Bartın'da son 10 ayda 53 esnaf dükkan kapattı
Bartın'da 2018'in 10. Ayına kadar Bartın Bakkallar ve Bayiler Odasına bağlı 53 esnaf dükkan kapattı. Bartın'daki küçük esnafın şuanda yaşadığı sorunları anlatan Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, dükkan kapatan bu 53 esnafın ağırlıklı olarak gıda sektöründe hizmet veren esnaflar olduğunu söyledi. Esnafın ciddi anlamda ekonomik sıkıntılar yaşadığını ve bir dar boğazdan geçtiğini dile getiren Özkan, özellikle gıda sektöründe hizmet veren esnafların en büyük sorunun şu sıralar yapılan denetimler ve uygulamalar olduğunu kaydetti. Halkın sağlığı ve devletin güvenliği için yapılan her uygulamanın ve denetimin yanında olduklarını belirten Özkan, 'Ancak yapılan bu uygulamaların ve denetimlerin keyfi olduğunun da farkındayız' dedi.
ÖZKAN: “ESNAFIMIZ DENETİMLER VE UYGULAMALARDAN ŞİKAYETÇİ”
Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, Bartın'daki küçük esnafın şuanda yaşadığı sorunları anlattı. Bartın'da 2018'in 10. Ayına kadar Bartın Bakkallar ve Bayiler Odasına bağlı 53 esnaf dükkan kapattığını açıklayan Özkan bu esnafların dükkan kapatma nedenlerini ise yapılan uygulamalar, denetimler, kira bedelleri, sigorta ödemeleri şeklinde sıraladı. Esnafın ciddi anlamda ekonomik sıkıntılar yaşadığını ve bir dar boğazdan geçtiğini dile getiren Özkan, özellikle gıda sektöründe hizmet veren esnafların yapılan denetim ve uygulamalardan çok fazla şikayetçi olduğunu kaydetti. Halkın sağlığı ve devletin güvenliği için yapılan her uygulamanın ve denetimin yanında olduklarını belirten Özkan, “Ancak yapılan bu uygulamaların ve denetimlerin keyfi keder yapılan denetimler ve uygulamalar olduğunu düşünüyoruz” derken özellikler bakkallar için şuanda yaşanan en büyük sorunlardan birinin de artık mahalle bakkalı gibi her yer de açılan market zincirler olduğunu belirtti. Özkan şuanda Bartın şehir merkezinde 100'ün üzerinde market zincirinin olduğunu vurguladı.
“Bakkallarımız bu sürecin günah keçisi ilan edildi”
Son dönemlerde ülkemizin ekonomik sıkıntılar yaşadığını ve bakkalların bu sürecin günah keçisi ilan edildiğini söylen Özkan Bartın'da esnafın yaşadı sorunları şöyle anlattı:
“Son dönemlerde ülkemizin yaşadığı ekonomik sıkıntılar, dış güçler tarafından yapılan baskılar gibi bir takım durumlarda bakkal esnafımızın bu sürecin fırsatçısı gibi gösterilip bu sürecin günah keçisi ilan edildi. Bakkallarımızın yüzde 90'ı toptancıdan haftalık mal alan insanlar. Biz çok büyük işletmeler değil. Bugün siparişi verdiğimizde ertesi gün gelen ürünü haftalık birkaç koliyle satan sonra da yine sipariş veren işletmeleriz. Toptancı bugün ürünü 30 kuruştan bakkallara veriyorsa birkaç gün sonra siparişini verdiğimizin aynı ürünü 40 kuruştan veriyor. Haliyle bunun üzerine 10 kuruş daha koyup 50 kuruştan satıyorsunuz. Ama iki gün önce dükkana gelen müşteri “Ben bunu 2 gün önce 30 kuruştan aldım. Şimdi 50 kuruşa satıyorsun. Fırsatçılık yapıyorsun” şeklinde değerlendiriyor.
