BARÜ kurumsal yapısını 'kalite' odağında güçlendirmeye devam ediyor

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) sürekli iyileştirme hedefinde 7 fakültede mezun veren lisans programlarının yaklaşık yüzde 50'si akredite olma başarısı gösterirken, 11 programda ise akreditasyon süreçleri devam ediyor.

Eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, topluma katkı ile idari hizmetlerde kalite merkezli bir anlayışla hareket eden Bartın Üniversitesinde (BARÜ) bu kapsamda çalışmalar devam ediyor.

Ulusal ve uluslararası kalite süreçlerini temel alan faaliyetlerde sürdürülebilir bir stratejik yönetim anlayışıyla daha iyiye ulaşmak hedefleniyor.

Küresel boyutta yükseköğretim ekosistemindeki değişimleri iç ve dış kalite güvence sistemine yansıtılarak sürdürülen çalışmalarda, kalite süreçlerinin temel bir bileşeni olan program akreditasyonu süreçleri başarıyla sürdürülüyor.

7 fakültede 19 program akredite oldu

Öğrencilerini çalışmalarının merkezine alarak kalite kültürünün tüm ekosisteme yayılımını sağlamanın hedeflendiği BARÜ'de 7 fakültede mezun veren lisans programlarının yaklaşık yüzde 50'si akredite oldu. Mezun veren 41 lisans programı olan BARÜ'de Eğitim Fakültesinde Fen Bilgisi Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Resim-İş Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ve Türkçe Öğretmenliği programları; Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinde Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği ile Peyzaj Mimarlığı programları; Edebiyat Fakültesinde ise Felsefe, Tarih ile Türk Dili ve Edebiyatı programları akredite olmayı başardı.

Ayrıca Bartın Orman Fakültesinde Orman Endüstri Mühendisliği ve Orman Mühendisliği programları; Fen Fakültesinde Moleküler Biyoloji ve Genetik Programı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde İşletme Programı ve İslami İlimler Fakültesinde ise İslami İlimler Programı yine akredite olma başarısı gösteren programlar arasında yer aldı.

11 program için akreditasyon süreci sürüyor

BARÜ'de akreditasyon süreçleri devam eden 11 program bulunuyor. Bu programlardan Spor Bilimleri Fakültesinde Antrenörlük Eğitimi ile Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği programları için saha ziyaretleri başarıyla tamamlanırken; Rekreasyon ve Spor Yöneticiliği programları için dış değerlendiricilerin ziyaretleri bekleniyor.

Öte yandan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde İktisat, Uluslararası Ticaret ve Lojistik ile Yönetim Bilişim Sistemleri programları; Fen Fakültesinde Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Biyoteknoloji ile Matematik programları ve Eğitim Fakültesinde ise İngilizce Öğretmenliği Programı için de tüm yeterlilikler sağlanarak saha ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi için gün sayılıyor.

Ön lisans düzeyinde de çalışmaların hızla devam ettiği BARÜ'de Bartın Meslek Yüksekokulunda İşletme Yönetimi ve Organik Tarım programları için saha ziyaretleri tamamlanmış, diğer programlar için ise çalışmalar titizlikle sürdürülüyor.

BARÜ'de 11 program TYÇ logosu almayı başardı

Uluslararası düzeyde etkin ve tanınan bir kurum olma yolunda ilerleyen BARÜ'de kalite güvencesi onaylanarak Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu almaya hak kazanan 11 program bulunuyor. BARÜ Eğitim Fakültesinde İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Resim-İş Öğretmenliği ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programları; Edebiyat Fakültesinde Felsefe, Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı programları ve Fen Fakültesinde Moleküler Biyoloji ve Genetik Programının öğrenme kazanımlarına dair kalite güvenceleri onaylanarak TYÇ logosu almaya hak kazandı.

Yakın zamanda akredite olan diğer 8 program için de TYÇ logosunun alınmasının beklendiği BARÜ'de ilgili alanlarda mezun olan öğrencilerine önemli fırsatlar sunuluyor. Mezuniyet belgesinde TYÇ logosu bulunması ile mezunların diplomaları yurt dışında daha hızlı tanınıyor, istihdam imkânları artıyor. Ayrıca TYÇ logosu, yükseköğretim staj yeterliliklerinin ve yurt dışında geçirilen öğrenim dönemlerinin kazanımlarının karşılıklı olarak doğrudan tanınmasında, yatay ve dikey öğrenci hareketliliğinde kolaylık sağlıyor.

Kalite süreçleri “Kurumsal Akreditasyon” ile taçlandı

Ayrıca BARÜ, yükseköğretim sisteminin kalite güvencesine ilişkin önemli unsurlarından biri olan Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) kapsamında sürdürdüğü çalışmalar neticesinde 2 yıl süre ile “Koşullu Akreditasyon” almaya hak kazanmıştı. Eğitim öğretimde kaliteyi tescilleyen ‘YÖKAK Kurumsal Akreditasyon Belgesi' nisan ayında Ankara'da düzenlenen törenle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak tarafından BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun'a takdim edilmişti.

“Tüm bileşenlerimizle daha iyiye ulaşmayı hedefliyoruz”

BARÜ bünyesinde çalışmalarda kaliteyi merkeze aldıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, “Kalite süreçlerinin içselleştirilmesi, tabana yayılması ve bu durumun kültürel pratiğe dönüşmesi konusunda tüm bileşenlerimizle birlikte emek yoğun bir gayret içerisindeyiz. Tüm süreçlerimizi Yükseköğretim Kurulumuzun sürekli gelişim ve öğrencilerimizin evrensel yeterliliklere ulaşması noktasında teşvikleriyle hayata geçiriyoruz. Gösterilen gayretlerle Üniversitemizde akredite olan program sayılarını artırıyor, kurumsal yapımızı sürdürülebilir bir şekilde güçlendiriyoruz. Bu düşüncelerle her zaman yanımızda olarak daha iyiye ulaşma noktasında bizlere destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile YÖK üyelerimize teşekkürü bir borç bilirim. Bize rehberlik eden politikalarla teşvikleri için YÖKAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Ümit Kocabıçak'a ve tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca azim, istek ve çok çalışarak gurur duyacak bir ilerleme kat ettiğimiz bu süreçteki katkıları için akademik ve idari insan kaynağımıza, öğrencilerimize, mezunlarımıza ve bizimle güç birliği yapan tüm bileşenlerimize de teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme