'Bulunmaz nimet'
Görücüye çıktı
Nurdan Eroğlu
Bartın Merkeze bağlı olan ve dünyada eşine az rastlanır doğal oluşum güzelliğine sahip olan Güzelcehisar'daki lav sütunları turizme kazandırılıyor. Bartın Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ile İl Özel İdaresi tarafından desteklenen Güzelcehisar Köyü Lav Sütunları ve Sahili Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi tanıtıldı. Proje tanıtımında konuşan Bartın Valisi Nusret Dirim, Güzelcehisar Bartın'a verilmiş büyük bir nimettir” derken 15 ay sonra tamamlanacak projeyle yerli ve yabancı turistler lav sütunların denize döşenen iskele üzerinde gezerek görebilecek.
Bartın Merkeze bağlı olan ve dünyada eşine az rastlanır doğal oluşum güzelliğine sahip olan Güzelcehisar'daki lav sütunları turizme kazandırılıyor. Bartın Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ile İl Özel İdaresi tarafından desteklenen Güzelcehisar Köyü Lav Sütunları ve Sahili Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi tanıtıldı. Bartın Valiliğinde düzenlenen tanıtıma Bartın Valisi Nusret Dirim başta olmak üzere Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Azize Toper Kaygın, Bartın Belediye Başkan Vekili Hüseyin Fahri Fırıncı, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Amasra Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol, AK Partı İl Başkanı Hüseyin Manav, CHP İl Başkanı Mehmet Arslan, Kozcağız Belediye Başkanı Mustafa Karaman, Kurucaşile Belediye Başkanı Mehmet Zihni Sayın, TSO Başkanı Halil Balık, BAKKA Bartın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik ve çok sayıda davetli katıldı.
PROJENİN MALİYETİ 2 MİLYON 313 BİN 737,52 TL
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Fuat Dursun, toplam 2 milyon 313 bin 737,52 TL'ye mal olacak olan projenin 947 bin 464,2 TL'sinin BAKKA tarafından hibeyle destekleneceğini geriye kalan 1 milyon 366 bin 273,32 TL'nin de İl Özel İdaresi tarafından karşılanacağını söyledi. Dursun projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2016 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında, Bartın Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün Proje Sahibi olduğu Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi” başvurusunu onaylamıştır. Proje İştirakçisi Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Bülent Cengiz ve Yrd. Doç. Dr. Canan Cengiz tarafından hazırlanan projede Eş Finansman-Proje İştirakçisi Bartın İl Özel İdaresidir. Toplam proje bütçesi 2 milyon 313 bin 737,52 TL olup, 947 bin 464,2 TL tutarında hibe ile desteklenmektedir. Kalan eş finansmanı 1 milyon 366 bin 273,32 TL İl Özel İdaresi tarafından karşılanacaktır.
PROJE 15 AYDA TAMAMLANACAK
Proje süresi 15 aydır. Projenin genel amacı doğal, tarihi ve kültürel açıdan potansiyel olan bölgelerde turizmin geliştirilmesine yönelik fiziki ve sosyal altyapı çalışmaları yapılarak bölgenin tanıtımına katkı sağlamaktır Turizmi çeşitlendirmek yeni destinasyon ve İl'de katma değer oluşturmak amaçlanmıştır. Ayrıca, Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin bütüncül turizm planlamasına yönelik yöredeki yaşam kalitesini yükseltecek peyzaj uygulamaları gerçekleştirilecektir. Projenin amaçları doğrultusunda Altyapı ve üstyapı inşaatları faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Deniz üzerinde 70 metrekare iskelenin yapılacak. Alanın güneyinde Güzelcehisar sahilinin turizm ve rekreasyon çalışmasının bir parçası olan ve kara ile kayalık ada bağlantısını sağlayacak olan deniz üzerindeki iskele, aynı zamanda Lav Sütunlarının izlenmesi için turistlere imkan sağlayacaktır.
ADA ÜZERİNDE YÜRÜYÜŞ PLATFORMU YAPILACAK
Ada üzerinde yürüyüş platformu yapılacak. Ada üzerinde turistlerin konforlu bir şekilde yürüyebilmeleri, Lav Sütunlarını izleyip, fotoğraf çekimi yapabilmeleri amacıyla ahşap platform inşa edilecektir. Kıyıda 290 metrekare festival alanı oluşturulacaktır. Lav Sütunlarının ulusal ve/veya uluslararası düzeyde tanıtımını sağlamak amacıyla Güzelcehisar sahilinde geleneksel Lav Sütunları Festivali'nin düzenlenmesi planlanmaktadır. Festival alanı olarak ahşap platform oluşturulacaktır. Kıyıda 290 metrekare seyir terası inşa edilecektir. Alanın kuzeyinde Lav Sütunlarının Güzelcehisar kıyı peyzajı bütününde izlenebilmesi amaçlı ahşap seyir terası inşa edilecektir.
