Bartınlı Ayşegül Öğretmen, Eğitimin Yıldızı oldu
Bartınlı Ayşegül Öğretmenin Bartın Çocuk Edebiyatı Festivali projesine Anadolu Vakfı'ndan ödül geldi.
Anadolu Vakfı'nın başarılı, mutlu ve sağlıklı öğrenciler yetiştirmek için yaratıcı çözümler geliştiren eğitimcilerle buluşmayı hedefleyen Değerli Öğretmenim Geleceğe Işık Tutan Yıldızlar Programı, geçtiğimiz hafta İstanbul'da düzenlenen final etkinliği ile sona erdi.
Bartın Merkez İmam Hatip Ortaokulu Türkçe öğretmeni Ayşegül Pala, “Bartın Çocuk Edebiyatı Festivali” adlı projesiyle 24 finalistten biri oldu.
Proje, Bartın'da yaratıcı etkinliklerin eksikliğini gidermek için düzenlenecek bir festivalle öğrencilerin dört temel dil becerisini geliştirmeyi hedefliyor. Ayşegül Öğretmen proje fikriyle, bölgesinde eğitim kalitesine katkıda bulunarak örnek bir liderlik sergiledi.
“Değerli Öğretmenim Programı”, Anadolu Vakfı tarafından 11 yıl önce “Gençleri yetiştiren değerli öğretmenleri, eğitim ve gelişim programlarımız ile destekliyoruz” ilkesiyle hayata geçti. Hızla değişen gündem ve teknolojiler ışığında 2024 yılında Prof. Dr. Selçuk Şirin ve ekibi tarafından içeriği yenilenen “Değerli Öğretmenim Geleceğe Işık Tutan Yıldızlar” programına, 2024 yılında 81 ilden 7 bin öğretmen ve eğitimci, çözüm önerisi ve iş fikirleriyle başvurdu.
Yeni nesil problemlere yaratıcı çözümler sunmak isteyen bütün eğitimcilere ve eğitimci adaylarına açık olan programın “Hayalden Gerçeğe Tasarım” atölyesinde, eğitim alanında yeni trendler, yeni nesil uygulamalar ile Türkiye ve dünyadan yaratıcı çözüm örnekleri hakkında bilgiler aktarıldı.
ABD, Avrupa ve Türkiye'den öncü isimlerin oluşturduğu jüri üyelerinin ilk değerlendirmesi ile 100 eğitimcinin devam ettiği “Hayalden Gerçeğe Dönüşüm” atölyesinde ise katılımcılar, fikirlerini hayata geçirebilmek, hayallerindeki fikri projelendirmek için süreç ve takım yönetimi, fon bulma gibi konularda uzmanlardan destek aldılar.
Projeye mentorluk, networking ve iş birliği imkanı sunulacak
Jüri üyelerince 100 proje içinden finale kalan Van'dan Adana'ya, İzmir'den Hakkari'ye, Tekirdağ'dan Gaziantep'e 19 farklı ilden 24 proje sahibi katılımcı ise, son aşamada gerçekleşen “Hayalden Gerçeğe Uygulama” atölyesinde, fikir ve sunumları hakkında uzmanlarla birebir çalışarak, projelerini uygulanabilir hale getirdiler. Anadolu Vakfı Eğitimin Yıldızları olarak kabul edilen 24 proje, ‘'Yıldız Projeler'' olarak tüm Türkiye'ye tanıtılacak, mentorluk, networking, kırkar bin TL maddi destek ve iş birliği imkanları ile projelerin hayata geçirilmesi desteklenecek.
Programa başvuran 7 bin öğretmenin projelerinde öne çıkan ortak başlıklar eğitimde fırsat eşitliği, eğitimde dijitalleşme ve doğayla bütünleşik eğitim oldu. Bu projeler arasından 3 proje ise “Dijital Dönüşüm, İnovasyon ve Sosyal Etki” başlıklarında ilk 3'e girerek mentorluk, networking ve iş birliği desteklerinin yanı sıra yüz ellişer bin TL maddi ödül de kazandı.
İzmir İzbilim Koleji Sınıf Öğretmeni Kerem Gürler, öğrencilerin okuma becerilerini güçlendirmek için oluşturduğu ve oyunlaştırılmış okuma etkinlikleri, felsefe içeren mantık soruları ile problem çözme becerilerini içeren “OKUDOKU” projesi ile “EĞİTİMDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM” kategorisinde,
Ankara Battalgazi Altındağ Belediyesi Anaokulu Müdür Yardımcısı Hümeyra Köylü, okul öncesi öğrencilerine yönelik yaratıcı çizgi çalışmaları üreten “ÇİZGİNİN PEŞİNDEN” projesi ile “EĞİTİMDE İNOVASYON” kategorisinde, Adana Mimar Sinan İlkokulu Sınıf Öğretmeni Seda Altay, ilkokul öğrencilerinin dikkat ve el becerilerini geliştirmek için origamiyi (kağıt katlama sanatı) kullandığı “ORİGAMİ DERNEĞİ” projesi ile “EĞİTİMDE SOSYAL ETKİ” kategorisinde birinci olduğu Değerli Öğretmenim Geleceğe Işık Tutan Yıldızlar Programı'nda, yalnızca ilk 3'te yer alan projeler değil finale kalan toplam 24 proje, eğitimin yıldızı olarak yıl boyunca desteklenecek.
Her yıl 24 eğitimciye proje desteği
Ödül töreninde konuşan Anadolu Vakfı Genel Müdürü Evrim Hizaler “Toplumu geleceğe taşıyacak eğitimcilerimizin bilgi, beceri ve yetkinliklerini artırarak hayallerini gerçeğe dönüştürmek amacıyla çıktığımız yolda, Anadolu'dan dünyaya örnek olacak uygulamalar ve Eğitimin Yıldızlarını bulmayı hedeflemiştik. Anadolu Vakfı olarak, eğitimin öncüsü olma misyonumuzu 45 yıldır kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu program ile yaratıcı fikirlerin hayat bulduğu ve geleceğin eğitim dünyasının temellerinin atıldığı bir platform oluşturduk. Öğretmenlerimizin enerjileri azimleri ile ortaya koyduğu bu değerli projelerin, eğitim dünyamıza ilham kaynağı olacağına inancımız tam. Anadolu Vakfı olarak, bu fikirler hayata geçerken her alanda öğretmenlerimizin yanında olacağız. Bu yaratıcı fikirlerin toplumsal etkisini düşünmek bile hepimizi heyecanlandırıyor.” dedi.
“Katma Değeri Yüksek Eğitim İçin, Çözüm Odaklı Yaklaşımlar” başlığında bir sunumla öğretmenlere seslenen akademisyen ve yazar Prof. Dr. Selçuk Şirin ise, eğitimde başarıyı sağlayan formülün ev ortamı, okul iklimi ve öğretmen etkisi olduğunu vurguladı. Şirin, yeniden tasarlanan programla ilgili “Reform deyince akla önce eğitim geliyor. Çünkü artık hayatımız çok hızlı değişiyor; okulların ve eğitimin de buna ayak uydurması gerekiyor. Bu anlamda yeni nesil sorunlarla karşı karşıya olduğumuz çok açık ve bu sorunlara yaratıcı çözümler geliştiren daha çok eğitimciye ihtiyacımız var. Bizim de amacımız bu eğitimcilerle birlikte yola çıkarak her yıl 24 eğitimciye projesini hayata geçirmesi için destek vermekti.” dedi.
Haber: Erkan Hızoğlu