BARÜ'ye 'Yerel Kalkınmaya Katkı' ödülü verildi
Bartın Üniversitesine (BARÜ) Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü' verildi. BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Ersin Alaybeyoğlu danışmanlığında, TEKNO-MAR Yönetim Kurulu Başkanı İlker Köklü'nün başvuru sahibi olduğu 'Akıllı Elektronik Çit' başlıklı proje kurumsal kategoride 'Yerel Kalkınmaya Katkı' ödülüne layık görüldü. Ödülü, BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte Doç. Dr. Ersin Alaybeyoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.
Rektör Uzun ve Doç. Dr. Alaybeyoğlu, ödülünü Cumhurbaşkanı'nın elinden aldı
Muhammet Civan
Bartın Üniversitesine (BARÜ) Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü' verildi. BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Ersin Alaybeyoğlu danışmanlığında, TEKNO-MAR Yönetim Kurulu Başkanı İlker Köklü'nün başvuru sahibi olduğu “Akıllı Elektronik Çit” başlıklı proje kurumsal kategoride ‘Yerel Kalkınmaya Katkı' ödülüne layık görüldü. Ödülü, BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte Doç. Dr. Ersin Alaybeyoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Törene Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte dünyanın en etkili bilim insanları listesinde yer alan Prof. Dr. Ramazan Yılmaz ve Prof. Dr. Osman Gençel, Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Çağlar Özhan, BARÜ'lü öğrenciler Yaren Yerlikaya, Metehan Şahin, Selim Doğukan Yolcu ve Taha Enes Baykurt katıldı.
BARÜ'nün kalkınma odaklı stratejisi ödül getirdi
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen törende bilimsel çalışma ve uygulamaları teşvik etmek amacıyla verilen “YÖK Üstün Başarı Ödülleri” de sahiplerini buldu. Bu kapsamda BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Ersin Alaybeyoğlu danışmanlığında, TEKNO-MAR Yönetim Kurulu Başkanı İlker Köklü'nün başvuru sahibi olduğu “Akıllı Elektronik Çit” başlıklı proje kurumsal kategoride ‘Yerel Kalkınmaya Katkı' ödülüne layık görüldü. Ödülü, BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte Doç. Dr. Ersin Alaybeyoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.
“Türk eğitim sisteminin iyileştirilmesi temel önceliğimiz oldu”
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, okul öncesinden başlayarak yükseköğrenime kadar her aşamada Türk eğitim sisteminin iyileştirilmesini temel öncelik olarak belirledikleri ifade ederek “Biz medeniyetler beşiği bin yıllık Anadolu coğrafyasının sakinleriyiz. Biliyoruz ki ilme, araştırmaya, bilime ve düşünceye verilen değer ne kadar büyükse bir ülkenin istikbali o kadar hayırlıdır. Akademi sadece bilgi aktarımı değil, bir ülkenin ihtiyacı olan pozitif ve sosyal bilimlerin can damarıdır. Milletin teveccühüyle ülkeyi yönetme görevini devraldığımız günden beri gündemimizin en başına eğitimi yerleştirdik. Okul öncesinden başlayarak yükseköğrenime kadar her aşamada Türk eğitim sisteminin iyileştirilmesini temel önceliğimiz olarak belirledik. Çok geniş bir yelpazede bugün geriye doğru baktığımızda imkânsız görünen nice düzenlemeyi kararlılıkla hayata geçirdik. 2002 yılında 76 olan yükseköğretim kurumu sayısı bugün itibarıyla 208'e ulaştı.” açıklamasında bulundu.
“En önemli ayaklarından biri üniversitelerdir”
Üniversitelerin kanunda yazan görevlerini yaparken gençlerin karakter gelişimlerini ihmal etmemeleri gerektiğini de aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özgüvenli nesiller ile yarınlarımıza sahip çıkarken gençlerimizin iyi eğitim almaları kadar vicdanlı olmalarını da aynı derecede önemsiyoruz. Milletimizi asırlardır sarsılmadan ayakta tutan milli değerlerimiz için üniversitelerin daha fazla sorumluluk alması ve sahip çıkması gerektiğine inanıyoruz. Mazi ile ati arasında kuracağımız köprünün en önemli ayaklarından biri üniversitelerdir” dedi.
