Belediyenin 2020 bütçesi tam 122 milyon TL
Kasım ayı gündeminin ikinci oturumunu Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında gerçekleştiren Bartın Belediye Meclisi, 2020 gelir ve gider bütçesini tam 122 milyon TL olarak belirlendi. CHP grubu Belediyenin 'Bartın'ı kalkındırmaya yönelik olmadığı' gerekçesiyle 2020 bütçesini kabul etmezken 2020 bütçesinde en büyük pay 43 milyon 843 bin TL İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü'ne ayrıldı.
Bartın Belediyesi'nin Kasım ayı meclis toplantısının ikinci oturumu Cemal Akın'ın başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda Bartın Belediyesi'nin 2020 yılı bütçesi 122 milyon lira olarak belirlendi. CHP Grubu adına söz alan Meclis Üyesi Ahmet Çavuşoğlu, “Bartın'ı kalkındırmaya yönelik olmadığı” gerekçesiyle bütçe tasarısını kabul etmediklerini söyledi. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da “Buradaki bütün arkadaşlarımız Bartın'ın gelişmesini isteyen arkadaşlarımızdır. Siyasi partilerini ön plana çıkarmadan Bartın'ı nasıl geliştirebiliriz diye düşenen arkadaşlarımızdır. Belediyemiz güçlü bir belediye, piyasaya borcu olmayan bir belediye. Bu bütçeyi yapan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Burada ciddi mesai yaptılar. Biz Bartın'ın Belediye Meclisi'yiz. Tüm Meclis Üyelerimiz, ben de dahil olmak üzere partilerin değil Bartın'ın Belediye Meclis Üyeleriyiz.” dedi.
Bartın Belediyesi Kasım Ayı Meclis Toplantısı'nın 2'nci oturumu gerçekleştirildi.
Belediye Meclis Salonu'nda Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında gerçekleşen toplantıda Bartın Belediyesi'nin 2020 yılı bütçesi ele alındı.
Kalem kalem belirlendi
Bartın Belediyesi 2020 Mali Yılı Gider Bütçesi; Özel Kalem Müdürlüğü'ne 1 milyon 393 bin lira, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü'ne 43 milyon 843 bin TL, Bilgi İşlem Hizmetleri'ne 1 milyon 15 bin TL, Yazı İşleri Müdürlüğü'na 67 bin TL, Hukuk İşleri Müdürlüğü'ne 131 bin TL, Ulaşım Hizmetleri'ne 8 milyon 164 bin TL, Fen İşleri Müdürlüğü'ne 13 milyon 27 bin Tl, Hal Müdürlüğü'ne 17 bin TL, Mali Hizmetler Müdürlüğü'ne 8 milyon 924 bin TL, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü'ne 66 bin TL, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne 2 milyon 109 bin TL, İtfaiye Müdürlüğü'ne 665 bin TL, Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne 7 milyon 305 bin TL, Kültür Ve Sosyal İşler Müdürlüğü'ne 3 milyon 554 bin TL, Destek Hizmetleri Müdürlüğü'ne 9 milyon 143 bin TL, Su Hizmetleri'ne 4 milyo 65 bin TL, Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne 8 milyon 700 bin TL, Zabıta Müdürlüğü'ne 100 bin TL, Liman Hizmetleri'ne 4 milyon 602 bin TL, Veteriner İşleri Müdürlüğü'ne 3 milyon 346 bin TL, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü'ne 1 milyon 764 bin TL olmak üzere toplam 122 milyon TL olarak kabul edilirken, Gelir Bütçesi de Vergi Gelirleri 14 milyon 294 bin TL, Teşebbüs ve Milkiyet Geliri 42 milyon 635 bin TL, diğer gelirler 65 milyon 121 bin TL, red ve iadeler eksi 50 bin olmak üzere toplam 122 milyon TL olarak kabul edildi.
