BARÜ'nün projesiyle pankreas kanseri tedavisinde yeni yöntemler denenecek
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle kemoterapiye direnç gösteren pankreas kanseri hücreleri incelenerek yeni tedavi kombinasyonları geliştirilecek.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Arş. Gör. Kübra Sena Baş Topcu'nun yürütücülüğünde, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Doç. Dr. Ercan Çaçan'ın danışmanlığını yaptığı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu.
“Pankreas Kanserinde İmmün Checkpoint HVEM'in Düzenleyici Rolünün Sistem Biyolojisi Yaklaşımıyla Araştırılması” başlıklı proje ile immün sistemin önemli bir bileşeni olan HVEM (Herpesvirus Entry Mediator) molekülünün pankreas kanseri hücreleri üzerindeki etkisi modern yöntemlerle analiz edilecek.
İmmünoterapi alanında yeni stratejilerin geliştirilmesi amacıyla yapılacak araştırmalarda, BARÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Doç. Dr. Yavuz Erden ile Biyoteknoloji Bölümünden Arş. Gör. Kübra Temiz de çalışmalara katkı sunacak.
Kanser hücrelerinin direnç mekanizmaları çözümlenecek
Proje hakkında bilgiler veren Arş. Gör. Kübra Sena Baş Topcu, “Yürüteceğimiz çalışmalarda pankreas kanserinin agresif klinik seyri incelenirken kemoterapiye karşı direnç gösteren nüks ve metastaz gibi zorluklara karşı yenilikçi yaklaşımlar geliştirilecek. HVEM'in pankreas kanserindeki rolü, sistem biyolojisi yaklaşımı, biyoinformatik araçlar ve makine öğrenimi teknikleriyle detaylı bir şekilde analiz edilecek, böylece immünoterapi alanında yeni stratejiler oluşturulacak. Ayrıca, kemoterapiye dirençli pankreas kanseri hücrelerinin davranışları, mekanizmaları çözümlenerek kemoterapinin etkinliğini artıracak yeni tedavi kombinasyonları ve nüks ile metastazı önleyecek moleküler mekanizmalar belirlenecek.” dedi.
“Sağlık alanında yeni teknolojilerle bilimsel çalışmalar yürütüyoruz”
Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biri olan kanserin tedavisine yönelik geliştirilen çalışmaların önemine değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Bartın Üniversitesi olarak yeni teknolojilerden yararlanarak disiplinler arası projeler yürütüyor, farklı sorunların çözümüne yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu noktada günümüzün en temel sağlık sorunlardan biri haline gelen kanserin, gündemimizde daha fazla yer alması ve bu hastalığın tedavisine yönelik gerçekleştirilen araştırma-geliştirme faaliyetlerinin artmasını oldukça önemli buluyorum. Pankreas kanserinin tedavisinde deneyecekleri yeni formüllerle sağlık alanındaki bilim ekosistemine katkı sunacak projeleri dolayısıyla Arş. Gör. Kübra Sena Baş Topcu'yu ve proje ekibini tebrik ediyorum. Kurumsal ilerleyişimize sunduğu özverili katkılar için Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Karakaş'a teşekkür ediyorum. Ayrıca bizlere daha iyiye ulaşma noktasında daima destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar'a, YÖK üyelerimize ve TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal'a teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)