Belediye Meclisi'ne Akmanlar Köyü gündem oldu!
Belediye Meclisi'ne Akmanlar Köyü gündem oldu!
Bartın Belediye Meclisi'nin Şubat Ayı Toplantısı, geçtiğimiz gün gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıya Akmanlar Köyü'nün belediye mücavir alanı içine dahil edilmesi talebi damga vurdu.
Bartın Belediye Meclisi'nin Şubat Ayı Toplantısı, geçtiğimiz gün Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında yapılan 2023 yılının ikinci Meclis Toplantısında, 9 yeni gündem maddesi bulunurken, 13 gündem maddesi de geçtiğimiz ay komisyonlara havale edilen konular oldu.
Komisyonlara havale edildi
Gündemin birinci maddesinde yer alan Karaköy Mahallesinde yeni açılan imar yoluna yeni numara verilmesi talebi Mahalle ve Sokak İsimleri Tespit Komisyonu'na havale edildi.
Akmanlar Köyünün Belediye Mücavir Alan Sınırları içine dahil edilmesi talebi, Mülkiyeti Belediyeye ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Esentepe Mahallesi, tapuda 839 ada, 54 numaralı parselin satış talebi, Tuna Mahallesi, tapuda 506 ada, 163 parsel ile 1923 ada, 1 parsel nolu taşınmazlara ilişkin emsal ödenmesi ya da imara açılması talebi, Gecen Mahallesi, tapuda 136 ada, 16 parsele ait nazım imar planı değişikliği ile uygulama imar planı değişikliği talebi, Mülkiyeti Belediyeye ait olan Tuna Mahallesi, tapuda 712 ada, 10 parsel numaralı taşınmazın Hazine adına bedelsiz devri talebi, Gölbucağı Mahallesi, tapuda 4 ada, 114, 115 ve 126 parsellere ilişkin nazım imar planı değişikliği ve uygulama imar planı değişikliği talebi, Mülkiyeti Belediyeye ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Orduyeri Mahallesi, tapuda 643 ada, 13 numaralı parselin satış talebi detaylıca görüşülmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu'na havale edildi.
Çavuşoğlu: “Belediyenin yükü artıyor”
Akmanlar Köyü'nün mücavir alana alınmasıyla Belediyenin iş yükünün artacağına dikkat çeken CHP Grubu adına konuşan Grup Başkanı Ahmet Çavuşoğlu, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:
“Yanılmıyorsam 3 bölgemizi mücavir sahaya aldık. 5-6 yerimizi de belediye hudutlarına aldık. Gecen'i aldık, Yıldız'ı aldık, Gürgenpınarı'nı aldık. Şimdi belediye sınırlarına geçmesi halinde haliyle belediyenin yükü artıyor. Mücavir saha içerisine alınması da bu sefer daha da artırıyor. Belediye hizmetlerini sadece su ve temizlik olarak düşünmek bile belediyenin yükünü artırıyor. Tabi belediyenin mücavir saha içerisine alınması, Akmanlar Köyü sakinlerinin bir yönde menfaatine olacak ama menfaatinin olmadığı yönleri de olacak. Bunu komisyon değerlendirir. Fakat mücavir saha içine aldığımız yerde belediyenin hizmet yükü artacak. Biz bu hizmet yükü artarken belediyeye bağlı yaklaşık 50 bin- 70 bin kişinin aldığı hizmeti de acaba bir sekteye uğratmış olabilir miyiz?
“Köprülerimiz eksik kaldı”
Şimdi bu bağlamda, mesela yaklaşık 3 buçuk yıl önce kabul edilen imar planınızın bir plan desteği, onayı ve gerekçesi vardı. Tabi ulaşım yönünden iyi bir hizmet, şehirleşme yönünden iyi bir hizmet, kent merkezlerinin belirlenmesi, alışveriş merkezleri, ticari potansiyeller, konut yerleri, iş merkezlerinin belirlenmesi gibi bir takım plan öngörüleri vardı onda. Şimdi biz Belediye Meclis Üyesi olarak Bartın kent merkezinin meydan bulunması, meydan genişletilmesi, bu yönlerde çok büyük çalışmamız da faaliyetimiz de olmadı. Buralara öncelik tanımamız gerekirken buradaki belediyeye oy veren ve hizmet veren insanların hizmet beklentilerini artırmak gerekirken Akmanlar Köyünü mücavir sahaya almamız acaba buradaki şehir merkezindeki belediyeden hizmet bekleyen insanların beklentilerini bir zafiyete uğratır mıydı? Mesela köprülerimiz eksik kaldı. Oysaki ben diyorum ki; yaklaşık 6- 8 seneden beri AK Parti ile hükümet ortaklığınız olduğunu düşündüğümüz de daha hizmeti iyi Bartın halkı alabilme imkânı varken acaba niye Bartın Lisesi'ndeki Rum Ortaokulunu yapamadık, niye Bartın'ın Yemeniciler Sokağını, Kasaplar Sokağını, Demirciler Mahallesini tartışamadık?
