Bartın'da 'Uzay Terapi' uygulaması
Bartın'da İlk Değişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde uygulanan uzay terapisiyle serebral palsi ve skolyoz hastaları ile felç durumu bulunan hastaların tedavileri hızlanırken ve özgüvenleri artıyor. Bartın Özel İlk Değişim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde görevli Fizyoterapist Büşra Karadağ, uyguladıkları Uzay Terapisi ile pek çok nörolojik hastalıkların tedavisinde başarılı sonuçlar verdiğini söyledi.
Son yıllarda fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında sıkça kullanılan “Uzay Terapi”, İlk Değişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde çeşitli nörolojik rahatsızlıklarla başvuran hastalarda başarılı sonuçlar veriyor.
Kişinin tek başına, bağımsız bir şekilde ayakta durmasını ve adım atma cesaretinin oluşmasını sağlayan bu yöntem yer çekimine adeta meydan okuyor.
Deneyimli bir kadro ile İlk Değişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde uygulanan “Uzay Terapi” sayesinde birçok hasta “ilk kez adım atma” sevincini yaşıyor.
İlk Değişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde görevli Fizyoterapist Büşra Karadağ, son yıllarda popüler bir fizik tedavi yöntemi olan uzay terapi hakkında bilgi verdi.
Tedavinin en kritik noktasının dış iskelet denilen kıyafetler olduğunu söyleyen Fizyoterapist Karadağ, “Kıyafetler kişiye özel olarak giydirilerek hastalığa bağlı olarak gelişen hatalı postürün düzeltmesi hedefleniyor. Kıyafetlerin diz, ayak bileği, leğen kemiği ve gövde gibi kısımlarında çektirmeler yapılarak çocuklar ile hastaların bozulan postürü doğru şekle getirilip vücuda doğru postürün bu şekilde olduğu bilgisi verilmesi amaçlanıyor. Yer çekimine karşı vücut ağırlığını taşıyamayan kişilerde de makara sistemi ile kişileri yukarıya çekerek yer çekimi kademeli olarak azaltılır. Böylece çocuklar ile diğer bireylerin yer çekimine karşı ayakta durma pozisyonu, oturma becerisi, emekleme gibi becerileri geliştirilir. Yer çekimine karşı ayakta durabilen ancak kas kuvveti yetmediği için yürüyemeyen çocuklarda ise askı aparatı ile yer çekiminin azaltıldığı bir ortamda yürümesi amaçlanıyor. Skolyozlu hastalarda, skolyozu düzeltme amacı ile uygulanıyor” dedi.
Egzersiz yapılmalı
Uzay terapi sayesinde bireyin kendini bağımsız hissedebildiğini söyleyen Fizyoterapist Karadağ, “Uzay terapi kişinin tek başına bağımsız ayakta durabildiğini görmesini ve adım atma cesaretinin oluşmasını sağlıyor. Birey kendini tamamen bağımsız hissedebiliyor. Normalde ebeveynlerinin desteği ile adım atabilen bir çocuk, uzay terapi sayesinde kendi başına ya da küçük bir destekle adım atabiliyor. Ayrıca uzay terapi yer çekimini ortadan kaldırdığından dolayı her bir kas için kuvvetlendirme egzersizi yapılmasını sağlıyor” diye konuştu.
Uzay terapisi nedir?
Uzay Terapisi ile ilgili detaylı bilgiler veren İlk Değişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde görevli Fizyoterapist Büşra Karadağ, şunları söyledi:
“Uzay terapisi fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında son yıllarda geliştirilen ve Serebral palsi başta olmak üzere bir çok nörolojik hastalıkta kullanılan tedavi metodudur. Uzay terapisi suit therapy, adeli suit therapy ve spider therapy gibi isimlerle de bilinmektedir.
Dünyada ve ülkemizde nörolojik hastalıkların tedavisinde her yıl önemli gelişmeler kaydedilmekte birlikte önemli akademik çalışmalar yapılmaktadır. Özellikler değişik nörolojik tanı konmuş çocuklarımızın fiziksel, mental, sosyal ve psikoloji problemlerinin rehabilitasyonu önemli birçok sürecin bir arada yürütülmesi ile başarılı sonuçlar vermektedir.
Son yıllarda ülkemizde de uzay terapi (Uzay terapisi, 3 C Yöntemi, TheraSuit, Penguen Terapi vb..) tekniği artık Özel eğitim merkezlerinin fizyoterapi ünitelerinin rehabilitasyon yardımcı materyalleri arasında yeri almış bulunmaktadır. Engelli ailelerimize bir mucize gibi sunulan yöntem önemli bir tedavi enstürmanı olmakla birlikte unutulmaması gereken; rehabilitasyonun başta fizyoterapist olmak üzere bir ekip işi olduğu ve birçok rehabilitasyon enstrümanının bir araya gelmesi ile doğru sonuçlar alınacağıdır. Engelli çocuğa sahip ailelerimizin çocuklarının tedavileri için yaptıkları haklı arayışlar dikkatle algılanmalı ve büyük hayal kırıkları yaratacak önermelerden kaçınılmalıdır. Bu bağlamda uzay terapisi yöntemi de başarılı ve uzman fizyoterapistlerin rehabilitasyon sürecine dahil etmek istemeleri halinde yardımcı bir rehabilitasyon ekipmanı olduğu unutulmamalıdır.
