Bütçe görüşmelerinde 'Hizmetkar' tartışması

2022 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyon'unda tartışılan bütçe görüşmelerin konuşan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu'nun Bakan Derya Yanık'a yönelik 'Kimden, nasıl talimat alacağınız kanunla sınırlandırılmıştır,' sözleri komisyonda tartışmalara neden oldu.

6 Kasım 2021'de düzenlenen Kadın Kooperatifleri İstanbul Buluşması'na katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Cumhurbaşkanı'nın eşi Emine Erdoğan'ın kendisine marka ve tasarım hakkında kooperatiflere destek olunması için talimat verdiğini söylemişti. Plan ve Bütçe Komisyonu'na gelen bakanın bu sözlerini eleştiren CHP'li Bankoğlu, “Siz bu devletin Bakanısınız, Cumhurbaşkanı ailesinin hizmetkarı değilsiniz! Kimden, nasıl talimat alacağınız kanunla sınırlandırılmıştır,” dedi.

Bakan Yanık'ın “Terbiyesiz,” tepkisi üzerine, “Ben bir eleştiride bulundum, hakaret etmedim. Terbiyesiz kelimenizi de aynen iade ediyorum. Asıl sizin özür dilemeniz gerekir. Bizler seçilmişleriz hanımefendi, sizin gibi atanmış değil,” diyerek yanıt verdi.

İstanbul Sözleşmesi Tepkisi: “Sorumlusunuz!”

Bütçe görüşmelerinin başında, CHP'liler “İstanbul Sözleşmesi Yaşayacak” dövizleriyle eylem yaptı. Konuşmasında bakanlığın politikalarını eleştiren Bankoğlu, kadınların hükümet için adeta bir tabu olduğunu belirtti. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına da değinen Bankoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'a yönelik olarak, “ ‘Hakkı söylemekten sakınanın dilsiz şeytan olduğunu,' unutup sustuğunuz için kadın cinayetlerinden siz de sorumlusunuz,” dedi.

Bartın'da Ercan Özkavlak tarafından öldürülen 25 yaşındaki A.E.'yi hatırlatan Bankoğlu, “Uygulamak yerine, algı değişti deyip İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıldı. Yarın, bir algı değişikliğiyle 6284 sayılı Kanun'dan, Medeni Kanunu'ndan, ya da CEDAW'dan çıkılmayacağı ne malum? Bu ülkede her şey sizin algınıza mı emanet, öyle mi? Algınıza göre sözleşmeden çıkılıyor, bakanlığın adı değişiyor, çocukların istismar edildiği Ensar'lar aklanıyor,” diyerek hükümet politikalarını eleştirdi.

Sözlerine “Kadın cinayetleri politiktir. Kravat taktı diye verilen iyi hal indirimine dur demeniz gerekir. Kadın aileden ibaret değil. Göreviniz şiddeti kınamak ya da ayıplamak değil. Göreviniz şiddeti önlemek,” diyerek devam eden Bankoğlu,”Bütçeniz 66 milyar küsur, merkezi bütçenin yüzde 3.3'ü. Tahmini gideriniz bundan 6 milyar fazla zaten. Bunun ne kadarı Kadının Statüsü Müdürlüğü'ne gidecek kim bilir” diyerek bakanlık bütçesinin kadın politikaları için yeterli olmadığını belirtti.

Bankoğlu: “İkinci el Şahin alamazsınız!”

Türkiye'de kadın konusunda yapılması gereken çok şey olduğunu belirten Bankoğlu, yapılması gerekenleri, “Büyükşehirlerde ŞÖNİM'lerin arttırılması ve ulaşılabilir olması gerekiyor. Kadın konukevleri sayısının arttırılması gerekiyor. Belediyelerin konukevi açma sorumluluğunun denetlenmesi lazım. Alo 183'ün bilinirliğinin artması için kampanyaların yapılması gerekiyor. Kadın istihdamının iyileştirilmesi gerekiyor. İş gücüne katılım oranlarında cinsiyetler arası makasın daralması lazım. Eşit işe eşit ücret verilmesi lazım! Kayıtdışı çalışan kadınların sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesi lazım. Bir de pandemi koşulları var. Bu süreçte, artan şiddet var. Hepsi ciddi bir çalışma ve bütçe gerektiriyor,” diyerek listeledi.

Bakanlığın kadın kooperatiflerini desteklemesini olumlu bulduğunu belirten Bankoğlu'nun, “Fikir güzel. Ama 2020 faaliyet raporunuza bakıyorum, kadın kooperatiflerine ayrılan ödeneğin 5'te 4'ünü bakanlık sonradan kesmiş. Geriye 56 bin lira kalmış. Kusura bakmayın, ama bu parayla ikinci el şahin bile alamazsınız,” dedi.

Dördüncüsü 1 Temmuz 2021'de yayınlanan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı'na da değinen Bankoğlu, “İnsan aklıyla dalga geçer gibi, İstanbul Sözleşmesi'nden çıktığınız gün eylem planını yayınlıyorsunuz. Bu dördüncü, kadınlar katledilmeye devam ediyor,” dedi..

Bakanlığı veri konusunda da eleştiren, CHP'li vekil, “Kadın cinayet verileri paylaşılacaktı, ortak veri tabanı oluşacaktı. Ne oldu?” diyerek Kasım ayına dek 2021 yılında 310 kadının katledildiğini kaydetti.

Sözlerine, “Biz birilerinin eşi, annesi, kardeşi olmaktan yorulduk. Eylem planlarına doyduk. Sıfır tolerans deyip deyip, sözleşmelerin paçavra gibi atılmasından, bütçeden pay ayrılmamasından usandık. Geleceğimizi sizin vicdanınıza, algınıza bırakacak halimiz kalmadı,“ diyerek son veren Bankoğlu, İstanbul Sözleşmesi'ni yaşatacaklarını kaydetti.

Bakmadan Geçme