YÜRÜYÜŞ PARKURU İNŞA EDİLECEK
Kıyıda 850 m uzunluğunda ve 3 m genişliğinde ahşap yürüyüş parkuru inşa edilecektir. Bu sayede Güzelcehisar Sahilinde Lav Sütunlarını tanıtmak amaçlı erişilebilirliğin sağlanması için plaj kullanımını engellemeyecek şekilde Ada - Festival Alanı - Seyir Terası arasında konforlu ulaşılabilirliği sağlayacak ahşap Yürüyüş Parkuru inşa edilecektir. Güzelcehisar Lav Sütunları ve sahilinin tanıtım materyalleri hazırlanacaktır. Yöredeki ekoturizm bilincini ve insan kaynakları kapasitesini artırmak amaçlı akademisyen ve uzmanlar tarafından yöre halkına eğitimler verilecektir. Akademisyenlerin ve uzmanların davet edilmesi ile geniş katılımlı bir çalıştay düzenlenecektir. Lav Sütunlarının korunması ve turizme kazandırılması ile ilgili yapılan uygulamaları incelemek üzere Kuzey İrlanda'da Antrim Bölgesi'nde bulunan Devler Kaldırımı UNESCO Dünya Miras Alanına Teknik Gezi düzenlenecektir.”
DURSUN: “BU PROJE 7 YIL SÜRDÜ”
Güzelcehisar'ın turizme kazandırılmasının aslında 7 yıllık bir çalışma olduğunu dile getiren İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun da projeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:
Bartın hepinizin bildiği gibi 59 kilometre sahili olan 14 kilometresi de plaja sahip bir ildir. O nedenle turizme dönük yapılacak olan çalışmalara çok müsait. Tabi bu deniz turizmi bunun bir diğeri de doğa turizmidir. Bugün lav sütunları ile ilgili yapılacak projeyle ilgili tanıtım toplantısı düzenleniyor. Bununla ilgili olarak ben 2009'da Meclis üyesi oldum ve 2010 yılında Güzelcehisar'ın buradaki doğal sit ve arkeolojik sitleriyle ilgili hakikaten 7 yıl sürdü bu proje. Koruma kurullarında bu projelerin onayları çok kolay olmuyor. Türkiye'de gerçekten bu kurullar biraz tutucu oluyor o nedenle bu projenin ilk adımı atılalı yedi yıl oldu. Uzun süren çalışmalar sonucunda Karabük Koruma Kurullarında bu süreçler tamamlandı.
“KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI ONAYLANDI”
Akabinde Bakanlık süreci başladı. Burada Bakanlık sürecinde onay aşamasında başta sayın Valimiz Nusret Dirim'in ve Milletvekilimiz Yılmaz Tunç'un katkıları çok oldu. 7 zorluklarla geçen dönemin ardından bugün sadece lav sütunlarıyla ilgili değil Güzelcehisar'ın tamamını ilgilendiren bu sahilin imar planları, koruma amaçlı planları artık onaylanmış oldu. Biz Özel İdare olarak bu çalışmalara çok önem veriyoruz. Meclis olarak yine aynı şekilde. Bu çalışmaların en güzel örneğini Mugada'da gerçekleştirdik. 2012 yılında gerçekten Mugada sağa sola savrulurken oradaki imar planına aykırı yapılaşmalar had safhadayken orada yanlış yapılanmanın önünde duruldu. Mugada'da da 6 hektarlık bir alanda yapmış olduğumuz ilk uygulama çok başarıya ulaştı. Bunun ardından orada yapılan güzellikle 27 hektarlık yeni bir alanda kendini göstermeye başladı. BAKKA ile biz orada Karavan park projemizi hayata geçirdik. Şu anda Batı Karadeniz bölgesinde böyle bir tesis yok.
“BUNA BENZER PROJELERİ BARTIN'A KAZANDIRMAMIZ LAZIM”
Orada bungalov evleriyle, Karavan parkı ile yeni bir Mugada oluşuyor. 27 hektarlık alanda gelişen bir Mugada var. Bununla da yetinmeyip Hatipler Plajı ile Mugada'yı kumsaldan birbirine başlıyoruz. Mugada kendi içinde büyürken bu amaçla diğer sahilde sirayet etmiş olacak. Bunları hep birlikte inşallah güzel çalışmalarla gelecek nesillere bırakmamız lazım. Bugünde Güzelcehisar'da lav sütunları projesi Güzelcehisar'ın koruma amaçlı planının onayında lokomotif oldu. Lav sütunları oraya güzellik katacaktır. Bu proje bizim için ilk adım olsun diyoruz. Bu ve buna benzer projeleri Bartın'a kazandırmamız lazım.”
