Bartın'da her 5 kişiden 1'i 60 yaş üzeri

YAŞLILARA ŞİDDETTE DİKKAT ÇEKTİLER

Nurdan Eroğlu

Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Gerontologlar Derneği İl Temsilciğince 15 Haziran Yaşlılara Şiddet, İhmal ve Suistimal Farkındalık Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Bartın'ın yaşlı nüfus olarak Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir orana sahip olduğu belirtilen etkinlikte Türkiye'de şuanda 200 bin civarında yaşlı şiddet, suistimal ve ihmal gibi bir durumla karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.


15 Haziran Yaşlılara Şiddet, İhmal ve Suistimal Farkındalık Günü dolayısıyla Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Gerontologlar Derneği İl Temsilciğince bir etkinlik düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe İl Sağlık Müdürü ve Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Dursun Koç, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Hürol Aksu, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Ebru Baycık Gürbüzerol, Psikolog Çağlar Kuzu ve Sefa Ketenci, Sosyal Hizmet Uzmanı Durmuş Top, Gerontologlar Derneği İl Temsilcisi Ercan Tunç katıldı. Sağlıklı Yaşam Aracı önünde kurulan stantta vatandaşlara yaşlılara şiddet konusunda önemli bilgiler verilirken hazırlanan broşürler dağıtıldı.
KOÇ: "YAŞLILARIMIZI DAHA SAĞLIKLI OLARAK TOPLUMUN İÇİNDE TUTABİLMEMİZ LAZIM"
Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, sağlıklı yaşlılık sürecine dikkat çekerek "Bugün Yaşlılara Şiddet, İhmal ve Suistimal Farkındalık Günü. Bu nedenle de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzle birlikte böyle bir etkinlik yaptık. Burada özellikle çekirdek aile oluşmasından gelen artık yaşlıların olmadığı aileler var. Dileriz yaşlılarımıza daha önem verdiğimiz ailenin artık bir daha temel parçası olan bir süreç işletebiliriz ama bunu da bir az farkındalık anlamında daha çalışmamız lazım. Çünkü birçok konu çalışıldıkça toplum bir yöne gelebiliyor. O nedenle yaşlılarımız bizim geleceğimiz aslında biz de yaşlı olacağız. Burada önemli olan yaşlılığı sağlıklı bir şekilde geçirebilmek ve dengeli beslenme, hareketli yaşam lazım. Bugün Avrupa ülkelerine baktığımız zaman yaşlıları daha dinamik ve sağlıklı görürken bizde bastonla ya da zorlanarak ve birçok kronik hastalıkla mücadele eden yaşlılarımız var. Toplumsal anlamda değer verdiğimiz kadar sağlık alanında da ayrıca yaşlıyı daha sağlıklı bir birey halinde toplumun içinde tutabilmemiz lazım. Bununla ilgili de
kronik hastalıklarla ilgili özellikle Sağlık Bakanlığımız yeni dönemde Aile Hekimliğinin nüfusunu da indirecek ciddi çalışmaları var. Dileriz bizim geleceğimizde bu farkındalık çalışmaları yetişirse hep beraber daha sağlıklı bir yaşlılık dönemi geçiririz diye temenni
ediyorum" dedi.
AKSU: "AMACIMIZ
FARKINDALIK OLUŞTURMAK"
Bartın Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm.
Dr. Hürol Aksu da "Bartın geneline baktığımız zaman yaşlı bir topluma sahip. Bu nedenle her açıdan ki sağlık alanı da bunlardan biri yaşlılarımız ön plana çıkmaya başladı. Onların sıkıntılarının giderilmesi için çalışmalar yapılması gerekiyor. Yaşadıkları sıkıntılar arasında şiddet, suiistimal, psikolojik şiddette yer alıyor. Bizde bu sorunlara karşı farkındalık oluşturmak için bir etkinlik düzenledik. Yaşlılarımızın yaşadıkları sağlık sorunlarına değinecek olursak bunların başında kronik hastalıklar geliyor. Yaşa bağlı olarak kronik hastalıklar daha çok ortaya çıkıyor. Bu konuda da bir takım çalışmalar gerçekleştireceğiz. Ama bugün onların yaşadıkları fiziksel ve psikolojik şiddete dikkat çekmek istedik" şeklinde konuştu.
