Bankoğlu, Kurum'a termik santrali ve Bartın Irmağını sordu

Plan ve Bütçe Komisyonu 2019 Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Bütçe Teklifi görüşmelerine katılan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a Amasra'da yapılmak istenen termik santrale ve Bartın Irmağı'nda kronikleşen kirliliğe ilişkin sorular yöneltti.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu 2019 Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Bütçe Teklifi görüşmelerine katıldı. Bankoğlu, görüşmelerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a Amasra'da yapılmak istenen termik santrale ilişkin bugüne kadar yaşanan gelişmeler ve uygulamaları anlatarak sorular yöneltti. Amasra'daki termik santral meselesi ile 2005 yılından beri karşı karşıya bulunduklarını aktaran Bankoğlu, Bakan Kurum'a yeni göreve başlayan bir bakan olarak kendisinin bu konuya duyarlı bir biçimde yaklaşacağını temenni ettiğini söyledi. Kömür sahalarını kiralayıp kömür çıkarmak maksadıyla başlandığı ifade edilen meselede, bugün gelinen noktada 2005-2018 arasındaki dönemde 1 kilogram dahi kömür çıkartılmadığını vurgulayan Bankoğlu, gerçek niyetin bir anda termik santral yapımına döndüğünü belirtti. Bankoğlu, bu hususta gerçekleştirilmek istenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Halkın Katılımı Toplantılarında özellikle köylülerin büyük tepki koyduğunu, 43 bin kişinin bu konuda bireysel itirazının olduğunu ve aynı şekilde tam 2 bin19 davacıyla iptal davası açıldığını ortaya koyarak durumun vahametini gözler önüne serdi.

Bankoğlu, santralle ilgili zıt kararları sordu

ÇED Başvuru Dosyaları'nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2009, 2010 ve 2013 yılları olmak üzere tam 3 kez reddedildiğini ancak bir biçimde, 2015 yılında aynı Bakanlık tarafından önce “ÇED Gerekli Değildir” kararı, ardından da 2016 senesinde "ÇED Olumlu" kararı verildiğini belirten Aysu Bankoğlu, Murat Kurum'a çevreye vereceği tahribat ve zararlar bu kadar aşikâr olan termik santral projesinde, hangi kriterlere istinaden bu kadar zıt kararların çıkabildiğini sordu. Bankoğlu, “Termik santrallerin vatandaşlarımızın yaşantılarına ve çevreye karşı tahrip edici etkilerini hepimiz biliyoruz. Bu etkilerden bir kısmını, Amasra özelinde, sıralamak isterim: İlk olarak, tam 100 bin kişiye ücretsiz içme suyu sağlayan Bartın'ımızın özel bir kavşak suyu var ve termik santrali yapmak isteyen şirket, bunu kullanmak istiyor. İkincisi, yapılacağı belirtilen filtreleme sisteminin ne kadar başarılı olacağı da soru işaretleriyle doludur. Yere çökecek gazlar, ciddi bir ölümcül tehlike yaratacaktır. Ayrıca, tam 380 hektarlık orman alanı termik santral sebebiyle tahrip edilecektir. Ne gariptir ki, termik santral yapılmak istenen Amasra'mız, 2023 Türkiye Turizm Stratejisinde eko-turizmin geliştirileceği bölgeler içerisinde yer almaktadır." dedi.

Kurum'dan Bartın Irmağıyla ilgili detaylı inceleme istedi

Termik santral kurulmak istenen Amasra'nın fotoğrafını Kurum'a göstererek yapılan yanlışlığın ciddiyetini ortaya koyan Bankoğlu, insan yaşamının kısa vadeli ticari çıkarlara ve kâr hesaplarına feda edilmemesi gerektiğini belirtti. Bütçe Görüşmeleri'nin soru-cevap kısmında ise Aysu Bankoğlu, artık kronikleşen Bartın Irmağının kirlilik durumuyla alakalı Murat Kurum'dan daha detaylı bir inceleme yapılmasını talep etti. Sorunun halının altına süpürüldüğüyle bağlantılı bir görüntünün oluştuğunu ifade eden Bankoğlu, bu hususta sağlıklı bir araştırma sonrasında doyurucu bir geri bildirim yapılması gerekliliğine işaret etti.

Bakmadan Geçme