Bartın'da Hanehalkı sağlık araştırması yapılacak
Bulaşıcı olmayan hastalıklar hedefte
Haber Merkezi
Bartın İl Sağlık Müdürü ve Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Dursun Koç, Sağlık Bakanlığının bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele çalışmaları kapsamında Dünya Sağlık Örgütü işbirliği ile "Türkiye Hanehalkı Sağlık Araştırmasının Bartın'da da gerçekleştirileceğini söyledi. Koç, bulaşıcı olmayan hastalıkların diğer bütün nedenlerin tamamından daha fazla ölüme neden olan en önemli küresel ölüm nedeni olduğunu kaydetti.
Bartın İl Sağlık Müdürü ve Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Dursun Koç, Sağlık Bakanlığının bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele çalışmaları kapsamında Dünya Sağlık Örgütü işbirliği ile "Türkiye Hanehalkı Sağlık Araştırmasının Bartın'da da gerçekleştirileceğini söyledi. Bulaşıcı olmayan hastalıkların diğer bütün nedenlerin tamamından daha fazla ölüme neden olan en önemli küresel ölüm nedeni olduğunu kaydeden Koç, “Yirminci yüzyılda dünyada eğitim ve gelir düzeyindeki yükselme, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü gibi etkenler beklenen yaşam süresinin artmasına neden olmuştur. Yaşlı nüfusun çocuk nüfusa oranla artış içinde olması, toplumdaki sağlık sorunlarının çocukluk çağı hastalıklarından yaşlı nüfusta görülen Bulaşıcı Olmayan Hastalıklara doğru kaymasına yol açmıştır. Bu kapsamda Bakanlığımız tarafından Bulaşıcı Olmayan Hastalıklarla ilgili programlar hazırlanmış ve yürütülmektedir” dedi.
İŞTE O PROGRAMLAR!
Dursun Koç, bu programların; Türkiye kalp ve damar hastalıkları önleme ve kontrol programı, Türkiye tütün kontrol programı-eylem planı, Türkiye sağlıklı beslenme ve hareketli hayat programı, Türkiye aşırı tuz tüketiminin azaltılması programı, Türkiye diyabet programı, Türkiye kronik hava yolu hastalıkları önleme ve kontrol programı, Türkiye böbrek hastalıkları önleme ve kontrol programı, Türkiye sağlıklı yaşlanma eylem planı ve uygulama programı, ulusal kanser kontrol programları olduğunu belirtti.
ERKEN TANI VE ZAMANINDA TEDAVİ ÖNEMLİ
Bulaşıcı olmayan hastalıkların diğer bütün nedenlerin tamamından daha fazla ölüme neden olan en önemli küresel ölüm nedeni olduğunun da altını çizen Koç, “Yaşam süresinin uzaması istenen bir şey olmakla birlikte, Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların (Kalp ve Damar Hastalıkları, Kronik Hava Yolu Hastalıkları, Obezite, Diyabet, Böbrek Hastalıkları, hipertansiyon, karaciğer sirozu ve kanser) görülme sıklığında artışa neden olmuştur. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar diğer bütün nedenlerin tamamından daha fazla ölüme neden olan en önemli küresel ölüm nedenidir ve özellikle dünyadaki düşük ve orta gelirli toplumları vurmaktadır. Bu hastalıklar epidemi boyutuna ulaşmıştır. Ancak risk faktörleri ile mücadele, erken tanı ve zamanında tedaviyle bu hastalıkların önemli ölçüde azaltılması mümkündür. Türkiye'nin güncel ve gerçek verilerini kullanarak temel hastalık yükü hesaplamalarının yapılması amacıyla bulaşıcı olmayan hastalıklar ve risk faktörleri konusundaki mevcut durumun katılımcıların bildirimine dayalı verilerin yanı sıra fiziksel ve biyokimyasal ölçümler (kan ve idrar) ile de desteklenerek belirlenmesi amacıyla Dünya Sağlık Örgütü işbirliği ile “Türkiye Hanehalkı Sağlık Araştırması” çalışması yürütülmektedir” şeklinde konuştu.
YÜZ YÜZE GÖRÜŞMELER YAPILACAK
Sağlık Bakanlığının bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele çalışmaları kapsamında Dünya Sağlık Örgütü işbirliği ile "Türkiye Hanehalkı Sağlık Araştırmasının (Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Risk Faktörleri Prevelansı)” ilimizde de gerçekleştirileceğine değinen Koç, “Türkiye genelindeki 15 yaş ve üzeri bireylerde yapılacak olan araştırmanın saha çalışması 17 Nisan 2017 tarihinde başlatılmış olup 31 Temmuz 2017 tarihinde tamamlanması planlanmaktadır. Saha çalışması hanelere ziyaret şeklinde olup anketörler tarafından yüz yüze görüşmeler, sağlık ekipleri tarafından tansiyon, boy, kilo ve bel çevresi gibi fiziksel ölçümler yapılacak, parmak ucundan kan ve idrar numuneleri de alınarak yürütülecektir” ifadelerinde bulundu.