Çavuşoğlu: “Bu bütçe tasarısını kabul etmiyoruz”
CHP Grubu adına söz alan Meclis Üyesi Ahmet Çavuşoğlu, 2020 Yılı Bütçe Tasarısı'nı kabul etmediklerini belirterek “Yaşadığımız Bartın'ı bir adım daha öteye getirmek için burdayız. Yaşadığımız kenti daha yaşanabilir hale getirmek için burdayız. Yaşadığımız kentten yaşarken daha fazla haz almak için burdayız. Biz Bartın'da daha güzel şeylerin yapılabileceğine inanıyoruz. Biz Bartın'da uygun görülen yerlere hız kesici bambir ve danilatör montajı yapılsın istemiyoruz. Yayaların ve sürücülerin birlikte herkesin kendi hukukuna saygılı bir trafik istiyoruz. Bartın'ımızı bir gerdanlık gibi saran iki kollu nehirimizin üzerine yaya ve araç köprüleri istiyoruz. Kentsel gelişimde bisiklet kullanımının ve yolunun yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Bartın Belediyesi bütçe gelirlerinin su ve liman gelirleri dışında üretime -turizme- dayalı gelirlerin ön plana çıkmasını istiyoruz. Paket turlar içinde Bartın şehir merkezini ön plana çıkaracak hamlelerin yapılmasını, Yalı Meydanlarında tur otobüslerini saymak istiyoruz. Bartın'ın geçmişine yönelik olarak mübadele döneminde mübadeleye tabi tutulan Rum sakinlerin bulunarak turizme katkılarının sağlanmasını istiyoruz. Bartın dışına çıktığımızda Bartın neresi, nerede diye insanların düşünmesini istemiyoruz. Tereddüt edenlere Amasra'yı hatırlatmaktan öte bütün herkesin kafasında yer edecek Bartın'ın merkez bir eserinin olmasını istiyoruz.
"Hesap vermeyi kabullenmiş bir belediyecilik istiyoruz"
Fındık üreticisini, kestane toplayıcılarını, çilek üreticilerini, sebze meyve üreticilerini el baş üstünde tutmak istiyoruz. Bunlara yardım eden teknik destek verebilecek bir anlayış istiyoruz. Bir yıl içinde ortalama 90 milyon cirolu fındık piyasasında Bartın Belediyesi'nin rol belirleyen olmasını istiyoruz. Öğrenci rantı değil üreten köylü rantının üstün tutulmasını, öğrenciye yardım, tarım faaliyetinde bulunanlara destek sağlayan bir belediyecilik anlayışı istiyoruz. Bu nedenle köyde yaşayan vatandaşlarımızın sorunsuz şehir merkezine kadar kendi ulaşımları ile imkan tanınmasını istiyoruz. Bartın'da çocuk arabası süren annenin yola inmeden, elektrik direğine, rafosuna, çöp kovasına takılmadan kaldırımdan istediği yere gidebilmesini ,hiçbir engel ile karşılaşmamasını istiyoruz. Staretejik planda belirtilen hedeflerin soyut değil somutlaşmış olmasını istiyoruz. Bu bağlamda hesap vermeyi kabullenmiş bir belediyecilik istiyoruz. Buna bağlı olarak belediye şirketinin yönetiminde Bartın Belediye Meclisi'nin karar verici nitelikte olmasını, iç yapısının, limandaki kiralama işlerinin neler ve nasıl, olduğu halka ve Meclis'e izah edilebilir olmasını istiyoruz. Bartın'ın sorunlarının katılımcılık ile belirlenmesini ve birlikte çözümlerin bulunmasını istiyoruz. Bunun için her ay Kent Konseyi toplantısının yapılmasını istiyoruz. Mahalle muhtarlarına sorunlara katılmayı davet edilsin istiyoruz. Bu bağlamda bu bütçenin bizim bu arzu ve dileklerimize götürecek bir bütçe olmadığını, Bartın'ı kalkındırmaya yönelik olmadığını ve bu nedenle bütçe tasarısını kabul etmediğimizi arz ediyoruz.”
