Bütçe görüşmelerinde 'trafik sorunu' gündem oldu!

Bartın Belediye Meclisi'nin Kasım Ayı 2.Oturum Toplantısı, Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya başkanlığında Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Bartın Belediyesi'nin 1 milyar 770 milyon TL'lik 2025 Yılı Bütçesi'nin de görüşüldüğü toplantıya 'trafik sorunu' ile ilgili tartışma damga vurdu. Komisyon raporunun okunmasının ardından AK Partili Meclis Üyesi Kenan Dursun, Komisyon'da 'ret' şerhi düştürdükleri bütçe ile ilgili söz alırken Çalışma ve Yatırım Programı ile Stratejik Plan hakkında da eleştirilerde bulunarak 'Bartın, 80 bin nüfuslu bir şehir iken trafiği ne sabah, ne akşam çekilir durumda değil. Bunu içimizde yaşamayan var mı? Hepimiz aynı şikayetten mustaribiz ama bu stratejik plana baktığımda sadece bir eleştiri var. Şehrin trafik sorununun çözüm sanki sadece belediyeye bırakılmış gibi bir ibare gördük. Emniyet Müdürlüğümüzün nezaretinden şehrin Belediye Başkanı, Belediye Meclisi neyse bunları ortaya koyup hangi yolların trafiğine açılıp kapanacağını, hangi yollarda, hangi tespiti yapacağımızı biz 7 aydır görmedik. 7 aydır bunları Meclisin gündemine alamadık. Aslında en büyük sorunumuz buyken bunlara hep uzak baktık. Bu şehrin sorunlarını hep böyle sümenaltı yaptığınızda 5 yıl sonra Türkiye'de şu konuşulur 100 bin nüfuslu bir şehirde 20 milyonluk şehirlerden daha mı zor? Bu nedenle bu performans planını onaylamıyoruz. Çünkü kanuna uygun altlığı yok, hedefi yok, Bartın'ın sorunlarını çözecek iradesi yok. Bu Meclisin iradesinin oraya yansıdığını düşünmüyorum. Bu nedenle bu bütçeye ret oyu veriyoruz. Temennimiz bütçenin gerçekleşmesi ama gerçekleşecek rakamlardan çok uzak' dedi.  Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, daha önceki toplantılarda da sık sık tartışma yaşadığı AK Partili Meclis Üyesi Kenan Dursun'un eleştirilerine yanıt verirken trafik sorununun 15 yıldır merkezi hükümet ve yerel yönetim tarafından ortaklaşa olarak bir proje üretilmediği için bugün kangren durumuna geldiğini söyledi. Bartın Belediye Meclisi'nin en tecrübeli ismi MHP'li Meclis Üyesi Necmi Balık da her iki tarafın da açıklamaları üzerine söz alırken yapılan görüşmeler neticesinde Bartın Belediyesi'nin 2025 yılı bütçesi 1 milyar 770 milyon TL AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Meclis Üyeleri'nin 'ret', CHP'li Meclis Üyeleri'nin 'evet' oyuyla oy çokluğuyla kabul edildi.

Bartın Belediyesi'nin 1 milyar 770 milyonluk bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Bartın Belediye Meclisi'nin Kasım Ayı 2.Oturum Toplantısı, Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya başkanlığında Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.

Bartın Belediye Meclisi Kasım Ayı 1.Oturum Toplantısında 15 gündem maddesi görüşülmüştü. Toplantıda 14 yeni gündem maddesinin yanı sıra Ekim Ayı Meclis Toplantısında komisyona havale edilen 1 madde de değerlendirilmişti.

Gündemde yer alan ve bu toplantıda Plan Bütçe Komisyonu'na havale edilen Bartın Belediyesi 2025 Mali Yılı Analitik Bütçesinin görüşülmesi için Kasım Ayı 2. Oturum Toplantısının yapılması kararlaştırılmıştı.

Alınan karar doğrultusunda 2.Oturum Toplantısı önceki gün gerçekleştirildi.

Kasım Ayı 1. Oturumda komisyonlara havale edilen maddelerin yanı sıra toplantıda 2025 Mali Yılı Performans Esaslı Bütçesi görüşüldü.

