Bartın Şube Başkanı Erkan Algül'den o tartışmalara tepki!

'Şehit polis memuru Şeyda Yılmaz'ın yaşam hakkı hakkında ne düşünüyorsunuz?'

Nilay Meryem ÇÖMLEK

İstanbul Ümraniye'de görev yaptığı sırada şehit olan Polis Memuru Şeyda Yılmaz'ın cenazesi, memleketi Sivas'ta toprağa verilirken Kamu Yararına Çalışan Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardım Derneği Bartın Şube Başkanı Erkan Algül, yaşından daha fazla suç kaydı bulunan zanlının nasıl dışarıda gezebildiği sorgulanması gerekirken bazı siyasi parti temsilcileri ve İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) zanlının götürülme şekli hakkında soruşturma çağrısında bulunmasına tepki gösterdi. Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardım Derneği olarak İHD'ye sorular yönelten Bartın Şube Başkanı Algül, “Henüz hayatının baharında yaşama sevinci ile dolu olan şehit polis memuru Şeyda Yılmaz'ın yaşam hakkı hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye sorarken bu ülkenin bekası için gece gündüz demeden mücadele eden silahlı kuvvetleri ve kolluk kuvvetlerinin her daim yanında olmaya, polisin sesi olmaya devam edeceklerini belirtti.

İstanbul'da Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Dudullu Polis Merkezi'nde görevli polis memuru Şeyda Yılmaz, motosiklet hırsızlığı suçlamasıyla yakalanan 19 yaşındaki şüpheli Yunus Emre Geçti ile yaşanan bir arbede esnasında silahla vurularak hayatını kaybetti.

Olayda, Yılmaz'ın yanı sıra bir polis memuru ve bir sivil kişi de yaralandı. Yapılan araştırmalar sonucu Geçti'nin 26 adet suç kaydı bulunduğu belirlendi.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan Geçti, çöp poşeti giydirilerek kadın polisler tarafından Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) aracına yerleştirildi ve Kartal Anadolu Adalet Sarayı'na sevk edildikten sonra tutuklandı.

Zanlının adliyeye sevki sırasındaki görüntüler bazı kesimleri rahatsız ederken tartışmalara neden oldu.

Yaşanan tartışmalar üzerine Kamu Yararına Çalışan Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardım Derneği Bartın Şube Başkanı Erkan Algül, bir açıklama yaparak yaşından daha fazla suç kaydı bulunan zanlının nasıl dışarıda gezebildiği sorgulanması gerekirken bazı siyasi parti temsilcileri ve İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) zanlının götürülme şekli hakkında soruşturma çağrısında bulunmasına tepki gösterdi.

Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardım Derneği olarak İHD'ye sorular yönelten Bartın Şube Başkanı Algül, “henüz hayatının baharında yaşama sevinci ile dolu olan şehit polis memuru Şeyda Yılmaz'ın yaşam hakkı hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye sorarken bu ülkenin bekası için gece gündüz demeden mücadele eden silahlı kuvvetleri ve kolluk kuvvetlerinin her daim yanında olmaya, polisin sesi olmaya devam edeceklerini belirtti.

Kamu Yararına Çalışan Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardım Derneği Bartın Şube Başkanı Erkan Algül, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“İstanbul ile Ümraniye İlçesi Ihlamurkuyu Mahallesi Petrol Yolu Caddesi üzerinde, 22 Eylül 2024 günü saat 22.55 sıralarında Ümraniye ilçe Emniyet Müdürlüğü Dudullu Polis Merkezi Amirliği tarafından ‘motosiklet hırsızlığı' suçundan yakalanan ve sonrasında firar eden şüphelinin yakalanmasına yönelik düzenlenen operasyonlar kapsamında, çeşitli suçlardan 26 adet suç kaydı bulunan Yunus Emre Geçit (19) Ihlamurkuyu Mahallesi'nde ekipler tarafından yakalandığı, bu sırada polise direnen ve yaşanan arbedede polisin silahını alan saldırganın, polislere ve çevredeki vatandaşlara ateş açtığı, bu esnada sonucu polis memuru Şeyda Yılmaz'ın şehit olduğu, polis memuru Kürşat Hakkı Sarıtepe ile saldırganın annesi P.G. (43) yaralandığı bilinmektedir.