“Akmanlar köyü bizi yanlış anlamasın”
Mesela ulusal marketlere bir sınırlandırma getirelim dedik. Ne kadar haklıymışız? Gelin mahalle marketlerini koruyalım dedik. Bu pandemi döneminde en büyük fiyat artışını da ulusal marketler yaptı. Sizin değiminize göre ittifak ortağının en büyük kızdığı bu marketler oldu. Akmanlar köyü bizi yanlış anlamasın. Hizmet getirelim. Ama Bartın'ın şehir merkezinde bir otopark sorunu var. Geçen oturumda da konuştuk. Size sordum bana gelmiş bir yazı yok dediniz çevreyolu ile ilgili. Büyük ihtimalle oradan geçiriyor. Biz Bartın'ın inkişafını kontrol altına almak isterken, Akmanlar'ı da dahil etmek isterken biz çevreyoluna kayıtsız kaldık. Siz ‘iki tane var' dediniz Belediye Meclisine. Şunu dikkate çekmek istiyorum; Akmanlar Köyü mücavir alana alınsın. Alınmasın demiyorum ama mücavir sahaya alındığında belediyeye bir yük getirecek.
“Mecliste yapabileceğimiz şeyleri konuşalım”
Bartın halkının hizmeti almasını düşürmeyelim. Çünkü şehir merkezinde Bartın halkının almış olduğu hizmet çok az. Dolayısıyla biz diyoruz ki; buradaki yoğunluğumuzu Bartın halkına hizmet için söz verdiğimiz bir yerde, gelin bu Mecliste yapabileceğimiz şeyleri konuşalım. Akmanlar'ı da alalım ama buradaki yoğunluğumuzu da arttıralım.”
Akın: “Bu halk bizim ne yaptığımızı biliyor”
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Çavuşoğlu'nun Akmanlar Köyü ile ilgili açıklamasının üzerine ise şu ifadeleri kullandı:
“Akmanların müracaatıyla ilgili direk belediyeye geçmiş falan olmuyor. Muhtarlık müracaat etti o müracaatı da biz Meclise getirme mecburiyetindeyiz.
Biz 14 yıldan beri Belediye Başkanlığı yapan 14 yıldan beride Bartın'da Belediye Meclisinde görünen arkadaşlar var. Bu halk 14 yıldan beri bizim ne yaptığımızı biliyor. Bizim belediye başkanı olduğumuzda bu memleketin yarısına yaz günü su gitmiyordu. Evlerden akan sular çamur akıyordu. Hatırlayın. Ben evlere çok giden belediye başkanıyım. Derlerdi ki; bana ilk yıllarda, ‘Başkanım biz beyleri beyaz gömlekle gönderiyoruz siyah gömlekle geliyor atıyoruz çamaşır makinasına sarı çıkıyor' derlerdi. Sizin dediğiniz meselelerin çok çok üzerinde meseleler bunlar. Bu meclis doğalgaz getirme kararı aldı. Bütün siyasi partilerin evet oyuyla 2010'da. 2011 yılında enerji ve düzenleme kurulu ihale yaptı. 2012 yılında biz Allah'ın izniyle Gölbucağı'ndan başladık ve bitirdik. Dediler ki arkadaşlar bana ‘başkanım başlamayalım. Kasada para yok. Borç çok. Sıkıntı çekeriz' dediler. Kaç seneden olacak bu dedim 5 dediler 15 senede yaparız dedim. Başladık. Şu an çıkıyorsunuz sokağa Allah'ın izniyle hiçbir koku hissetmiyorsunuz. Kurum yağmıyor. Evlerden Halk Sağlığı laboratuvarı yılda 2-3 sefer numune alıyor ve paraları bizden alıyor. Ve Sağlık Müdürlüğüne, Valiliğimize ve bize de evraklarını veriyor. Artı başka bir şey daha, yol katkı payı alınıyor.
