BARÜ'nün 4 projesine daha TÜBİTAK desteği

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) 'Üreten Üniversite' anlayışıyla geleceğe değer katacak çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Bu kapsamda tüm bileşenleriyle katma değeri yüksek ürünler ortaya konulmasının hedeflendiği üniversitede 4 proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görüldü. Bartın Üniversitesinin TÜBİTAK-ARDEB 1001 programı kapsamında desteklenen 4 projesi ile farklı konularda disiplinlerarası çalışmalar yapılacak.

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) ‘Üreten Üniversite' anlayışıyla geleceğe değer katacak çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Bu kapsamda tüm bileşenleriyle katma değeri yüksek ürünler ortaya konulmasının hedeflendiği üniversitede 4 proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görüldü.

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında hayata geçecek projelerde farklı alanlarda araştırmacılar birlikte çalışacak.

Yapay zekâ destekli pedagojik ajanlarla daha etkin öğrenme sağlanacak

Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda geliştirilen “Yapay Zekâ Destekli Pedagojik Ajan İçeren Eğitsel Sanal Gerçeklik Ortamlarının Tasarlanması ve Etkililiğinin Değerlendirilmesi” projesinin yürütücülüğünü BARÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Gizem Karaoğlan Yılmaz yapıyor.

BARÜ'den Prof. Dr. Ramazan Yılmaz, Doç. Dr. Ahmet Berk Üstün, Doç. Dr. Mahir Gülen ve Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Çağlar Özhan'ın araştırmacı; Prof. Dr. Sevim Çelik ve Doç. Dr. M. Abdullah Bülbül'ün ise danışman olarak görev aldığı projeyle kullanıcıların öğrenme süreçlerini bireyselleştirmeye ve daha etkili hale getirmeye odaklanılacak. Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) dijital dönüşüm vizyonuyla uyumlu olarak ilerleyecek çalışmalarla, özellikle iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde yenilikçi uygulamaların hayata geçirilmesi sağlanacak.

Eğitimde önemli bir etki yaratılmak hedefleniyor

Göz izleme teknolojisi ve öğrenme analitiği yöntemleriyle desteklenerek, eğitimde somut çözümler üretmeyi amaçlayan proje; sanal gerçeklik ve yapay zekâ teknolojilerinin bir araya gelmesiyle eğitimde önemli bir etki yaratmayı hedefliyor. Ayrıca, akademik dünyadan endüstriyel uygulamalara kadar geniş bir yelpazede rehberlik edecek bir model sunulması da planlanıyor.

Hava kirliliğine karşı ileri teknoloji filtrasyon geliştirilecek

Bartın Meslek Yüksekokulundan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yurderi'nin yürütücüsü olduğu “Atomik Katman Depolama (Ald) Tekniğiyle Metal Organik Kafes Yapısı Destekli Yeni Nesil Pm Filtrasyon Sistemlerinin Geliştirilmesi” başlıklı proje ile hava kirliliği ile mücadelede yeni ve etkili çözümler sunulması hedefleniyor.

Özellikle hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmanın amaçlandığı projede; Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran, Doç. Dr. Ümit Tayfun ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Erkartal da araştırmacı olarak yer alıyor. Proje kapsamında, metal-organik kafes yapıları esas alınarak geliştirilecek yeni nesil malzemelerin, dokumasız kumaşlar üzerine uygulanması planlanıyor. Bu malzemelerin yüksek verimlilikle PM2.5 ve PM10 gibi zararlı partikülleri filtreleyerek, hava temizliği alanında inovatif bir çözüm sunması bekleniyor. İleri teknolojili bu filtrelerin, özellikle yüksek yoğunluklu kirlilik oranlarına sahip bölgelerde kullanım potansiyeli bulunuyor.

Hava kirliliği her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açıyor

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre, hava kirliliğinin her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açarak bu ölümlerin en büyük nedenlerinden birinin parçacık madde (PM2.5 ve PM10) kirliliği olarak gösterildiği günümüzde proje kapsamında yapılacak çalışmalar oldukça önemli bir yerde duruyor. Geliştirilecek filtrelerin sadece bireysel kullanımlarda değil, aynı zamanda sanayi ve şehir ölçeğinde de yaygınlaştırılması hedefleniyor. Türkiye'nin hava kirliliği ile mücadeledeki kararlılığını ve bilimsel altyapısını güçlendirecek çalışmalarda inovatif çözümler sunulması temel öncelikler arasında yer alıyor.

Depremden etkilenen çiftler için yeni müdahale programı

BARÜ bünyesinde hayata geçirilecek diğer projede doğal afetlerden etkilenen bireylerin ve ailelerin psikolojik dayanıklılığını artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.

