Bankoğlu 'Horhor Deresi ıslahı bitmeli'
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, geçtiğimiz gün Bartın ve Amasra'da kuvvetli yağış sonrası yaşanan su baskınına ilişkin açıklamalarda bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, geçtiğimiz gün Bartın ve Amasra'da kuvvetli yağış sonrası yaşanan su baskınına ilişkin açıklamalarda bulundu. CHP'li Bankoğlu açıklamasında sel ve yağış kaynaklı afetlere karşı kalıcı önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.
“Sel Bartın'ın kaderi olmaktan çıkmalı”
CHP'li Bankoğlu konuya ilişkin şunları söyledi:
“Bartın ve Amasra'da geçtiğimiz gün aşırı yağışlar nedeniyle yaka seli ve su baskınları yaşandı. Selden etkilenen tüm hemşehrilerime tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Belediye ekiplerimiz ile devlet birimlerinin müdahaleleri sonucu durumun kontrol altına alındı, temizlik çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı; ancak Bartın için sel konusu hala bir risk olmaya devam ediyor. Bartın'da ne zaman kuvvetli yağış olsa bu tarz yaka seli, işyerlerinde ve evlerde su baskınları haberleri alıyoruz. Ulaşım, köprü, yol ve tüneller sel nedeniyle kapanıyor. İş yerlerini su basıyor, esnaf mağdur oluyor. Tarım arazileri de su baskını nedeniyle kullanılamaz hale geliyor, köylerdeki çiftçiler üretim yapamaz hale geliyor. 2023 Türkiyesinde yağış nedeniyle hala bu tarz olumsuzluklar yaşanıyorsa artık oturup düşünmemiz gerekiyor. Bu tip kuvvetli yağışların, bölgemizi etkilememesi, can veya mal kayıplarına yol açmaması için kalıcı önlemlerin vakit kaybetmeden alınması gerekiyor. Sel artık Bartın'ın kaderi olmaktan çıkmalı.”
“Horhor Deresi başta olmak üzere tüm ıslah çalışmaları artık sonlandırılmalı”
“Sağanak sonrası Amasra cadde ve sokakları Horhor Deresi'nin taşması sonucu sular altında kaldı. Horhor deresi ıslah projesi beş seneyi aşkın bir süredir tamamlanmayı bekliyor. Şu an Adalet Bakanı olan Yılmaz Tunç'un 15 Aralık 2015'te Horhor deresi taşkın koruma projesi ile ilgili açıklamaları var. Aradan geçen süre zarfında verilen sözlerin tutulmadığı görülüyor. Horhor deresi başta olmak üzere tüm derelerin ıslah çalışmasının iklim değişikliği ve yağış rejimi ile taşkın alanlarının doğru belirlenmesini de dikkate alınarak tamamlanması gerekiyor. Devlet Su İşleri'nin ihalesini yaptığı ancak projelendirmediği, Kültür ve Turizm Bakanlığının ihaleye şerh koyduğu Horhor ıslah çalışmasının bir an önce tamamlanması, gerek tarihi yapıların ve doğal güzelliklerin korunması gerek yağış sonrası ulaşımın ve turizmin aksamaması için oldukça önemli. Son yağışla yaşanan olumsuzluklar sonrası artık yetkililerin gerekli dersi almış olduğu kanaatindeyim. Yine dere ıslah çalışması nedeniyle özellikle Hasankadı ilçemizde evlerin altlarına dolgu yapılmadığı için yıkım tehlikesi taşıyan konutlardaki hemşehrilerimizin endişelerinin giderilmesi gerekiyor. Yine menfez tıkanması ve Kozcağız'da su baskınlarına karşı kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesi gerek.”
“Kamu binalarının afetlere karşı güçlendirilmesi şart”
“Yağmur nedeniyle tünelleri su bastığını, okul ve yollarda su birikintileri oluştuğunu herkes haberlerde izledi; bazı ev ve iş yerlerinin alt katlarının da yine su baskısını yaşadığını gördük. Her kuvvetli yağış sonrası bu olaylar yaşanıyor. Kamu binalarının özellikle okul, yurt ve hastane binalarının güçlendirilmesi gerekiyor. Vatandaşların her seferinde kendi imkanlarıyla önlemler aldığını görüyoruz. Kamu binalarının da tıpkı altyapı gibi güçlendirilmesi gerekiyor. Kamu binalarının güncel durumu ile varsa güçlendirme çalışmalarının ne aşamada olduğunun düzenli olarak kamuoyuna şeffaflıkla açıklanması gerekiyor.”
“Afet sonrası yaşanan mağduriyetler hızlıca giderilmeli”
“Afetlerin açtığı sorunları kalıcı olarak önlemenin yanı sıra geçmişte yaşanan felaketlerin açtığı yaraların ve mağduriyetlerin ne derece giderildiği de önemli bir konu. Afetlerin bir yönü önlem olduğu gibi aynı zamanda yaraları da iyileştirmektir. Bu yönüyle vatandaşlarımızın ve esnafın maddi kayıpları karşılanmalı; maddi yardımların vatandaşları da tatmin edecek miktarda ve hızlıca taraflara ulaştırılmalıdır. Zararın tümüyle karşılanması köylerde yaşayan çiftçiler için de oldukça önemli. Bu yönde çalışmaların ve desteklerin de artması gerekiyor.”