Çakır'dan Amasra TTK'ya 105 işçi alınmasına tepki

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Bartın basınıyla yemekte bir araya gelen Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Bartın'a 400 kontenjan ayrılmasına rağmen Amasra Türkiye Taşkömürü Kurumu İşletmesine (ATİM) 105 işçinin alınacak olmasına tepki gösterdi. Amasra'nın TTK'nın kömür rezervinin en yüksek olduğu müessese olduğunu ifade eden Başkan Çakır, 'Amasra için ayrılan 400 çalışanın aileleriyle birlikte düşündüğümüz 1000'in üzerinde insanın Zonguldak'a taşınmasını, Bartın ekonomisinden koparılıp Zonguldak ekonomisine hareketlilik getirilmesini doğru bulmuyoruz. 400 kişi Amasra'nın payıysa bu 400 olmalı. 399'u dahi kabul etmeyeceğiz. Bu konudaki tüm ilgileri göreve davet ediyoruz. Amasra'da çalışmak, Amasra ve Bartın esnafına katkı vermek isteyen insanlarında bu konuda sonuna kadar yanındayız' dedi.

Amasra Belediye Başkanı ve CHP'nin bu seçimde de yeniden adayı olan Recai Çakır, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Bartın basınıyla yemekte bir araya geldi. CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, İl Başkanı İsmail Cem Akyol ve CHP Bartın Belediye Başkan Adayı Rıza Yalçınkaya'nın da olduğu yemekte Başkan Çakır, “Sizler sayesinde dünya, Türkiye, Bartın, Amasra kamuoyunun gündemini meşgul eden konuları öğreniyor. Tarafsız haber alma olanağını kullanma hakkına sahip oluyor. Yerel seçimlere malum az kaldı. 2024 yılının hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Umarım 2023 yılını aramayız. Daha mutlu güzel bir yıl yaşarız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında bölgemizin de, ilçemizin de, ülkemizin de, dünyanın da huzurlu ve mutlu olduğu günleri hep beraber yaşayalım istiyoruz” sözleriyle gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı.

“5 yılın sonunda karnemizi alacağız”

Belediye Başkanı olarak göreve geldiği 5 yıllık sürenin yakında biteceğine ve bunun sonunda aslında halktan karnesini de alacağını ifade eden Recai Çakır şöyle konuştu:

“5 yılın sonu bitiyor. Malum bende öğretmenim. Aslında bizde bu 5 yılın sonunda karnemizi alacağız. Hep birlikte tanıklık ettiğimiz zorluğa rağmen, pandemiye rağmen, ekonomik krize rağmen, bölgemizde yaşanan sel ve fırtına gibi afetlere, 43 canımızı kaybettiğimiz maden faciasına rağmen geleceğe umutla bakmak arzusundayız. Bu umutla Amasra'yı da geleceğe taşımak için elimizden geleni yapıyoruz. Biz çalışıyoruz Amasra güzelleşiyoruz. Amasra'mızın turizmdeki vizyonuyla tüm değerleriyle geleceğe taşınmasını özellikle önemsiyoruz.

“Toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarımız devam edecek”

Amasra'mızda güzel işler yaptık. Bir taraftan Belediyemizde eşitlik komisyonumuzu kurduk. Aynı zamanda İsveç Uluslararası Yerel Demokrasi Merkeziyle birlikte yürüttüğümüz ileri düzey temel insan hakları proje eğitimine katıldık. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü tüm çalışma arkadaşlarımız için tatil günü ilan ettik. Kadın Dostu Kentler Taahhütnamesini imzaladık. Amasra'da olmamasından mutluluk duyduğumuz kadına yönelik ve ev işi şiddete yönelik bir acil yardım hattı oluşturduk. Önümüzdeki dönemde de dünyaya ve Türkiye'ye örnek olacak toplumsal cinsiyet eşitliği temelli çalışmalarımıza devam etmek istiyoruz.

“35 kilometrelik su hattını yenileyeceğiz”

Tüm okullarımızda çocuklarımızın ücretsiz temiz su içebileceği sebilleri inşa ediyoruz. Yakında okullarımıza dağıtımını gerçekleştireceğiz. Yine küresel bir problem olan su meselesine dahil yakınımızda olan ve kontrolümüzde bulunan tüm su kaynaklarıyla ilgili verimli- etkili çalışmalar yaptık. Önümüzdeki dönemde de Bartın Belediyesiyle birlikte kullandığımız Devlet Su İşleri (DSİ) projesiyle hayata geçecek olan Amasra'ya ulaşımı 35 kilometre süren hattın yenilemesini gerçekleştirerek suyunda teminini tüm halkımız için daha iyi koşullarda sağlayacağız.

