BARÜ, üniversite-sanayi iş birliğiyle micromobility araçların kentsel uygunluğunu araştıracak
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) danışmanlığını yaptığını TÜBİTAK projesiyle yapay zekâ temelli akıllı ulaşım sistemleriyle sürdürülebilir şehir planlanması noktasında çözümler sunulacak.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Bayram Dündar danışmanlığındaki TÜBİTAK 1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı kapsamındaki “Mikro Hareketlilik Etki Simülatörü: Sürdürülebilir Şehir Planlaması İçin Ekonomik, Çevresel ve Sosyal Karar Destek Aracı” başlıklı proje desteklenmeye değer bulundu.
Tripy Mobility Teknoloji Anonim Şirketi Genel Müdürü Dr. Ali Onuralp Ünal yürütücülüğündeki proje için 6 milyon TL bütçe verildi. Bu proje kapsamında sürdürülebilir kentsel hareketliliği desteklemek amacıyla çeşitli çalışmalar gerçekleştirilecek.
Karar destek sistemi geliştirilecek
Proje ile erişilebilir, kullanışlı ve çevre dostu bir alternatif ulaşım çözümü sunan micromobility araçların kısa yolculuklar için sağlık ve kamu yararını analiz eden bir karar destek sistemi geliştirilecek. Yapay zekâ tabanlı sistemler ve optimizasyon metodları kullanılarak, sürdürülebilir ulaşım modellerinin çevresel, ekonomik ve sosyal açıdan fayda analizi edilecek ve bu sayede şehirlerin elektrikli araçlara uygunluğu henüz planlama aşamasındayken yüksek doğruluk oranlarıyla ön görülebilecek. Bu noktada elde edilen veriler, kentlerin sürdürülebilir ulaşım için teknolojik altyapısını geliştirmeye yönelik planlamalara katkıda bulunacak.
“Yeni çıktılar elde etmeyi hedefliyoruz”
Araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesinin önemine değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Tüm dünyada yaşanan teknolojik değişim ve dijital altyapıdaki hızlı dönüşüm yenilikleri de beraberinde getiriyor. Bizler de Bartın Üniversitesi olarak sanayi iş birliğinde projelerimiz ve farklı alanlardaki çalışmalarımızla bilimsel ve teknik bilgi birikimini harmanlayarak yeni çıktılar elde etmeyi hedefliyoruz.” dedi.
“Katma değeri yüksek kazanımlara dönüştürmek için çalışıyoruz”
Rektör Uzun, BARÜ'nün tüm bileşenleriyle ortak yarınlarımıza değer katma yönünde çalışmalar yürüttüğünü de kaydederek “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve iklim değişikliğine uyumu sağlamak için akıllı şehirler oluşturarak ulaşımda temiz enerji ve sürdürülebilirliği sağlamak adına girişimlerde bulunuyoruz. Sadece iç paydaşlarımızla değil kamu-üniversite-sanayi iş birliğinde birikimlerimizi katma değeri yüksek kazanımlara dönüştürmek için çalışıyoruz. Bu noktada şehirlerin akıllı ulaşıma uygunluğunu tespit edecekleri proje dolayısıyla Dr. Öğr. Üyesi Bayram Dündar ile Tripy Mobility Teknoloji Anonim Şirketi Genel Müdürü Dr. Ali Onuralp Ünal başta olmak üzere tüm proje ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Kurumsal ilerleyişimizi sunduğu kıymetli katkılar için Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Cengiz'e teşekkür ediyorum. Çevreye duyarlı, yeni teknolojilere uyumlu projeler üretme hedefinde desteklerinden dolayı YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ve YÖK üyelerimiz ile ‘Üreten Üniversite' noktasındaki teşvikleri için TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Orhan Aydın'a teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu. (Haber Merkezi)