Bartın Üniversitesi'nde Yazar Çalıştayı
Bartın Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından 'Yazar Çalıştayı' gerçekleştirildi.
Bartın Üniversitesi Kutlubey Kampüsü Mimar Sinan Dersliği Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte Wiley Kurumsal Satış Yöneticisi Duygu Paçalı konuşmacı olarak katıldı. Paçalı, ilk olarak Wiley Yayıncılık hakkında bilgiler vererek, “Wiley Yayıncılık, 1807 yılında Charles Wiley tarafından kuruldu. Wiley'in bin 200 kar amacı gütmeyen dernekle, 15 milyon araştırmacıyla, 222 üniversiteyle çevrimiçi olarak, 6 milyon platform kullanıcısı 5 binden fazla çalışanla, 30 ülkede 76 ofis 200 ülkeyle iş birlikleri bulunmaktadır.” dedi.
Uluslararası akademik dergilerde yayın yapmak için öğretim elemanlarına önerilerde bulunan Paçalı, “İlk olarak ‘Ne söylemek istiyorum?' ve ‘En etkili hangi biçimde söylerim?' sorularının cevabını bulmak gerekiyor. Yani araştırma makalesi, özgün makale, konferans bildirisi, kısa iletişim yazıları, editöre mektup, bakış açısı, inceleme yazıları, tarihsel yazılar bunlardan birini seçmek gerekiyor. Ardından, bilim toplumuna katkılarınızı sunabilmek için önce size iyi bir metin gerekiyor. Bundan dolayı, makalenizi özenli yazarak araştırmanıza değer verdiğinizi okuyucularınıza göstermeniz gerekiyor.” dedi.
Paçalı, konuşmasında makalenin yapısından bahsederek, ‘Başlık', ‘Yazarlar', ‘Özet', ‘Ana Bölüm' ve ‘Kaynakça' konularında bilgiler verdi. Bilimsel yayının sunumu ve hakemlerin değerlendirmeleri hakkında önerilerde de bulunan Paçalı, “Konu alanı ya da anahtar kelimeye göre dergileri alfabetik olarak araştırmak gerekiyor. Dergi seçerken ‘Hedefim ne ve neye hitap ediyorum?' sorusunun cevabı aranmalıdır. Tek bir dergide karar kılınmalı ve makale birden fazla dergiye sunulmamalıdır. Dergiye karar verdikten sonra yazar talimatlarını okuyun ve makalenizi onlara göre düzenleyin. ‘Hakem değerlendirmesi' ise çalışmanın üreticileri ile benzer yeterliliğe sahip bir veya birden fazla kişi (hakem) tarafından çalışmanın değerlendirilmesidir. Hakem değerlendirme yaparken öncelikle kapak yazısı, şekiller ve metnin sunumuna bakmaktadır. Bu değerlendirme yayına uygunluk, araştırmayı doğrulamak ve iyileştirmek için oldukça önemlidir.” diye konuştu.
Akademik yayıncılığın güvene dayalı olduğunu hatırlatan Paçalı, ‘Etik', ‘Yazar ve Editör Sorumlulukları', ‘Hakemin Sorumlulukları' ile ‘Tolerans Gösterilmeyen Etik İhlalleri' gibi konulara da değinerek konuşmasını tamamladı.
Etkinlik karşılıklı soru ve cevapların alınmasının ardından son buldu.