Bankoğlu'ndan Bakanlığa Kurucaşile seslenişi
CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Aysu Bankoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na seslenerek Kurucaşile'deki ahşap tekne yapımı hakkında konuştu. Bankoğlu, 'Bakanlık olarak bu mesleği kaderine terk etmeyin. Kurucaşile'de yapılan işleri dünyanın dört bir köşesinde tanıtabilmeliyiz' dedi.
CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleştirdiği konuşmasında, Kurucaşile'yi ve bu ilçede yıllardan beri yapılan ahşap tekneleri gündeme getirdi. Bankoğlu, ahşap tekne yapımının geçmişten beri Kurucaşile ilçesinde önemli bir zanaat olduğunun altını çizerek "Önemli bir geçim kaynağı da olan ahşap tekne yapım işi, atalardan torunlarına geçen bir aile mesleği esasında. Ancak günümüzde geldiği noktayı değerlendirdiğimizde, temel sıkıntıların pek çoğunun aşılamadığını görüyoruz. Halen tekneler üretiliyor olsa da kapasite anlamında, geçmişe kıyasla oldukça yetersiz düzeyde. Tekne yapım işlerini yaşatıp verimliliğini artırarak ekonomiye katkı sağlayabilecek yeni kapılar açmak gayesi, yürümemiz gerek yola ışık tutmalıdır. Şu gerçeği hiçbir surette unutmamak gerekiyor: Zamanında, Osmanlı Devleti'nin kadırga gemilerini yapmış olanlar da Kurucaşilelilerdir. Can çekişir durumda olan söz konusu aile mesleğini çok daha iyi yerlere getirmekle mükellefiz; zira Kurucaşile, mevcut durumu kesinlikle hak etmiyor” dedi.
Kurucaşile'yi kaderine terk etmeyin!”
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yönelik açık bir çağrıda da bulunan Aysu Bankoğlu, "Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde açık bir çağrıda bulunmak istiyorum. Kurucaşile'yi kaderine terk etmeyin! Yıllardan beri, bir gurur abidesi olarak süregelen bu mesleği yaşatarak ilçedeki göçü de aslında önleyebilir tersine göçü başlatabiliriz. akanlık, Kurucaşile'de yapılan, üretilen işleri bir şekliyle tüm dünyaya tanıtabilmeli; uluslararası tanıtım fonundan destek alınmasına katkı sunmalıdır. Ahşap teknelerin uluslararası fuarlarda sergilenmesi bu tür bir tanıtımın ilk ayağını oluşturabilir. Bahsettiğim türde bir planlamanın iletişim haritası, azami özen gösterilerek ve etraflıca düşünülerek çizilmelidir. Kurucaşile'deki Meslek Yüksek Okulu'nu ve burada verilen eğitimi de gelecek yönünden hesaba kattığımızda, ilerlenebilecek yolun uzun olduğu kesin. Bununla birlikte belirli iyileştirmelere de muhakkak ihtiyaç var. Örneğin, Meslek Yüksek Okulu'ndaki eğitim, gerçek bir kampüs hayatı ve imkânlarıyla canlandırılırsa ilçenin tüm çehresini de değiştirebiliriz. Nihai hedefimiz de, el birliği içerisinde ve katma değer temelinde, Kurucaşile'yi bir ahşap sanayi merkezi hâline getirmek olmalıdır” şeklinde konuştu.