Konuşmasında yeni akademik yılın üniversite camiası, bilim ve araştırma merkezleri olan üniversiteler, her daim ilim peşinde koşan öğretmenler ve öğrenciler için hayırlı olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yükseköğretim Kurulunun 2024 Üstün Başarı Ödülleri'nin tevdi edileceği bilim insanları ve üniversiteleri tebrik etti.
“Türkiye'yi küresel etkiye sahip bir araştırma ülkesi haline getirmek istiyoruz”
Törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ise yükseköğretimdeki stratejik hedeflerden bahsederek “Yükseköğretim Kurulu olarak 5 stratejik hedefimiz var: Erişilebilirlik, Kalite ve Üretkenlik, Araştırma ve Yenilikçilik, Uluslararasılaşma ile Hayat Boyu Öğrenme ve İstihdam. Bu kapsamda her yıl yenilikçi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yükseköğretimde Türkiye'yi küresel etkiye sahip bir araştırma ülkesi haline getirmek amacıyla çalışıyoruz. Araştırma ve uygulama merkezlerinin kapasitesini artırmak için örnekler geliştiriyoruz. YÖKAK nezaretinde program akreditasyonunu güçlü bir şekilde destekliyoruz. Uluslararasılaşma hedefimiz ise akademik hareketliliği, bölgesel ve küresel bir gücümüz haline getirmektedir. Ülkemiz üniversiteleri, uluslararası eğitimde cazibe merkezi haline gelmiştir” diye konuştu.
Türk üniversiteleri dünyada üst sıralara yükseliyor
Yükseköğretimde kalite, yenilikçilik, ihtisaslaşma, çeşitlilik ve rekabetçiliği teşvik eden yaklaşımlarının olumlu sonuçlarını görmeye başladıklarını ifade eden Özvar, Türk üniversitelerinin son birkaç yılda uluslararası üniversite sıralamalarında gösterdiği ilerlemenin bu durumun bir göstergesi olduğunu şu sözlerle aktardı:
“2025 yılı sıralamalarına göre dünyada ilk 500 üniversite içinde 5 üniversitemiz ve ilk 1000'de ise 11 üniversitemiz yer almıştır. Pek çok üniversitemiz listede yükseliş gösterirken hiçbir üniversitemiz sıralamada gerilememiştir. Bir diğer sıralama kuruluşunun 2024 Yılı Dünya Üniversiteleri Sıralamasına Türkiye'den 75 üniversite dahil olmuştur. Bu sayı 2023 yılında 61, 2022 yılında ise 54'tür. Türkiye, ABD, Japonya, İngiltere, Hindistan, Çin ve Rusya sonra dünyanın en iyi temsil edilen yedinci ülkesi olma başarısını göstermiştir.
12. Kalkınma Planında ve Yükseköğretim Kurulunun 2024-2028 yıllarını kapsayan stratejik planlamasında, araştırma üniversiteleri başta olmak üzere 5 yıl içinde en az 2 üniversitemizin ilk 200'e, en az 10 üniversitemizin ilk 500'e ve en az 50 üniversitemizin ilk 1000'e girmesi hedefini koyduk. Bu hedefe ulaşacağımıza yürekten inanıyorum.”
Özvar, Türk üniversitelerinin sadece kendi toplumlarına değil, diğer ülkelerin gençliğine de eğitim verme konusundaki başarılarının, ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınma yolunda daha belirgin ve üretken roller oynamaya başladığını belirterek “Gelişmişlik düzeyini teknoloji; teknoloji üretimini ise bilimsel araştırmalar besler. Bilimsel araştırmaların yuvası ise üniversitelerdir.” dedi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, bu yıl üniversitelerde araştırma, yenilikçilik ve akreditasyon süreçlerine odaklanıldığını belirtti. Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) kapsamında önemli adımlar atıldığını vurgulayan Özvar, ayrıca "Spor Dostu Kampüs", "Tematik Meslek Yüksekokulları", sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm alanlarında da üniversitelerde ilk kez çeşitli projelerin başlatıldığını açıkladı. Bu çalışmalarla, üniversitelerin uluslararası standartlara uyumunu ve topluma katkısını artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Konuşmaların ardından Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, 1960'lı yıllarda ODTÜ'de mühendisler ve hava kuvvetleri desteğiyle geliştirilen Türkiye'nin ilk hava savunma sistemi projesi olan orijinal boyutu 80 santimetre olan Ordot'un 1/2 ölçekli modelini takdim etti. 31 Mayıs 1969'da üniversiteden fırlatılan ilk resmi roket olan ORDOT'un başarısı, 1972'de TÜBİTAK tarafından Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nün (SAGE) kurulmasına zemin hazırladı.