“Gerçekleşme olasılığı yüzde 20 bile değil”

Komisyon raporunun okunmasının ardından AK Partili Meclis Üyesi Kenan Dursun, Komisyon'da “ret” şerhi düştürdükleri bütçe ile ilgili söz alırken Çalışma ve Yatırım Programı ile Stratejik Plan hakkında da eleştirilerde bulunarak şöyle konuştu:

“Plan ve Bütçe Komisyondaki şerhimizi biraz önce katip üyemiz ifade etti. Gerekçemiz açık Sayın Başkan, şöyle ki; bütçe tekniğine uygun bir performans planı değil. 5393 Sayılı Kanunu'nun Belediye Meclisinin yetkilileri başlıklı maddesinde ifade edilen stratejik plan, çalışma ve yatırım programı, belediyenin faaliyetleri performans ölçülerini görüşerek karara bağlar hükmü var. Dolayısıyla diğerleri var ama çalışma yatırım programı Meclis'e gelmedi. Dolayısıyla bütçe kararnamesi var, performans planı var ama çalışma programı yok.

Tabii bu bütçe 1 milyar 770 milyon gibi bir rakam ve 2024'ün gerçekleşmelerine baktığımızda ilk 6 ayı görüyoruz. 750 milyon gibi bir bütçeyle önceki yönetimden devraldık. Dolayısıyla 250 milyon gibi bir ek bütçe yaptık. 1 milyarın gerçekleşip gerçekleşmediğini şu anda bilmiyorum. 1 milyar üzerinden yürüdüğümüzde de bu yazılan 1 milyar 770 milyon gerçekleşme olasılığı yüzde 20 bile değil. Ben bunun altına imza atarım gerçekleşmez.

Çünkü bütün kalemlerde üç kat, beş kat gelir arttırılmış. Gönlüm ister 2 milyar olsun yani keşke 2 milyar liralık bir bütçeyi gerçekleştirebiliyor olsak. Ama burada baktığımızda bu rakamın gerçekleşebilmesi çok mümkün gözükmüyor.

“Önümüzde gördüğümüz bir hedef yok”

Dolayısıyla bir eksik daha var az önce de söyledim. Bu kadar büyük bir bütçenin bir çalışma programı olmalıydı. Yani Bartın'a biz hedefi göstermemiz lazımdı. Bartın'ın en büyük sorunu, trafik sorunu ama ben bakıyorum stratejik planda Bartın'ın trafik sorununu çözecek bir tane proje yok, hedef yok. Dolayısıyla sizin seçim vaatlerinizde de ifade ettiğiniz katlı otopark bu şehrin trafik sorununu çözecek en önemli yapmamız gereken işlerden bir tanesi. Buna gönülden katılıyoruz, böyle bir projeyle gelinseydi bir değilse proje hazırlıkları olsaydı, yer tespiti yapılma gayreti olsaydı biz bunlara şapka çıkarırdık. Dolayısıyla bu şehirde 5 yıllık bir dönemde hep beraber buradayız. Siz Belediye Başkanlığı yapacaksınız, biz de Meclis Üyeliği yapacağız.

Bu şehirde her yıl yaklaşık 10 bin tane motorlu araçlar bu şehrin trafiğine ilave oluyor. Şuanda Bartın'da 80 bin adet kayıtlı araç var. 5 yılın sonunda 130 bin kayıtlı aracımız olacak ve ne Çalışma Programı'nda caddelerimizi ne tarafa büyüteceğiz, şehri ne tarafa büyüteceğiz Stratejik Plan'da da bunlar göremedik. Dolayısıyla bu Çalışma Programıyla, bu Stratejik Planın hedefsizliğiyle Bartın'da bu sorunun çözüleceğine inanmak istiyoruz. Ama şu anda önümüzde gördüğümüz bir hedef yok.

Dolayısıyla bugün önümüze koyduğunuz performans planı çalışma programından eksik, hedefi olmayan bir çalışma programı olarak görüyorum. Burada yatırımcı müdürlükler var ama bunların çalışmalarını da planda göremiyoruz.

