BARTIN SAĞLIK KURUMLARI 2016 FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI

Sağlık İl Müdürlüğü, Bartın'daki sağlık kurumlarının 2016 yılı faaliyet raporunu yayımladı. 93 sayfalık raporda İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve ülke genelinde kapatıldığı için şuanda faaliyette olmasa da 2016 yılında faaliyette olan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinin 2016'yılında Bartın'da yürüttüğü çalışmalarla ilgili istatistiklerin de yer aldığı veriler yer alıyor. Rapora göre 2016 yılında Sağlık İl Müdürlüğünün 8 milyon 10 bin TL'lik bütçesi bulunuyor. Ayrıca 2016 yılında Müdürlük tarafından Bartın'a 4 milyon 266 bin TL'lik sağlık yatırımı yapılıyor.

Sağlık İl Müdürlüğü, Bartın'daki sağlık kurumlarının 2016 yılı faaliyet raporunu yayımladı. 93 sayfalık raporda İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve ülke genelinde kapatıldığı için şuanda faaliyette olmasa da 2016 yılında faaliyette olan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinin 2016'yılında Bartın'da yürüttüğü çalışmalarla ilgili istatistiklerin de yer aldığı veriler yer alıyor. raporun giriş kısmında Bartın Valisi Nusret Dirim, Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Osman Açıkgöz'ün Bartın halkına hitapları da bulunuyor.

Dirim: “ Sağlık hizmetlerine kalitesine katkıda bulunacaktır”

İlerleyen sağlık hizmetlerinin etkin ve başarılı olmasının mutlak zorunluluk olduğunu ifade eden Bartın Valisi Nusret Dirim, raporla ilgili “Sağlıklı yaşam kültürünün oluştuğu, herkesin sağlık hizmetine kolay ve zamanında ulaştığı Bartın vizyonu ile ilerleyen sağlık hizmetlerinin etkin ve başarılı olması mutlak zorunluluktur. Planlanan sağlık yatırımları her geçen gün sağlık hizmetlerimizin güçlenmesini sağlamaktadır. Yenilikçi bir yaklaşımda devam eden yatırımlarımızın, vatandaşlarımızın sağlık memnuniyeti düzeyini ciddi ölçüde yükselttiği görülmektedir. Hizmetin vatandaşlarımıza daha üst düzeyde sunulması ve sürekli iyileştirme çalışmaları hiç durmaksızın devam edecektir. 2016 Bartın Sağlık Kurumları Faaliyet Raporu olarak üçüncüsü hazırlanan ve ilimizdeki sağlık hizmetini yansıtan bu çalışma tüm kamu-özel, kurum-kuruşlarına ve kamuoyuna sunulmak üzere hazırlanmıştır. İlimizim mevcut sağlık hizmet durumunu ve sağlık çalışanlarımızın emeğini yansıtan bu çalışmanın vatanımıza en üst seviyede sağlık hizmeti sunumu ve hizmet kalitesinin artması için katkıda bulunacağına inanıyorum” dedi.

Koç: “Sağlık yatırımlarımızı her yıl yeniden planlamaktayız”

Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç ise raporla ilgili “Sağlıklı yaşam kültürünün oluştuğu, herkesin sağlık hizmetine kolay ve zamanında ulaştığı vizyonuyla yola çıktığımız hizmetlerimiz insan merkezli yaklaşımla birey ve toplum sağlığını korumak ve geliştirmek, sağlık için risk oluşturan faktörlerle mücadele etmek, halkın yaşam kalitesini yükseltmek ve halk sağlığını tehdit eden konularda tüm önlemleri almak için çalışmalarını sürdürmektedir. Mevcut hizmetlerden adaletli yararlanmayı sağlayan dengeli bir sağlık hizmeti sunarak bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek, hasta memnuniyetini arttırmak, sağlık çalışanlarının iş yükünü azaltırken, çalışan memnuniyeti yükseltmek ve ilimize sağlık yatırımlarını kazandırmak temel hedefimizdir. Tüm bu hedeflerimiz doğrultusunda en temel yapı olan sağlık yatırımlarımızı her yıl yeniden planlamakta ve ilimize yeni sağlık birimleri kazandırmaya çalışmaktayız. İlimizde sağlık hizmetlerinin üst düzeyde planlanabilmesi, yürütülen hizmetlerin değerlendirilebilmesi ve uzun vadeli finansal planlamaların yapılabilmesi amacıyla her yıl olduğu gibi bu yılda faaliyet raporumuzu hazırladık. 2016 yılında Bartın'da sağlık alanında yapılan faaliyetleri, mevcut yatırımlarımızı, planlanan yatırımlarımızı ve sonraki dönemlere ait planlamalarımızı yansıtmaktadır. 2016 Yılı Bartın Sağlık Kurumları Faaliyet Raporu ile Bartın'da kamu ve özel sektör eliyle yürütülen sağlık hizmetlerinin yansıtılması amaçlanmıştır” şeklinde konuştu.