“7 sene uğraştık”
Etrafımızdaki ilçelere bakın nasıl aldıklarını. Ortalama 20 bin lira. Sorun yanımızdaki ilçeye. 4 taksitle. Bu belediye hiç katkı payı almadan işi bitirdi. İlk geldiğinde kül parası diye bir şey alınırdı. Almadık. Buna rağmen Bartın'a hizmet yaptık. Kanal suyu ırmağa akıyordu her gün. İyi bir şey yapmadı belediye sizin gözünüzde. 14 bin ton her gün üzerine nakliye yapılabilen tek ırmaktır Türkiye'de bu ırmak. Onun için Bartın'da çok önemlidir. Onun için üzerine nakliye yapılmıştır. Onun için yalı bölgesi gelişmiştir. Onu ticari anlamda söylüyorum. 7 sene uğraştık. Avrupa Birliği projesi, yüzde 9'unu belediye, yüzde 6'sını Çevre Bakanlığı, gerisini Avrupa Birliği katkı sağladı. 3 ana mesele bunlar gözükmez. Hiçbir belediye başkanı kolay kolay girmez altına. Kolay değil onları yapmak. Ama biz dedik ki ilk önce bunları yapmamız lazım.
“Bu memleketi büyüteceğiz”
Üzerine yolları yaptık. Ortalama 400 kilometre. Burada İstanbul'a varıyor. 600 kilometre kaldırım yaptık. Buradan Antalya'ya bir gidip geliyorsunuz. Bunlar kolay işler değil. Tabi biz bir şey yapmadık. Biz parkları da yapmadık. Biz müzeleri de yapmadık. Biz ibadethane yerlerini de vermedik. Biz bir şey yapmadık. Biz elimizde bulunan tarihi bizimle ilgili olan yerleri tadilat yapmadık. Başkaları yaptı 14 yılda ben yapmadım. Görünen köy kılavuz istemez. 27 yere ben otopark izni verdim. Ben vermedim. Belki başkası vermiştir. Benim imzamla verildi hepsi. O zaman biz Gecen Mahallesini de almasaydık. Şiremirçavuş'u da almasaydık. Gürgenpınar'ı almasaydık. Karaçay'ı almasaydık. Ağdacıyı almasaydık. Küçük olsun benim olsun deseydik. Ben Cemal Akın'ım demem. Küçük olsun benim olsun demem. Büyük olsun hepimizin olsun derim ben. Bu memleketi büyüteceğiz. Göreceksiniz 5 sene sonra bu memleket küçük bir Kocaeli olacak. Ayağımın altına Filyos gelmiş benim. Orada sanayi büyüyor. Sanayi bölgeleri yaptık. Oyun oynayacak yaşta değiliz biz.
“Allah beni utandırmadı”
Çok büyük bir imar yaptık. Elbette tepkilerde aldık. 3194 sayılı imar kanununun 18 maddesi değişti. 2019'un 7'inci ayında Türkiye 18 madde yapılmadan bütün köyler yapılmaz hale geldi. Ben ileriyi gören vizyon ve misyon sahibi bir adamım. Önceliğine göre yaparım her şeyi. Bunları yaptık çok şükür. Allah beni utandırmadı. Çalışanıma borcum yok. Piyasaya borcum yok. İtibarlı bir belediye var. Belediyenin kapısına icracılar gelmiyor. Çok şükür. Ee Akmanlarda girmek istiyor. Halbuki diyoruz ki biz keşke dahada büyüse büyük Bartın olsa. Karaköy Mahallesi ve Aladağ Mahallesi, Çaydüzü Mahallesi son 10 senede gelişmesi oldu. Bu iş böyledir. Benim İstanbul'da okuduğum zaman Ümraniye gecekondu semt kentiydi. Kimse giremezdi korkudan. Gidin Ümraniye'ye 30 katlı 40 katlı binalar. Böyle olur bu iş. Ee köprüler. Trafik hallolmadı olmaz. Olması için imar yapmamız gerekiyordu. İki tane ırmak geliyor. Bizi üçe bölmüş. Yapılmamış zamanında köprüler. Köprüler koydun karşılara yolları da koyacaksınız. Bu olmazsa olur mu. Biz baktık öyle yaptık. 12 tane köprü, TOKİ köprüsü 13, 2 tanede yaya köprüsü koyduk. Hiçbir şey yapılmamış diyorlar buraya.