Akın: “Buradaki herkes Bartın için çalışıyor”
Çavuşoğlu'nun konuşması üzerine açıklamada bulunan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da “
“Buradaki bütün arkadaşlarımız Bartın'ın gelişmesini isteyen arkadaşlarımızdır. Siyasi partilerini ön plana çıkarmadan Bartın'ı nasıl geliştirebiliriz diye düşenen arkadaşlarımızdır. Onun için bu Meclis, Plan ve Bütçe Komisyonu, 5 günde kanunla sınırlandırılmasına rağmen bu konu üzerinde mesai sonrasında da 10 gün boyunca çalıştılar. Bu plan ve bütçe hazırlanırken Muhasebe Birimi'deki müdürümüz ve arkadaşlarımız 5 aylık bir çalışma yaptı. Sizin söylediklerinizin bir çoğunu zaten biz yapıyoruz, bir çoğu da Stratejik Planı'mızda yer alıyor. Yaptığımız çalışmaları burada konuşmayacaktım ama bana konuşma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyorum.
“Turizmi geliştirmek için her türlü çalışmayı yapıyoruz”
Rumların Bartın'a gelmesiyle ilgili olarak Eski Santral Binası'nı eski haline getirebilmek için bir projemiz var. Bu seçim beyannamemizde de yer almıştı. Oradaki tüneli de tekrar açarak, dış görünümünü Aya Nikolas Kilisesi, içini de Resim ve Sanat Müzesi haline getirebilmek için bir çalışma yapmıştık.Müzelerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bartın'a bir Kent Müzesi kazandırdık. Şimdi ise Atatürk ve Şehitler Müzesi'nin projesi bitti, yapım ihalesine çıkacağız. Müzelerin olmadığı yerlere tursit gelmez, sizinle aynı fikirdeyiz ve biz de zaten bunun için çalışıyoruz. Bartın Belediyesi olarak tarihimize sahip çıkıyoruz. Çeşmelerimizi, türbelerimizi, restore ettik. Üniversite ile yaptığımız çalışmalarla yıllar evvel 3 bin yıllık dediğimiz Bartın'ımızın tarihinin 4 bin yıllık olduğunu, hatta Kitap Fuarı kapsamında açılan sergi ile 10 bin yıllık kalıntılar olduğunu öğrendik. Bu Belediye kentimiz için faydalı olan her şeye destek veriyor. Biz turizme, tarihe özellikle destek ve ayrı bir önem veriyoruz. Bartın merkezinde ne kadar eser varsa tescillenebilen, Belediye'nin yetki alanına giren ne varsa yapmaya çalışıyoruz. Bartın'da bir kültür yolu oluşturuyoruz. Yaptığımız tüm çalışmalar birbirini tamamlayan çalışmalardır. Gazhane Kültür Parkı'nı yaptık, kötü mü oldu? Fatih Sultan Mehmet Han'ın heykelini koyduk, kötü mü oldu? Bunlar tarihimiz için, geleceğimiz için çok önemlidir.
“Ben bir canın vebalini almak istemem”
Hız kesici bambirlerden söz ediyorsunuz, bazı sürücüler hızlı araç kullanıyor, insanlarımız, özellikle de çocuklarımız ezilme tehlikesi yaşıyor. Bunlar için önem almayalım mı? Bunlar kaldırılsın diyorsanız hep beraber karar alalım vebaline hep beraber katlanalım ama ben bir canın vebalini almak istemem. Hız kesiciler sadece Bartın'da uygulanmıyor. Hız kesiciler nedeniyle ‘aracımın amortisörü gitti' diye mahkemelik olduğumuz vatandaşlarımız var. Ben de hoşnut değilim ama yapacak başka bir şey yok. Bisiklet yollarıyla ilgili de; İnkumu'nda 3 kilometre bisiklet yolu yaptık. Bartın'da da bunu yapmak istiyoruz ama yollarımız dar, bunu yapacak yerimiz yok. Biz yeni Bartın için çalışıyoruz inşallah bunu yeni Bartın'da yapacağız. Biz herşeyiyle beraber Bartın'ı geliştirmeye, değiştirmeye, tanıtmaya çalışıyoruz.