“Kaleşah, Kum ve Fatih mahallesinde doğalgazı bu yıl sağlayacağız”

Bartın halkı olarak biz yıllardır Amasra'da termik santrale karşı mücadele etmiş bir kentiz. Bu nedenle kentimizi de temiz tutmak adına, Belediye Meclisimizin oy birliğiyle aldığı karar sayesinde doğalgaza kavuşma anlamında 2023 yılında en azından çalışmaları başlatma olanağına kavuştuk. 2024 yılında da tarihi bölge dışındaki en büyük 3 mahallemizde Kaleşah, Kum Mahallesi, Fatih mahallesinde doğalgaz erişimini sağlayıp Amasra'ya yakışır, termikle mücadele etmiş bir kenttin insanlarına yakışır daha temiz hava koşullarıyla Amasra'yı geleceğe taşımak istiyoruz.

“Güneş ve rüzgar enerjisi santrali kurmak istiyoruz”

Enerji hepimizin ihtiyacı. Ama bunu termik ya da geçmiş teknolojilerle değil de yenilebilir enerjiyle kentimizin ihtiyacını görmek istiyoruz. Güneş enerjisini santraliyle Amasra Belediyesinin ihtiyaçlarını göreceğiz. Bunu kent genelinde de yaygınlaştırmak istiyoruz. Rüzgar enerjisi santrali projelerini de 2024'ün ikinci yarısında projelendirme hedefindeyiz.

“Amasra, Karadeniz'de bir numara”

Amasra için insana yakışır iş ve ekonomik büyüme hedeflerimizden birisiydi. Bu konuda kuruvaziyer turizm önemli başlıklardan bir tanesiydi. Maddi olanaksızlar nedeniyle İl Özel İdaresiyle geliş paylaşımı işletimiyle hayata geçirilen modeli göreve geldiğimizde Özel İdareyle görüşerek iptal edip Belediye kaynaklarıyla limanımızın üst yapısını tamamladık. Alt yapısı Ulaştırma Bakanlığımızca yapılmış bir liman tesisi. Üst yapısını bitirerek armatörler ve acentelerle görüşerek şuanda tek örnek Astroia Grande'yle devam ediyoruz. Amasra şuanda Karadeniz'de hem memnuniyet hem de yolcu ağırlama kapasitesi açısından bir numara. Türkiye'de de 9. Sırada.

“Kendi dönemimizin alacaklarını da ödeme olanağına kavuştuk”

Amasra 1940'larda başlayan turizm hareketliliğiyle ciddi bir sosyal sermaye sahibi. Astroia Grande aracılığıyla gelen turistlerimiz açısından memnuniyette birinci sıraya oturmamızdaki en önemli sebep bu. Bunu Amasra Belediyesi başarmadı. Amasra esnafı başardı. Esnafımıza da buradan teşekkür ediyoruz. Amasra Belediyesi, yaz-kış nüfusunun fazla olması, bundan dolayı fazla enerji harcanması, personel fazlalığı gibi nedenlerle 2017 yılına varan borçları olan borçlu bir belediyeydi. Şuanda geriden gelen en yüksek alacaklı arkadaşlarımızın alacağını ödediğimiz gibi kendi dönemimizin alacaklarını da ödeme olanağına kavuştuk. En öncelikli değerli olan çalışma arkadaşlarımızın da memnuniyetiydi.

“Sefa Parkı keyif ve uygun fiyatla hizmet alınan bir alana dönüştürdük”

Bizim güneç en güzel battığı Küçük Liman manzaralı bir Sefa Parkımız var. Amasra halkının da biz göreve gelmeden bizden en çok istediği yerdi. Biz bunu tekrar Belediye uhdesinde çalıştırmaya başladık. Kadın istihdamını da öncelikle ele alarak bu süreç içerisinde 50 kadınımızı istihdam ederek Amasra halkının ve misafirlerin keyifle ve uygun fiyatla hizmet aldığı bir alana dönüştürdük.

