Bartın'da 2017'de bin 810 yenidoğona işitme testi yapıldı

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Uluslararası İşitme Engelliler Haftası dolayısıyla basın açıklamasında bulundu. Bartın'da erken tanı ve tedaviyi amaçlayan yeni doğanlara işitme testi rutin olarak yapıldığını ifade eden Koç, 2017'de bin 810 yenidoğana erken tanı ve tedaviyi amaçlı işitme testinin yapıldığını söyledi.

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Uluslararası İşitme Engelliler Haftası dolayısıyla basın açıklamasında bulundu. Engelliğinin farklı nedenlere bağlı olduğunu ifade eden Koç, “Engellilik kişinin kişisel ya da sosyal yaşantısında kendi kendisine yapması gereken işleri, bedensel veya ruhsal yeteneklerindeki kalıtımsal ya da sonradan olma herhangi bir noksanlık sonucu yapamamak olarak tanımlanmaktadır. ‘Engellilik', farklı nedenlere bağlı olarak zihinsel, görme, işitme ve konuşma, ortopedik ve süreğen engelli olmak üzere beş temel başlıktan oluşmaktadır. İlimizde erken tanı ve tedaviyi amaçlayan yeni doğanlara işitme testi rutin olarak yapılmaktadır. Bu test bebeğin-kişinin işitme organının çalışıp çalışmadığını anlamaya yönelik bir incelemeyi anlatır” dedi.

48 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testi yapılabiliyor

Doğumdan sonra 48 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testinin yapılabildiğini söyleyen Koç, “Bebek doğal uykusundayken dış kulak yoluna yerleştirilen küçük bir probe ile iç kulağa özel bir ses gönderilir ve iç kulaktaki ilgili hücrelerin sese tepkisi ölçülür. Birkaç dakika süren bir ölçümdür. İşlem bebeğe hiçbir zarar vermez. Doğumdan sonra 48 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testi yapılabilir. Herhangi bir nedenle bebek hastaneden test yapılamadan çıkmışsa, ya da bebek hastane dışında doğmuşsa, bebek ilk 2 ayını doldurmadan testinin gerçekleştirilmesi istenir. En yaygın olarak yapılan işitme tarama testi OAE (oto-akustik emisyon) testidir. Bu testin önemi işitmeyen bebeklerin bir an önce saptanmasını sağlamasıdır. Çünkü bebek yaşamının en erken aşamalarında sesi tanımaya başlar ve beyni de o yönde gelişmelerini sürdürür” şeklinde konuştu.

Bin 810 yenidoğana işitme testi

Bartın'da 2017'de bin 810 yenidoğana erken tanı ve tedaviyi amaçlı işitme testinin yapıldığını kaydeden Koç, “Bebeğin işitmiyor olduğu geç saptanacak olursa, bebeğin işitsel gelişiminin çok değerli bir aşaması yitirilmiş olacaktır. Yitirilen bu aşamanın telafi edilmesi belki çok kısıtlı olacak, belki de hiçbir zaman olanaklı olamayacaktır. Sonuçta “engelli” adayı bir kişinin engelsizliğinin sağlanması yalnızca bu sayede olanaklıdır. 2017 yılında ilimizde bin 810 yenidoğana erken tanı ve tedaviyi amaçlı işitme testi yapılmıştır. İşitme probleminin saptandığı andan itibaren bebeğe sırasıyla, işitme kaybının doğrulanması için ileri testler, kayıp doğrulandığı zaman boyutu, türü ve olası gelişme yönlerini belirleyici incelemeler ve düzeltici - tedavi edici seçenek araştırmaları, gerektiğinde implant uygulanması yapılmaktadır” ifadelerinde bulundu.

Çocuklarda bu hastalıklara dikkat!

Doğuştan işitme problemi olmayan bebekler ilerleyen yaşlarda işitme sorunuyla karşılaşabil de belirten Koç, “Doğuştan işitme problemi olmayan bebekler ilerleyen yaşlarda işitme sorunuyla karşılaşabilir. Doğumu izleyen aylarda-yıllarda geçirilen ateşli hastalıklar, menenjit, kızamık, kafaya alınan ağır darbeler ve kendisini geç gösteren bazı hastalıklar işitme kaybına yol açabilir. Bebeklik aşamasındaki bir çocuğun işitme kaybı kolaylıkla gözden kaçabilir. Bu çocukların konuşmalarında gecikme, sesin geldiği yönü fark edememeleri dikkatli anne-babalarca fark edilebilir. Yetişkin çocuklar ise, işitme kaybının başladığı anı fark edebilir ve durumu büyüklerine bildirebilirler. Bu çocuklarda hafif-orta işitme kayıplarında yüksek sesle TV izleme, seslenildiğinde duymama, okul başarısında düşme, çevre gürültüleri algılamama görülebilir” dedi.

Taramalar her yıl yapılıyor

Bartın'da her yıl okul çağı çocuklarına yönelik tarama programı tarama programlarının rutin olarak yapıldığını dile getiren Koç, “Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki protokol çerçevesinde okul çağı çocuklarına yönelik tarama programı ilimizde rutin olarak her yıl uygulanmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından işitme engelli vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak ve sağlık hizmeti sunumu sırasında yaşadıkları iletişim sorununu ortadan kaldırmak için ESİM'i (Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi ) hayata geçirildi. Yenidoğan işitme taraması, işitme sorunlarına yaklaşımla ilgili, tüm çabamız yenidoğanlarımızın sağlıklı bireyler olarak toplumdaki yerlerini almaları içindir” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme