Bartın Bölge Bölge Araştırılacak
Yaşlanıyoruz!
Nurdan Eroğlu
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin Bartın'da ki yerel basın mensuplarıyla bir araya gelerek kurumun çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Şahin, Bartın'da 20 kişilik bir personelle boşanmalardan engelli vatandaşların tespitine kadar bölge bölge AR-GE çalışması yapılacağını söyledi. Bartın nüfusunun yüzde 60'ının yaşlı vatandaşlardan oluştuğunu ifade eden Şahin, engelli sayısının 19 bine yakın olduğunu kaydetti.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin Bartın'da ki yerel basın mensuplarıyla bir araya gelerek kurumun çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. 75'inci Yıl Huzurevinde düzenlenen yemeğe Müdür Şahin'in yanı sıra İl Müdür Yardımcıları Ece Aktaş, Tarık Özdemir, 75'inci Yıl Huzurevi Müdürü Merihan Basançelebi, Bartın Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Esat Kocael de katıldı. sahada basın mensuplarıyla birlikte çalıştıklarını ifade eden Şahin, “Bugün bizim buradaki amacımız toplumun değerlerini, toplumun nabzını tutan basın mensuplarımızla bir araya gelmekti. Aile ve sosyal politikaların olmazsa olmazı basınımızdır. Biz sahada hep beraber çalışıyoruz. Göreve başlayalı üç ay oldu ancak sizlerle sadece toplantılarda görüşebiliyorduk. Bugün bir araya gelerek Bartın'ımıza ne yapabiliriz? Bunun mütalaasını yapalım. Ortak değerleri paylaşalım istedik” dedi.
“BU YIL HAMLE YILIMIZ OLACAK”
2017 yılının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın hamle yılı olacağını kaydeden Şahin, “Aile ve Sosyal politikalar olarak Bartın'da hizmet veriyoruz. Üç kuruluşumuz mevcut ama biz bu kuruluş sayısını çoğaltmak ve Bartın'a her alanda hizmet vermek istiyoruz. Bununla ilgili bazı çalışmalarımız oldu bunlardan bir kısmı basına yansıdı bir kısmı ise yansımadı. Bu sene yani 2017 yılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak bizim hamle yılımız olacak. Yapacağımız ve açacağımız tesislerle birlikte çocuk, engelli ve yaşlı hizmet sayımız ile kalitesini yükseltmek istiyoruz. Bunun için 150-200 kişilik bir barınma ortamı hazırlayacağız. 150-200 kişiye de iş imkanı sağlamış olacağız. Sokakta ne bir engellimiz ne de bir yaşlımız kalmayacak. Amacımız sizin üzülerek çektiğiniz fotoğraf karelerini ortadan kaldırmak. Ben Sayın Valimize bizlere verdiği desteklerden dolayı da teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“24 SAATİ CEVAP VEREBİLİRİZ”
Basın mensuplarının kendilerine günün 24 saati ulaşabileceğinin de altını çizen Şahin “Yaşlı, kadın, engelli ve kurumumuzla ilgili haberleri yaparken bizleri günün 24 saati arama hakkınız var. Bizimle mutlaka iletişime geçip istişare edebilirsiniz. Sizlere günün 24 saati cevap verebiliriz. Konu bizi ilgilendiriyorsa mutlaka cevap veririz. Sizlere tüm hizmetlerinizden dolayı tekrardan teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.
ÖZDEMİR: “BARTIN'DA YENİ KURULUŞLAR AÇACAĞIZ”
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Tarık Özdemir'de konuşmasında dünyada her geçen gün yaşlılık ve özürlülük oranının artış gösterdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Durum böyle olunca bunlarla ilgili koruyucu, önleyici ve kurumlar bazında belirli tedbirler almak gerekiyor. Bizde İl Müdürlüğümüz olarak Sayın İl Müdürümüzün de girişimleriyle Bartın'da yeni kuruluşlar açacağız. Öncelikli olarak yaşlılara yönelik hizmetlere değinmek istiyorum. Bartın'da yaşlılara yönelik 29 kişi kapasiteli 75'inci Yıl Huzurevi bulunmakta. Burada yaşlılarımıza huzurlu bir yaşam sağlayabilmek için inlemeceler yaparak yaşlılarımızın buraya kabulleri yapılıyor. Görevli meslek elemanları tarafından çalışmalar yaşlılarımızın kendilerini ev ortamlarında hissetmeleri üzerine yapılıyor. Şu an için 29 yaşlımız kalmakta ayrıca 13 yaşlımızda sırada bulunmaktadır” dedi.