Hediye takdimi sırasında, yüzde 90 engelli olan üniversite öğrencisi Mert Can Altun, yapay zekâ ile hazırladığı özel bir ödülü Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu, uluslararası başarılarıyla engellerin aşılabileceğini ve yapay zekânın bu konuda güçlü bir araç olduğunu gösterdi. Yapay zekâ kullanarak eserler üreten ve yüzde 90 engelli olan üniversite öğrencisi Mert Can Altun'un yapay zekâ kullanarak hazırladığı tablo ve eserlerle Hollanda'da uluslararası bir sergide yer aldı.
“Gayretlerimizin ödülle taçlandırılmasından gurur duyuyoruz”
Üniversitede oluşturulan bilim ekosistemi neticesinde pek çok başarıya imza attıklarını vurgulayan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Özgün, yenilikçi ve nitelikli bilimsel çalışmaları teşvik etmek amacıyla YÖK tarafından verilen üstün başarı ödüllerinde, Üniversitemizin ‘Yerel Kalkınmaya Katkı' ödülüne layık görülmesinin gururunu yaşıyoruz. Cumhurbaşkanımızın elinden aldığımız bu ödülü, eğitime ve bilime verilen önemin en anlamlı göstergesi olarak görüyoruz. Tüm bileşenlerimizi motive edeceğine inandığım proje dolayısıyla yerel kalkınma özelinde önemli kazanımlar sağlayan Doç. Dr. Sayın Ersin Alaybeyoğlu, TEKNO-MAR Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İlker Köklü ve KOSGEB İl Müdürümüz Sayın Gökhan Akdağoğlu başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Proje ile geliştirilen ürünün, enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynağı güneşten sağlaması sayesinde sürdürülebilirliğe, tarım faaliyetlerine ve elde etmiş olduğu ihracat başarısıyla ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğine yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.
“Ülkemizin yarınları için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz”
Milli teknoloji hamlesine yönelik ülkemizin stratejik hedef ve öncelikleri doğrultusunda çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Rektör Uzun, “Bölgesel kalkınma odaklı çalışmalar yürüten üniversitelerden biri olarak bulunduğumuz yerden başlayarak bölgemize ve ülkemize değer katacak çalışmaları hayata geçiriyoruz. Bu düşüncelerle yarınlara olan yürüyüşümüzde yaptığı liderlikle önümüzü açan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum. Kuruluşumuzdan bu yana yanımızda olarak destekleri ile güç veren Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç'a teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca daima daha iyiye ulaşmamız noktasında teşvik eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar'a ve YÖK üyelerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca şehrimizin kurum ve kuruluşları arasındaki yüksek uyum ve iş birliğinin yanı sıra ve mevcut ekosistemin oluşturulmasındaki katkıları için Bartın Valimiz Dr. Sayın Nurtaç Arslan'a, yakın ilgileri için milletvekilimiz Sayın Yusuf Ziya Aldatmaz'a ile kamu kurum ve kuruluşlardan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu itibarla yeni akademik yılın ülkemize ve yükseköğretim kurumlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Üniversitemizdeki ekosistem bizi daha iyisini yapmak için teşvik ediyor”
BARÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alaybeyoğlu ise ödül dolayısıyla duyduğu mutluluğu dile getirerek “Üniversitemizde ‘Üreten Üniversite' anlayışıyla oluşturulan proje üretme ekosisteminde çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Üniversitemizin ihtisaslaşmış olduğu alanda dijitalleşme, akıllı teknolojiler, nesnelerin interneti uygulamalarının bölgesel kalkınmaya entegrasyonunun sağlanması amacıyla bölgede gerçekleştirilen ticari ve ekonomik faaliyetlere katkı sunmaya gayret gösteriyoruz. Katma değeri yüksek ürünler üretip ihracatı konusunda büyük mesafe kat ediyoruz. Bu düşüncelerle proje üretme ve üretileni hizmete sunma noktasında bizleri teşvik ederek yüreklendiren Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun'a teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca destekleri için Dekanımız Prof. Dr. Sayın Bülent Cengiz'e ve iş birliği içerisinde hayata geçirdiğimiz proje dolayısıyla TEKNO-MAR Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İlker Köklü'ye teşekkür ediyorum” dedi.