“Uzay Terapi ile çok güzel sonuçlar alıyoruz”
Uzay Terapi, kozmonotların giydiği 'Penguin Suit' adı verilen özel kıyafet olan bir diğer deyişle uzay teknolojisinden ilham alınarak geliştirilen bir pediatrik fizik tedavi yöntemidir. İlk prototipi 1992 yılında geliştirilmiştir. Amerika'da, Avrupa'da ve Ülkemizde uzay terapisini başarılı bir şekilde kullanan birçok rehabilitasyon merkezi bulunmaktadır. Bartın'da da İlk Değişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak biz Uzay Terapi ile çok güzel sonuçlar alıyoruz. Engelli birçok çocuğumuz günlük yaşam aktivitelerinde düzenli olarak kullanmaktadır.
Uzay terapisi suit isimli kıyafetin yanı sıra Evrensel Terapi Ünitesi'ni de içerir. Kafes şeklindeki terapi ünitesine alınan hastalar özel elastik bantlarla bağlanır ve bağlanan bantlara gerekli olan gerilim verilir. Oluşan gerilim kuvveti sayesinde yer çekimi elemine edilir, hastanın normalde yapamadığı bir çok hareketi yer çekimi olmadan yapması sağlanır.
Tasarlanan bu kafes ve ekipmanların temel amaçları hastayı istenilen pozisyona alabilmek, gereken destekleri gerektiği kadar vererek hastayı mümkün olduğu kadar fonksiyonel kılmaktır. Bunun için kafesimizin içinde bir makara sistemi kurulmuştur. Bu makara ile hastayı ayağa kaldırıp gerekli destek sağlanarak yürütülmesi, ihtiyaç duyulan kasların kuvvetlendirilmesinde ağırlıklar eklenerek kullanılması hedeflenmektedir.
Bant ve makara sistemi sayesinde fizyoterapist istenilen bir kas grubunu izole ederek hedef tuttuğu bu kas üzerinde istenilen egzersizleri çalışabilir. Bu tip egzersizler fonksiyonel kazanımlara akseder, hareketlerin bağımsız, dengeli ve koordinasyonun hızlı bir şekilde artışını sağlar.
Birçok alanda uygulanıyor
Emekleme, oturma, diz üstü durma, ayakta durma, yürüme, tırmanma, sıçrama gibi fonksiyonel becerilerin gelişimini ve ilerlemesini sağlıyor. Dinamik egzersiz kafesi faydalı geniş kullanım amaçlı ve kullanımı kolay bir cihazdır. Hastanın herhangi bir hareket veya fonksiyonel beceriyi bağımsız olarak yapmasına izin verir bu koşullarda yapılan egzersizler hastada güven hissi sağlar. Dinamik egzersiz kafesi de kullanılan ağırlıklar yardımıyla fizyoterapistlerin ölçülebilir bilgileri kaydetmesi ve kazanılan fonksiyonelliğin kanıtlanması objektif hale getirilmiştir.
Uzay Terapisi, pediatrik hastalar, serebro-vasküler olay (svo), post-travmatik durumlar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, serebral palsi (cp), spina bifida, gelişimsel gerilik, down sendromu, spor yaralanmaları, romatoid artrit, ortopedik hastalıklar, vestibular hastalıklar, duyusal rahatsızlıklar, kas tranplantasyonu olmak üzere birçok alanda uygulanıyor.
Uzay Terapisi merkezi sinir sistemini yeniden düzenler, harici denge sağlar, vücut postürünü düzeltir, yürüyüş modelini normalize eder, dengeyi geliştirir, koordinasyonu geliştirir, vücudun ve uzayın farkında olmayı geliştirir, zayıf kasları destekler, güçlü kasların daha da kuvvetlenmesi için direnç uygular, baş kontrolü gövde desteği sayesinde ses üretimini ve akıcı konuşmayı geliştirir, kalça eklemine dikey düzlemde yükleme sayesinde kalça düzgünlüğünün gelişimine yardımcı eder, kaba ve ince motor becerilerin gelişimine yardımcı olur, güven duygusunu geliştirir, tedavi süresini kısaltır, çocuğun tedaviye maksimum katılımını sağlar.”
Kişinin tek başına bağımsız ayakta durmasını ve adım atma cesaretinin oluşmasını sağlayan Uzay Terapi, yer çekimine adeta meydan okuyor. Normalde ebeveynlerinin desteği ile adım atabilen bir çocuk, bu yöntem sayesinde kendi başına ya da küçük bir destekle adım atabiliyor.