BARÜ Edebiyat Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Emel Genç'in yürütücüsü olduğu “Depremden Etkilenen Evli Çiftlerle Gottman-Temelli Grup Müdahale Programı: Karma Yöntem Çalışması” adlı projenin danışmanlığını Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Gottman Çift Terapi Enstitüsü kurucuları Prof. Dr. John Gottman ve Dr. Julie Gottman ile Türkiye'den Psikoloji İstanbul Danışmanlık Merkezi kurucusu Uzm. Psk. Filiz Kaya Ataklı yapacak. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Prof. Dr. Hüyadar Cihan ile BARÜ'den Öğr. Gör. Dr. Berkan Demir'in de çalışmalarıyla katkı sağlayacağı proje ile depremden etkilenen çiftlerin ilişkilerini güçlendirmeyi ve bu sayede hem çiftlerin hem de aile bireylerinin psikolojik iyilik halinin artırılması amaçlanıyor.

Travmatik olayların uzun vadeli etkilerini azaltması bekleniyor

Proje kapsamında, Gottman Çift Terapisi temelli bir müdahale programı hazırlanarak çiftlerin yaşadığı stres, kaygı ve diğer psikolojik belirtilerin ilişkiler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltma ve iyileşme sürecini desteklemek hedefleniyor. Ayrıca bu çalışmanın, toplumsal dayanıklılığı artırarak deprem gibi travmatik olayların uzun vadeli etkilerini azaltması bekleniyor.

Yerli ve milli TADF-OLED teknolojisi geliştirilecek

BARÜ Proje ve Teknoloji Ofisinden (PTO) Öğr. Gör. Dr. Erkan Aksoy tarafından hazırlanan “Donör-Akseptör Tipi Termal Aktif Gecikmeli Floresans OLED'lere Yönelik Yeni Etinil Köprülü Akseptörlerin Keşfi” konulu projeyle ise yeni nesil enerji verimli aygıtların geliştirilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında, Termal Aktif Gecikmeli Floresans (TADF) tipi yeni moleküller sentezlenecek ve bu moleküller kullanılarak tamamen yerli ve milli prototip TADF-OLED'ler üretilmesi amaçlanıyor. Düşük enerji ihtiyacı, esneklik ve düşük maliyet gibi özellikleri ile dikkat çeken bu OLED'ler, cep telefonu, dizüstü bilgisayar ekranları, TV'ler ve aydınlatma teknolojileri gibi pek çok alanda kullanılabilecek.

Yerli ve milli fotonik teknolojilerin gelişimine katkı sağlayacak projenin danışmanlığını Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kimya Bölümünden Prof. Dr. Ali Çırpan yapacak. Ayrıca 24 ay sürecek projede iki yüksek lisans bursiyeri yer alarak nitelikli araştırmacıların fotonik alanında yetkinlik kazanması sağlanacak.

“Yenilikçi bilgiyi insanlığın hizmetine sunmak için gayret gösteriyoruz”

Geleceğe değer katma noktasında yaptığı çalışmalarla büyük gayret gösteren ve projeleri desteklenmeye hak kazanan akademisyenleri tebrik eden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, BARÜ'nün tüm bileşenleriyle ‘Türkiye Yüzyılı'na değer katmak için gayret gösterdiğini söyledi.

Rektör Uzun, “Bartın Üniversitesi olarak bilimsel çalışmalarımız, nitelikli yayın ve teknolojik etki değeri yüksek araştırmalarımızla ortaya koyduğumuz yenilikçi bilgiyi insanlığın hizmetine sunmak için gayret gösteriyoruz. ‘Türkiye Yüzyılı' vizyonuna inanarak çıktığımız bu yolculukta bilim ekosistemini canlı tutarak ortak yarınlarımıza değer katmaya devam ediyoruz. Kurumsal olarak ilerleyişimizi yeni başarılarla taçlandırıyor hep daha iyisini hedefliyoruz. Bu düşüncelerle projeleri kabul edilen Prof. Dr. Fatma Gizem Karaoğlan Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yurderi, Dr. Öğr. Üyesi Emel Genç ve Öğr. Gör. Dr. Erkan Aksoy ile birlikte emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Kurumsal ilerleyişimize sunduğu kıymetli katkılar için Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran ve Prof. Dr. Sevim Çelik ile Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Aslı Yazıcı'ya, Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Karakaş'a ve Bartın Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Prof. Dr. Ayşe Genç Lermi'ye teşekkür ediyorum. Ayrıca kurumsal ilerleyişimizde önümüze ışık tutan yaklaşımlarıyla yanımızda olan YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ve YÖK üyelerimiz ile değerli teşvikleri için TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Orhan Aydın'a teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme