Bartın gündeminde yer alan o konularla ilgili önemli gelişmeler!

Bartın'da Vali Dr. Nurtaç Arslan başkanlığında gerçekleştirilen 2024 Yılı 4. Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki toplantıya ilişkin kararlar ile bu kararların sonuç ve gelişmeleri de değerlendirildi. Bartın Üniversitesi Kutlubey Kampüsü ile Hacı İbrahim Paşa Kız Öğrenci Yurdu arasındaki aydınlatma sorununun da gündeme geldiği toplantıda aydınlatma tesis yapım çalışmalarının başlandığı ve 2024 yılı sonu itibari ile tesisin devreye alınmasının planlandığı kaydedildi. Gündeme gelen diğer bir konu da Bartın İçme Suyu Projesi'nin hızlandırılması oldu. Bu karar doğrultusunda proje ile ilgili söz alan DSİ Bölge Müdürü Yasin Devrim, projenin 2025 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacağını açıkladı. Toplantının en önemli konularından biri de her sel ve taşkın döneminde gündeme gelen Bartın Irmağı içinde yıkılan, su akışını engelleyen ağaçların temizlenmesi konusu oldu. Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, konu üzerine söz alarak alınan karar doğrultusunda belediye imkanları ile Bartın Irmağı içinde yıkılan ağaçların bir kısmı temizlendiğini ancak çalışmalar için gerekli olan vinç, sandal, tekne, bot gibi araçlar ile ekipman, teçhizat ve iş gücünün yetersiz olması nedeniyle çalışmaların tamamlanamadığını dile getirdi. Başkan Yalçınkaya'nın Bartın Irmağında yıkılan ağaçların temizlik çalışmalarının, diğer devlet kurumlarıyla beraber koordineli bir şekilde planlanarak tamamlanabileceğini belirtmesi üzerine Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, koordinasyon için bir komisyon kurulması talimatını verdi.

Kampüs-yurt arası aydınlatılıyor!

İçme suyu projesi 2025 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacak

Irmağa yıkılan ağaçların temizlenmesi için komisyon kurulacak

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Bartın'da 2024 Yılı 4'üncü İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Dr. Nurtaç Arslan başkanlığında gerçekleştirildi.

Yatırım ve projelerin değerlendirildiği toplantıda Temmuz ayında yapılan 3. Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na ilişkin kararlar, sonuç ve gelişmeleri de ele alındı.

Bu doğrultuda ilk olarak Bartın Üniversitesi Kutlubey Kampüsü ile Hacı İbrahim Paşa Kız Öğrenci Yurdu arasındaki aydınlatma sorunu da gündeme gelirken sorunun çözümü için yürütülen çalışmalar görüşüldü.

Bartın Üniversitesi Kutlubey Kampüsü ile Hacı İbrahim Paşa Kız Yurdu arasında aydınlatma ihtiyacının karşılanmasına yönelik yürütülen çalışmanın tamamlanması ile ilgili önceki toplantıda alınan kararda; “Hacı İbrahim Paşa Kız Yurdu ile Bartın Üniversitesi arasında kalan alanda yeterli aydınlatma bulunmamakta ve karanlık yolu kullanan kız öğrenciler güvenlik sorunu nedeniyle mağduriyet yaşamaktadır. Bu alanda yeterli aydınlatmanın yapılabilmesi için çalışmalar başlatılmış olup proje hazırlanmıştır. Mevcut proje güzergâhında Karayolları 15.Bölge Müdürlüğünce kaldırım çalışması yapıldığından Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından elektrik kablolarının döşenmesi ve elektrik direklerinin uygun yerlere konulmasında sorun yaşanmaktadır.” denilerek bu kapsamda Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Karayolları 15. Bölge Müdürlüğünce güzergâh üzerinde gerekli İncelemelerin yapılması ve bölgenin aydınlatma ihtiyacının ivedilikle karşılanması istenmişti.

