BARÜ, 7 yeni programa bu yıl ilk defa öğrenci alacak
Bartın Üniversitesi (BARÜ) tarafından Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) yapılan başvuru sonucunda 7 yeni programa 2024-2025 Akademik Yılında ilk defa öğrenci alınacak.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) tarafından Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) yeni programların açılması ve bazı programlarda ise yeniden öğrenci alınmasına yönelik yapılan başvuru kabul edildi. Böylece Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinde “İnşaat Mühendisliği”, Eğitim Fakültesinde “Okul Öncesi Öğretmenliği” ve “Özel Eğitim Öğretmenliği” bölümleri ile Ulus Meslek Yüksekokulunda ise “Giyim Üretim Teknolojisi Programı” 2024-2025 Akademik Yılında öğrenci alımı daha önce kararlaştırılmıştı. Bu programlara Sağlık Bilimleri Fakültesi “Ebelik”, Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinde “Metalurji ve Malzeme Mühendisliği” bölümleri ile Bartın Meslek Yüksekokulunda “Mahkeme Büro Hizmetleri” programı da eklendi.
BARÜ yeni programlarıyla dünyada ve Türkiye'de üst sıralarda
YÖK tarafından “Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları” alanında ihtisaslaşan BARÜ, yeni açılan ve öğrenci alacak programlardaki yetkinlikleriyle de öne çıkıyor. Örneğin; Dünyanın en bilinen yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE) 2024 Alan Bazlı Sıralamada BARÜ, “Eğitim” alanında dünyada ilk 500, “Mühendislik” alanında ise ilk 800'de yer aldı. Aynı sıralamada BARÜ, Türkiye'de “Eğitim” alanında ilk 5, Mühendislik alanında ise ilk 10'da gösterildi.
TÜBİTAK'ın üniversitelerin teknoloji alt alanları bazında araştırma performanslarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilebilmesini sağlayan “Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi” çalışmasına göre ise BARÜ, kalite göstergelerinde “İnşaat-Mimarlık” kategorisinde Türkiye'de birinci, “İnşaat Mühendisliği” ve “Eğitim” alanlarında ise ilk beşte sıralandı.
Kaliteli eğitim ve nitelikli bilgi üretimi…
BARÜ, güçlü akademik insan kaynağıyla öne çıkan programlarında; kaliteli eğitim-öğretim ortamı, laboratuvarlar, atölyeler, uygulamalı eğitim ve disiplinler arası çalışma imkânları sunuyor. Bu kapsamda İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri ileri düzey testlere olanak tanıyan çalışma ortamlarına katılabilecek. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Programı öğrencileri, üretim süreçlerinin sektöre kazandırılmasında gerekli teknik ve donanım konusunda bilgi sahibi olurken modern mühendislik yöntemleriyle de yenilikçi malzeme geliştirme, verimli ve sürdürülebilir alternatifler ortaya koyma noktasındaki uygulamalarla geleceğe hazırlanacak.
Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü öğrencileri Türkiye'nin en kapsamlı “Engelsiz Yaşam Alanları”ndan birine sahip BARÜ'de uygulama süreçlerine dâhil olabilecek. 21. yüzyıl becerileri üzerine temellendirilmiş kalite ve sürdürülebilirlik ekseninde ilerleyecek süreçlerde Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğrencileri ise ikili protokollerle kendilerine sağlanan imkânların yanında kariyer ve hayat becerilerini geliştirecek birçok alanda roller alabilecek. Bu bölüm öğrencileri aynı zamanda Okul Öncesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki faaliyetlere katılarak gelişimlerine katkı sunabilecek.
Sağlık Bilimleri Fakültesinde Ebelik Programı öğrencileri eğitimleri boyunca edindikleri teorik bilgi ve etik değerler ışığında laboratuvar ortamında bilimsel uygulamalar gerçekleştirebilecek. Böylece bilginin pratiğe dönüşmesi noktasında gelişimlerine katkı sunabilecek ve yetkin birer sağlık profesyoneli olarak kariyerlerine devam edebilecek.
Donanımlı ders ortamları, uygulama, istihdam…
İş Yeri Eğitim Modeli ile yakaladığı başarılar ve sağladığı istihdam olanaklarıyla öne çıkan Ulus Meslek Yüksekokulunda da Giyim Üretim Teknolojisi Programı öğrencileri tam donanımlı atölyelerde alanında yetkin akademik insan kaynağı ile yarınlara hazırlanacak.
Ayrıca Mahkeme Büro Hizmetleri Programında ise öğrenciler, alanında uzman akademik insan kaynağı ile hukuki kavramlara, büro içinde ve dışında gerekli olan haberleşmelere yönelik eğitim alırken dosyalama ve arşivleme sistemlerine hâkim bireyler olarak mezun olabilecek.
“Yarınlarımıza değer katmaya devam ediyoruz”
Eğitim-öğretim faaliyetlerinin sürdürülebilir bir şekilde geliştirilmesini önemsediklerini belirten BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Ülkemizin geleceği olan öğrencilerimizin nitelikli, vizyon sahibi ve yetkin bireyler olarak yetişmesi için çalışıyor, bölgesel dinamikler ve kalkınma stratejileriyle uyumlu bir şekilde hareket ederek yetkinliklerimizi geliştiriyoruz. Çalışma süreçlerimizin merkezine aldığımız bu anlayışla kalite ve sürdürülebilirlik temelinde bilimsel altyapımızı çağın gerekleri doğrultusunda güçlendirmeyi sürdürüyoruz. Böylece geleceğe değer katacak çalışmalar yürütüyor, Üniversitemiz bünyesine yeni programlar kazandırıyoruz. Bu düşüncelerle açılan yeni programlarımızın başta Üniversitemiz ve öğrencilerimiz olmak üzere, şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bizlere her zaman yanımızda olarak destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile tüm YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.