BİLSEM öğrencisinin hazırladığı poster Kutup Şenliği'nde sergilendi

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü'nün koordinasyonunda, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Kutup Şenliği'nde, Bartın Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Ali Kerem Sağlam'ın hazırladığı poster bildirisi büyük ilgi gördü.

Nilay Meryem ÇÖMLEK

TÜBİTAK tarafından düzenlenen 4. Kutup Şenliği, bilim insanlarının ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye'nin kutup araştırmalarına olan ilgisini artırmayı amaçlayarak, bilim dünyasında farkındalık yaratmayı hedefleyen şenlikte kutup bilimlerinin çeşitli yönleri ele alındı ve bu alandaki en son gelişmeler katılımcılarla paylaşıldı.

TÜBİTAK'ın desteğiyle düzenlenen Belgesel/Vlog Gösterimleri oturumunda, kutup bölgesinin araştırma süreçlerini konu alan kısa belgeseller izleyicilerle buluşturulurken katılımcılar, kutup araştırmalarının zorlukları ve heyecan verici keşiflerine dair önemli bilgiler edindi.

Türkiye'de 62'ilden 357 bildiri başvurusu yapılan çalışmada, 48 bildiri sözlü sunum, 35 bildiri poster sunumu olarak kabul edilirken K12 Kutup Bilimleri Sözlü ve Poster Sunumları yapıldı.

Öğrenciler, kutup araştırmalarıyla ilgili bilimsel bildirilerini sözlü ve poster sunumlarıyla katılımcılara aktardı.

Bunun yanı sıra, 2204-C Kutup ve 2204-D İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Oturumu ile geleceğin bilim insanları olan gençlerimiz, derece aldıkları projelerin sunumları ile iklim değişikliği ve kutup bölgesindeki etkilerini tartıştı.

Ayrıca, BİLSEM Oturumu, Kutup Oturumu ve K12 Oturumu gibi farklı oturumlarla da öğrencilere ve araştırmacılara bilimsel paylaşım fırsatları sunuldu. Ayrıca Poster oturumunda birbirinden önemli fikirler dijital ortamda dinleyiciler ile buluşturuldu.

Bartınlı Ali Kerem Sağlam'ın bildirisi de sergilendi

Geçtiğimiz günlerde çevrimiçi olarak gerçekleştirilen etkinlikte, bilim dünyası, kutup bölgelerinde yapılan araştırmalarla ilgili çeşitli sunumlar ve etkinlikler düzenlendi. Kutup şenliği kapsamında, Kutuplara Ayak Basmış Bilim İnsanlarının Popüler Bilim Söyleşileri, Belgesel Gösterimleri, Kutup Bilimleri Bildiri Sunumları, TEKNOFEST TÜBİTAK Kutup ve İklim Yarışmalarında Dereceye Giren Öğrencilerin Proje Sunumları gibi etkinlikler yer aldı. Ayrıca, Okyanus Resim Yarışması Ödül Töreni ve farklı kutup araştırmalarına dair birçok etkinlik de katılımcılara sunuldu.

Bartın BİLSEM öğrencisi Ali Kerem Sağlam'ın poster bildirisi de Kutup Şenliğinde sergilenmeye değer bulundu.

Kutup Mikroorganizmaları

Kutup bölgelerindeki mikroorganizmaların yaşam alanlarını ve bu organizmaların zor çevresel koşullara nasıl adapte olduklarını konu alan bildiride kutup mikroorganizmalarının bilimsel araştırmalarındaki önemi vurgulanırken şu bilgiler yer aldı:

“Kutuplar gezegenimiz dünyanın en kuzey ve en güney bölgelerine verilen addır. Kutuplar birçok canlı için önemli bir yaşam alanıdır. Kutup ayıları, penguenler, foklar, kutup tilkileri, farklı türden kuşlar, liken, kara yosunları vb…Çıplak gözle görebildiğimiz canlılar dışında da bir çok mikroorganizma kutup bölgelerinde yaşar. Kutup bölgeleri ve buralarda yaşayan canlılar gezegenimizin geleceği için çok önemlidir. Özellikle de mikroorganizmalar. Mikroorganizma; çıplak gözle göremediğimiz canlılardır. Küçük olsalar da dünyamız için çok önemlidirler.

Zor şartlarda nasıl yaşadıkları öğrenilebilir

Kuzey kutup bölgesinde ve Antartika'da çok soğuk, yüksek ışın gibi zorlu şartlara uyum sağlamayı başararak yaşayabilen mikroorganizmaların incelenmesi amaçlanmaktadır. Havadan, topraktan, denizden ve göllerden alınan mikroorganizmalar incelenerek zor şartlarda nasıl yaşadıkları öğrenilebilir.

Çok önemli bilgiler bulunabilir

Kutuplarda yaşayan mikroorganizmalar çok soğuk, yüksek ışın gibi zorlu şartlara uyum sağlayabilmektedirler. Havadan, topraktan, denizden ve göllerden alınan mikroorganizmalar incelenerek zor şartlarda nasıl yaşadıkları öğrenilebilir. Özellikleriyle gezegenimiz dünya ve diğer canlıların geleceği için çok önemli bilgiler bulunabilir. Okyanus ve buzulların derinliklerinde daha farklı mikroorganizmalar vardır, bu mikroorganizmalara ulaşıp inceleyebilirsek daha fazla bilgi kazanırız. Kazandığımız yeni bilgilerden daha yararlı ürünler üretebilir. Bunlardan bazıları şöyledir; Canlıların daha sağlıklı yaşaması için yeni ilaçlar yaparak canlıların daha sağlıklı olmasını sağlayabiliriz. Yeni temizlik ürünleri yaparak başta insanlar olmak üzere tüm canlılar için sağlıklı hale getirebiliriz. Gezegenimizin geleceği için çevre temizliğinde de kullanabilirler. Gezegenimize bir diğer katkısı ise mikroorganizmalardan fosil yakıt için kullanabiliriz. Bu şekilde petrol kullanımını azaltabiliriz.”

Bakmadan Geçme