BARÜ, bilim diplomasisi ağını güçlendirdi
Bartın Üniversitesi (BARÜ), uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda Özbekistan ile bilimsel iş birliği ağını genişletmeye devam ediyor. Farklı üniversite rektörleri ile bir araya gelerek eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme faaliyetlerine yönelik çeşitli görüşmelerde bulunan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Özbekistan'ın önde gelen yükseköğretim kurumlarıyla protokol imzaladı. Böylece Özbekistan'ın saygın üniversiteleri ile yaptığı anlaşmalara yenilerini ekleyerek 19'a çıkaran BARÜ, bilim diplomasisi ağını daha da güçlendirdi.
Nilay Meryem ÇÖMLEK
Türkiye ile Özbekistan arasındaki yükseköğretim alanındaki iş birliklerini güçlendirmek amacıyla düzenlenen III. Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu, İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Küresel ölçekte eğitim iş birliklerine yenilerini eklemek üzere faaliyetlerde bulunan Bartın Üniversitesi (BARÜ) BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran ve Erasmus Kurum Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yirmibeş “III. Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu"na katıldı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) koordinasyonunda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen forumda, Türkiye ve Özbekistan'daki üniversitelerin bilgi ve birikimlerini bir araya getirerek değerlendirmelerde bulunuldu.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Forum'un açılışında yaptığı konuşmada, Türk Dünyasının iki önemli devleti olan Türkiye ve Özbekistan'ın, değişen ve dönüşen dünyada ortaya çıkan kriz ve sınamalara her alanda iş birliklerini geliştirerek yanıt verebileceğini belirtti.
İki ülkenin kültürel ve tarihsel bağlarından aldığı güçle siyasi, ekonomik ve stratejik alanlardaki mevcut güçlü ortaklığını daha da geliştirmesi ve derinleştirmesi gerektiğini ifade eden Özvar, “Tüm alanlardaki ilişkilerimizi geliştirmede yükseköğretim alanındaki iş birliklerinin fevkalade kıymetli bir rol oynayacağını düşünüyorum. Ortak hedef ve vizyonlarımızı gerçekleştirme hususunda iki ülke üniversitelerine de çok önemli görevler düştüğüne inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Türk yükseköğretim sisteminin 208 üniversitesi, 7 milyondan fazla öğrencisi ve 185 bin akademik personeliyle Avrupa Yükseköğretim Alanının en büyük kapasitelerinden birine sahip olduğunu vurgulayan Özvar, “Türk yükseköğretim sistemi başta AKTS olmak üzere Bologna Sürecini büyük bir ciddiyetle yürütmektedir. 2024 yılına ait Bologna Değerlendirme Raporunda Türkiye birçok değerlendirme kriterinde tam puan alarak çok başarılı sonuçlar elde etmiştir.” dedi.
“Uluslararası öğrencilere nitelikli yükseköğretim imkânı sunuyoruz”
Erol Özvar, Türkiye'nin uluslararasılaşma anlayışı çerçevesinde nitelikli uluslararası öğrencilerin üniversitelerde öğrenim görmesini desteklediğini belirterek “Üniversitelerimiz, sağlık ve mühendislik başta olmak üzere pek çok alanda uluslararası öğrencilere nitelikli yükseköğretim imkânı sunmaktadır. Türkiye bugün, 350 bine yaklaşan uluslararası öğrencisiyle dünyanın en çok uluslararası öğrenciye sahip 10 ülkesi arasında yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.
“Özbekistan'la ikili diploma programlarını teşvik edeceğiz”
Türkiye ve Özbekistan'ın Türk Devletler Teşkilatı'nın en büyük iki üyesi olduğuna işaret eden Özvar, “Bu iki büyük üye arasındaki yükseköğretim ilişkilerinin daha da ileri taşınması hepimizin en önemli vazifeleri arasında yer almaktadır.” dedi.
