sene zorunlu eğitim kursları da açıyoruz. Yine sizlerle birebir teknik görüşmelerimiz devam ediyor. Bir sorunla karşılaştığınızda bu konuda gelmeniz ya da bir telefon etmeniz yeterli. Bu konuda devlet özel sektörden daha iyi gidiyor. Fedakarlıkla çalışıyoruz. O yüzden sizlerden de aynı fedakarlığı bekliyoruz. İşinizi iyi yapın genişletin örnek olun.
Acele etmeyin!
Bir diğer husus ise düve alan çiftçilerimiz ile ilgili. Döllenme de sıkıntılar olduğunu duyuyoruz. Bu sadece ilimiz için değil tüm Türkiye için geçerli. İlimize gelen hayvanlar dışarıdan geldiği için biraz uyum sorunu yaşıyor olabilir. Hem sütçü hem de etçi olduğu için yaş itibariyle biraz genç bu hayvanlar. O yüzden acele etmeyelim sabırsızlanmayalım. Acele edipte kısırlı raporu alalım hemen keselim demeyin. Günahtır. TARSİM ile ilgili olarak da zaten projelerimiz sigortalı. TARSİM yangından tutunda hortuma kadar her türlü sigortalamayı yapıyor. Yaparken de toplam dilimin yani ödeyeceğiniz paranın yüzde 50'sini devlet ödüyor.”
Daha sonra sunumu için kürsüye gelen Ankara Bölge Müdür Yardımcısı Hanifi Can, Genç Çiftçi Projesinden faydalanan genç çiftçilerin, tarım sigortası yaptırma zorunluluğunun bulunduğunu söyledi. TARSİM hakkında bilgi veren Can tarım sigortasının hangi alanları kapsadığını anlattı.
Primin yüzde 67'ye varan tutarı devletten
Tarım Sigortaları Hakkında Genel Eğitim ve Bilgilendirme sunumunu gerçekleştiren Tarım Sigortaları Bölge Müdür Yardımcısı Hanifi Can yaptığı sunumda şu bilgilere yer verdi:
“TARSİM, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu ile kurulmuş, Tarım Sigortaları Havuzu'nun kısa adıdır. Kar amacı yoktur. Sigortalının zararlarını, kapsama alınan riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı gereğince belirlenen kapsam dahilinde ve Genel Şartlar ile Tarife ve Talimatlar çerçevesinde tanzim eder. Ödemeniz gereken primin yarısı; meyvelerde ise, don priminin yüzde 67'ye varan tutarı Devlet tarafından karşılanmaktadır. İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda ise Devlet'in yüzde 60 oranında prim desteğinden faydalanabilirsiniz.
Özel indirimler
Hasarsız geçen bir dönemi takip eden yılda, tarife primleri üzerinden hasarsızlık indiriminden, aynı ürüne ait birden fazla parselinizin tamamını veya sigortalanabilir nitelikteki tüm hayvanlarınızı sigortalatmanız halinde teşvik indiriminden, buğday ürününüz için hem dolu paketi hem de İlçe Bazlı Kuralık Verim Sigortası yaptırmanız halinde dolu paketi üzerinden uygulanacak indirimden, sigorta poliçe prim tutarının tamamını peşin ödemeniz halinde, peşin ödeme indiriminin yanı sıra, risk önleyici ve azaltıcı önlemler almanız halinde, alınan önlem türüne göre yapılacak indirimlerden faydalanabilirsiniz.
Sigorta yaptırmak için ne yapmalısınız?
Sigorta yaptırmak için öncelikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Sistemlerine kayıt olmanız veya güncellemeniz gerekmektedir.
Bitkisel Ürün Sigortası
Meyveleriniz dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan ve deprem ile sel ve su baskını risklerinin neden olduğu miktar kaybına ve dolu riskinin neden olduğu kalite kaybına karşı sigortalanır. Meyvelerinizi bu risklere ilave olarak, çiçeklenme dönemi dahil olmak üzere don riskinin neden olduğu miktar kaybı için, isteğe bağlı olarak güvence altına alabilirsiniz. Ayrıca meyve ağaçlarınız, fındık ocağınız ve asmalarınızın kendileri ile fidanları, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan ile sel ve su baskını, kar ağırlığı, taşıt çarpması risklerine karşı teminat kapsamındadır.
Tarla ürünleriniz, sebzeleriniz ve kesme çiçekleriniz, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan ve deprem ile sel ve su baskını risklerinin neden olduğu miktar kaybına; sebze ve kesme çiçekleriniz, dolu riskinin neden olduğu kalite kaybına karşı sigortalanır. Ayrıca buğday, arpa, çavdar, tritikale ve yulaf ürünleri için sap unsurunu tarla ürünlerinde, sebzelerde, fidanlarda ve çilekte yaban domuzunun neden olduğu miktar kaybını, isteğe bağlı olarak güvence altına alabilirsiniz.
