Bartın polisinden kan bağışı
Bartın'ın huzuru ve güvenliği için 7 gün 24 saat görev başında olan, suç ve suçlularla var gücüyle mücadele eden Bartın Polisi, bu kez de kan bağışında bulundu. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Türk Kızılayı arasında yapılan iş birliği kapsamında Kızılay Karabük Kan Merkezi, kurdukları çadırlarla Bartın Cumhuriyet Meydanı'nda kan bağışı kampanyası başlattı.
Emniyet Genel Müdürlüğü ile Türk Kızılayı arasında yapılan iş birliği kapsamında Bartın İl Emniyet Müdürlüğü personeli kan bağışında bulundu. Kızılay Karabük Kan Merkezi, kurdukları çadırlarla Bartın Cumhuriyet Meydanı'nda kan bağışı kampanyası başlattı. Gönüllü kan bağışı kampanyasına polisler yoğun ilgi gösterdi. Kış aylarıyla birlikte kan merkezlerinde kan stokunun azalmasının önüne geçmek için yürütülen kampanya kapsamında, çok sayıda polis, kan bağışında bulundu.
Emniyet Müdür Yardımcısı: “Bizim de kana ihtiyacımız olabilir”
Bartın İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Yaşar Çetin, kan bağışının bir sorumluluk olduğunu bildiklerini, emniyet teşkilatı olarak da bunun bilincinde olduklarını dile getirdi. Çetin, kan bağışının önemine dikkat çekerek, “Tüm personellerimize kan bağışı yapılacağını ilan ettik. Sağ olsunlar arkadaşlarımız bu çağrımıza kulak verdi. İleride başımıza neyin geleceğini bilmiyoruz. Dolayısıyla yarın bizim de kana ihtiyacımız olabilir. O nedenle tüm arkadaşlarımıza ve kan bağışında bulunan tüm vatandaşlarımıza biz de Bartın İl Emniyet Müdürlüğü olarak teşekkür ediyoruz.” dedi.
Çakın: “Bartın'da da kök hücre bağışıyla ilgili bir eşleşmemiz var”
Türk Kızılayı Bartın Şube Başkanı Rıza Çakın da Öykü Arin'e destek amacıyla artan kan bağışı desteğinden dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını belirterek “Özellikle kış aylarında kan bağışı oranları çok hızlı bir şekilde düşüyor. Dolayısıyla bunu da arttırmak için kampanyalar düzenlemiştik ama bu sene çok başka bir şey oldu Öykü Arin kızımızla ilgili de kampanyalar yaptık. Şuanda o kampanyaların neticesinde çok fazla sayıda kök hücre bağışı aldık. Şuanda size rakam vermek istemiyorum ama çok ciddi eşleşmelerle karşılaştığımız için de çok sevinçliyiz. Bartın'da da kök hücre bağışıyla ilgili bir eşleşmemiz var. Öykü Arin kızımızla ilgili de yakın zamanda devlet büyüklerimiz açıklarlar zannediyorum onun da hayatını kurtaracak noktaya gelindiğini öğrendik. Bu konuda bizler gerçekten çok mutluyuz. En azından halkın bilincini arttırmak ve bu konuda bir şeylerin devreye girmesi açısından Öyküm Arin de bizlere örnek oldu. Bu dönemde de İçişleri Bakanlığımız bir karar aldı. Hem kök hücre bağışını hem de düşen kan bağışlarını arttırmak için tüm Türkiye'de eş zamanlı olarka böyle bir kampanya başlatıldı. Bugün de Emniyet Teşkilatımız ve halkımızla böyle bir etkinlik düzenleyelim istedik. İnşallah çok güzel sonuçlar elde edeceğiz.” diye konuştu.
Karagöz: “Bartın Emniyetine ve halkına teşekkür”
Türk Kızılayı Karabük Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Dinçer Karagöz ise kan bağışı kampanyasına destek veren Bartın Emniyetine ve halkına teşekkür ederek “Projemiz tüm Türkiye'de başlatılmış olan bir uygulamadır. Emniyet Genel Müdürlüğü'müzün 81 il Valiliğine ve Emniyet Müdürlüklerine göndermiş olduğu yazıya istinaden ekiplerimiz kan ve kök hücre bağışlarını kabul ediyor. Bartın İl Emniyet Müdürlüğü'müzle birlikte işbirliği içerisinde kan ve kök hücre bağışlarını alıyoruz. 100 ünite civarında bir hedef belirledik bugün için kendimize ama bu hedefimizin üzerine çıkacağımızı düşünüyoruz. Kan bağışı kampanyamıza destek veren Bartın İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polislerimize ve tüm Bartın halkına teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kök hücre bağışı nasıl yapılır?
