Bankoğlu 'Su baskını göz göre göre geldi'
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın'da yoğun yağış nedeniyle yaşanan su baskını, yaka seli ve taşkınlara ilişkin olarak Çakraz, Avara ve Amasra'da yaptığı incelemelerin ardından açıklamalarda bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın'da yoğun yağış nedeniyle yaşanan su baskını, yaka seli ve taşkınlara ilişkin olarak Çakraz, Avara ve Amasra'da yaptığı incelemelerin ardından açıklamalarda bulundu. Genel Başkan Yardımcısı Bankoğlu “Hafta sonu şiddetli yağışa bağlı olarak yaşanan selden dolayı tüm hemşehrilerime tekrar geçmiş olsun diliyor, kurtarma ve tahliye için canla başla çalışan tüm ekiplere teşekkür ediyorum. Sel afetinin bölgemizin ve Bartın'ın kaderine dönüşmesine acilen dur demek gerekmektedir. Yaşananlar ilk değil ancak her defasında son olması için yapılması gerekenler konusunda yetkilileri uyarıyoruz. Bu sel ve taşkınların olmaması için yapılacak olan yatırım, selin verdiği zarar ve tahribattan daha hesaplı olur. Çok şükür ki Bartın'daki bu felakette can kaybımız yok ancak yarattığı büyük maddi hasarı şimdiden söylemek mümkün değil. Halkımızın bu mağduriyeti düzenli olarak yaşamaması için gereken ıslah, güçlendirilmiş köprü ve doğru noktalara verimli kanallar yapılmış olsa idi son yıllardaki yağışların ardından bu kadar büyük kayıplar olmazdı” dedi.
“Su baskını göz göre göre geldi”
CHP'li vekil Bartın Merkez'den Amasra'ya kadar tüm şehirde etkili olan yağışın sel felaketine dönüşmesinin ardından yurttaşlardan bilgi aldı. Bartınlıların büyük maddi hasar gördüğünü, her yağış sonrası şehrin bambaşka bir çehreye döndüğünü belirten Bankoğlu “Su baskını göz göre göre geliyorum dedi. Yoğun yağış sonrası Bartın Çakraz'da yaka seli, taşkın ve su baskınları nedeniyle mağdur olan esnafımızla görüştüm. Çakraz'da su baskını ne yazık ki uyarılarımız dikkate alınmadığı için gerçekleşti. Köprübaşı Mahallesinde yeni yol yapılırken menfez değişmediği için mahalleler yol seviyesinin altında kalıyor ve sular yerleşim yerlerine akıyor. Defalarca uyardık, tekrar uyarıyoruz: Köprübaşı Mahallesinde menfez yetersiz ve değişmesi yenilenmesi gerekiyor. Yetkililerin artık gereğini yapma zamanı gelmiş geçmiştir. Ayrıca Avara girişindeki köprünün yetersizliğinden dolayı gelen sel suyu merkezdeki dükkanların büyük hasar görmesine neden oldu. Buradaki köprünün genişletilmesi ve yeniden yapılmasının bütçe engeline takıldığına, bütçe yetersizliği olduğuna ilişkin iddialar var. Bütçesini, hesabını kitabını yapamayan bir yönetimin ödettiği bedeldir bu.
“Bartınlılar haklı taleplerinin duyulmasını istiyor”
Köprübaşı Mahallesi ciddi risklerle karşı karşıya. Yolu yapılırken yükseltme yapılmasından dolayı mahalleler, yol seviyesinin altında kalmış vaziyette. Menfezin de yetersiz olmasından dolayı derelerden ve yaka sellerinden gelen suyu menfez çekmiyor ve su doğal olarak geri geliyor. 2016'da daha büyük bir afet yaşayan köy sakinleri, 2016 öncesi başlanan yol çalışmasından önce böyle bir olaya maruz kalmadıklarını, bu afetin tamamen yol yapımında yükseltilen yol sebebiyle ve menfezin yetersiz kalmasından dolayı olduğunu belirtiyorlar. Hemşehrilerimiz yaşadıkları bölgenin risklerini çok iyi biliyor ve haklı taleplerinin duyulmasını istiyorlar. Vatandaşlar daha ne yapsın? Kendi imkanlarıyla su baskınlarına karşı önlem almaya çalışıyor, yetkililer ise her yağıştan sonra etki analizi yapıyor. Artık önlem alınması şart olmuştur. Tekrar herkese geçmiş olsun diliyorum” sözleriyle açıklamasını bitirdi.
“Gerekli dersler neden alınmıyor? Sorun belli, çözüm belli”
Amasra'da da incelemelerde bulunan Bankoğlu dere ıslah projesini hatırlatarak “Amasra'da Horhor Deresi'nin taşması nedeniyle yaşanan su baskınlarının üzerinden daha bir ay geçmedi. Gerek biz, gerek Belediye Başkanımız Recai Çakır her yağış sonrası uyarımızı yaptık, son yağışta da yine uyarmıştık. Amasra cadde ve sokaklarının yağış sonrası sular altında kalmasının en önemli nedeni dere ıslahının tamamlanmamış olması. Horhor deresi başta olmak üzere tüm derelerin ıslah çalışmasının iklim değişikliği ve yağış rejimi dikkate alınarak ve taşkın alanları doğru belirlenerek tamamlanması gerekiyor. Bu adımların atılması için neden bekleniyor? Kozcağız'ın da durumu ortada. Gerekli dersler neden alınmıyor? Sorun belli, çözüm belli. Her yağış sonrası aynı uyarıları yapmak istemiyoruz. Artık kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesi ve hemşehrilerimizin endişelerinin giderilmesi gerekiyor” diye belirtti.