2024 yılı sonu itibariyle devreye alınması planlanıyor

Konuyla ilgili Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü'nden gelen cevap yazısında; aydınlatma ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak Başkent Elektrik Dağıyım A.Ş. ile birlikte incelemenin yapıldığı ve ilgili dağıtım şirketi tarafından çalışmalara başlandığı bildirildi.

Başkent Elektrik Dağıtım AŞ.'den gelen cevap yazısında da Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü ile birlikte güzergah üzerinde gerekli etütlerin yapıldığı, Şirketin 2024 yatırım programında bu alanda aydınlatma tesis yapım çalışmalarının başlandığı ve 2024 yılı sonu itibari ile tesisin devreye alınmasının planlandığı kaydedildi.

Bartın İçme Suyu projesi ele alındı

Gündeme gelen diğer bir konu da Bartın İçme Suyu Projesi'nin hızlandırılması oldu.

Bir önceki toplantıda alınan kararda İlimizde mevcut içme suyu şebeke hattının eski olmasından kaynaklı sıklıkla su kesintileri yaşanmaktadır. Bunun yanında Ülkemizde ve ilimizde yaşanan yağış sıklığının düşmesi de alternatif içme suyu bulunmasını zorunlu kılmaktadır. Bu doğrultuda Devlet Su İşleri 23. Bölge Müdürlüğü tarafından Bartın İli İçme Suyu Tesisleri Projesi geliştirilmiştir. Proje kapsamında; Bartın il merkezi, Amasra ilçe merkezi ve Abdipaşa beldesine Bahçecik Ulupınar Kaynağı, Bahçecik Yeraltı Barajı ve Ilındır Göletinden içme suyu temini için gerekli tesisler projelendirilmiştir.” denilerek ilimizin içme suyu ihtiyacının karşılanması için söz konusu projenin Devlet Su işleri 23.Bölge Müdürlüğünce ivedilikle tamamlanması istenmişti.

2025 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacak

Bu karar doğrultusunda proje ile ilgili söz alan DSİ Bölge Müdürü Yasin Devrim, projenin 2025 yılı içerisinde tamamlanacağını açıkladı. DSİ 23. Bölge Müdürü Yasin Devrim proje ile ilgili yaptığı açıklamada; Bartın'a içme suyu sağlanmasına yönelik planlanmış olan Yatırım Programında da yer alan “Bartın İli Içmesuyu Tesisleri Proje Yapımı İşinin muhtevasında, ön raporların onaylandığını, hidrolik projelerin ise onay aşamasında olduğunu, söz konusu proje yapım işinin 2025 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacağının öngörüldüğünü belirtti.

Yol onarımı için koordinasyon yapılacak

Toplantıda gündeme alınan bir diğer konu da; Aliobası Köyü yolunun onarılmasıydı. Temmuz ayında gerçekleştirilen 2024 Yılı 3. Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda Devlet Su İşleri 23.Bölge Müdürlüğü tarafından Göçkündemirci'de yürütülen dere ıslah çalışmaları için gerekli malzemelerin taşınmasında kullanılan ve malzemelerin taşınması sırasında ağır tonajlı araçların geçişiyle yol büyük bir hasara uğrayan Aliobası Köyüne ait yolun Devlet Su İşleri 23. Bölge Müdürlüğü ve İl Özel İdaresince onarımı için gerekli koordinasyonun sağlanarak protokol düzenlenmesine karar verilmişti.

Konuyla ilgili DSİ 23. Bölge Müdürlüğü'nden gelen cevap yazısında “Devlet Su İşleri'ne çalışan yüklenici firmalar tarafından Aliobası'nda bulunan taş ocağından malzeme çekilmektedir. Malzeme temini tamamlandıktan sonra Aliobası Köyü yolunun onarımı değerlendirileceği bildirilmiştir.” denildi.

