Bartın'da 106 köy yolu ulaşıma kapandı

İşte kar yağışının bilançosu!

Nurdan Eroğlu

Bartın'da etkili olan kar yağışı dolayısıyla 117 köy yolu ulaşıma kapandı. Bartın İl Özel İdaresi Karla Mücadele Koordinasyon Merkezi (ÖZKARKOM) tarafından karla mücadele çalışmaları yapılırken çalışmalar sonucunda 11 köy yolu ulaşıma açılabildi. Merkezde 64, Amasra 10, Kurucaşile 12, Ulus ilçelerinde 20 olmak üzere toplamda 106 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

Bartın'da Perşembe gününden itibaren etkili olan kar yağışı dün de etkisini sürdürdü. Bartın'da dün kar yağışı dolayısıyla 117 köy yolu ulaşıma kapandı. Bartın İl Özel İdaresi Karla Mücadele Koordinasyon Merkezi (ÖZKARKOM) köylerde karla mücadele çalışmalarına devam ederken yapılan çalışmalar sonucunda 11 köyün yolu ulaşıma açılabildi. Merkezde 64, Amasra 10, Kurucaşile 12, Ulus ilçelerinde 20 olmak üzere toplamda 106 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. 59 personel, 27 adet kar temizleme aracı ile 24 saat esasına dayalı çalışmalarına devam eden ÖZKARKOM, yol açma çalışmalarında acil hastalar, diyaliz hastaları, doğum, ölüm ve taşımalı eğitim gibi durumlara öncelik sağlanacağı belirtti.

“ASILSIZ İHBARDA BULUNMAYIN”

Vatandaşlara “Asılsız ihbarda bulunmayın” uyarısı yapan ÖZKARKOM “Acil hastalar, diyaliz hastaları, doğum, ölüm ve taşımalı eğitim gibi durumlar dikkate alınacaktır. Grup yolları, 1. öncelikli yollar, köy ve mahalle yolları sıralamasına göre karla mücadele edilecektir. Hasta vakalarında 112 Acil Yardım Servisi ve Sağlık İl Müdürlüğünce İl Özel İdaremize verilen diyaliz hastaları isim ve adreslerine göre karla mücadele yapılacaktır. ÖZKARKOM Karla Mücadele Sistemi; İlçe Kaymakamlıkları, İl Jandarma Komutanlığı, 112 Acil Yardım Servisi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, Türk Telekom İl Müdürlüğü, ENERJİSA ve Köy Muhtarlıklarımızla koordine edilerek bu kurumlar tarafından verilen bilgiler doğrultusunda karla mücadele çalışmaları yürütülecektir. Karla mücadelede Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü 30 adet makine ve vasıtayla 59 personel ile birlikte 21 ekiple 24 saat esasına göre çalışmalarına devam edecektir. Karla mücadelede araç gereç ve personel yönünden gerekli hazırlıklar yapılmış olup, herhangi bir sıkıntıya mahal vermeden çalışmalar devam edecektir. Vatandaşlarımıza ilgilileri bilgilendirme yönünde asılsız ve gereksiz taleplerde bulunmamaları; görevlilere de gereken kolaylığı göstermeleri gerekmektedir” dedi.

ENGELLİ VE HAMİLE KAMU ÇALIŞANLARINA 1 GÜN İDARİ İZİN

Bartın Valisi Nusret Dirim ise bir açıklamada bulunarak yoğun kar yağışı dolayısıyla dün Bartın merkezde çalışan engelli ve hamile ve kamu çalışanları için 1 gün idari izin verildiğini duyurdu. Dirim, yaptığı duyuruda "Yoğun kar yağışı ve buzlanma sebebiyle Bartın merkezde çalışan engelli ve hamile kamu çalışanlarının 27 Ocak 2017 Cuma günü idari izinli sayılması uygun görülmüştür" dedi.

ARAÇLAR KARLI VE BUZLU YOLDA KAYDI

Bartın Belediyesi de şehir merkezinde karla mücadele çalışmaları yürütürken kar ve buzlanma dolayısıyla özellikle ara sokaklarda araçlar trafikte büyük sorun yaşadı. Bazı vatandaşlar trafiğe çıkmadan önce kar altında kalan araçlarını temizlerken araçların karlı ve buzlu yolda kayması dolayısıyla hafif maddi hasarlı trafik kazaları da meydana geldi.

Kar yağışı en çok yarıyıl tatilinde olan çocukları sevindirdi. Güne karla başlayan çocuklar tatili de fırsat bilerek kendileri sokaklara attı. Kar hem Bartın şehir merkezinde hem de ilçe ve beldelerde kartpostallık görüntülerde ortaya çıkardı. Evlerin üzerini ve ağaçları örten kar birbirinden güzel manzaraları ortaya çıkarırken bazı vatandaşlar da bu anları çektikleri fotoğraflar da ölümsüzleştirdi. Vatandalar çektikleri fotoğrafları ve videoları sosyal medya üzerinden paylaşmayı da ihmal etmedi.

KAR YAĞIŞI BUGÜNDE ETKİLİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden elde edilen verilere göre kar yağışının bugünde etkili olması bekleniyor. Bugün hava sıcaklığının en yüksek 1 derece olacağı tahmin edilirken en düşük hava sıcaklığının da -2 derece olacağı bildirildi. Yarın ise Bartın'da hava en yüksek 2 derece olurken sıcaklığın en düşük -4 derece olacağı tahmin ediliyor. Hava sıcaklıklarının haftanın ilk günleri olan pazartesi ve salı günü pek yükselmeyeceği görülüyor. Pazartesi ve salı günü hava en yüksek 3 derece olacak. Pazartesi günü en düşük sıcaklık -2 olurken salı günü ise sıcaklığın en düşük -3 derece olacağı tahmin ediliyor.