Kök hücre ve kan bağışının önemine de değinen Karagöz, şunları söyledi:
“Kan bağışı da kök hücre bağışı da hayat memat meselesi. Özellikle kandan üretiliyor. Kök hücre kesinlikle bir kan bağışı değildir. Biz Kızılay olarak şahsa yönelik kampanya yapmıyoruz. Neden yapmıyoruz? Şimdi bu bağışçı adayı tüm dünyaya entegre sisteme dahil olduğundan tüm dünyadaki lösemi hastalarına can olma babında donör olduğunu bilmesi lazım. Hasta yakınlarımız bize Kızılay'a geliyor, ‘Bizim şöyle bir hastamız var. Yardımcı olur musunuz?' diyorlar. Biz de anlatıyoruz. ‘Bu dünyaya entegre bir sistem, sizin yakınınıza uymayabilir ama Türkiye'deki ya da başka bir ülkedeki bir hastaya uyum sağlayabilir.' Bunu bilerek ve anlatarak bu kampanyayı yapmanız gerekiyor. Çünkü siz geliyorsunuz ben şuna verdim, başkasına vermem diyorsunuz. Bu şartlı bağışa giriyor. Biz anlatıyoruz vazgeçiyor. Bu yüzden kesinlikle bağışçılarımızın isme değil, bu durumda olan tüm hastalar için gelip bize kök hücre bağışında bulunmalı. Çünkü onlar da birilerinin çocukları, birilerinin annesi, babası, kardeşi… Bu hepimizin yakalanabileceği bir hastalık. Peki kan bağışı nasıl yapılır? Gelirsiniz Kızılay'ın kan merkezlerine, kan alma birimlerine ya da mobil ekiplerimize, kök hücre ile ilgili bir bilgilendirme ve kan alma formumuz var. O formu okuturuz. Bağışçı okuduktan sonra kararı değişmez ise formu doldurur. Daha sonra bağışçının nabız ölçümü, ateş ölçümü, kilo ölçümü, hemoglobin ölçümü gerçekleştirilir, kronik bir rahatsızlığı yok ise o form doktor arkadaşlarımız tarafından değerlendirilir, sonrasında da bağışçı olur ya da olamaz. Olur ise biz örneklerini alırız, tetkiklerini çalışırız ve bilgilerini Sağlık Bakanlığı'na göndeririz. Doku örneklerinin herhangi bir hasta ile uyum sağlaması durumunda Sağlık Bakanlığı bize, Türk Kızılayı'na dönüş yapar. Der ki, ‘Şu numaralı donör ile uyum sağlandı lütfen iletişime geçin'.
“Tüm masraflar Bakanlık tarafından karşılanıyor”
Biz de kök hücre bağışçısı ile temasa geçeriz. ‘Böyle böyle bir uyum sağlandı, sizi misafir edeceğiz' deriz. Sağlık Bakanlığı donörü alıyor ve bir hafta boyunca misafir ediyor. Bu misafirlikte bağışçının cebinden herhangi bir ücret çıkmıyor. Tamamı devlet güvencesi altında… Bir de eğer bağışçı isterse yanında birinci dereceden akrabalarından biri refakatçi olabiliyor. Onun masrafları da devlet tarafından karşılanıyor. 12 saat arayla bağışçıya aşı yapılıyor. Bu aşı vücudumuzdaki kök hücrenin kan dolaşımına geçmesini sağlıyor. Altıncı günün sonunda aynı kar bağışı yapar gibi bağışçının damar yolu açılır ve makinaya bağlanır. Kan cihaza çıkıyor, orada kandaki sadece kök hücreyi alıyor, diğer damar yolundan da kan vücuda geri veriliyor. Toplamda 4 saat 15 dakikalık bir işlem. Artık kök hücre yüzde 90 oranında bu yöntem ile alınıyor. Yüzde 10 da kalça kemiğinin altından biyopsi ile girilerek kemik iliğinden alınıyor. Ama dediğimiz gibi bu eski yöntem artık terkedilmeye başlandı. Çok az merkezde uygulanıyor. Kök hücrenin kaynağı insan... Kanın dışarıda üretilmesi şansı yok. Bizim birbirimize ihtiyacımız var. Bu kadar basit…
“Bir gün size de lazım olabilir”
Kan bağışı da aynı şekilde. Bağışçılarımız bazen bize soruyor, ‘Her üç ayda bir kan bağışlıyorum ama her seferinde bu donör sorgulama formunu doldurmak zorunda mıyım' diye. Evet, zorundayız. Kan bağışı sadece kan alma seviyesine uzanıp torbayı doldurmak değil. Kan bağışı formu doldurmak ile başlar, muayene olursunuz, sedyede torbaya kan dolar kalkarsınız, ikram alanında ikramınızı alırsınız, eğer kendinizi iyi hissediyor iseniz kalkarsınız işte o zaman kan bağışı biter. Kan bağışı bir bütündür. Biz herkese ‘Bir gün size de lazım olabilir, o yüzden lütfen Türk Kızılayı'na kan bağışı ve kök hücre bağışında bulununuz' diyoruz.”
Türk Kızılay'ı yetkilileri, polislere duyarlı davranışlarından dolayı teşekkür etti.