“Meclis'e getirin biz de sizlerle beraberiz”

Stratejik Plan yeni dönemin en önemli projesidir, en önemli çalışma planıdır. Bundan bu Meclis muaf kaldı, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları muaf kaldı. Bakın ben size burada trafikle ilgili eleştiriyi yaparken şunun için söylemiştim; Bartın'da Bartın Üniversitesi'nin çözümüyle ilgili trafik yoğunluğunun çözümüyle ilgili bilimsel bir çalışması var. Şimdi bunları bu işin içine katmadığımız zaman, bilimsellik işin içinde olmadığı zaman bunları çözme imkanımız yok. Dolayısıyla seçim vaatlerinizin biz arkasında duruyoruz, bunları gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu projeleri yeter ki buraya Meclis'e getirin biz de sizlerle beraberiz. Bartın'ın büyümesine ama doğru büyümesine, şehircilik anlamında doğru gelişmesi için her zaman yanındayız.

Bartın, 80 bin nüfuslu bir şehir iken trafiği ne sabah, ne akşam çekilir durumda değil. Bunu içimizde yaşamayan var mı? Hepimiz aynı şikayetten mustaribiz ama bu stratejik plana baktığımda sadece bir eleştiri var. Şehrin trafik sorununun çözüm sanki sadece belediyeye bırakılmış gibi bir ibare gördük. Şimdi belediyenin mahallelerinde, belediyenin yol ağlarında bu trafiğin düzenlenmesi belediyeye ait. Emniyet Müdürlüğümüzün nezaretinden şehrin Belediye Başkanı, Belediye Meclisi neyse bunları ortaya koyup hangi yolların trafiğine açılıp kapanacağını, hangi yollarda, hangi tespiti yapacağımızı biz 7 aydır görmedik. 7 aydır bunları Meclisin gündemine alamadık. Aslında en büyük sorunumuz buyken bunlara hep uzak baktık.

“Bartın'ın sorunlarını çözecek iradesi yok”

Bu şehrin sorunlarını hep böyle sümenaltı yaptığınızda 5 yıl sonra Türkiye'de şu konuşulur; 100 bin nüfuslu bir şehirde 20 milyonluk şehirlerden daha mı zor? Bu nedenle bu performans planını onaylamıyoruz. Çünkü kanuna uygun altlığı yok, hedefi yok, Bartın'ın sorunlarını çözecek iradesi yok. Bu Meclisin iradesinin oraya yansıdığını düşünmüyorum. Bu nedenle bu bütçeye ret oyu veriyoruz. Temennimiz bütçenin gerçekleşmesi ama gerçekleşecek rakamlardan çok uzak.”

Yalçınkaya: “Ortaklaşa bir proje üretilemediği için kangrene dönüşmüş”

Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, daha önceki toplantılarda da sık sık tartışma yaşadığı AK Partili Meclis Üyesi Kenan Dursun'un eleştirilerine yanıt vererek şunları kaydetti:

“Sanki 7 aydır Bartın Belediyesi olarak biz göreve geldiğimizden beri, yaklaşık 15 senelik yerel yönetimin bu konuda ne yapıp, ne yapmadığını iyice incelemeden bütün bu trafik sorunlarının kabahatinin bizde olduğunu gösteren bir tavır ve davranış içerisinde olduğunu görüyorum. Sonucunda bu kentin trafik sorunu olduğunu herkes biliyor. Sonucunda 15 yıldır bu yaşanan trafik sorunu maalesef ne merkezi hükümet tarafından ne yerel yönetim tarafından ortaklaşa olarak çözümü konusunda bir proje üretilmediği için bu işler bugün kangren durumuna gelmiş durumda. Ama hak verin ki daha 7 aylık bir görev süresi içerisindeyim. Elbet halkın beklediği, önceliği olan bu trafik sorunlarını çözme konusunda biz de çalışmalarımızı yapıyoruz. Göreve geldiğimiz anda İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Ulaşım Kürsüsünden, trafik konusunda ulaşım mühendislerini getirdik. Bartın'da ne yapabiliriz dedik. Bartın'da bu trafik keşmekeşinin içinden nasıl çıkabiliriz dedik. Aynı şekilde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Daire Başkanlığı ile birlikte zoom toplantısı yaparak, karşılıklı yazışmalar yaparak onların da destek ve katkılarıyla Bartın'daki bu trafik sorunu konusunda en azından bu kentte yaşayan insanların bu sıkıntıyı çekmemeleri konusunda acilen yapabileceğimiz, öncelikli bir senede, iki senede, üç senede, dört senede hedefe nasıl ulaşırız konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

