BARÜ Asya'nın en iyileri arasında yerini aldı

Bartın Üniversitesi (BARÜ) '2024 Asya Üniversiteleri Sıralaması'na başarılı bir giriş yaparak 'Araştırma Kalitesi' kategorisinde 181. genel sıralamada 351-400 bandında yer aldı. Türkiye'de 'Araştırma Kalitesi' kategorisinde 5. sırada yer almayı başaran BARÜ, Türkiye genel sıralamasında ise 16. sırayı paylaştı.

Yükseköğretim kurumlarını uluslararası ölçekte derecelendiren kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE) ‘2024 Asya Üniversiteleri Sıralaması'nı (Asia University Ranking 2024) açıkladı. Üniversitelerin akademik olarak 5 farklı temel ölçüte göre değerlendirildiği sıralamaya bu yıl ilk kez giren Bartın Üniversitesi (BARÜ), ivmelenen başarısını bir kez daha ortaya koyarak Asya'nın en başarılı yükseköğretim kurumları arasında yer aldı.

BARÜ, 351-400 bandında sıralamaya giriş yaptı

Asya kıtasındaki üniversitelere yönelik bölgesel bir akademik performans haritalaması niteliğinde olan sıralamada 18 performans göstergesi üzerinden yapılan değerlendirmeler sonucunda BARÜ, genel sıralamaya 31 bölgeden 739 üniversite arasından 351-400 bandında girerek büyük bir başarı gösterdi. BARÜ 'Araştırma Kalitesi' kategorisinde ise Asya'da 181. sıraya yerleşti.

Türkiye'de üst sıralarda yer almayı başardı

THE Asya Üniversiteler Sıralamasında esas alınan eğitim-öğretim, araştırma kalitesi, atıf, bilgi aktarımı ve uluslararası görünüm başlıklarındaki performans değerlendirme kriterlerinin Asya'daki kurumların niteliklerine uyarlanarak yapıldığı sıralamada BARÜ, Türkiye'den sıralamaya girebilen 75 yükseköğretim kurumu arasında ise 16. sırayı 4 üniversite ile paylaştı. Aynı sıralamada BARÜ, 'Araştırma Kalitesi' kategorisinde ise 5. sıraya yerleşti.

“Başarılarımız uluslararası derecelendirme kuruluşlarının göstergelerine de yansıyor”

Üniversite olarak elde edilen akademik başarıların uluslararası derecelendirme kuruluşlarının göstergelerine yansımasından duyduğu memnuniyeti dile getiren BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Bilimsel çalışmalarımız, nitelikli yayın ve teknolojik etki değeri yüksek araştırmalarımızla gurur duyulacak bir gelişim gösteriyoruz. Akademik üretkenlik ve araştırma kalitesini daha da artırmaya odaklanarak ilerlediğimiz bu süreçte uluslararası sıralamalarda elde ettiğimiz başarılarla bilim dünyasındaki görünürlüğümüzü artırıyoruz. Üniversitelerin çeşitli alanlardaki akademik performansını farklı ölçütlerle değerlendiren Dünya Üniversiteler Sıralamasında gösterdiğimiz başarının bir benzerini Asya Üniversiteleri Sıralamasında da elde ederek Asya'nın en iyi üniversiteleri arasında yer almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Uluslararası etkileşimimizi artıran bu sıralamalardaki yerimizin gelecek yıllarda çok daha üst sıralara çıkacağına yürekten inanıyor, bu sürece katkı sunan BARÜ ailesinin tüm bileşenlerini tebrik ediyorum. Sürdürülebilir gelişim hedefiyle gösterdiğimiz gayretlerle devam eden yolculuğumuzda bizlere olan destekleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar'a ve YÖK üyelerimize şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Times Higher Education (THE) Sıralamaları

Yükseköğretimde küresel bir derecelendirme kuruluşu olan Times Higher Education (THE), eğitim, araştırma ortamı, araştırma kalitesi, endüstri ve uluslararası görünüm alanlarında kurumları sıralıyor. Küresel yükseköğretim alanının nasıl değiştiğini de ortaya koyan THE, 5 alanda 18 ayrı kategoride yaptığı sıralamaları kendi içindeki dinamikleri göz önünde bulundurarak düzenliyor.

En genel değerlendirmenin yapıldığı Dünya Üniversite Sıralamasından (World University Rankings) farklı olarak THE, Asya Üniversiteleri Sıralamasında (Asia University Ranking) aynı 18 performans göstergesini kullansa da derecelendirmeyi Asya'daki kurumların özelliklerini yansıtacak şekilde yeniden düzenliyor. Bu doğrultuda THE Asya Sıralamasının 2024 baskısında orijinal metodolojiye göre önemli güncellemeler getiriyor.

Bakmadan Geçme