Bartın İl Özel İdaresi'nden de konuyla ilişkin “Söz konusu toplantıdan yaklaşık 2 ay önce Aliobası Köyü yolunun onarılması İçin şikayetler ve talepler dikkate alınarak il özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce yerinde inceleme yapılmış, Aliobası Köyü bağlantı yolunu kullanan yüklenici firma ile DSİ tarafından yolun eski haline getirilmesi konusunda bir protokol yapılması gerektiğine yönelik 15.05.2024 tarih ve 48857 sayılı yazı ile konu aktarılmış, ancak DSİ tarafından İl Özel İdaresine herhangi bir dönüş olmamıştır. Bu kapsamda söz konusu yolun onarımı ile ilgili olarak DSİ ile İlgili yüklenici firma arasında yapılan/yapılacak protokolün İl Özel İdaresine iletilmesi beklendiği bildirilmiştir.” cevabı verildi.

Tonaja uyarak son depolara nakline müsaade ediliyor!

Bir önceki toplantıda alınan karar doğrultusunda değerlendirilen önemli bir diğer konu da orman emvalinin taşınması sürecinde denetimlerin artırılmasıyla ilgili konu oldu.

Orman bölgesinde izin verilen ağaçların kesilmesinden sonra geriye kalan çalı çırpıların orman içine ve özellikle yol kenarlarına bırakılmasıyla birlikte hem yangın riski oluşmakta hem de bu çalı çırpılar yağışlarla birlikte su kanallarının dolmasına sebebiyet vermesi, ayrıca orman emvalinin taşınması sırasında araçların tonaj miktarının yüksek olmasının yollara büyük hasar vermesi üzerine Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünce orman bölgesinde ve yol kenarlarında çalı çırpı bırakılmaması hususuna dikkat edilmesi ve orman emvalinin taşınması sırasında orman muhafaza memurlarınca tonaj miktarına yönelik denetimlerin artırılması istenmişti.

Konuyla ilgili Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü'nden gelen cevap yazısında Orman Bölge Müdürlüğünce üretim yapılan ormanlarda yol kenarlarında ve su kanallarında üretim artığı (çalı-çırpı) bırakmamasına dikkat edildiği, orman emvali taşınması sırasında Orman Genel Müdürlüğünün 11.05.2001 tarih 899 Sayılı emri ekinde yer alan, hacmi ağırlığa çevirme tablosuna istinaden tonaja uyarak son depolara nakline müsaade edildiği bildirildi.

Su akışını engelleyen ağaçların temizlenmesi için komisyon kurulacak

Toplantının en önemli konularından biri de her sel ve taşkın döneminde gündeme gelen Bartın Irmağı içinde yıkılan, su akışını engelleyen ağaçların temizlenmesi konusu oldu.

Bir önceki toplantıda “Küresel ısınma ve İklim değişikliği sonucu anlık yağış miktarında yaşanan artışlar ilimizde sık sık sel ve taşkınlara yol açmaktadır. Taştan ve sel risklerinin önlenebilmesi, hasarların en az kayıpla atlatılabilmesi için bu tür afetler öncesi önleyici tedbirlerin alınması önemlidir. Sorunun en önemli unsurlardan biri olan dere ve ırmak yataklarında kesit daralmalarına yol açan ve suyun akışını engelleyen ağaçların temizlenmesi gerekmektedir.” denilerek Bartın Belediyesinin sorumluluk alanında yer alan Bartın Irmağı içinde yıkılan, su akışını engelleyen ağaçların temizlenmesine karar verilmişti.

Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, konu üzerine söz alarak alınan karar doğrultusunda belediye imkanları ile Bartın Irmağı içinde yıkılan ağaçların bir kısmı temizlendiğini ancak çalışmalar için gerekli olan vinç, sandal, tekne, bot gibi araçlar ile ekipman, teçhizat ve iş gücünün yetersiz olması nedeniyle çalışmaların tamamlanamadığını dile getirdi.

Başkan Yalçınkaya'nın Bartın Irmağında yıkılan ağaçların temizlik çalışmalarının, diğer devlet kurumlarıyla beraber koordineli bir şekilde planlanarak tamamlanabileceğini belirtmesi üzerine Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, koordinasyon için bir komisyon kurulması talimatını verdi.

Bakmadan Geçme