Bartın Çimento'dan atık ısıdan enerji üretecek tesis

Bartın Çimento San. ve Tic. A.Ş. Bartın Şubesi Çimento Fabrikası Atık Isıdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi kurmayı planlıyor. Planlanan tesisle  fabrika üretim hattının ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin bir kısmı karşılamayı hedefliyor.

Nurdan Eroğlu

Bartın Çimento San. ve Tic.A.Ş. tarafından yapılması planlanan Atık Isıdan 6,23 MWh (31,13 MWt) Elektrik Enerjisi Üretimi Tesisi (WHR TESİSİ) projesi ile ilgili olarak Bartın Valiliğine sunulan dosya Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. maddesi doğrultusunda incelenerek uygun bulundu ve projeye ilişkin ÇED Süreci başlatıldı. Atık Isıdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi ile fabrika üretim hattının ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin bir kısmının karşılanması planlanırken çevre dostu bir yaklaşımla sera gazı emisyonlarında azaltım sağlanması planlanıyor. Proje dosyasında tesisle ilgili bilgilere yer verilirken kurulacak tesisin tamamen sistemden ayrılan sıcak atık gazların enerjisinin geri kazanımı üzerine projelendirildiği kaydedildi.

Buhar Kazanlarında buhar üretiliyor

Atık Isıdan Elektrik Enerjisi Üretimi (WHR) sisteminde, ‘'Klasik Buhar'' teknolojisi ile ısıl değeri yüksek olan atık gazın enerjisinden faydalanmak için “Buhar Kazanlarında” buhar üretiliyor. Daha sonra bu buhar, türbine gönderilerek jeneratör yardımı ile elektrik enerjisi elde ediliyor. Atık Isıdan Elektrik Enerjisi Üretimi Tesisi (WHR Tesisi) 1/25.000 ölçekli E28 c1 paftasında, Çimento Fabrikası'nın kurulu olduğu alan içerisinde 2 no.lu ada, 74 no.lu parselde toplam 13.688,5 m2 (1,37 hektar) alan içerisinde kurulacak. Tesisin üretim üniteleri bu alan içerisinde 1.400 m2 'lik kapalı alan içerisine yerleştirilecek. Tesis için ayrılan alanın geriye kalan kısmında yardımcı üniteler bulunacak.

3 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor

Atık Isıdan Elektrik Enerjisi Üretimi Tesisi (WHR Tesisi)'nde yılda 365 gün üç vardiya (24 saat) şeklinde üretim faaliyetlerinde bulunulacak. Kurulması planlanan WHR Tesisi elektrik üretim kapasitesi maksimum 6,23 MWh olacak. Söz konusu tesisin maksimum ısıl gücü ise 31,13 MWt olacak. Tesisin inşaat-kurulum çalışmalarının, gerekli izinlerin tamamlanmasının ardından yaklaşık 3 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. İnşaat ve kurulum-montaj çalışmalarında 15 personelin görev alması ve bu personelin 8'inin hafriyat çalışmalarında çalışması planlanıyor. Proje alanı içerisinde tesis ünitelerinin bulunacağı alanda 2.000 m3 hafriyat yapılacağı öngörülüyor.

Toplam 12 personel çalıştırılması düşünülüyor

Atık Isıdan Elektrik Enerjisi Üretimi Tesisi (WHR Tesisi)'nde yılda 365 gün üç vardiya (24 saat) şeklinde üretim faaliyetlerinde bulunulacak. Tesisin işletme aşamasında 1 idari müdür, 2 işçi ve her bir vardiya için 1 labotatuvar analiz görevlisi, 1 operatör ve 1 numune alma işçisi olmak üzere toplam 12 personel çalıştırılması planlanıyor. Atık Isıdan Elektrik Enerjisi Üretimi Tesisi (WHR Tesisi), çimento fabrikası alanına kurulacağından, tesisin kurulumu ve işletilmesi aşamasında flora faunaya herhangi bir etki beklenmiyor. Öte yandan proje dosyasında tesiste yapılacak çalışmalar sırasında ve sonrasında proje alanı yakınından geçen akar dere ve kuru dere yatağına müdahale edilmeyeceği, herhangi bir atık bırakılmayacağı ve atık su deşarjı olmayacağı belirtildi. Bartın Çimento San. ve Tic. A.Ş. Bartın Şubesi Çimento Fabrikasında kurulması planlanan Atık Isıdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi ile fabrika üretim hattının ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin bir kısmı karşılanmış olacak. Bununla birlikte çevre dostu bir yaklaşımla sera gazı emisyonlarında azaltım sağlanmış olacak. Ayrıca dışarıdan kullanılan enerji miktarlarında düşüş olacağından tesisin enerji giderlerinde de düşüş olacağı öngörülüyor.

Bartın Çimento Tarihçesi

Bartın Çimento Fabrikası Türkiye Çimento ve Toprak Sanayii T.A.Ş. Genel Müdürlüğü'ne bağlı bir KİT olarak Türkiye ekonomisine katkıda bulunmuş, 1993 tarihinden sonra özelleştirilmiştir.

28 Aralık 2005 yılında Sanko Holding bünyesine katılmıştır. Sanko Bartın Çimento Sanayii ve Ticaret A.Ş adı altında faaliyetini sürdürmektedir.

Bartın Çimento San. ve Tic.A.Ş. 2010 yılı itibari ile mevcut sistem üzerinde teknolojik iyileştirme ve geliştirme yaparak üretim kapasitesini arttırmıştır. Buna göre yıllık 250.000 ton klinker üretimi ile 350.000 ton çimento kapasitesiyle çalışan kuruluş, 2012 yılı itibariyle tamamlanan yatırım ile birlikte mevcut kapasiteyi yıllık 1,2 milyon ton klinker ve 1,5 milyon ton Çimento üretim kapasitesine ulaşmıştır.

Tamamlanan yatırım ile birlikte çevreye ekonomik canlılık kazandıran, ek istihdam yaratan, rekabet gücünü arttıran, üretim maliyetinin düşürülmesine paralel hem ilimiz hem de ülkemize katma değer sağlayan modern bir tesise sahip olmuştur.

Bartın Çimento fabrikasına karayolu ile ulaşımın yanı sıra, 10 km mesafedeki limandan deniz yolu ile de ulaşmak mümkündür. Böylelikle bulunduğu konum itibariyle ülke ekonomisine katkıda bulunmanın ötesinde ihracat ve ithalatta da önemli rol oynamaktadır.

Bakmadan Geçme