“En önemli hamleyi yapmış olurdunuz”

Mesela şu anda Arıt üzerinden gelen, Arıt yol kavşağı bağlantılı ve sonra Potbaşı ve Potbaşından Kurtköy'e, Kurtköy'den de Akçamescit üzerinden Hasankadı, Kozcağız, Yomra, Yenice ve Karabük bağlantılı bir yol yapılıyor ikinci çevre yolu olarak. Niye o zaman ikinci çevre yolunun başlangıcını en azından İstanbul, Ankara, Zonguldak istikametinden gelen o trafiğin Karabük yoluna çıkması için öncelikli çalışmayı orada yapsaydık, bugün şehrin içine, organize sanayiye gitmek isteyen araçlar girmeseydi. Bugün Ulus'a gitmek isteyen araçlar şehrin içine girmeseydi. Bugün Abdipaşa'ya, Safranbolu'ya gitmek isteyen araçlar şehrin içerisine girmeseydi. Önceliğinizi ikinci çevre yolu olarak Arıt'tan başlatacağınıza terminalin oradan başlatarak bu trafik sorununu çözecek olan en önemli hamleyi yapmış olurdunuz.

“Ben uğraşıyorum, siz suçlama yapıyorsunuz”

İl Koordinasyon Kurulunda iki defa toplantıya katıldım. Karayolları Bölge Müdürüyle de görüştüm. Ben bunun için uğraşıyorum ama siz suçlama yapıyorsunuz. Suçlama yaparken sanki bu konulara hiçbirimiz eğilmiyoruz. Bölge müdürüme dedim ki Bartın'ın trafik sorunları gerçekten çok fazla. Bu sorunları çözmek sadece yerel yönetimler üzerinden çözülmez. Merkezi hükümet, karayolları ve Bartın yerel yönetimi birlikte bu sorunu nasıl çözeceğimiz konusunda bir projeler geliştirebilirsek bu projeler doğrultusunda yerel yönetim olarak benim üzerime düşen görev, merkezi hükümetin üzerine düşen görev, hatta dedim ki o koordinasyon kurulu toplantısında Emniyet Müdürlüğümüz Trafik Şube Müdürlüğünün de bu toplantının içerisine katalım. Birlikte bir çözüm anlamında projeler üretelim dedik.

Yani sonucunda bir 15 yıldır bir yerel yönetim olarak bu trafik sorununu çözecek herhangi bir hamle yapılmamış gibi ortadayken siz gelip burada bu şekilde şimdi bize şey yapıyorsunuz. Mesela ben belediye başkanlığı döneminde bir çalışma yapmıştım. Terminalle Ağdacı kampüsü arasına bir köprü koymuştum. Aynı şekilde eski mezbaha sokakla karşı tarafı TOKİ konutlarını birleştirecek bir köprü koymuştuk 1/5000'lik plana. Yine aynı şekilde kız meslek lisesi ile şehir merkezindeki trafiğin Çatmaca'ya ulaşabilmesi için köprüye fidanlığın içerisinde kantar yoluyla birleştirebilir miyiz diye koymuştuk. Ama bunlar bu kentin trafik sorununu çözecek olan önemli hizmetlerdi. Ama bunlar maalesef yapılamadığı için bugün bu kaosun içerisinde kaldık. Mesela Dallıca tarafın da sanayi tarafına atılan köprü eğer aslında o mezbaha sokaktan karşıya bağlantı kurup eğer Gölbucağı Kavşağı ile birleştirilseydi bugün belki Orduyeri Köprüsü kullanılma ihtiyacı olmazdı.

Yani bunların üzerinde tartışabiliriz ama ben elinizi vicdanınıza koymanızı istiyorum. Hep birlikte bu sorunların farkındayız, hep birlikte bunların yapılmasını arzu ediyoruz. Gelelim taşın altına elimizi koyalım. Nerede, ne planlamada, nereye, ne konmuşsa hep birlikte çözelim.