“Bartın her şeyiyle turizmi hak ediyor”
Tur otobüsleriyle ilgili de Sayın Valimizin başkanlığında toplantılar yapıyoruz. Ben gelen turların en az 3 gün Bartın'da kalmasını istiyorum. Amasra'da bir gün bile kalmıyorlar, balığını yiyip gidiyorlar. Ama burada turlar için Amasra-Bartın-Ulus yapılarak hatta Kurucaşile'den başlatılarak turlar yapılmalı. Çünkü gezilecek müthiş güzellikte yerlerimiz var. Gerek doğal güzellikleri, yaylaları, şelaleleri, denizi, Milli Parkları, gerek tarihi dokusu ve eserleriyle, her şeyiyle beraber Bartın turizmi hak ediyor. Turist gelmiyor zannediyoruz ama geliyor. Bartın Belediyesi'nin yaptırmış olduğu Kent Müzesi'ne il dışı ve yurt dışından gelen 105 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Yapılan her çalışma önem arz ediyor. Tarımla ilgili de yine Belediye olarak destek veriyoruz. Köylerimize giderek bu konularda halkımızla sohbet ediyoruz, ne yapılabilir diye konuşuyoruz.
“Şirket bizim rekabet gücümüz”
Bartın bünyesinde kurulan şirket konusuna gelince; şirketin içerisine bir Belediye Meclis Üyesi girerse bu şirket asla Belediye'nin herhangi bir işine giremez. Ben belediyenin menfaatini düşünmeyecekmiyim? Türkiye'nin her yerinde bu böyledir. Sizin belediye olarak rekabet gücünüz olmayacak mı? Bu şirket belediye olarak bizim rekabet gücümüz. Kar eden bir şirketten, denetlenen bir şirketten bahsediyoruz. Liman için de sizinle aynı fikirlere sahibim. Biz göreve geldiğimiz limanda yıllık 800 bin ton yükleme boşaltma yapılıyordu ve yükleme boşaltmadan hiç para alınmıyordu. Biz göreve geldiğimizden itibaren Bartın Belediyesi'ne limandaki sadece yükleme ve boşaltmalardan 15 milyon TL gelir elde edildi. Göreve geldiğimizden bu yana Belediyenin gelirlerini arttırdık.
“Bartın'ın Meclis Üyeleriyiz”
Belediyemiz güçlü bir belediye, piyasaya borcu olmayan bir belediye. Bu bütçeyi yapan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Burada ciddi mesai yaptılar. Biz Bartın'ın Belediye Meclisi'yiz. Tüm Meclis Üyelerimiz, ben de dahil olmak üzere partilerin değil Bartın'ın Belediye Meclis Üyeleriyiz.”
“Bartın Belediyesi Yolcu Taşıma İşletmesi” kuruldu
Daha sonra ise gündemde yer alan diğer maddelerin görüşülmesine geçildi. Gündemin ikinci maddesinde yer alan ve ilk birleşimde Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edilen, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü Çalışma Yönetmeliği Meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi.
Gündemin son maddesinde yer alan ve yine ilk birleşimde Plan ve Bütçe Komisyonu'na havalesi gerçekleştirilen “Belediye Otobüsleri ile Yapılan Şehiriçi ve Banliyö Yolcu Taşımacılığı konusunda faaliyet göstermek üzere Bütçe İçi İşletme Kurulması ve isminin belirlenmesi talebi” konusu görüşüldü. Kurulacak bütçe içi işletmenin ismi Meclis Üyeleri'nin oy birliğiyle “Bartın Belediyesi Yolcu Taşıma İşletmesi” olarak kabul edildi.
Toplantı, Aralık Ayı Belediye Meclis Toplantısı'nın 6 Aralık Cuma günü saat 16.00'da gerçekleştirilmesine karar verilmesinin ardından sona erdi.