“Yerli üretim logosu esnafımızın sıkıntıya sokuyor”
Ama biz bu işin günah keçisi olduk. Bakkallar olarak biz küçük esnafız. Çok fazla ürün deposu olan veya ürün yelpazesi olan işletmeler değiliz. Bu süreçte biz bakkalların yerine baştaki toptancıların denetlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu süreci devlet bir şekilde kontrol etmek isterken bakkallarımıza bir külfet daha getirdi. Bu da fiyat etiketlerinde yerli üretim logosunun kullanılması oldu. Bu yerli üretim logosu çok ciddi bir sıkıntı. Devlet kendine kazanç elde etmek isterken burada esnafımızı da sıkıntıya sokuyor. Ürün başına 274 TL cezası var. Her ürüne yerli üretim logolu etiketlerden konulması gerekiyor. “Bu ne ifade ediyor?” diye soracak olursanız bizler bunun hiçbir şey ifade ettiğini de düşünmüyoruz. Bunun formaliteden olan bir işlem olduğu kanısındayız.
“Gıda sektörü esnafı denetimler ve uygulamalardan şikayetçi”
Bartın'da gıda sektöründe faaliyette bulunan tüm esnaf arkadaşlarımız odamıza bağlı. Gıda işiyle uğraşan arkadaşlarımızdan da son dönemde ciddi şikayetler alıyoruz. Arkadaşlarımız aşırı derece uygulamaların ve denetlemelerin olduğundan, GBT'lerin çok fazla yapıldığından mustarip. Denetlerim bizde sonuna kadar yanındayız. Halkımızın sağlıklı gıda tüketmesi için, halkımızın can güvenliği ve devletimizin güvenliği için yapılan her türlü uygulamanın bizde yanındayız. Ama bu uygulamaları yaparken biraz da esnafımızın düşünülmesi gerekiyor. Çünkü bu denetlimler ve uygulamalar sıkıntılı bir zaman geçiren, dar boğazda olan esnafımızın daha da dar boğaza düşmesine neden oluyor.
“10 ayda 53 esnaf dükkan kapattı”
2018 yılının 10. Ayına kadar sadece Bartın Bakkallar ve Bayiler Odasına bağlı olan 53 esnafımız dükkan kapatmış durumda. Bu arkadaşlarımız sadece odamıza bağlı olan esnaflarımız. Diğer odalara bağlı olan arkadaşlarımız da var. Bartın nüfusunu ve Bartın'daki ticari hacmi düşündüğümüz zaman sadece bir odadan 53 esnafımızın dükkan kapatması çok ciddi bir rakam. Kapatılan dükkanlarda ağırlıklı olarak gıda sektöründe hizmet veren dükkanlar. Bu arkadaşlarımızın dükkanını kapatmasının nedeni de yapılan uygulamalar, denetimler, kira bedelleri, sigorta ödemeleri. Yani esnaf artık yapılan uygulamalardan çok fazla yorulmuş durumda.
“Uygulamalardan toplum da rahatsız oluyor”
Dediğimiz gibi biz bu uygulamaların olmasını halkımızın sağlığı ve devletimizin güvenliği için olmasını istiyoruz. Ama bir işletmeye biranda 15 tane polis giriyor. Çay içerken kafanızda polis görüyorsunuz. 2-3 akşamda bir uygulamalar oluyor. İster istemez içerideki müşteriler bundan rahatsız oluyor. Bizler istiyoruz ki bir mekana 2 polis girsin, diğer arkadaşlarda dışarıda beklesin. İçeri girenler kimlikleri toplasın GBT'yi yapsın ama içerideki insanlarda rahat rahat çayını kahvesini içsin, yemeğini yesin. Bartın'daki işletmelerin ne olduğu kimlere ait olduğu belli. Bunu Emniyet mensuplarımız da bizlerden daha iyi biliyor. Biz sadece esnafımızdan değil toplumdan da bu konuda ciddi anlamda şikayetler alıyoruz.
“Keyfi uygulamalar yapıldığını farkındayız”
Sağlık İl Müdürlüğümüzün yaptığı sigara denetimleriyle ilgili de şikayetler alıyoruz. Ama biz bu konuyla ilgili işletmelerimizi de uyarız. Çünkü yasal çerçeve neyse işletmelerimizin ona göre hareket etmesi gerekiyor. Ama keyfi uygulamalar yapıldığının da farkındayız. Bu keyfi uygulamalardan da vazgeçilmesi gerekiyor. Çünkü esnafımızın rahat çalışmasını istiyoruz. Esnafımız ne kadar kafası daha rahat çalışırsa ekonomiye o kadar çok bizler istihdam sağlarız. Bartın'da güzel işletmelerde var. Hepimiz az çok Bartın'ı biliyoruz. Biz devlet yetkililerinden bu denetlemeler konusunda biraz daha hassasiyet, biraz daha iyi niyet bekliyoruz. Biz Bartın'ı seviyoruz. Hepimiz Bartın için mücadele veriyoruz. Dışarıdan ilimize gelen 18 bin üniversite öğrencisi var, biz o öğrencilere burada iyi bir ev sahipliği yapmak istiyoruz. Hepimiz Bartın'ı daha çok geliştirmek ve dışarıya daha güzel tanıtmak istiyoruz. Kötü olan her şeye karşı bizde sonuna kadar mücadele ederiz. Bartın esnafı olarak her zaman yanlışın karşısındayız.