“Haksız eleştiri hepimizin şevkini kırıyor”

Bize teslim ettiğiniz 250 milyonluk borcun 170 milyon lirasını ödedik dedim. Bize teslim edilen o Vakıfbank borcu 61 milyondan şu anda 5 milyona indirdik dedim. Yani biz mali dengemizi sağlayarak, bütçemizde gelir gider dengesini sağlayarak elbet bu borçların ödenmesinden sonra yeni hedeflerimizle yeni işler yaparak Bartın'ın ihtiyaçları olan projeleri hayata geçireceğiz. İnşallah Ocak ayı içerisinde 6 tane projemizin temelini başlatacağız. Bunların içerisinde Halk Ekmeğimiz var. Bunların içerisinde Gençlik ve Kültür Merkezimiz olacak. Bunların içinde eski öğretmenevinin yıkılarak oranın emekli ve yaşlılarımız için bir yaşam merkezi haline getirilmesi olacak. Onun ötesinde kreşimiz olacak. Hürriyet Mahallesi'nde ve Tuna mahallesinde. Onun ötesinde inşallah Bartın'da elektrikli araçların şarj istasyonunu hayata geçireceğiz. Aladağ'daki seyir terasını yapacağız. Mesela bunları yapmak için önümüzde bir hedefimizi koyuyoruz.

Gelir giderimizi bütçemizi denk haline getiriyoruz ve hedeflerimize doğru adım adım gidiyoruz. Ama şunu iyi bilmenizi istiyorum. Yani Bartın Belediyesi olarak en azından doğru, dürüst belediyenin bir lirasına sahip çıkarak daha fazla nasıl hizmet yapabiliriz anlayışı içerisinde olmamızı sizin tarafınızdan da herkesin tarafından da bilinmesini arzu ediyorum. Yani sonucunda Bartın Belediyesi'nin bütçesinin gelirlerini arttırmak, giderlerini azaltmak ve hak ettiği hizmetleri alabilmek konusunda yani inanın tüm samimiyetimle söylüyorum. Hepimiz sizler de dahil bir şeyler yapma arzusu içerisindeyiz. Eleştiriyi yaparken haksız eleştiri yapmak bence hepimizin moral ve şevki kırılıyor.

“Yaşanabilir Bartın'ı hep birlikte yaratacağız”

Mesela İnkumu'nda en azından Cumartesi Pazar günü yaşanan trafik sorununu çözmek için Orman Bölge Müdürlüğü'nden İnkumu tepesinde yaklaşık 53 dönümlük araziyi istedik. Verin bize oraya mesire yeri, otopark, bekleme alanı yapalım. Oradaki insanlar araçları bıraktıktan sonra biz ring ile 15 dakikada bir aşağıya insanları indirelim. Onlar orada denize girsin, yemeğini yesin sonra biz onları istedikleri anda yukarı çıkaralım. Bakın orayı bekliyorum. İnkumu'nda yaşayıp evi olan insanlar araba koyacak yer bulamıyorlar.

Sonucunda herkesin beklediği bir Bartın, yaşanabilir Bartın'ı hep birlikte yaratacağız arkadaşlar. Bunun için geldik. Halk bize güvendi. Yüzde 51 5 ile seçti. Yani bizi yüzde 51,5'la fırsat veren bu Bartın halkına karşı bunları yapmak zorundayız.”

Balık: “Devlet yardım etmeden hiçbir belediyenin çözmesi mümkün değil”

MHP'li Meclis Üyesi Necmi Balık da AK Parti Grubu adına söz alan Kenan Dursun'un Belediye Başkanı Yalçınkaya'ya yönelik trafik sorunu ile ilgili 7 ayda neler yaptınız eleştirilerine cevap verdi.

