'Benim de bir fikrim var' diyenler Bartın Üniversitesinde buluştu

Bartın Üniversitesinin 'Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları' ihtisaslaşma alanında tematik olarak düzenlediği 'IV. Ar-Ge Proje Pazarı' etkinliğinin açılış töreni Türkiye'nin farklı illerinden yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından ihtisaslaşma alanına alınan 15 yükseköğretim kurumundan biri olan Bartın Üniversitesi, “Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları”nı kapsayan projelere ev sahipliği yapıyor. İhtisaslaşma alanında tematik olarak düzenlenen “IV. Ar-Ge Proje Pazarı” ile Türkiye'nin farklı illerinden yüzlerce kişi projeleriyle yarışıyor.

“Yaptığımız çalışmalarla değer üretme gayretindeyiz”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, üniversite olarak hedeflerinden bahsederek “Günümüz ekonomilerinde bilginin öneminin daha da arttığı ve üretim sürecine yoğun olarak girdiği bir dönüşüm yaşanmaktadır. Bilginin istenilen zamanda, istenilen miktarda ve kalitede üretilmesi ise iyi işleyen bir ar-ge sistemini gerektirmektedir. Dolayısıyla rekabetin içerisinde ayakta kalabilmenin en önemli koşulu ar-geye yapılan yatırımlardır. Bu noktada bütüncül aklın harekete geçirilmesi ve geçmişten gelen birikimlerle üniversite-kamu-sanayi iş birliğinin tesisi önem arz etmektedir. Bartın Üniversitesi olarak bizler de Ülkemizin ‘Kalkınma Hamlesi'ni akademik gücümüz ve tüm paydaşlarımızla birlikte desteklemekte, yaptığımız çalışmalarla değer üretme gayretindeyiz” dedi.

“Üreten gençlerimizi gördüğüm zaman büyük bir heyecan duydum”

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik ise Bartın Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinliğin önemine değinerek “Bugün burada ülkemizin ilk mega endüstri bölgesi olan ‘Filyos Vadisi Projesi'ne yönelik projeler üreterek yarışmaya katılan gençlerimizle bir arada olmak bizleri heyecanlandırıyor. Proje sergilerini gezince gördüğüm heyecan karşısında büyük bir mutluluk duydum. Bu tür proje yarışmaları gençlerimizin girişimci ruhunu her daim canlı tutarak ülkemizin küresel teknoloji rekabetinde ileriye taşıyacak ürünleri üretmesi noktasında son derece kritik önem taşımaktadır. Girişimciler sürekli yeni fikirler geliştirerek bir yandan ülkedeki ürün ve hizmetlerin kalite ve verimliliğini artırırken diğer yandan da tamamen yeni ürünler ortaya koymaktan çekinmezler ve yeni pazarlar oluşmasına vesile olurlar” diye konuştu.

“Ar-ge kültürünü oluşturmaya ihtiyacımız var”

Ar-Ge kültürünün oluşturulmasının ülkelerin kalkınmasında değerli bir rol oynadığını ifade eden TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan ise “Ar-ge kültürünü oluşturmaya ihtiyacımız var. Bu zamanla oluşuyor, ancak bunun bir sonu muhakkak yok. Dolayısıyla bugün burada düzenlenen etkinliği oldukça önemsiyorum. Bartın Üniversitesi I. Ar-Ge Proje Pazarı'ndan bu yana bu etkinliği dikkatle takip ediyorum. Bugün ulaştığı nokta gurur verici olmuştur. Bu düşüncelerle Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun'a ve ekibine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“Ar-Ge Proje Pazarı önemli bir fırsat”

Bartın Valisi Sinan Güner ise konuşmasına etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başladı. Vali Güner, “Proje pazarı hem Bartın hem de üniversitemiz için çok önemli bir fırsattır. Projelere ve inovasyona ne kadar ağırlık verirsek geleceğimiz o kadar parlak olacaktır. Ülkemizde güzel şeylerin ortaya çıkması için hepimizin topyekün harekete geçmesi gerekiyor. Bu nedenle Bartın Üniversitesi tarafından ar-ge ve yenilik bilincinin yaygınlaşması, proje hazırlama ve geliştirme kültürünün oluşması ve önemli projelerin ilgili kişi ve kuruluşlar ile buluşturulması amacıyla gerçekleştirilen ‘IV. Ar-Ge Proje Pazarı'nda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış Dersini TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal verdi

Bartın Üniversitesi IV. Ar-Ge Proje Pazarı kapsamında 2021-2022 Akademik Yıl Açılış Dersi de işlendi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından verilen derste TÜBİTAK teşviklerinden bahsedildi.