BUZLANMA VE DON OLAYINDAN NASIL KORUNULUR?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ayrıca buzlanma ve don olaylarına karşı vatandaşları uyarırken korunma yöntemlerini de açıkladı. İşte o yöntemler!

Ağır kış şartları, şiddetli kar yağışı, kuvvetli ve hamleli rüzgarlarla birlikte dondurucu hava şartları oluştuğunda Buzlanma ve Don olayları meydana gelir ve Meteoroloji bu durumu uyarı olarak yayımlar. Ayrıca hava sıcaklığının 0 °C nin altına düşmesi sonucu donan yağmur, donan çisenti veya sulu sepken tipi meteorolojik olaylar yollar, caddeler, ağaçlar, binalar ve kablolar (elektrik, telekomünikasyon) üzerinde buz tabakası oluşturmaktadır. Yerel yöneticiler ve ilgili kurumlar meteorolojik uyarıyı dikkate almalıdır. Soğuk havanın rüzgarla birlikte insanlar, hayvanlar ve bitkiler üzerinde üşütücü ve dondurucu etkisi vardır. Dikkatli olunmalıdır. Bitkilerin mevsime bağlı olarak kritik düşük sıcaklık eşikleri vardır. Bu sıcaklıklar dikkate alınmalıdır. Don ve Buzlanma Başlangıcı: Hava sıcaklığı 0°C nin altına düştüğünde Kuvvetli Don ve Buzlanma: Hava sıcaklığı <= - 5 °C - <- 10°C Çok Kuvvetli Don ve Buzlanma: Hava sıcaklığı <= - 10°C

KUVVETLİ BUZLANMA VE DON

Kar ve buzlanma olan bölgelerde yaşam şartları zorlaşır, ekonomik aktiviteler olumsuz etkilenir. Araç kullanmak ve yürümek oldukça zordur. Kaza riski artar. Elektrik ve telefon hatlarında zararlar oluşabilir. Yollarda ulaşım imkansız hale gelebilir. Hava ve tren seferlerine aksamalar görülebilir. Don olayı süresine bağlı olarak su şebekeleri ve nehirler donabilir.

TAVSİYELER

Dışarı çıkarken hava tahmin raporunu öğrenmeyi ihmal etmeyiniz, hava tahmin bültenlerini ve haberleri sürekli izleyin. Vücudu sıcak tutacak giysiler tercih ediniz. Açık alanlarda uzun süreli kalmamaya özen gösteriniz. Kayarak düşme tehlikesine karşı dikkatli olunuz. Sarkan elektrik tellerinden uzak durunuz ve dokunmayınız. Sıcaklığın -10 derece ve altında olduğu durumlarda mecbur değilseniz dışarı çıkmayın, seyahat etmeyin.

ARACINIZDA GEREKLİ EKİPMANLARI BULUNDURUN

Araç kullanırken aracınızda gerekli ekipmanların bulunduğundan emin olunuz. (Kar lastikleri kullanınız, zincir, çekme halatı vs. bulundurunuz)Aracınızda gerekli ekipmanların bulunduğundan emin olunuz. (Kar lastikleri kullanınız, zincir, çekme halatı vs. bulundurunuz) Seyahatiniz için planlarınızı gözden geçiriniz, alternatif plan yapabilirsiniz. Seyahatte iseniz yolların ve trafiğin durumu hakkında bilgi almak için Bölge Trafik ile irtibata geçmelisiniz. Aile ve akrabalarınıza yerinizi ve nereye gittiğinizi haber veriniz. Trafikteyseniz özelliklede büyük araç kullanıyorsanız güvenli bir yerde beklemelisiniz. Trafik sınırlamalarına mutlaka uyunuz.

SİYAH BUZA DİKKAT!

Donan yağmur, donan çisenti veya sulu sepken gibi meteorolojik olaylar ve kar fırtınasından sonra temizlenen yollar ıslakmış gibi görünür, gerçekteyse, yol "siyah buz" olarak adlandırılan ince bir buz tabakasıyla kaplanır. Siyah buz, her zaman görülemeyen şeffaf ama çok kaygan bir buz tabakasıdır. Aman yollar temizlendi diye gaza basmayın! Özellikle köprü ve rampalar siyah buz tuzağıdır. Güvenliğiniz için çevrenizde alabileceğiniz tedbirler Evinizin önündeki kaldırımlarınızı buzlanmaması için tuzlayabilirsiniz. Kanalizasyonun kapalı olup olmadığını kontrol ediniz. Çatılardan sarkan buz sarkıtlara dikkat ediniz. Sarkan elektrik tellerinden uzak durun. Borularınızı donmalara karşı koruyunuz. Elektrik kesintilerine karşı yedek ışıklama sisteminiz var mı kontrol ediniz. Su kesintilerine karşı gerekli içme suyu stokunuz var mı, kontrol ediniz. Eğer ilaca veya makineye bağlı bir tedavi süreciniz varsa ilaçların tedarikini ve kullandığınız cihazların çalışıp çalışmadığının kontrolünü yapınız, ya da yetkililere durumunuzu bildirerek tedbir alınız.

AŞIRI SOĞUK VE DON OLAYI

Aşırı soğuk havada genel donma ve kısmi donmalar olabileceği mutlaka düşünülmelidir. Soğuk havanın rüzgarla birlikte Soğuk Isırması adı verilen, insanların kulak, burun ucu, el ya da ayak parmaklarında donmalara sebep olabileceği unutulmamalıdır. Dışarıda kalma zorunluluğu olan insanlar için donma ve kısmi donma riski vardır.

Bakmadan Geçme