Emniyet teşkilatına 2023 yılı Aralık ayında giren şehit polis memuru Şeyda Yılmaz'ın Ankara Polis Meslek Yüksek Okulu'ndan 9 ay önce mezun olmuş ve ilk görev yerinin İzmir İl Emniyet Müdürlüğünden yaklaşık bir yıl önce meslektaşı Semih Yılmaz ile evlenerek eş durumundan İstanbul'a atanmıştır.

“Nasıl dışarıda gezebildiği sorgulanması gerekirken…”

Anadolu Ajansı'na göre zanlı Yunus Emre Geçit'in 19 yaşında olmasına rağmen 26 suçtan kaydı bulunuyor. Evet, tamı tamına 26 suç kaydı, yaşından daha fazla suç kaydı bulunan zanlının nasıl dışarıda gezebildiği sorgulanması gerekirken bazı siyasi parti temsilcileri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) ise zanlının götürülme şekli hakkında soruşturma çağrısında bulunuyor.

Öyle ki, İHD X hesabından yapılan açıklamada, ‘Gözaltı işlemleri sonrası basına verilen görüntülerde Yunus Emre Geçit'e çöp poşeti giydirilmiş ve Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) uygulamasında kullanılan ‘hayvan nakil aracı'na bindirilerek ters kelepçeli ve yarı çıplak halde görünmüştür.

İHD, isnat edilen suç ne olursa olsun bir kişi için iç hukuk ve imzalanan uluslararası sözleşmelere aykırı bir biçimde işlem yapılmasının, özellikle gözaltına alınan kişiler için geçerli olan BM Mandela Kurallarına aykırı biçimde işlem yapılmasının ‘kabul edilemez' olduğunu ve ‘bu olaya sebep olan sorumlular hakkında etkin soruşturma yürütülmesini' talep ettiği şeklinde yazılı ve görsel basında haberler yer almaktadır.

“Şeyda Yılmaz'ın yaşam hakkı hakkında ne düşünüyorsunuz?”

Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardım Derneği olarak biz de İHD'ye sormak istiyoruz; henüz hayatının baharında yaşama sevinci ile dolu olan şehit polis memuru Şeyda Yılmaz'ın yaşam hakkı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yarının annesi olma ümidiyle henüz bir yıllık evli olan şehit polis memuru Şeyda Yılmaz'ın yaşam hakkı hakkında ne düşünüyorsunuz? Biricik kızları bir meslek sahibi olduğu için umutla ve gururla yaşayan o şehit annesi ve babasının sönen ümitleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu kadar suç kaydıyla çocuğumun sokakta ne işi var onu ben ihbar ettim diyen zanlı Yunus Emre Geçit'in annesinin isyanı hakkında düşünüyorsunuz? Evet, dememiz odur ki suç işleyenlerin haklarını çok gür sesle dile getiren ancak yaşam hakkı elinden alınan gencecik kızımız şehit polis memuru Şeyda Yılmaz için aynı gür sesleriyle haykıramayan İHD acaba sizce bu durum biraz tezat oluşturmuyor mu?

“Polisimizin sesi olmaya devam edeceğiz”

Bizler, bu ülkenin bekası için gece gündüz demeden mücadele eden silahlı kuvvetlerimizin ve kolluk kuvvetlerimizin her daim yanında olmaya, bundan böyle de bulunduğumuz konumlanmamızı koruyarak, polisimizin sesi olmaya devam edeceğiz.

Şehidimize bir kez daha Allah'tan rahmet, yaralı arkadaşımıza da acil şifalar dileriz.”

Bakmadan Geçme