Türkiye'deki üniversitelerde öğrenim gören Özbek öğrencilerin sayısının 7 bin 500'e yaklaştığını en çok tercih edilen programların ise işletme ve tıp olduğunu ayrıca, Türkiye'deki üniversitelerde 17 Özbek akademisyenin de görev yaptığını aktaran Özvar, “Türkiye ve Özbekistan yükseköğretim kurumlarının birlikte yürüttüğü mevcut Ortak Eğitim Programı Protokolü sayısı 7 adet olup, 6 protokol daha uygun bulunmuştur. Bu sayılar, Özbek öğrencilerin Türk üniversitelerine ciddi bir ilgi gösterdiğinin ve Türk ve Özbek üniversiteleri arasında kayda değer bir iş birliğinin mevcut olduğunun göstergesidir.” şeklinde konuştu.
Özvar, Türk üniversiteleri ile Özbek üniversiteleri arasında ikili diploma programlarını teşvik edeceklerini belirterek, “Yükseköğretim Kurulu olarak bu diplomaları destekleyeceğiz.” dedi.
Forumun daha geniş bir kitle tarafından tanınması ve etkili olabilmesi için iş birliğinin önemine dikkat çekerek Yükseköğretim Kurulu olarak, forum ve katılımcı üniversitelerin çalışmalarını desteklemeye devam edeceklerini vurgulayan YÖK Başkanı Özvar, “Bizim en büyük temennimiz iki ülke üniversiteleri arasındaki bilim ve teknoloji alanındaki iş birliğini daha da geliştirmek, gerek kapasite, gerek kalite artışını hep birlikte sağlamaktır. Bu forum bu güzel amaca hizmet edecektir.” ifadelerini kullandı.
Sunumlar yapıldı
İki gün süren programda Türkiye'nin sahip olduğu akademik tecrübenin, başta mühendislik ve bilişim olmak üzere birçok alanda Özbekistan ile paylaşılacağı ve bu iş birliğinin ülkeler arası ilişkileri derinleştireceği kaydedildi.
Forumda ayrıca yüksek teknoloji odaklı kalkınmada mühendislik eğitiminin rolüne dikkat çekilerek “Sürdürülebilir Kalkınma: Yükseköğretim Kurumlarının Yeni Gündemi”, “Yükseköğretimin Dönüşümü: Dijitalleşme ve Yapay Zekâ”, “Yüksek Teknoloji Odaklı Kalkınma: Mühendislik Eğitiminin Rolü” gibi konu başlıklarında sunumlar ve oturumlar gerçekleştirildi.
Akademik iş birliğine gidildi
Farklı üniversite rektörleri ile bir araya gelerek eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme faaliyetlerine yönelik çeşitli görüşmelerde bulunan Rektör Uzun, Özbekistan'ın önde gelen yükseköğretim kurumlarıyla protokol imzaladı.
Bu kapsamda Özbekistan Sanat ve Kültür Enstitüsü, Temriz Üniversitesi, Uluslararası Gıda Teknolojisi ve Mühendisliği Enstitüsü, Buhara Mühendislik ve Teknoloji Enstitüsü ile akademik iş birliğine gidildi. Protokoller neticesinde öğrenci, akademisyen değişim programı, eğitim ve araştırma faaliyetlerinde ortak projeler yürütülecek. Böylece Özbekistan'ın saygın üniversiteleri ile yaptığı anlaşmalara yenilerini ekleyerek 19'a çıkaran BARÜ, bilim diplomasisi ağını daha da güçlendirdi.
“Oldukça faydalı toplantılar yaptık”
Uluslararası iş birliklerine yenilerini eklemeye devam ettiklerinin altını çizen Rektör Uzun, “Uluslararasılaşma stratejisi doğrultusunda Yükseköğretim Kurulumuzun öncülüğünde önemli bir forum daha gerçekleştirildi. Özbekistan'ın saygın üniversiteleriyle bir araya gelme, ortak yapılabilecekler üzerine konuşma, dost ve kardeş iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme yönünde oldukça faydalı toplantılar yaptık. Bilim ve teknoloji alanlarındaki kalkınmamıza değer katacak bu organizasyona göstermiş oldukları önem için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile YÖK üyelerimize ve değerli paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.