TUNÇ: "ŞİDDET KONUSU MAHREM BİR KONU OLARAK GÖRÜLÜYOR"
Gerontologlar Derneği Temsilcisi Ercan Tunç da yaşlılara şiddet konusun ülkemizde ne yazık ki konuşulamadığını kaydederek "Bundan sonraki süreçte aslında biz bu etkinliklerin arttırılması yönünde çalışmaları başlatmış durumdayız. Yaşlılıkta şiddet konusunun konuşulmasına Türk toplumu aslında hazır değil ve yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor. Bu kapsamda Türkiye'deki en ciddi araştırma Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Kurucusu Prof. Dr. İsmail Tufan tarafından yapılmıştır. Ama bundan sonraki süreçte daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır. Yaşlılıkta şiddet konusu mahrem bir konu olarak görülü- yor. Yaşlı da bunu aile içi sorun olarak gördüğü için dışa vuramadığı için bu konular konuşulamamaktadır. Ancak gelecekte bu konunun konuşulması gerekir, aslında suistimal ve ihmalin da bir şiddet türü olduğunu biliyoruz" ifadelerinde bulundu.
"BARTIN'DA HER 5 KİŞİDEN
1'İ 60 YAŞ ÜZERİ"
Bartın'ın yaşlılık oranı en yüksek iller arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Tunç, Türkiye'de 200 bin yaşlının şiddet, suistimal ve ihmali bir durumla karşılaştığının da altını çizdi. Yaşlılara şiddet konusunda daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç olduğunu da kaydeden Tunç, şunları söyledi: "Bugün burada yaptığımız etkinlik bizlerin Türkiye'de yaygınlaştırılmasını konuştuğumuz bir konu ve ülkemiz hızla yaşlanıyor. Bartın da yaşlanan illerimiz arasında ön sıralarda yer almaktadır. Bartın'da yaşayan her 5 kişiden 1'i 60 yaş ve üzeridir. 65 yaş üstü yaşlı nüfusumuzun oranı da yüzde 14 civarındadır ve Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir orana sahiptir. Bartın için özel bir durum daha söz konusu çünkü Bartın'da kırsal bölge oranı oldukça yüksek ve 4 kişiden 3'ü kırsal bölgede yaşıyor. Bu da bizim için önemli bir problem çünkü yaşlıya hizmetlerin ulaştırılabilirliği, sürdürülebilirliği konusunda büyük bir engeldir. Şiddetin, suiistimalin ve ihmalin yaşandığı bu gibi yerlere ulaşılabilmesi de bazen mümkün olmuyor. Biz bu tür aksaklıkları en aza indirebilmek için bugün toplumumuzla bir araya geldik. Onları öncelikle birey olarak anlamak istiyoruz. Biz Gerontologlar Derneği, Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile ortak olarak ilk etkinliğimizi de burada gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu tür etkinliklerin sürdürülebilirliğinin daha da yaygınlaştırılmasını ve bu konunun dile getirilmesini istiyoruz. Çünkü kesinlikler üstünde durulması gereken bir konu. Bu konuda araştırmalara da ihtiyaç var. Araştırılması zor bir konu ama bizim bunun için öncülük yapmamız gerekiyor. Umarım bu konu gelecekte daha detaylı bir şekilde gündemde tutulur ve konuşulur. Çünkü Türkiye'de şuanda 200 bin civarında yaşlının şiddet, suistimal ve ihmali bir durumla karşılaştığını biliyoruz. Şiddet durumu aslında önüne geçilmesi zor ama önüne geçilebilecek kadar da aslında kolay bir konu. Sadece aileyi bilinçlendirmek, bilgilendirmek gerekiyor. Biz bu konuda sosyal politikaların geliştirilmesi ve yasal düzenlemelerin de yapılması gerektiğini düşünüyoruz."

Bakmadan Geçme