Balık açıklamasında trafik sorununun 15 yıldır çözülemediği iddialarına açıklık getirmek istediğini dile getirerek devletin yardımı olmadan Bartın'da trafik sorununu çözülemeyeceğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Ben burada Kenan Beyin trafik sorunu ile ilgili Bartın Belediyesi'nin 7 aylık döneminde sorumlu olduğunu düşünmesini çok doğru bulmuyorum. Çünkü ben 16 yıldan beri belediye meclis üyesiyim. 5 yıl da belediye başkan yardımcılığı yaptım. O yüzden Bartın Belediyesi yönetiminin muhakkak bir süreye ihtiyaç var. Biz bunun farkındayız. Fakat burada söylenen 15 yıllık belediye döneminde trafikle ilgili bir hamle yapılmadığı konusuna açıklık getirmek zorundayım. 2018 yılında Bartın Belediyesi'nin oy birliği ile bir imar planı kabul edilmişti. Bu planda da yaklaşık 10'un üzerinde köprü vardır. Bu köprülerin amacı trafik sorununu çözmek ve bunu çabuklaştırmaktır. Şu da gerçektir ki biz buraya 22 köprü de koysak bunu devlet bize yardım etmeden hiçbir belediyenin çözmesi mümkün değildir. Biz bu konuda ilk adımı atmışızdır. Bu da doğrudur. Evet bitirememişizdir. Burada hiçbir şekilde onu yaptık, bunu yaptık diye söylemek istemiyorum. Ama bu bir gerçektir. Gönül isterdi ki biz bu sorunu halledelim. Bartın halkı rahat etsin. Fakat siz imar planını incelerseniz orada koyulan köprüleri yapabilirseniz bu işin yüzde 60'ını, 70'ini çözmüş olacaksınızdır. Burada tabii ki devletimizin ve hükümetimizin de Bartın Belediyesi'ne yol göstermesi ve bazı yatırımlarda önünü açması gerekmektedir. Bu tüm Bartın halkının yararına olacak bir faaliyettir.

“Gücümüzün yettiği olmuştur, yetmediği olmuştur”

Bugün Bartın halkının en çok şikayetçi olduğu Karaköy'deki göbekten bahsetmek istiyorum. Bunun için Sayın Cemal Akın'la belediye başkanımızla üç defa kara yollarına Kastamonu'ya kendimiz gittik. Bu uygulamanın doğru olmadığını, burada trafiğin daha çok sıkışacağını ve hatta yeni bir hastane yapılacağını kendilerine belirttik. Fakat biz bunu belediye olarak söylediğimiz için karayolları kendi projesi olduğu için yapmışlardır. Biz bunun gibi birçok talepte görüşte bulunduk. Tabii ki gücümüzün yettiği olmuştur, yetmediği olmuştur. Bu trafik sorununun çözülmesi en büyük dileğimizdir.”

2025 Yılı Bütçesi, oy çokluğuyla kabul edildi

Yapılan görüşmeler neticesinde Bartın Belediyesi'nin 2025 yılı bütçesi 1 milyar 770 milyon TL AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Meclis Üyeleri'nin “ret”, CHP'li Meclis Üyeleri'nin “evet” oyuyla oy çokluğuyla kabul edildi.

Diğer maddeler karara bağlandı

Kasım Ayı 1.Oturum Toplantısında komisyonlara havale edilen 4 madde de görüşülerek kabul edildi.

Kasım Ayı Meclis 2. Oturum gündeminde geçtiğimiz toplantıda Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, Belediyede Sözleşmeli Avukat çalıştırılması talebi oy birliği ile kabul edildi.

İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Mülkiyeti Belediyeye ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Karaköy Mahallesi, tapuda 730 ada, 32 numaralı taşınmazın satış talebi oy birliği ile kabul edildi.

Son olarak da Trafik ve Muhtelif İşler Komisyonuna havale edilen, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü envanterine kayıtlı 74 AAP 774 – 74 AAP 775 – 74 AAP 776 ile 74 AAP 777 plakalı araçların, şoför personeli ile birlikte şehir dışına seyahat edebilmeleri için karayolu dolaşım izni alınması talebi oy birliği ile kabul edildi.

Tüm gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından toplantıda son olarak Aralık 2024 Meclis Toplantısının 5 Aralık 2024 Perşembe günü saat 16.00'da yapılması kararlaştırıldı.

Bakmadan Geçme