49 ENGELLİ BAKIM ALTINDA
Engellilere yönelik olarak Özel Bartın Bakım Merkezi açılmıştır. 57 kişi kapasiteli bakım merkezimiz 19 yaş üzeri kadın ve erkek zihinsel engellilere hizmet vermek üzere hizmete girmiştir. Şu an için 49 engelli bakım altındadır. Sosyo-Ekonomik destekle ilgili de geliri ile kendisine ve ailesine bakmakla yükümlü olan kişilerin gelir durumu yeterli düzeyde olmadığı zaman yapılan müracaatlar neticesinde il dürülüğümüzdeki meslek elemanlarımız gerekli değerlendirmeleri yapıp durumu uygun olan ailelere en fazla iki çocuğa olmak üzere nakdi yardım yapılmakta. Bu nakdi yardım çocukların eğitim durumlarına göre değişmektedir” ifadelerinde bulundu.
AKTAŞ: “CİDDİ ANLAMDA YATIRIM YAPILIYOR”
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Ece Aktaş'da konuşmasında Bakanlık tarafından koruyucu ve önleyici hizmetlere ciddi yatırımlar yapıldığının altını çizerek, “Bakanlığımız 2011 yılında kurulduktan sonra bizim vizyon ve misyonumuzda değişimler yaşandı. Bakanlığımız koruyucu ve önleyici hizmetlere çok ciddi anlamda yatırım yapar bir hale geldi. Bu koruyucu ve önemli hizmetlerin önemine göre çeşitli stratejiler geliştirmeye başladı. Çoğunlukla eğitimler, projeler, seminerler ve olaylar ortaya çıkmadan neler yapılıyor kısmına odaklanıldı. Bizde bu konuda çeşitli faaliyetler düzenlemeye başladık. Meslek elemanı arkadaşlarımız bakanlığımızca eğitimlere tabi tutuldular ve eğitimlerinin ardından halkı bilgilendirmeye yönelik projeler için adımlar atılmaya başlanmış oldu. Sizde takdir edersiniz ki işin magazin boyutu bizde. Kadın, çocuk ve benzeri gibi tüm 3'üncü sayfa haberleri bizde. Basına çok kıymet veriyoruz. Yanımızda olmanız ve sizden gelen şeyler herhangi bir bilgiye ulaşmamız açısından çok kıymetli” dedi.
“EĞİTİMLER VERİYORUZ”
Müdürlük tarafından verilen koruyucu ve önleyici hizmetlere de değinen Aktaş, “Aile eğitim programlarımız var. İçeriğinde aile içi iletişim, anne baba tutumu, finansal okul yazarlık, madde bağımlılığından korunma, bilinçli internet kullanımı, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kanunların tanıtımları, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konuların üzerine yoğunlaşıyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadelede jandarma ve polis kanadı da var. Şiddet mağdurlarına yaklaşımla ilgili jandarma ve emniyet personeline yönelik eğitimler veriyoruz. Evlilik öncesi eğitim programları düzenliyoruz. Altı kurumun katılımıyla birlikte değerler katılımı projesi yaptık. Bu projede tüm kurumlar kendilerini halka tanıttılar. Seksen okul ve dört kuran kursunda verdiğimiz eğitimlerle 3 bin 47 katılımcıya ulaştık. Milli Eğitim Müdürlüğü'nden destek alarak çocuk ihmali ve istismarına yönelikte eğitimler düzenliyoruz” açıklamasında bulundu.
HUZURLU YAŞAM İÇİN SPOR
Yemeğin gerçekleştirildiği 75'inci Yıl Huzurevinde şuanda 29 yaşlı vatandaş kalıyor. Ev ortamının ön planda tutulduğu huzurevinde aynı zamanda yaşlıların sportif faaliyetlerine de özen gösteriliyor. Huzurevinin bahçesinde spor aletleri dahi bulunurken aynı zamanda bocce yarışmaları da yapılıyor. Hatta bu konuda huzurevinde kalan yaşlıların bazıları lisanslı oyuncu olarak hem bölgesel hem de Türkiye genelinde turnuvalara dahi katılıyor.