“Ben bu şehrin Belediye Başkanıyım”
En düşük yol 15 metre. Bunun cezasını çektim ben seçimde. 10 metre yapalım dediler. 25 metre 30 metre bulvarlar yaptık. Bulvar mı var? Evleri mi yıkacaksınız, iş yerlerini mi yıkacaksınız. Planı koyulması lazım. Konulmamış. Ama bu gariban koydu. Kozcağız'daki 30 metre, Şiremir'in karşısından geçen 25 metre yol, Ağdacının üzerinden Esentepe'ye, Esentepe'den Balamba'ya 25 metre Bartın çevre yolunu koyduk oraya. Olacak bunlar. 70 milyon metrekarenin şu an 10 milyon metresi planlarla yapılıp bitmek üzere. Filyos ayağımın dibinde. Ben dedim ki orada çalışsınlar. Bartın'da ikamet etsinler. Orada para kazansılar Bartın'da harcasınlar dedim. Nasıl yapacaksınız vizyon ve misyonla.
Bartın'dan göç olmuş zaman içerisinde 100 bin İstanbul'da yaşayan kardeşimiz var. 100 bin onun dışında kardeşlerimiz var. Ben insanlarımı düşünmeyecek miyim? Ben bu şehrin Belediye Başkanıyım. Şehirde siyaset yapan bir adamım. 5 yıl sonra büyük bir Bartın gözümde canlandırıyorum. Bütün her şey için uğraşmamız lazım. Ben şehirde doğmuş, yaşamış, büyümüş ve Belediye Başkanlığı yapmış bir adamım. Allah razı olsun herkesten.”
Komisyonlardan gelenler kabul edildi
Konuşmaların ardından gündemde yer alan geçtiğimiz ay Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, Meclis Başkan ve üyelerine meclis ve ihtisas komisyonu toplantılarına katıldıkları günler için ödenecek ücretin belirlenmesi talebi, Belediye İtfaiye Personeline 2023 yılı için ödenecek fazla mesai ücretinin belirlenmesi, Belediye Zabıta Personeline 2023 yılı için ödenecek fazla mesai ücretinin belirlenmesi, harcırah bedelinin belirlenmesi talebi, Trafik ve Muhtelif İşler Komisyonuna havale edilen, Bartın Belediyesi Özel Halk Otobüsleri Çalışma ve Seyrüsefer Yönetmeliğine güzergah ekleme talebi, Bartın Belediyesi Özel Halk Otobüsleri Çalışma ve Seyrüsefer Yönetmeliğinde güzergah değişikliği yapılması talebi, İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Mülkiyeti Belediyeye ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Kırtepe Mahallesi, tapuda 1452 ada, 91 numaralı parselin satış talebi, Mülkiyeti Belediyeye ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Demirciler Mahallesi, tapuda 1958 ada, 8 numaralı parselin satış talebi, Mülkiyeti Belediyeye ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Esentepe Mahallesi, tapuda 1279 ada, 10 numaralı parselin satış talebi, Tuna Mahallesi, tapuda 1642 ada, 6 numaralı parseldeki Belediyemiz hissesinin satışı talebi, Tuna Mahallesi, tapuda 1552 ada, 1 parsel no.lu taşınmaz üzerinde uygulama imar plan değişikliği talebi, Mülkiyeti Belediyeye ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Kemerköprü Mahallesi, tapuda 107 ada, 30 numaralı parselin satış talebi, Mülkiyeti Belediyeye ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Balamba Mahallesi tapuda 1366 ada, 17 numaralı parselin satış talebi, Balamba Mahallesi, tapuda 1381 ada, 7 parsel no.lu taşınmaz üzerinde uygulama imar plan değişikliği talebi görüşülerek kabul edildi.