“Amasra'da sadece 105 kişi istihdam edilecek”

Amasra Türkiye Taşkömürü Kurumu İşletmesi (ATİM), Amasra İlçemizin geçmişten bugüne en önemli ekonomik kaynaklarından bir tanesi. Biz buradaki kömürün çıkarılmasını her zaman önemsedik. Milli servetin yer yüzüne çıkarılmasını önemsedik. Seçim öncesinde Cumhurbaşkanımızın da müjdesiyle 2 bin işçi alınacağını öğrendik. Bu 2 bin kişiden 400 tanesinin de Bartınlı hemşerimiz olacağı müjdesini aldık. Ancak bugünlerde duyduğumuz bilgi şu; Amasra'da sadece 105 kişi istihdam edilecek. Amasra, TTK'nın kömür rezervinin en yüksek olduğu müessese. Her ne kadar büyük bir bölümü uzun yıllardır rödövansla kiraya verilmiş ve bir kaşık kömür çıkarılmamış olsa da bu yer altı zenginliğimiz hala yer yüzüne çıkmayı bekliyor.

“400 kişi Amasra'nın payıysa 399'u dahi kabul etmeyeceğiz”

Bu kurumun mutlaka ayakta kalması lazım. Hatta atıl olan, üretime başlayan alanlarında devlet eliyle biran önce kömür çıkarılacak şekilde organize edilmesi lazım. Zonguldak'a 2 bin değil 20 bin işçi alınsın biz mutlu oluruz. Ama Amasra için ayrılan 400 çalışanın aileleriyle birlikte düşündüğümüz 1000'in üzerinde insanın Zonguldak'a taşınmasını, Bartın ekonomisinden koparılıp Zonguldak ekonomisine hareketlilik getirilmesini doğru bulmuyoruz. 400 kişi Amasra'nın payıysa bu 400 olmalı. 399'u dahi kabul etmeyeceğiz. Amasra en yüksek rezerve sahip yerse daha fazla sayıda insan olmalı. Bu konudaki tüm ilgileri göreve davet ediyoruz. Amasra'da çalışmak, Amasra ve Bartın esnafına katkı vermek isteyen insanlarında bu konuda sonuna kadar yanındayız.

“Amasra, UNESCO dünya kenti mirası olma yolunda hızla ilerliyor”

Kısa süre içerisinde sellerle, fırtınalarla yüz yüze geldik. Kentlerimizin buna göre biçimlenmesi önemli. Doğal ve tarihi güzellikleriyle Amasra'nın korunmasını önemsiyoruz. Koruma amaçlı imar planını gerçekleştirmiş olduk. Bundan sonrada bu kentin tüm değerlerini koruma gayreti içerisinde olacağız. Bedesten'de Belediyemizin finanse ettiği ve teknik ekibimizin desteklediği müzemizle protokolle yapılan bir kazıda bir su perisi yer yüzüne çıktı. Daha da çıkacak eserler var. Bunu da UNESCO sürecimizi besleyen bir süreç olarak görüyoruz. Kültür Bakanlığımızca temizlenen Amasra Kalesinin geleceğe taşınmasını önemsiyoruz. Amasra, UNESCO dünya kenti mirası olma yolunda hızla ilerliyor.

“Arama-kurtarma konusunda önemli çalışmalarımız var”

Arama-kurtarma çalışmalarıyla ilgili kentin direncini arttırmak adına ilerleyen zamanda paylaşacağımız önemli çalışmalarımız var. 120'yi aşkın kitle örgütlerinin oluşturduğu Bartın Platformu çatısı altında bu kenti geleceğe taşıyacak doğalgazından yenilebilir enerjiye kadar bu kenti geleceğe taşıyacak hedeflerimizde yürümeye devam edeceğiz. Avrupa Hareketlilik Haftası, Bisiklet Festivali gibi alternatif yaşamın öncüsü, karbon ayak izini azaltan çalışmalarda Amasra'ya olan sorumluluğumuzla yapabildiğimizi yapmaya devam edeceğiz.

“Biz duygusuyla çok güzel işler başardık”

Biz duygusuyla çok güzel işler başardık. Bakanlıklardan, büyükşehir belediyelerinden, kardeş belediyelerden destek aldık. Bu kentte ayni, nakdi, kültürel, sanatsal bir katkı sağlayabilmek adına gece-gündüz demeden koşturduk. Bunun adına Amasra modeli koyduk. O da “Biz” demek. Güzel işler birlikte yapılır. Birinci dönemi tamamlarken ikinci döneme de adaylığımı koydum. Beni Amasra halkının önüne koyan, sosyal- demokrat belediyeciliği temsil ettiğimize inanan partime teşekkür ediyorum.”

Bakmadan Geçme