Bartın'da bin 645 EKB'li bina var

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, 2011'den sonra yapı ruhsatı alan binalar için zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesiyle ilgili açıklamada bulundu. Türkiye genelinde Enerji Kimlik Belgesi alan bina sayısının 674 bine ulaştığını ifade eden Özcan, bu sayının Bartın'da bin 645 olduğunu söyledi.

Nurdan Eroğlu

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili olarak açıklamada bulundu. Binaların enerji kullanımı, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ve sera gazı salınımını içeren ve 2011'den sonra yapı ruhsatı alan binalar için zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi alan bina sayısıyla ilgili bilgilerde veren Özcan 2 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamındaki tüm binaların Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almasının zorunlu hale germesine karşın, yeteri kadar firmanın yetkilendirilmesi ve eğitimlerin tamamlanması sürecinde vatandaşların bina alım-satım işlerinde mağduriyet yaşamamaları amacıyla, alım-satım ve kiraya verme işlemlerinde EKB'nin aranması şartının 2 Mayıs 2017'den 1 Ocak 2020'ye ertelendiğini söyledi.

Enerji Kimlik Belgesi şartları ne?

Enerji Verimliliği Kanunu'na dayanılarak hazırlanan ve 5 Aralık 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nin bazı maddelerinde, 28 Nisan 2017'de yayımlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile değişiklik yapıldığını ifade eden Özcan şöyle konuştu:

“Söz konusu Yönetmeliğin ‘Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlar' başlıklı 26/A maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklik ile gerçek veya tüzel hukuk kişilerinin mevcut binalara enerji kimlik belgesi vermek üzere yetkilendirilebilmesi için aşağıda belirtilen şartları sağlamaları gerekmektedir. Başvuru yapacak olan gerçek veya tüzel hukuk kişileri, bu şartları sağladıklarının İl Müdürlüğümüzce tespit edilmesi üzerine Bakanlığımızca Enerji Kimlik Belgesi vermeye yetkilendirilir:

- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili meslek odası tarafından adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesine sahip olmak.

- Enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulundurmak.

- Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik uyarınca düzenlenmiş Etüt-Proje Sertifikasına sahip personel bulundurmak.

- Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş ulusal veya uluslararası laboratuvarlar tarafından kalibre edilmiş ve etiketlenmiş ısı ve sıcaklık görüntüleme cihazına sahip olmak.

Bakanlık yetkilendiriyor

Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenleme yetkisi almak üzere Müdürlüğümüze başvuruda bulunacak gerçek veya tüzel hukuk kişilerinin yetkilendirilmesi, İl Müdürlüğümüzce düzenlenen ‘Tüm Bina Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Düzenleme Teklif Formu'na göre Bakanlığımızca (Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünce) yapılacaktır.

İl Müdürlüğü'ne başvurulacak

Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenleme yetkisi almak üzere İl Müdürlüğümüze müracaat edecek gerçek veya tüzel hukuk kişilerinin yetkilendirilmesi için firmaların yukarıda sözü edilen yönetmelikte belirtilen şartları sağlayıp-sağlamadığının tarafımızca tespiti yapıldıktan sonra ‘Tüm Bina Enerji Kimlik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi' verilmek üzere başvuruları Bakanlığımıza (Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü) bildirilecektir.

Türkiye genelinde sayı 674 bin

Bu kapsamda Bakanlığımızca binaların enerji kullanımı, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ve sera gazı salınımını içeren ve 2011'den sonra yapı ruhsatı alan binalar için zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi sayısı 674 bine ulaştı. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında binaların ısıtma, soğutma, sıcak su, havalandırma, aydınlatma, yenilenebilir enerji kullanımı gibi enerji tüketimleri ile karbondioksit salınımları ve yalıtım gibi binanın kabuk bilgilerini içeren Enerji Kimlik Belgesi alan bina sayısı her geçen gün artıyor.

3 bin 268 firma yetkili

Buna göre, Bakanlığımız tarafından 1 Ocak 2011'den sonra yapı ruhsatı alan yeni binalar için zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi sayısı 2017'de 180 bin 428'e ulaştı. 2011'den itibaren Enerji Kimlik Belgesi alan toplam bina sayısı ise 674 bin olurken bu sayı ilimiz Bartın'da ise henüz bin 645. Bakanlığımız tarafından güncellenen ve 1 Kasım 2017'de uygulamaya alınan ‘BEP-TR II' yazılımı üzerinden hazırlanan Enerji Kimlik Belgesi'ni vermeye yetkilendirilen firma sayısı 3 bin 268, uzman sayısı ise 3 bin 944'e çıktı.”

Bakmadan Geçme