DİRİM: “GÜZELCEHİSAR BULUNMAZ NİMET”
Kenan Dursun'un konuşmasının ardından Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Cengiz Güzelcehisar kıyı yerleşiminin ekolojik planlamasıyla ilgili bilgiler verdi. Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Fatma Bağdatlı Çam ise bölgedeki arkeolojik değerleri üzerine bir sunum yaptı. Toplantının kapanış konuşmasını gerçekleştiren Bartın Valisi Nusret Dirim, Güzelcehisar'ın Bartın'ın için bir bulunmaz nimet olduğunu söyledi. Dirim şu ifadelerde bulundu:
“Güzelcehisar dünyanın dikkatini çekebilecek üzerinde çalışılması gereken Bartın'a verilmiş büyük bir nimet. Bartın'da turizm mevsiminin kısa olmasından yakınıyoruz. Turizmcilerimiz turizm sezonu Bartın'da 2 ayla sınırlı olduğu için “Bu 2 ay içerisine kazanabildiğimizi kazanmamız lazım” diye düşünüyor. Ancak güzel her mevsim turizm imkanı sağlayacak bir özelliğe sahip. Eğer burayı güzel bir şekilde tanıtıp turizme kazandırabilirsek kışın şu günlerinde bile Güzelcehisar'da turizm hareketliliği olabilir. Biz burayı Bartın'a yeni fırsatlar sağlayacak önemli bir merkez olarak görüyoruz. Çünkü Türkiye'de buranın bir örneği yok. Dünyada ise sadece birkaç tane örneği var. Buralarda internet aracılığıyla dünyanın her yerinden insanın ilgisini çekiyor.
“BU PROJEYİ MODÜLER OLARAK DÜŞÜNDÜK”
Bizim buradaki güzelliği hem ülkemizin hem de dünyanın dikkatine sunmamız gerekiyor. Projenin maliyeti çok büyük değil. Ama bu buradaki lav sütunlarının turizme kazandırılması için yapılacak çalışmaların sadece bir parçası. İleride projenin göreceği ilgiye ve tanıtımlardan elde edilecek geri dönüşümlere göre bu projenin geliştirilmesi düşünülebilir. Biz bu projeyi modüler olarak düşündük. Bir yola çıkma düşüncesiyle üniversitemizin çok değerli hocalarıyla, İl Özel İdaremizin birikimiyle Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüzün canla başla çalışmalarıyla bir BAKKA Projesi olarak karşımıza bu proje çıktı.
“ALT YAPI OLMASI GEREKİYOR”
Turizmden para kazanmak için iyi bir alt yapınızın olması gerekiyor. Biz bölgeye turist getireceksek en azından iki tur otobüsünün yan yana geçebileceği bir yolu bölgeye yapmamız lazım. Şuanda Koruma Amaçlı İmar Planı da yapıldı. Artık o bölgede imarsız bir gelişimin olması mümkün değil. Bu bölgenin plaj özelliğinden daha çok arkeolojik değerlerinin de gün yüzüne çıkarılması gerekiyor. İleri dönemlerde kalenin restorasyonu, tarihi değerlerinin ortaya çıkarılıp sergilenmesi ve lav sütunlarının birlikte değerlendirilmesi lazım.
“PLAJLARIMIZ ARASINDA EN GÜVENLİ PLAJ”
Güzelcehisar plajı plajlarımız arasında en güvenli plaj. Yazın plajdan da insanların yararlanması söz konusu olacaktır. Bartın'ın turizm potansiyelini çok olumlu bir şekilde etkileyecek güzel bir projenin ilk ayağı bu. Bu projenin aynı zamanda kurul aşaması da var. Ankara'da kurula gidecek. Bu toplantıyı düzenleme amacımızda proje eklenebilecek noktaları belirleyip konuşup tartışıp projeye dahil edip o şekilde projeye son nihai aşamasını vermek. Katıldığınız için çok teşekkür ediyorum.
“BARTIN IRMAĞI ISLAH PROJESİYLE TURİZM DAHA ÇOK GELİŞECEK”
Güzelcehisar ile Mugada arasındaki lav sütunlarının bu projenin sonlandığı noktadan sonraki devamı aslında daha muhteşem. Proje şuan çok küçük bir bölümüyle ilgili görsel bir imkan sağlıyor. Ama ileriki yıllarda bunun çok daha ötelerine gidebilecektir. Bartın Irmağı Islah Projesiyle belki ilerleyen yıllarda turistler deniz yoluyla İnkumu'nu geçip buraya gelecekler. Bu aynı zamanda benim hayalimdir. Bartın Irmağı Islahı Projesi Bartın'ın yakalayabileceği ciddi turizm potansiyelini düşününce Bartın için çok önemli bir proje. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. İnşallah uygulaması da güzel olur. Tabi bunu iyi anlatmamız lazım. Belki bu konuyla ilgili bir internet sitesi kurmalıyız.
“CEM TERAS SIRADAN BİR YER”
Buraya yapılacak tesissilerin de bir işletmesi olması lazım. Safranbolu'da cam teras var. Yolda giderken konulan tabelalarla insan cezbediliyor. Ama gittiğiniz lav sütunlarıyla kıyasladığınız da sıradan bir yer olduğunu görüyorsunuz. Biz burayı turizme güzel bir şekilde açabilirsek hem denizden hem de karadan ulaşma imkanını sağlıklı bir şekilde sağlarsak buradaki alt yapıyı güçlendirirsek önemli bir turizm yeri olarak Bartın'a ve ülkemize kazandırmış olacağız.”