“Çarşıda dükkanların çoğu boş duruyor”
Ciddi ekonomik sıkıntılar çekiyoruz. Hükümet Caddesine şuan baksanız caddede kuru bir kalabalık var. Dükkanların çoğu boş duruyor. Daha önce Bartın'da bir dükkan boşalmadan hemen yerine yeni bir dükkan dolardı. Devlet olarak şuanda zaten ekonomide zor günler geçiyoruz. Bir de bunun üstüne kötü süreçler yaşandığı zaman her şey daha kötü oluyor ve bu durum dükkan sahiplerinin dükkanını kapatmasına neden oluyor. Biz esnafımızın dükkan kapatmasını istemiyoruz. Mahalle bakkalı o mahallenin anası, babası hatta muhtarıdır. Evimizin anahtarını bazen mahalle bakkalına bırakıyoruz. Çocuğumuza bırakacağımız parayı mahalle bakkalına teslim ediyoruz. Paramız olmasa dahi mahallenin bakkalından yine alışveriş yapabiliyoruz.
“Market zincirler her yere yayılmaya başladı”
Bu yüzden mahalle bakkallarımızı ayakta tutmamız gerekiyor. Bunun içinde bir çalışma yaptık. Bartın Valiliği, Bartın Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne birer dilekçe hazırladık. Market zincirlerle ilgili bir dilekçe bu. Anayasamızın 173. Maddesi derki “Devlet esnaf ve sanatkarları koruyucu ve kollayıcı tedbirler alması gerekir.” Bu maddenin getirdiği yükümlülük gereği biz devletimizin küçük esnafı korumasını istiyoruz. Bu market zincirlerinin kurulma aşaması bellidir. Belirli bir metrekare içerisinde olmaları gerekir. Otoparklarının bulunması gerekir. Ama bu market zincirleri mahalle bakkalı gibi çok fazla her yere yayılmaya başladılar. Bu ciddi anlamda bakkallarımızı sıkıntıya sokmaya başladı. Bu marketlerin açılabileceği yerler ve şartlar belli. Bununla ilgili de başvurularımızı hazırladık. İnşallah bununla ilgili hem Belediyemizin hem de Valiliğimizin bizlere destek olacağına inanıyoruz.
“Bartın merkezde 100'ün üzerinde market zinciri var”
Bartın'da sayıları gerçekten çok fazla artmaya başladı. Şuanda Bartın merkezde 100'ün üzerinde market zinciri var. Hemen Odamızın bulunduğu binanın altına geldiler. Hemen bizim yan tarafımızda da yıllardır bu sokağa hizmet veren mahalle bakkalımız var. Mevki yer gözetmeksizin her yere giriyorlar. Otoparkı yok. Ciddi anlamda mal indirirken trafiği engelliyorlar. Sabah 6'da kamyon mal bırakıyor en az 1 saat sokaktan aracınızla geçemiyorsunuz. Belediyenin yapmış olduğu mantarları hiç kimse kaldıramaz ama mantarların hepsi kaldırılmış durumda. O marketten alışveriş yapanlarda araçlarını kaldırıma park ediyor. Bizim küçük esnafımız o mantarları kaldırsa hemen belki de cezai işleme maruz kalır. Ama bu marketlerde ‘Biz her şeyi yapabiliriz' düşüncesi var. Bu güzel değil, bir yerde buna dur demek gerekiyor. Onlarda işlerini yapıyor, ticaret yapıyor. Biz onlara bu konuda saygı gösteriyoruz. Ama onların da bize saygı göstermelerini istiyoruz. 70-80 metrekare yerlerde zincir marketler var. Bu durum bizi çok rahatsız etmeye başladı. Ruhsatlar alınırken ve verilirken bu konunun ciddi anlamda değerlendirilmesini istiyoruz.”