Prof. Dr. Mandal, Dünyanın gelecek 10 yılda karşılaşabileceği riskleri değerlendirerek “Dünyada gelecek 10 yıldaki riskler, güçlükler ve bunların olma olasılığına baktığımızda önceliğin salgın hastalık olduğunu görüyoruz. Salgın konusu bugünün konusu olarak gözükse de en az gelecek 10 yılda en üst düzeyde bir noktaya sahiptir. Diğer bir konu ise iklim değişikliğidir” dedi.

“Anahtar kelime Ar-Ge'dir”

Ar-ge faaliyetlerinin her alanda önemli kazanımları beraberinde getireceğinin altını çizen Prof. Dr. Mandal, “Son 10 yıldaki riskler arasında bir diğeri de siber güvenliktir. Belki bizim hayatımızı kolaylaştıran dijitalleşme, çevrim içi ortamlar, yazılım teknolojilerdeki olumlu gelişmeler beraberindeki siber güvenlik konusunda da kendini gösterecektir. Bir diğer konu da düzensiz göç konusudur. Bunların hepsi Türkiye için değil, tüm dünya için gelecek 10 yılda bahsedilen konulardır. Dolayısıyla bunlara baktığımız zaman ister öğrenci, ister firma ve akademik çözüm üretmemiz noktasında, kamu olarak bizlerde paydaş olarak, bunların ortak anahtar kelimesi Ar-Ge olacaktır” diye konuştu.

“Bartın Üniversitesi kendisini göstermeye devam ediyor”

Bartın Üniversitesindeki çalışmalara da övgüyle değinen Prof. Dr. Mandal, “Alışılagelen üniversitelerin dışında ‘Öğrenci Odaklı' anlayışla Bartın Üniversitesi, öğrenci projelerinde önemli kazanımlar elde etmiştir. Türkiye'de dönemlere bağlı olarak ilk 5'te yer alıyorlar. Bunlar bir hocanın değil bir öğrencinin projesi olması bakımından oldukça önemli. Yine aynı şekilde TEKNOFEST yarışmalarında sürekli yükselen bir ivme ile Bartın Üniversitesi kendisini gösteriyor. Bu noktada da hocalarımızı ve tabi ki öğrencilerimizi tebrik ediyorum” şeklinde ifadeler kullandı.

“Bartın Üniversitesi, oldukça özel bir alanda misyon üniversitesi olmuştur”

TÜBİTAK Başkanı Mandal, Bartın Üniversitesinin ihtisaslaşma alanıyla ilgili değerlendirmede de bulunarak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Yükseköğretim Kurulu tarafından 2015 yılında başlayan bir projeyle Bartın Üniversitesi ihtisaslaşma alanına alınan 15 üniversiteden biri oldu. ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları' alanında ihtisaslaşan Bartın Üniversitesi, oldukça özel bir alanda misyon üniversitesi olmuştur. Filyos Vadisi Projesi odağında güzel bir çalışma alanı olması, önemli bir motivasyon olmasının yanında Bartın Üniversitesine ciddi bir sorumluluk veriyor.”

Akademik Giysi Töreni gerçekleştirildi

Açılış dersinin ardından Bartın Üniversitesinde geçtiğimiz yıl ataması gerçekleştirilen 9'u profesör, 30'u doçent ve 19'u ise doktor öğretim üyesi olmak üzere toplamda 58 öğretim üyesinin fotoğraflarıyla birlikte isimleri ekrana yansıtıldı. Profesörlük kadrosuna atanan öğretim üyelerine Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun tarafından gelenekselleşen törenle cübbeleri giydirildi.

Tören, katılımcıların birlikte çektirdikleri hatıra fotoğrafının ardından son buldu.

Bakmadan Geçme