Açıkgöz: “Sağlığınız emanetimizdir”

Dönemin Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Osman Açıkgöz de raporda şu ifadelere yer veriyor:

“Sağlığınız emanetimizdir sloganını şiar edinerek Bartın halkına daha kaliteli sağlık hizmeti sunmak üzere seferber olduk. Görev yaptığımız süre içerisinde her gün yeni bir aşk ve tutkuyla yeni bir proje ya da yeni bir birim planladık. Onlarca ilki gerçekleştirdiğimiz tedavi üniteleri ve fiziksel alan düzenlemeleriyle hastanemizi adeta yeniden restore ettik ve hastanemiz yatak sayısını 388'den 450'nin üzerine çıkarttık. Tıbbi cihaz, ameliyathane, yoğun bakımlar ve lojistik kapasitemizi arttırarak ilimizden sevk sayısını yüzde 70 azalttık ve birçok hastamızın ilimizde sağlık hizmetine erişimini sağladık sağlık tesislerimizi ekibimizle beraber gece gündüz demeden ziyaret ederek çalışan ve hastalarımızı dinledik. Türkiye'de ilk defa evde hasta ziyaretlerini gerçekleştirerek oluşturduğumuz ekiple birlikte hastanemizden hizmet almış hastalarımızı evlerinde ziyaret ettik. Gönüllere dokunduk ve zayıf yönlerimizi tespit ettik.

1 milyon kişiye ikinci basamak sağlık hizmeti

İlimizde yaklaşık 1 milyon kişiye bin 200 sağlık çalışanı ile ikinci basamak sağlık hizmeti sunmaktayız. Bilindiği üzere sağlık hizmeti ertelenemez v neredeyse sıfır hata ile sürdürülmesi gereken bu hizmet oldukça karmaşık bir sağlık organizasyonunu da içermektedir. Başvuran kişilerin ana kapıdan girdiği anda başlayan sunum sadece tıbbi hizmet süreçlerini değil, otelcilik hizmetlerinden güvenliğe hassas mahremiyet içeren bilgi işlemden karmaşık görüntüleme hizmetlerine kadar profesyonel bir ekip çalışmasını da içermektedir. Göreve geldiğimizde mali yapımızı zorlayan biriken borçları sıfırlayarak birlik gelirlerini artı bakiyeye yükselttik. Faaliyet raporumuzda ayrıntılarıyla belirlediğimiz 18 milyon TL'nin üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Tasarruf tedbirlerini arttırarak verimlilik çalışmalarına önem verdik. Bunları yaparken hizmetleri aksatmamaya, ölçüyü kaçırmamaya büyük özen gösterdik.”

İşte 2016 Yılı Bartın Sağlık Kurumları Faaliyet Raporu!

2016 Yılı Bartın Sağlık Kurumları Faaliyet Raporunda Sağlık İl Müdürlüğünün çalışmaları ve hekim sayısından ambulans sayısına kadar yer alan istatistikler ise şu şekilde:

Bartın'da kadın nüfusu erkeklerden fazla

2016 yılında toplam 192 bin 389 nüfusuna sahip olan Bartın'da 95 bin 131 kişi erkeklerden 97 bin 258 kişi de kadınlardan oluşuyor. Bu veriler değerlendirildiğinde nüfusun yüzde 49,45'ini erkek nüfusu, yüzde 50,55'ini de kadın nüfusu oluşturuyor. Kısaca 2016 yılında Bartın'da kadın nüfusu erkek nüfusundan fazla bulunuyor.

Bartın'da 62 sağlık kurumu bulunuyor

Sağlık kurumlarının dağılımına bakıldığında, Bartın'da Sağlık İl Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği (Şuanda faaliyette değil) İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Ambulans Servisi Başhekimliği, Komuta Kontrol Merkezi, merkezde 9 ilçelerde 4 olmak üzere toplam 13 Acil Yardım İstasyonu, Devlet Hastanesi, 2 tane İlçe Entegre Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Halk Sağlığı Laboratuvarı, 2 Toplum Sağlığı Merkezi, 35 Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ve KETEM olmak üzere toplam 62 sağlık kurumu bulunuyor.

76 Uzman hekim, 23 diş hekimi bulunuyor

Bartın'da 2002 yılında 735 olan Sağlık Bakanlığı İnsan Kaynakları sayısı 2016 yılında bin 323'e çıkmış durumda. Uzman hekim dağılıma bakıldığında 2002 yılında 44 olan uzman hekim sayısı 2016 yılında 76'ya yükseliyor. 2002 yılında 266 olan ebe ve hemşire sayısı da 2016 yılında 499'a ulaşıyor. 2002 yılında 9 olan diş hekimi sayısı 2016 yılında 23'e çıkarken 2002 yılında 35 olan hizmet alım personel sayısı 2016 yılında 478'e ulaşıyor.