Verim Sigortası
Kuru tarım alanında üretimi yapılan buğday ve sertifikalı tohumluk buğday ürününüzü, kuraklık, don, sıcak rüzgâr ve sıcak hava dalgası, aşırı nem ve aşırı yağış risklerine karşı güvence altına alabilirsiniz.
Sera Sigortası
Risk inceleme ve değerlendirme sonuncuna göre teminat kapsamına alınabilen seralarınızı ve içindeki bitkisel ürünlerinizi dolu, deprem, taşıt çarpması ile fırtına, hortum, yangın, heyelan, sel ve su baskını, kar ve dolu ağırlık riskleri nedeniyle sera içindeki bitkisel ürünlerde meydana gelen miktar kayıpları ile sera konstrüksiyonu, örtü malzemesi ve sera içindeki teknik donanımda meydana gelen zararlara karşı güvence altına alabilirsiniz.
Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası
Risk inceleme ve değerlendirme sonucuna göre, sigortalanmaya uygun süt ve besi sığırlarınız ile mandalarınızı şu risklere karşı güvence altına alabilirsiniz: Çeşitli hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahaleler. Kazalar, vahşi hayvan saldırıları, yılan ve böcek sokmaları. Zehirli çayır otlarına ve yeme bağlı zehirlenmeler. Doğal afetler ve güneş çarpmaları. Yangın veya infilak sebebiyle meydana gelen ölümler, mecburi kesimler, yavru atma ve yavru ölümü sonucu sigortalının doğrudan uğradı maddi zararlar. Hırsızlık veya hırsızlığa teşebbüs nedeniyle sigortalı hayvanlarda meydana gelen zararlar. Ayrıca, Hastalıktan Ari İşletmeler için Sağlık Sertifikası'na sahipseniz, büyükbaş hayvanlarınızı şap hastalığı nedeniyle meydana gelebilecek ölüm ve mecburi kesim riskleri için isteğe bağlı olarak sigortalatabilirsiniz.
Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası
Risk inceleme ve değerlendirme sonucuna göre, sigortalanmaya uygun koyun ve keçi ile damızlık koç ve tekelerinizi, şu risklere karşı güvence altına alabilirsiniz: Çeşitli hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahaleler. Kazalar, vahşi hayvan saldırıları, yılan ve böcek sokmaları. Zehirli çayır otlarına ve yeme bağlı zehirlenmeler. Doğal afetler ve güneş çarpmaları. Yangın veya infilak sebebiyle meydana gelen ölümler, mecburi kesimler sonucu sigortalının doğrudan uğradığı maddi zararlar. Hırsızlık veya hırsızlığa teşebbüs nedeniyle sigortalı hayvanlarda doğrudan meydana gelen zararlar. Ayrıca, Hastalıktan Ari İşletmeler için Sağlık Sertifikası'na sahipseniz, küçükbaş hayvanlarınızı şap hastalığı nedeniyle meydana gelebilecek ölüm ve mecburi kesim riskleri için isteğe bağlı olarak sigortalatabilirsiniz.
Kümes Hayvanları Hayat Sigortası
Kapalı alanda üretimi yapılan, bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış, risk inceleme ve değerlendirme sonucuna göre sigortalanmaya uygun tesislerde yetiştirilen kümes hayvanlarınızı, şu risklere karşı güvence altına alabilirsiniz: Çeşitli kanatlı hayvan hastalıkları, kazalar ve zehirlenmeler, doğal afetler, yangın ve infilak sebebiyle meydana gelen ölüm, itlaf ve mecburi kesimler. Ayrıca, açık ve yarı açık sistemde yetiştirilen kümes hayvanlarınızı, hastalık dışındaki risklere karşı sigortalayabilirsiniz.
Su Ürünleri Hayat Sigortası
Risk inceleme ve değerlendirme sonucuna göre sigortalanmaya uygun tesislerde yetiştirilen alabalık, çipura, levrek, orkinos, mersin ve granyöz gibi Balıklarınızı şu risklere karşı güvence altına alabilirsiniz: Çeşitli hastalıklar, kontrol dışındaki kirlenme ve zehirlenmeler, her türlü doğal afetler, kazalar, predatörler, alg patlaması. Ayrıca, kafes ve ağlarınızı, doğal afetler, kazalar ve predatörler nedeniyle meydana gelen zararlara karşı sigortalayabilirsiniz.
Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası
Risk inceleme ve değerlendirme sonucuna göre sigortalanmaya uygun, plakalı, modern ve aktif (içinde arı olan) kovanlarınızı ve kovan içindeki arı koloninizi, fırtına, hortum, yangın, heyelan ve deprem ile sel ve su baskını, taşıt çarpması, vahşi hayvan saldırısı risklerine ve gezginci arıcılıkta, kovanların nakliye esnasında oluşabilecek çarpma, çarpışma, devrilme ve yanma gibi risklere karşı güvence altına alabilirsiniz.”
Program son olarak soru cevap bölümüyle sona erdi.