Bankoğlu'ndan 1. İnönü Zaferiyle ilgili açıklama
CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, en şiddetli çarpışmaların 9-10 Ocak 1921 tarihlerinde yaşandığı 1. İnönü zaferi'ne ilişkin açıklamalarda bulunarak bu savaşın yıl dönümünde, düzenli ordumuzun kazandığı ilk zafer olmasına dikkat çekti.
CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 6 Ocak 1921 tarihinde başlayan ve en şiddetli çatışmaların 9-10 Ocak tarihlerinde yaşandığı, nihayetinde düzenli ordumuzun kazandığı "ilk zafer" olmasıyla bilinen 1. İnönü Savaşı'nın 99. yıl dönümünde açıklamalarda bulundu. Bankoğlu, "Kurtuluş Savaşımızın Batı Cephesi Komutanı ve bir askeri deha olan İsmet İnönü, daha önce de farklı vesilelerle ifade ettiğim üzere, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ve ardından gelişim aşamasında çok büyük roller almış büyük bir devlet adamı, aynı zamanda Milli Kahramanlarımızdandır. Türk Ordumuz, o dönem Albay rütbesinde bulunan İsmet Bey'in irade ve komutasında, Batı Cephesi'nde Yunan ordusuyla karşı karşıya gelmişti. 6 Ocak 1921 tarihinde, ilk olarak Yunan birliklerinin ilerlemesiyle başlayan ve kazandığımız zaferin ardından "Birinci İnönü Savaşı" olarak bildiğimiz savaş, en şiddetli ve zorlu çarpışmalara 9-10 Ocak tarihlerinde sahne oldu” dedi.
“Düzenli ordu sayesinde kazanılan ilk zafer”
Bankoğlu, Kurtuluş Savaşının dönüm noktalarından biri olarak nitelendirilebilecek Birinci İnönü Savaşı'nın, 11 Ocak tarihinde, düşman ordularının tam anlamıyla bozguna uğratılmasıyla zafere dönüştüğünü hatırlatarak "O dönem, düzenli orduya yeni yeni geçiliyordu ve kazanılan bu şanlı zafer, bu yönden de düzenli ordu sayesinde kazanılan ilk zafer olma özelliğini taşıyor. Bahse konu zafer sonrasında Yunan Ordusu, taarruzlarını devam ettiremeyerek Bursa'ya çekilmek zorunda kaldı. Nitekim Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk de 1. İnönü Zaferi'nin ehemmiyetine şu sözlerle değinmiştir: "Yeni Türkiye devletinin küçük ancak milli ülkülü genç ordusu, en dar bir hesapla üç kat düşmanı İnönü Meydan Savaşı'nda yendi. Savaş sanatının en ince gereklerini yerinde uyguladı. İç sınırların kullanılmasında savaş tarihine parlak bir örnek yazdı." şeklinde konuştu.
“Canla başla çalışıyoruz”
1. İnönü Savaşı'nda kazanılan zaferinin akabinde gelen 2. İnönü Savaşı ve Sakarya Meydan Muharebesi'ndeki kazanılan başarılarla birlikte Kurtuluş Savaşı'nın da nihayetinde zaferle sonuçlandığına işaret eden Bankoğlu, o dönem Batı Cephesi Komutanı olan İsmet Paşa'nın idaresinde elde edilen bu büyük başarının, aynı zamanda yeni kurulmuş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de saygınlığını artırdığının altını çizdi. Bankoğlu, "Bartın'ı temsilen üyesi olmaktan onur ve gurur duyduğum Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin o dönem yeni kurulduğunda saygınlığını artıran bu zaferden sonra günümüzde ise Meclis'in kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlamaya gelmiş durumdayız. O dönemde, özellikle 1921 Anayasası'nın da kabul edilmesiyle birlikte uluslararası alanda tanınmaya başlanan TBMM'nin, yasama organı olarak konumunu ve gücünü, bugün de, tüm müdahalelere rağmen korumak ve geliştirmek için Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak canla başla çalışıyoruz. Meclis'in, iktidarın yarattığı suni sorunlar yerine halkın, milletin gerçek meselelerinin görüşülüp tartışıldığı kanun koyucu kimliğini yükseltmek ve yüceltmek, en önemli gayelerimizdendir” ifadelerinde bulundu.