Bebek ölüm hızında büyük düşüş

Bartın genelinde sağlık personeli yardımıyla yapılan doğum oranı 2002 yılında yüzde 98,8'ken bu rakam 2016 yılında yüzde 99,9'a ulaşıyor. Yani neredeyse bu konuda yüzde 100'lük bir başarı yakalanıyor. 2002 yılında Bartın'daki bebek ölüm hızı binde 13,62 iken 2016 yılında bebek ölüm hızı büyük bir düşüş gösteriyor ve binde 6,8 olarak istatistiklere yansıyor.

5 yaş altı bebek ölüm hızında rekor düşüş

İl geneli yıllara göre kaba doğum- kaba ölüm hızlarına bakıldığında 2009 yılında binde 13 olan Bartın'daki kaba doğum hızı 2016 yılında binde 9,9 olarak gerçekleşiyor. Türkiye'nin 2015 yılındaki kaba doğum hızı ise binde 16,9. 2002 yılında il genelinde binde 13,6 olan bebek ölüm hızı 2016 yılında 5,8'e geriliyor. Bu rakam Türkiye ortalamasının da altında yer alıyor. Türkiye'nin 2015 yılındaki bebek ölüm hızı ise binde 7,6. 2002 yılında Bartın'da binde 15,6 olan 5 yaş altı bebek ölüm hızı 2016 yılına gelinde ise istatistiklere binde 2,3 olarak yansıyor.

Evde sağlık hizmetlerinde ekip hizmet veriyor

2016 yılında Bartın genelinde yürütülen evde sağlık hizmetleri değerlendirildiğinde ise bu alanda 5 hekim, 1 diş hekimi, 19 sağlık personeli, 9 diğer personel olmak üzere toplam 38 personel çalışıyor. Evde sağlık hizmetleri kapsamında il genelinde 6 ekip hizmet veriyor.

Evde sağlık hizmetleri kayıtlı hasta sayısı 701'e ulaşıyor

Evde sağlık hizmetlerinde 2012 yılında Halk Sağlığı Müdürlüğünde hiç kayıtlı hasta bulunmazken 2016 yılında Müdürlüğe kayıtlı 510 hasta bulunuyor. Bu hastalara ise yıl içerisinde 2 bin 192 ziyaret gerçekleştiriliyor. Bartın Devlet Hastanesi'nde ise 2012 yılında 404 kayıtlı hasta yer alırken hastaneye kayıtlı hasta sayısı 2016 yılında 186 olarak verilere yansıyor. 2012 yılında bin 90 olan ziyaret sayısı da 2016 yılında 2 bin 276'ya ulaşıyor. 2012 yılında Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine hiç kayıtlı hasta bulunmazken 2016 yılında hasta kayıt sayısının 5 olduğu ve bu hastalara 31 ziyaretin gerçekleştirildiği görülüyor.

29 ambulans bulunuyor

Evde sağlık hizmetlerindeki toplam veriler değerlendirildiğinde ise 2012 yılında 404 olan kayıtlı hasta sayısı 2016 yılında 701'e çıkıyor. 2012 yılında bin 90 olan ziyaret sayısı da 2016 yılında 4 bin 599'a ulaşıyor. 2016 yılında Bartın'da Sağlık İl Müdürlüğüne kayıtlı 24, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğine bağlı 4 olmak üzere toplam 29 ambulans bulunuyor.

Bütçede büyük artış

2016 yılında Sağlık İl Müdürlüğünün mali analizi değerlendirildiğinde ise Müdürlüğün genel bütçesinin 2012 yılından sonra büyük bir artış gösterdiği görülüyor. 2012 yılında 3 milyon 353 bin 550 TL olan Müdürlüğün bütçesi 2016 yılında 8 milyon 10 bin TL'ye ulaşıyor.

4 milyon 266 bin TL'lik yatırım

Aynı şekilde yatırımlara bakıldığında 2012 yılında Müdürlüğün yatırımlar için 912 bin 452 TL bütçesi bulunurken 2016 yılında yatırımlara 4 milyon 266 bin TL ayrılıyor.

Döner sermaye gelirleri arttı

Döner sermaye gelir ve giderlere bakıldığında ise 2012 yılında 4 milyon 62 bin 431 TL gidere sahip olan Sağlık İl Müdürlüğünün 2016 giderleri 5 milyon 544 bin 425 TL'ye ulaşıyor. Giderlerde ortalama 1 milyon 500 bin TL'lik artış olurken asıl büyük artış gelirler de yaşanıyor. 2012 yılında 3 milyon 604 bin 860 TL gelirse sahip olan Müdürlük 2016 yılında gelirlerini 7 milyon 442 bin 372 TL'ye çıkarıyor.

Bakmadan Geçme